Hírmorzsák 2023-02-08 (10:45)

LeBron James megdöntötte a pontrekordot. Kareem Abdul-Jabbar sosem tartotta megdönthetetlennek a rekordját. Kyrie Irving úgy érezte, hogy nem tisztelték őt Brooklynban. A Nets egyeztetett Kevin Duranttel, egyelőre nem tervezik cserélni. Durant lemaradhat az All-Star gáláról. Nets-Suns: Cam Thomas megint 40 pont felett, Devin Booker visszatért, Chris Paul elérte a 2,500 labdaszerzést. Kyle Lowry legalább 3 meccset kihagy. Kessler Edwards a Kingshez, Dewayne Dedmon a Spurshöz került. A Heat nyitott Lowry cserélésére, a Mavericks szabadulna JaVale McGee-től. O.G Anunoby lehet a trade deadline sztárja, Fred VanVleet iránt is nagy az érdeklődés. A Clippers és a Suns irányítót keres, a Hornets több játékosára is kapott megkeresést, a Bucks kósza kísérletet tett Bojan Bogdanovic megszerzésére. A Jazz Russell Westbrook és Evan Fournier esetleges átvételéről is tárgyal. A Bucks Derrick Rose, a Nuggets Cam Reddish iránt érdeklődhet.

Történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi ma hajnalban, LeBron James a Thunder ellen megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar 38,387 pontos rekordját, a mai naptól fogva James vezeti az NBA örökös pontlistáját. A Lakers sztárja a mérkőzés harmadik negyedének a végén érte el a rekordot érő kosarat, ezt követően 10 percen keresztül szünetelt a találkozó, Jameshez bement a családja a pályára, majd Adam Silver és Abdul-Jabbar is köszöntötte őt, a legendás center szimbolikus módon átnyújtott neki egy labdát, jelezve ezzel azt, hogy átadta a stafétát. James köszönetet mondott a Lakersnek, amiért hisznek benne, egyetlen csapat sem hasonlítható ehhez. Elmondta, hogy nagyon megtisztelő a számára, hogy egy olyan legenda társaságában lehet, mint Kareem, majd megkérte a közönséget, hogy állva éljenezzék a centert. James végül 38 ponttal fejezte be a meccset, a rekorddöntés után már csak kettőt tett hozzá a terméséhez, vagyis 38,390 ponttal áll jelenleg, a találkozót viszont végül a Thunder nyerte meg 133-130-ra.

Abdul-Jabbar a meccs után is dicsérte Jamest, akinek a pályafutása egy olyan személyiséget tükröz, aki eldöntötte, hogy dominálni fog ebben a sportágban. Lassan 20 éve teszi ezt, és már azért is elismerés jár, hogy mennyire hosszú ideig tudott ennyire domináns maradni, és emellett rendelkezik azzal a kiváló tulajdonsággal is, amit vezetői készségnek szokás nevezni. Sosem gondolta azt, hogy megdönthetetlen lenne az a rekord, amit felállított, csupán olyasvalakire volt ehhez szükség, aki megállás nélkül összpontosítani tud támadásban.

Kyrie Irving megtartotta a székfoglalóját a Mavericksnél, és ezen a sajtótájékoztatón is mondott érdekeseket. Olyan helyen akar játszani, ahol nem csupán tolerálják, esetleg problémának kezelik őt, hanem ünneplik. Brooklynban voltak olyan időszakok, amikor úgy érezte, hogy tiszteletlenül bántak vele, pedig ő nagyon keményen dolgozott. Sosem beszélnek az emberek a munkamoráljáról, kizárólag arról, hogy mit csinál a pályán kívül, és szeretné megváltoztatni ezt a narratívát. Szeretné maga írni a saját történetét, folytatni a készülést az edzőteremben, és Dallasban csak arra koncentrálni, amire kihatása lehet. Nem akar túlságosan is belemenni a részletekbe az előző csapatával kapcsolatban, mert ami történt, megtörtént. A lehető legjobbakat kívánja nekik, és amikor otthagyta őket, a negyedik helyen álltak. Azt tette a Netsnél, amire szükség volt, gondoskodott a csapattársairól, önzetlen volt, és emellett mindent igyekezett úgy csinálni, hogy az neki is jó legyen, és nem azokat akarta elégedetté tenni, akik folyton rosszat mondtak róla és bírálták őt. Ez kosárlabda, és ennek szórakoztatónak kell maradnia.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Sean Marks GM és Joe Tsai csapattulajdonos leült egyeztetni Kevin Duranttel, hogy átbeszéljék a folytatást Irving cseréje után. A csapat továbbra is az erősítésen dolgozik, és egyelőre azt jelezték az esetleges érdeklődőknek, hogy nem tervezik elcserélni Durantet. Nyáron a Suns volt az egyik legkomolyabb érdeklődő, akiknél az elmúlt nap során lezajlott a tulajdonosváltás, és a csapat új többségi tulajdonosa, Mat Ishbia azt nyilatkozta, hogy a csapat agresszívan keresni fogja a lehetőségeket arra, hogy megerősödjenek. Pletykaszinten egyébként az is felmerült a Sunsnál, hogy a vezetőségben komoly szerepet kaphat Isiah Thomas, de ezt cáfolta Ishbia egyik szóvivője.

Durant továbbra is sérült, ugyanakkor Jacque Vaughn elmondása alapján szépen javul az állapota, bár továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor térhet vissza, egylőre még nem végezhet kontakttal járó edzésmunkát. Wojnarowski úgy értesült, hogy Durant nem fog visszatérni az All-Star szünet előtt, le fog maradni az idényfelező gáláról.

A Nets és a Suns ma hajnalban éppen egymás ellen játszott, és a találkozó több érdekességet is tartogatott. Tegnap hajnalban Cam Thomas a második legfiatalabb játékos lett, aki egymást követő két meccsén eljutott legalább 40 pontig, és a ma hajnali újabb 43 pontja azt jelenti, hogy ő lett a liga történetének a legfiatalabb játékosa, aki három egymást követő meccsen minimum 40 pontot szerzett. A Sunsnál karácsony óta először lépett pályára az ágyéksérüléséből felépülő Devin Booker, 26 perc alatt 19 pontig, 4 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott. Chris Paul a meccsen 5 labdaszerzést is jegyzett, és ennek köszönhetően ő lett a negyedik játékos, aki elérte a 2,500 labdaszerzést a pályafutása során: korábban csak John Stockton (3,265), Jason Kidd (2,684) és Michael Jordan (2,514) volt képes erre, hozzájuk csatlakozott a 2,504 labdaszerzéssel álló Paul.

A Heat bejelentette, hogy Kyle Lowry legalább 3 meccset kénytelen lesz kihagyni térdsérülés miatt, de az is elképzelhető, hogy ennél is hosszabb ideig nélkülözniük kell majd őt. Erik Spoelstra szerint ez olyasmi, ami bármikor megtörténhet egy hosszú szezon közepén, mindig lesznek kiszámíthatatlan események, de az legalább biztató, hogy nem kell műteni a játékost. Most le kell nyugodniuk, és úgy áttekinteni, hogy miként is állnak.

Két kisebb cserét is megkötöttek az elmúlt nap során. A Nets jelképes ellenértékért, az Olaszországban játszó David Michineau jogaiért Kessler Edwards játékjogát és készpénzt postázott a Kingshez, és ha nem lesz más változás a keretükben, akkor ezzel körülbelül 8 millió dollárt spóroltak a luxusadóval együtt. A Heat Dewayne Dedmon játékjogát és egy második körös draftjogot küldött a Spurshöz némi készpénzért cserében. Dedmon sokáig aktív tagja volt a Heat rotációjának, de január 10-én kiállíttatta magát egy olyan meccsen, amikor nagyon szűk kerettel kellett kiállniuk, és ezért egy meccsre el is tiltották, azóta viszont csak egyszer lépett pályára.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) egy hosszabb cikket írt arról, hogy mire mutatkozik még esély a cserehatáridő lejárta előtt, és ebben arra is kitért, hogy a Heat nyitott Kyle Lowry elcserélésére. A Mavericks hasonlóan viszonyul JaVale McGee-hez, szabadulnának a nyáron leigazolt centertől. Az újságíró úgy tudja, hogy a legtöbb csapat arra készül, hogy nyáron tegyen ajánlatot Kevin Durantért, így viszont a Raptors lehet a következő másfél nap egyik főszereplője. O.G Anunoby iránt hatalmas az érdeklődés, a Pelicans, a Grizzlies, a Knicks, a Pacers, a Trail Blazers, a Lakers, a Suns és a Nets is megszerezné őt, ugyanakkor a komolyabb licitháborút visszafoghatja az, hogy egyes csapatok inkább arra tartogathatják az értékeiket, hogy a nyáron ajánlatot tegyenek Durantért. A Raptors nem csupán Anunoby kapcsán kap megkereséseket, Fred VanVleet iránt érdeklődött már a Clippers és a Suns, míg a Lakers, a Magic és a Timberwolves szintén érdeklődő lehet.

A Clippers és a Suns egyaránt irányítóra vadászik, VanVleet mellett mindkét csapat érdeklődhet Lowry, Terry Rozier és D’Angelo Russell iránt is. Los Angelesben már John Wall hasizomsérülése előtt elkezdtek új irányító után nézni, míg Phoenixben Paul hosszabb távú utódját keresik – azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Lowry annyira nem illik bele ebbe a profilba. Rozier megszerzésének a lehetősége felmerült a Lakersnél és a Timberwolvesnál is. A Hornets más játékos kapcsán is kap megkereséseket, P.J. Washingtont több csapat is vinné, ezek közül a Heat szerepel név szerint Fischer cikkében, míg Mason Plumlee kapcsán megerősíti az újságíró, hogy a Kings szemezik vele. A Bucksnál kezdenek letenni arról, hogy meg tudnák szerezni Jae Crowdert, ezért felvették a kapcsolatot a Pistonsszal Bojan Bogdanovic miatt, ugyanakkor ők is azt a választ kapták, hogy védettség nélküli első körös draftjog az ára, és a Bucks legkorábbi mozdítható első köröse 2029-re szól, amit viszont túlságosan is távolinak tartanak Milwaukee-ban, úgyhogy elhalni látszik ez a kósza szál.

Tim MacMahon (ESPN) arról számolt be, hogy a Jazz is nagyon aktív, és a legérdekesebb beszélgetéseket a Lakersszel és a Knicksszel folytatták eddig. A Lakerstől természetesen Russell Westbrook szerződését vennék át, amennyiben azt szépen becsomagolják Los Angelesben a csapat 2027-es és 2029-es első körösébe, és ezért a csomagért Mike Conley és Malik Beasley játékjogát adnák oda – amennyiben ez megtörténne, a Jazz valószínűleg kivásárolná a szerződéséből Westbrookot. A Knicks is nagyon szeretne a Jazzből erősíteni, nekik Beasley mellett Jarred Vanderbilt kellene, értük Evan Fournier és Obi Toppin játékjogát, illetve valamilyen draftjogokat adnának. Amennyiben ez a csere megtörténne, akkor az azért is érdekes lenne, mert Beasley és Vanderbilt is akkor írta alá a mostani szerződését a Timberwolvesnál, amikor a Knicks jelenlegi helyettes általános igazgatója, Gersson Rosas is ott dolgozott.

Marc Stein (Substack) információ szerint a Bucks érdeklődik Derrick Rose iránt. A veterán irányító egy ideje már nem tagja a Knicks aktív rotációjának, legutóbb december 31-én lépett pályára. Ian Begley (SNY.tv) értesülései alapján a Nuggets is bekopoghat a Knickshez, ők Cam Reddish megszerzésének a lehetőségét vizsgálják. A Knicks rotációjából december elején kikerülő wing ára a hírek szerint két második körös draftjog lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus