Hírmorzsák 2023-02-19 (10:30)

Holiday lépett Giannis helyére a Skillsen, a görögnek nincs komolyabb baja. Lillard azt hitte, hogy csak egyenlített Hield ellen a tripladobón. Haliburton elizgulta a döntőt, jövőre hazai pályán vissza akar vágni. Lisa Leslie-n múlott Mac McClung tökéletes estéje - az új zsákolóbajnok jövőre megvédené a címét, lehet hogy Zion kiáll ellene. Embiid játszhat az AS-on, de a Sixers ennek nem annyira örül. Kivásárolták Love-ot, Heat vagy 76ers lehet a végállomás. Grant Williams, JJJ és Mitchell a három új NBPA-alelnök - Mitchell szerint nincs értelme MVP-versenyről beszélni. Silver szerint nem akkora gond a lord management, Irving szerint az egész narratívát meg kellene változtatni. Jól haladnak a CBA-tárgyalások. 

Az All-Star szombati napján rendezték a zsákolót, a tripladobót és az ügyességi versenyszámot, utóbbiban ezúttal háromfős csapatok mérték össze tudásukat - a videós összefoglalókat itt találjátok.

A Skills Challenge-ben a házigazda Utah Jazz csapata győzött: Jordan Clarkson, Collin Sexton és Walker Kessler “tartotta otthon” a trófeát az Antetokounmpo-csapat és az újoncok triója (Paolo Banchero, Jaden Ivey, Jabari Smith Jr.) ellenében. Egy változás történt a keretekben, a csuklósérülést szenvedett Giannis Antetokounmpo helyett csapattársa, Jrue Holiday ugrott be a Alex és Thanasis Antetokounmpo mellé, Giannis csak “edzőként” vett részt a versenyen. Jordan Clarkson és Collin Sexton is azt emelte ki, hogy a Utah-drukkerekért hajtottak, mert megérdemlik, illetve hatalmas támogatást kaptak a szurkolóiktól, egyszerűen nem veszíthettek ma. A versenyszám 2003-as bevezetése óta egyébként harmadszor került a Jazzhez a trófea, korábban Deron Williams (2008) és Trey Burke (2014) nyert Utah-mezben. 

Giannis sérülése egyébként nem súlyos, a vizsgálatok nem mutattak ki komolyabb elváltozást, erről Mike Budenholzer, a Bucks vezetőedzője nyilatkozott. 

A tripladobó versenyen öt All-Star (Lillard, Haliburton, Markkanen, Randle, Tatum), illetve három specialista (Hield, Herro és Huerter) csapott össze. Az első körben Markkanen (20 pont), Tatum (20), Herro (18), Randle (13) és Huerter (8) búcsúzott, a második körbe Tyrese Haliburton, Damian Lillard és Buddy Hield jutott be, Haliburton 31 pontos teljesítménye magasan a legjobb volt. 

A második körben aztán Hield 25 ponttal végzett, így Lillard úgy állhatott oda, hogy 26 ponttal átveheti a vezetést. Végül 26 pontot dobott, de úgy, hogy az utolsó 5 labdához 21 ponttal érkezett, és az első labdát el is rontotta - a végén viszont mind a négy dobását, köztük az utolsó duplázót is értékesítette. Haliburton nagyon elrontotta a sorozat elejét és kiszállt a versengésből, így Lillard nyert, elsőként a Trail Blazers történetében - a Pacers játékosa elmondta, hogy szétesett fejben a második körben, viszont jövőre minden bizonnyal újra próbálkozni fog, hiszen a 2024-es Gálát Indianapolisban rendezik. 

Lillard a játék után széles mosollyal annyit mondott, hogy a végén tudta, hogy mindent be kell dobnia, de elszámolta magát és azt hitte, hogy az egyenlítésért megy - amikor felnézett a kijelzőre, akkor realizálta, hogy nyert. Lillard híres az utolsó másodperces győztes dobásairól, szerinte ironikus, hogy így alakult a végjáték, de számára ez eléggé tipikus, meg sem lepődött rajta. Korábban kétszer indult a rendezvényen, de talán nem vette elég komolyan, most viszont úgy gondolta, hogy elismert shooterként ezt a trófeát meg kell szereznie, és úgy is állt hozzá, úgy is készült. Lillard Salt Lake City mellett, a Weber State Egyetemen tanult, ezért egyetemi mezét viselte az NBA-s számával, Dolla névfelirattal. Elmondta, hogy rengeteg barátja van itt, most úgy érezte, hogy kicsit hazatért, mert ez még mindig a második otthona. 

A zsákolóbajnokságot a várakozásoknak megfelelően a korábban zseniális gyakorlatokat bemutatott Mac McClung uralta - Trey Murphy III több szép mutatvánnyal jelentkezett, Jericho Sims egyszer belenézett a gyűrűbe felülről, és Kenyon Martin Jr. sem hozott szégyent a nevére, de a versenyszám specialistájával nem vehették fel a versenyt. 

A tavaly két NBA-meccsen pályára lépett hátvéd nemrég írt alá two-way kontraktust a Philadelphia 76ers-szel, és bár náluk még nem játszott meccset, a Gálán ott lehetett. A mindössze 188 centis játékos három gyakorlatára is maximális 50 pontot kapott, ráadásul mindegyiket elsőre megcsinálta. McClung a versenyszám előtt azt mondta, hogy soha nem látott gyakorlatot is végre akar hajtani és rögtön elsőre úgy zsákolta át két barátját, hogy egyik a másik nyakában ült. A második zsákolása is 49.8 pontot kapott, itt Lisa Leslie-n múlt a tökéletes este McClung számára (a többi bíró egyébként Karl Malone, Jamal Crawford és két korábbi bajnok, Dominique Wilkins és Harold Miner volt). A negyedik zsákolás egyébként egy 540 fokos fordulattal megspékelt húzás volt, ami után elő is vette az ikonikus Vince Carter-féle “It’s over” karmozdulatot - a trófeát egyébként az a Julius Erving adta át, akiről egyébként a díj idén el is lett nevezve. 

McClung elmondta, hogy a 2016-os Zach LaVine-Aaron Gordon párbaj óta szeretett volna eljutni a zsákolóbajnokságra. Egy mindössze egy 1600 fős településről, Gate City-ből származik és örül, hogy végre sikerült feltennie a térképre, és jövőre szívesen visszatérne, hogy megvédje a címét. 

Meg a versenyszám előtt kérdezték Zion Williamsont, aki kijelentette, hogy ha jövőre fizikálisan rendben lesz, szeretne elindulni a zsákolón. 

Keith Pompey (Philly Inquirer) forrásai szerint a 76ers-nél úgy gondolják, hogy Joel Embiid pályára fog lépni az All-Star főmeccsén, viszont a csapatnak az a véleménye, hogy inkább pihentetnie kellene a lábsérülését, amivel egész szezonban bajlódik és az elmúlt egy hónapban rosszabbodott is. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Milwaukee Bucks megpályázta a 2025-ös és 2026-os Gála valamelyikének rendezését. A gárda utoljára 1977-ben látta vendégül az NBA-t. 

Tegnap írtunk róla, hogy kik kerülhetnek be a 2023-as Hall of Fame évfolyamba, két újságíróról viszont már biztosan lehet tudni, hogy megkapja a Hírességek Csarnokának Curt Gowdy Media Awardját: Marc J. Spears (Andscape) a nyomatott, Holly Rowe (ESPN) az elektronikus sajtó képviselőjeként. 

Fred VanVleet aláírt a Klutch Sportshoz, ezt maga a játékosképviselet jelentette be. FVV így valószínűleg nem hívja le játékosopcióját és nyáron korlátozás nélküli szabadügynök lesz. 

Kevin Love megegyezett a Cavaliers-szel a kivásárlásáról, és egyelőre a Miami Heat a legesélyesebb a leigazolására - ugyanakkor a játékos még beszélni fog a Philadelphia 76ers-szel is, mielőtt meghozza a döntését. 

Tisztújítást tartott a játékos-szakszervezet (NBPA), ahol a Celtics játékosát, Grant Williams-t választották első számú alelnökké - négy évig tölti majd be a tisztséget, amit Andre Iguodalától vesz át. További két alelnököt is választottak, Donovan Mitchell és Jaren Jackson Jr. három évig tevékenykedhet majd a játékosok képviseletében (Kyrie Irving helyett). 

Donovan Mitchellt kérdezték az MVP-díjról, a Cavs sztárja pedig annyit mondott, hogy jelen pillanatban nincs értelme erről beszélni, mert Nikola Jokics teljesen más világban van jelenleg, mint a liga többi része. 

Adam Silver az All-Staron tartott sajtókonferencián arról beszélt, hogy a liga figyelmet fordít a load management problémájára, de egyelőre nincs kidolgozott terve. Silver nem biztos benne, hogy ez az egész olyan nagy gond a liga számára. Néha valóban lehet úgy érezni, hogy néhány játékos többet is játszhatna, de az orvosi és tudományos felmérések vannak, hogy ki milyen állapotban van. Régóta a ligában van, és rengeteg időt töltött legendák társaságában, ezért nem hiszi, hogy ebből nagy ügyet kellene csinálni. Természetesen megérti a szurkolók álláspontját is, hiszen mindig a legjobbakat akarják látni, de szerinte a probléma korántsem annyira fontos, mint azt egyesek láttatni szeretnék. 

Kyrie Irving is a load managementről beszélt. Nem tudja, hogy honnan ered a kifejezés és az egész elgondolás, hogy a sztároknak mindig játszania kell. Szerinte ez dehumanizálja a játékosok jelentős részét, mivel az ő munkájuk 24 órás munka a hét minden napján, folyamatosan oda kell figyelniük az egészségükre és a formájukra, mert a kamerák minden megmutatnak, és ez a sportág kőkemény versengésről szól. Senki nem tudja, hogy ki mennyire sérült, csak maga az adott játékos, mégis sorra jönnek a spekulációk. Szerinte az egész narratívát meg kellene változtatni, mert 82 meccs rengeteg. Nem lehetetlen mindegyiken pályára lépni, mert 2023-ban járunk, elképesztő az orvosi-technológiai háttér, és ha okosan használják a tudást, akkor megfelelő egyéni tervek építhetőek fel. Ugyanakkor nincs két egyforma játékos és sérülés, valaki két hét alatt felépül, valakinek ugyanarra a sérülésre másfél hónap kell. 

Az NBA és az NBPA képviselői egyébként úgy nyilatkoztak, hogy jó ütemben haladnak a tárgyalások az új CBA-ről, úgy tűnik, hogy kezdenek egy irányba mozdulni a megbeszélések. Adam Silvert kérdezték a liga bővítéséről, a liga első embere azt mondta, hogy ameddig az új CBA és a 2024-től induló új tévés szerződés nincs meg, addig nem foglalkoznak a bővítéssel. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus