Hírmorzsák 2023-02-07 (10:45)

Ismét Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard a Hét Játékosa. Hivatalos Kyrie Irving cseréje. A Nets megpróbálta kibővíteni a cserét. Jacque Vaughn minden jót kíván Irvingnek, LeBron James csalódott, hogy nem hozzájuk került. A Lakers azt akarta, hogy Irving azonnal hosszabbítson náluk, a Nets azonnal bevethető játékosokat akart. Cam Thomas James nyomdokaiba lépett. A mai nap folyamán átveheti a Suns irányítást Mat Ishbia, leköszönt a csapat eddigi CEO-ja. Devin Booker ma este visszatérhet. Ismét kitolják a kollektív szerződés kilépési határidejét. Megvan a Pistons-Wizards új időpontja. Ryan Rollins szezonja befejeződött. Furkan Korkmaz cserét kért. A Bulls nem gondolkodik Zach LaVine eladásában, Alex Carusóra viszont meghallgatnak ajánlatokat. A Jazz minden csapattal tárgyalt már, de a Raptors lehet a deadline főszereplője. A Heat nyitott Kyle Lowry elcserélésére.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Giannis Antetokounmpo, nyugaton Damian Lillard kapta a díjat – érdekesség, hogy egy héttel korábban is ugyanezt a két játékost díjazta a liga, így Antetokounmpo négy, Lillard három ilyen elismerésnél jár ebben a szezonban, és rajtuk kívül senki más nem nyert eddig kettőnél többször. A Bucks 3-0-s héten van túl, amiből Antetokounmpo átlagosan 41 ponttal, 17,3 lepattanóval és 5,7 gólpasszal vette ki a részét, míg Lillard meccsenként 38,3 ponttal, 4,5 lepattanóval és 6,8 gólpasszal járult hozzá a Trail Blazers 3-1-es futásához. Keleten Joel Embiid, Markelle Fultz, Darius Garland, Dejounte Murray és Cam Thomas merült még fel a díj kapcsán, nyugaton Mikal Bridges, Anthony Davis, Nikola Jokics, Jamal Murray és Kawhi Leonard kapott még jelölést.

A Nets a hírek szerint az elmúlt napot azzal töltötte, hogy megpróbálja kibővíteni Kyrie Irving cseréjét háromcsapatossá, de végül ez nem jött össze, így hivatalosan is átment a Mavericksszel kötött megállapodásuk. A Nets Marc Stein (Substack) értesülései szerint azon dolgozott, hogy a Raptors is beszálljon a cserébe, amiben Spencer Dinwiddie és draftjogok kerültek volna Torontóba, Fred VanVleet pedig Brooklynba. Pascal Siakamról is érdeklődtek a Raptorsnál, de rá azt a választ kapták, hogy nem eladó. Brian Windhorst és Zach Lowe (mindketten ESPN) egy másik szálat is megpendítettek, szerintük a Nets a most megszerzett, illetve a tavalyi Harden-Simmons cserében kapott draftjogaival rámehet O.G. Anunoby megszerzésére is. A Nets ezzel együtt is azon dolgozik, hogy a cserehatáridő lejárta előtt megerősítse a keretét, a Mavericks viszont nem akart tovább várni a csere hivatalossá tételével, mert azt szeretnék, ha Irving ma már a csapattal készülhetne, hogy holnap este be tudjon mutatkozni a Clippers ellen.

Jacque Vaughn a csere kapcsán elmondta, hogy minden jót kíván Irvingnek, mert neki csupa pozitív tapasztalata van az irányítóval, élvezte őt edzeni, és szeretné, ha sikeres lenne. Az együtt töltött három és fél év alatt voltak hullámhegyek és hullámvölgyek is, de ebben az is benne volt, hogy akadt 60 pontos meccse, illetve bevitt gyerekeket a csapat öltözőjébe, hogy megnézhessék azt. Irving egyénként és csapattársként is sokat fejlődött azóta, hogy megismerte őt, és ahogyan mindenki másban, úgy benne is a jót látja, ezért azt akarja, hogy sikeres legyen, és nagyra értékeli azt az időt, amit náluk töltött. Vaughn azzal zárta a mondandóját, hogy várja azt, hogy együtt dolgozhasson Dinwiddie-vel és Finney-Smith-szel.

LeBron Jamest is megkérdezték arról, hogy mit szól ahhoz, hogy végül nem a Lakers szerezte meg Irvinget, és elmondta, hogy csalódott amiatt, hogy nem tudtak a csapathoz vinni egy ekkora tehetséget, akivel ráadásul a pályán is jó a kémiája, és akivel bajnoki címet lehet nyerni. Most viszont már nem erre figyel, ismét arra koncentrál, amire valójában kell, vagyis azokra, akik ténylegesen ott vannak a csapat öltözőjében. Innentől kezdve csak arra koncentrál, hogy jó teljesítménnyel fejezzék be a szezont, megpróbálják elérni a rájátszást érő helyeket, és úgy érzi, ha egészségesen bejutnak oda, akkor bárkivel fel tudják venni a versenyt.

Brian Windhorst információi szerint a Lakers csak akkor bólintott volna rá egy cserére Irvingért, ha az irányító rögtön aláír egy kétéves hosszabbítást 78 millió dollárért, szerették volna bevédeni magukat, ha már odaadták volna érte mindkét cserélhető első körös draftjogukat. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint reálisan csak akkor kerülhetett volna Irving Los Angelesbe, ha a Nets talál egy harmadik csapatot is, amelyik partner lett volna, mivel a Nets olyan játékosokat akart, akik azonnali segítséget jelentenek nekik, és ilyet a Lakerstől nem kaptak volna, a Mavericks viszont megadta ezt nekik.

A Nets ma hajnalban kikapott a Clippers ellen, de Cam Thomas ismét hatalmasat játszott, a legutóbbi 44 pontja után most 47-ig jutott, ezzel ő lett az NBA történetének a második legfiatalabb játékosa, aki egymást követő meccsein átlépte a 40 pontos határt. A rekordot LeBron James tartja, aki 2006-ban kétszer is Thomasnál fiatalabban ért el 40+ pontot egymást követő meccseken, és erről úgy nyilatkozott a Nets tehetsége, hogy nagyszerű ez a klub, amibe bekerült, mindig nagy dolog, ha az ember neve egy ilyen nagyság mellé kerül, és ez azzal együtt is így van, hogy ő inkább Kobe Bryant-párti.

Az NBA bejelentette, hogy a csapattulajdonosok 29 igen és nulla ellenvetés mellett megszavazták, hogy Mat Ishbia legyen a Suns és a WNBA-ben szereplő Mercury új többségi tulajdonosa, az adásvétel pedig a mai nap folyamán hivatalosan is megtörténhet – a szavazásból a Cavalierst és Dan Gilbertet kizárták, mivel közte és Ishbia között komoly érdekellentét húzódik, egymás konkurensei az üzleti életben. Az új tulajdonos most 57 százalékos részesedést vásárol 2,28 milliárd dollárért, benne Robert Sarver 37 százalékos részesedését.

Ugyancsak a Sunshoz kapcsolódó hír, hogy Baxter Holmes (ESPN) értesülései szerint lemondott posztjáról Jason Rowley elnök és CEO. A hivatalos álláspont szerint Rowley úgy érezte, hogy a tulajdonváltás megfelelő időpont arra, hogy leköszönjön, ugyanakkor a távozásában az is szerepet játszhat, hogy több alkalmazottja is azzal vádolta őt, hogy verbálisan bántalmazta és megfélemlítette őt.

Jó hír érkezett Devin Bookerről, a dobóhátvéd a tervek szerint ma este a Nets ellen visszatérhet a sérüléséből. Booker még karácsonykor szenvedett ágyéksérülést, 21 meccset kellett kihagynia emiatt, nélküle 10-11-es mérleget hozott össze a Suns.

Adrian Wojnarowski jelentette, hogy tovább folytatódik az egyezkedés az NBA és az NBPA között az új kollektív szerződés megkötéséről, viszont ismét meghosszabbították a jelenlegi CBA kilépési záradékának a határidejét, február 8-ról március 31-re módosították ezt. Amennyiben valamelyik fél kilép a jelenlegi megállapodásból, akkor azzal június 30-án lejár a mostani kollektív szerződés, és ha addig nem születik új megállapodás, akkor július 1-től lockout lehet. Wojnarowski értesülései szerint a liga kezd lemondani arról a szándékáról, hogy bármiféle hard cap-et vezessenek be, nem fogják maximalizálni, hogy mennyivel léphetik át a csapatok a luxusadós határt. Az NBA továbbra is szeretné valamilyen formában visszafogni a csapatok költekezését, és abban az NBPA is egyetért, hogy a közepes és alacsony költségvetésű csapatoknak is nagyobb lehetőséget kell arra biztosítani, hogy igazolni tudjanak. Más kérdésekről is komoly egyeztetések folynak, így arról, hogy miként érhetnél el azt, hogy több meccsen lépjenek pályára a sztárok, hogyan korlátozzák a komoly ugrás előtt álló fizetési sapkát, és a one-and-done szabály eltörlése is napirenden van, vagyis annak a lehetősége, hogy már közvetlenül a középiskola után az NBA-be mehessenek a játékosok.

Az NBA bejelentette, hogy megvan az előző héten elhalasztott Pistons-Wizards meccs új időpontja, március 7-én csapnak össze a felek. A mérkőzés beiktatása miatt két meccs is új időpontot kapott: a Wizards március 6-a helyett 5-én fogadja a Bucks csapatát, míg a Pistons 7-e helyett 6-án fogadja a Trail Blazerst. Mint ismert, eredetileg azért maradt el a meccs, mert a Pistons a szélsőséges időjárás körülmények miatt nem tudott időben hazatérni Dallasból.

A Warriors bejelentette, hogy minden bizonnyal véget ért Ryan Rollins szezonja, az újonc játékost meg kell műteni, mivel Jones-törést szenvedett a jobb lábfejében. A sérülése különösen rossz előjel lehet, mivel Rollins jobb lábfejében már a nyáron is fáradásos törést mutattak ki ugyanennél a csontnál, és a mostani sérülését is azért fedezték fel, mert felülvizsgálták a korábbi problémája miatt. Rollins 12 meccsen lépett pályára a Warriorsban, átlag 5,2 percet játszott.

Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) értesülései szerint Furkan Korkmaz cserét kért a 76erstől, távozni akar Philadelphiából a deadline előtt. Korkmaz jelenleg nem tagja a csapat aktív rotációjának, a szezonban 25 alkalommal lépett pályára, de az elmúlt 12 meccsen csak háromszor, és akkor is csak percekre. A csapat a hírek szerint megígérte Korkmaznak, hogy megpróbálják bevonni egy cserébe. A 76ers a piacon cserecentert, csereirányítót és egy jól triplázó játékost is keres.

Jamal Collier (ESPN) úgy tudja, hogy a Bulls változatlanul Zach LaVine megtartásában gondolkodik, hiába szóltak arról pletykák az elmúlt időszakban, hogy a Knicks, a Lakers és a Mavericks is érdeklődhet iránta. LaVine a múlt héten annyit mondott erről, hogy nem játszanak jól, és ilyenkor mindig megjelennek különböző pletykák, de ennél többet nem lát bele ebbe. Alex Caruso ugyanakkor nem érinthetetlen, a Bulls meghallgat érte ajánlatokat, de csak akkor fogják őt elcserélni, ha olyan ajánlatot kapnak, amitől „eldobják az agyukat”.

Tony Jones (The Athletic) írta meg, hogy a Jazz már minden egyes csapattal folytatott tárgyalásokat az elmúlt időszakban, több ajánlat van az asztalukon Jarred Vanderbiltért, Mike Conley-ért és Malik Beasley-ért is, és közülük Vanderbilt elcserélésére mutatkozik a legnagyobb esély. A Jazz nyitottan áll hozzá a tárgyalásokhoz az utolsó napokban, ugyanakkor olyan egyeztetésekbe nem folynak bele, amik Lauri Markkanen, Walker Kessler vagy Ochai Agbaji játékjogáról szólnak, ők nem eladók.

Noha a Jazz mindenkivel tárgyalt már, mégsem biztos, hogy központi szerepet töltenek majd be a deadline idején, nagyon sok beszélgetésben ugyanis a Raptors játssza a főszerepet, írta meg Adrian Wojnarowski.

Barry Jackson és Anthony Chiang (mindketten The Miami Herald) értesülései szerint a Heat nyitott Kyle Lowry elcserélésére. Az irányítónak a kora, a szerződése nagysága és az idei sérülékenysége miatt nincs túl nagy piaca, de az irányítóra vadászó Clippers érdeklődik iránta is, és más csapat is puhatolózott már. A Heat emellett meghallgat ajánlatokat Max Strusra is, aki a nyáron szabadügynök lesz, és szeretnék ugyan megtartani őt, de a szerződése meghosszabbítása azt is jelentené, hogy nagyon komoly luxusadót kellene fizetnie a csapatnak. A két újságíró szerint az nem valószínű, hogy a Heat első körös draftjogit cseréljen el a dedline előtt, ezt csak akkor fogják megtenni, ha minőségi kezdő szintű játékost tudnak igazolni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus