Hírmorzsák 2023-02-24 (10:00)

Embiid Bill Russellnek érezte magát. Jokics tripla-duplázott, Murray visszatért a Denverbe. Első győzelmét ünnepelhette a Doncic-Irving páros. Quin Snydert megkereste a Hawks. Durant már kétórás edzést csinált végig. D’Angelo Russell megsérült, James keze még nem az igazi, Rudy Gay orra eltört. Thompson megkötések nélkül játszhat. Pöltl eddig bevált Torontóban. Love nem barátkozik a Cavs-szel, komoly tüske maradt benne. Beal egyelőre türelmes, de egyszer meg kell majd húznia egy vonalat a Wizards felé. James Harden minden segítséget megad a michigani lövöldözés áldozatának. Carmelo vb-nagykövet lett. Végleg rendeződhet az NBA és Kína viszonya. 

Ma hajnalban hatalmas meccset játszott egymással a 76ers és a Grizzlies, amit végül a Philly nyert meg. A mérkőzés legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor Joel Embiid leblokkolta Ja Morant zsákolási kísérletét. A center borzasztó rosszul dobott az összecsapáson, de elmondta, hogy számára mindig a védekezés az első, és úgy érzi, most sikerült megidéznie Bill Russellt. Embiid összesen 17 védőpattanót és 6 blokkot jegyzett, több dobást pedig megváltoztatott és elmondta, hogy az elmúlt egy hétben sikerült pihennie, és a kisebb sérülései is szépen gyógyulnak - egyedül az influenza okoz neki gondot. 

Nikola Jokics idei 22. tripla-dupláját jegyezte a Cavs ellen, a Nuggets pedig 22. alkalommal is győzött. Michael Malone vezetőedző szerint játékosa az MVP, de az ellenfél sztárja, Donovan Mitchell is megemelte a kalapját: szerinte amit Jokics és Embiid estéről estére letesz az asztalra, az egy teljesen más szint a liga többi részéhez képest. A Nuggets-nál a győzelem mellett annak is örülhetnek, hogy szűk három hét után visszatért Jamal Murray, a nemrég leigazolt Reggie Jackson pedig egy félpályán túli buzzerrel mutatkozott be új csapatában. 

Átszakadt a gát Dallasban: Luka Doncic és Kyrie Irving első közös győzelmét ünnepelhette a liga leggyengébb csapata, a Spurs ellen. Jason Kidd vezetőedző szerint egyesek úgy gondolják, hogy mindkét sztár csak labdával hatékony, de most megmutatták, hogy képesek kiszolgálni a társakat, akik képesek bedobálni a helyzeteket. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az új vezetőedzőre vadászó Atlanta Hawks formálisan is megkereste Quin Snydert. Snyder 2014 és 2022 között irányította a Jazzt, nyolcból hat alkalommal playoffba jutott a csapattal, előtte pedig Atlantában dolgozott segédedzőként. Ha Snyder nem vállalja, akkor Charles Lee (Bucks), Jordi Fernandez (Kings), Kenny Atkinson (Warriors) Mitch Robinson (Spurs) és Miles Simon (South Bay, G-Liga) jöhet még szóba, de Ime Udokáról is lehet hallani. A névsort nagyrészt olyan edzők alkotják, akik Gregg Popovich mellett tanulták a szakmát, vagy olyan mellett, aki korábban a Spurs-nél dolgozott.

Tegnap írtunk róla, hogy Kevin Durant és a Suns megcélozta a március 1-ei bemutatkozást. Brian Windhorst (ESPN) szerint Durant csütörtökön már egy nagyon intenzív, kétórás edzésen és csapaton belüli edzőmeccsen vett részt. A Phoenix még játékvezetőket is felfogadott, hogy meccsatmoszférát teremtsen, ezzel is gyorsítva KD visszarázódását. A korábbi MVP az All-Star szünet alatt végig látogatta a Suns edzőtermét, és Devin Bookerrel ádáz 1-1-eket vívott. 

A 27. születésnapját ünneplő D’Angelo Russell bokasérülést szenvedett a Lakers-Warriors összecsapáson - egy bedobást indult elvégezni, amikor rálépett a mögötte álló Donte DiVincenzo lábára. A röntgen nem mutatott törést, de további vizsgálatok várnak az irányítóra. LeBron James pályára lépett, de érezhetően nem volt még százas az All-Staron megsérült keze, mindössze 5/20-szal dobott mezőnyből és 13 pontig jutott. 

Steve Kerr még csütörtökön jelentette be, hogy Klay Thompson mostantól megkötések nélkül játszhat, azaz akár back-to-back meccseken is bevethető lesz. Ben Simmons továbbra is fájdalmat érez a bal térdében, ezért kérdéses a játéka a péntek esti, Bulls elleni mérkőzésen. Mitchell Robinson hüvelykujj-törése annyira szépen gyógyul, hogy a Knicks kezdőcentere akár már ma este visszatérhet. A Pistons jobb kezével műtött magasembere, Marvin Bagley III várhatóan szombat este léphet pályára. A Jazz veteránja, Rudy Gay orrtörést szenvedett az OKC ellen.

A Blazers Sacramentóban lépett fel, de erősen tartalékosan: Anfernee Simons, Jusuf Nurkic és Justise Winslow sérüléssel bajlódik, Damian Lillard és Jerami Grant pedig pihenőt kapott a stábtól. 

Eddig telitalálatnak tűnik Jakob Pöltl torontói leigazolása. Ma hajnalban 18 lepattanót gyűjtött be a Pelicans elleni siker alkalmával, az előző időszakban pedig +20.5-ös plusz/mínusz mutatót rakott össze. A Pelicans vezére, CJ McCollum alaposan meg is dicsérte, szerinte Pöltl egy klasszikus magasemberré fejlődött: magabiztosan dob a palánk közelében, kiválóan ad elzárásokat, remekül védi a gyűrűt, ráadásul nem fél elvégezni a piszkos munkát. 

A New York Knicks 10 napos szerződést adott Travis Keels-nek - a játékos tavaly nyáron two-way szerződést kötött a csapattal és egy NBA-meccsen pályára is lépett. Később felbontották a szerződését, azóta a Knicks G-Ligás csapatánál, a Westchesternél játszott. 

Az általában jól értesült Chris Fedor (Cleveland.com) arról írt, hogy forrásai szerint elég feszült maradt Kevin Love és a Cavaliers kapcsolata. Love nem akart elmenni a csapattól, de amikor elkezdett kikerülni a rotációból, egyre nőtt a frusztrációja, amivel nem igazán foglalkozott a csapat, ezért is kért végül kivásárlást.

JB Bickerstaff vezetőedző a február 18-ai kivásárlást követően megpróbálta vele felvenni a kapcsolatot, de azóta sem hallott Love felől. Ex-csapattársa, Jarrett Allen azzal viccelődött, hogy neki azt mondták, hogy Love csak tejért és cigiért ugrott ki, aztán nem jött vissza, majd komolyra fordítva szót hozzátette, hogy a játéka és a személyisége is nagyon hiányozni fog. 

Marc J. Spears (Andscape) interjújában Bradley Beal elmondta, hogy egyelőre türelmes a Wizards frontoffice-ával, de a türelem nem végtelen, és eljöhet az az idő, amikor önzőnek kell lennie és meg kell húznia egy vonalat. Néha elgondolkodik a jövőjén, de aztán gyorsan visszatér a jelenbe és csak a következő napra készül, mert arra lehet közvetlen hatással. Beal szerint ő, Steph Curry vagy Damian Lillard is úgy gondolkodik, hogy bíznak abban a franchise-ban, amely ledraftolta őket, mert anno a vezetők is bíztak bennük, később pedig komoly pénzt adtak nekik, amit vissza kell fizetniük a pályán. 

Carmelo Anthony továbbra is szabadügynök, de a FIBA “leigazolta”: Pau Gasol és Luis Scola mellett az augusztus 25. és szeptember 10. között Japánban, Indonéziában és Fülöp-szigeteken rendezendő 2023-as világbajnokság globális nagyköveteként népszerűsíti majd a tornát.

Ide kapcsolódik, hogy a Team USA ma hajnalban Uruguay legyőzésével biztosította helyét a vébén - a korábbi NBA-járékos, Langston Galloway 21 pontjára támaszkodva. 

Február 13-án szabadult el egy magányos fegyveres a Michigan State Egyetemen, három embert megölt és ötöt súlyosan megsebesített, köztük volt John Hao is, aki részlegesen lebénult. Amikor James Harden megtudta, hogy ő Hao kedvenc játékosa, azonnal a segítségére sietett és nagyobb összeget adományozott a kórházi számlákra. Emellett személyesen is felvette Haóval a kapcsolatot, többször hosszan beszéltek FaceTime-on, a 76ers sztárja pedig egy meccsen viselt cipőjét is elküldte neki. 

Végül pedig egy fontos hír a tulajdonosoknak: az NBA China és az Ant Group stratégiai megállapodást írt alá. Az Ant működteti az Alipay-t, a legnagyobb kínai mobil pénzügyi szolgáltatót, innentől kezdve ezen keresztül érhetnek el online NBA-s tartalmakat a kínai szurkolók. Ezzel gyakorlatilag teljesen normalizálódik a viszony az NBA és Kína között, ami még Daryl Morey 2019-es, Hong Kongot támogató tweetje miatt tört meg. A kínai állami televízió, a CCTV csak 2022 márciusában kezdett ismét meccseket közvetíteni, mostantól viszont már online is elérhető lesz a liga a több, mint egymilliárd főt számláló piacon. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus