Hírmorzsák 2023-03-01 (11:15)

Jokis százados lett. Giannis megértette, hogy fentről üzentek neki a sérülésekkel. Irving szerint túl nagy nyomást tett saját magára. Vereséggel mutatkozott be Quin Snyder. FVV és D-Green visszatért, Durant ma mutatkozik be Phoenixben. LeBron legalább két hetet hagy ki, Fox kisebb csuklósérülést szedett össze. Komoly bajban a Pelicans a rengeteg sérülés miatt, Zion állapota javul. Will Barton Torontóban, Juancho Hernangomezt tették ki miatta. Goran Dragic szabadon igazolható. Lillard maradna Portlandben, nincs napirenden KAT elcserélése. Hatalmas kártérítéseket fizetnek a hatóságok, amiért képek szivárogtak ki Kobe Bryanték halálos balesetének helyszínéről. Változhat az edzői challenge-szabály, a hosszabbítások hamarosan meghatározott pontszám eléréséig tartanak?

Ma hajnalban Nikola Jokics megszerezte karrierje 100. tripla-dupláját az alapszakaszok történetében, ráadásul tovább folytatódott immár 28 meccsből álló sorozata: amikor tripla-duplázik, a Denver nyer. Ez volt az idei 24. TD-ja, amiből 15-öt utolsó 20 meccsén jött össze. Jokics a hatodik játékos, aki eléri a 100-as határt, előtte LeBron James (106), Jason Kidd (107), Magic Johnson (138), Oscar Robertson (181) és Russell Westbrook (198) áll. 

Jokics egyébként nem reagálta túl az eseményt, annyit mondott, hogy “szép”, majd inkább arról beszélt, hogy tetszett neki a csapat játéka. Utána azért hozzátette, hogy ha majd visszatekint a karrierjére, jó érzés lesz látni, miket ért el. Michael Malone vezetőedző szerint Jokics különleges egyéniség, aki nem akar külön elismeréseket vagy figyelmet, csak a játékkal foglalkozik és arra fókuszál, hogy a csapatot története első bajnoki címéhez segítse. Szerinte Denverben mindenki - őt magát, mint vezetőedzőt is beleértve - próbálja nem természetesnek venni, hogy van egy ilyen játékosuk, mert a dolgok gyorsan változnak az NBA-ben. Elképesztően szerencsésnek érzi magát, hogy egy olyan játékossal dolgozhat, aki nem csak hihetetlenül tehetséges és ezt a tehetséget ki tudja vinni a pályára, hanem ráadásul még ennyire szerény is. 

Giannis Antetokounmpo felépült combizomsérüléséből és ma hajnalban 33 ponttal tért vissza a Nets ellen - csapata, a Bucks zsinórban 15. sikerét aratta. A görög elmondta, hogy hívő ember, de nem figyelt a jelekre: nemrég Mike Muscalával koccant össze a térde, de nem pihent, erre megsérült a csuklója, de akkor is erőltette a visszatérést, a harmadik sérülésnél viszont már megértette, hogy odafentről üzentek neki, hogy ideje megállni egy kicsit. Hozzátette, hogy jó érzés a 15 győzelem, de az se érdekelné, ha zsinórban ötször kapnának ki, ha közben fejlődne a csapategységük és erősödne a bajnokcsapat-mentalitásuk, mert ezek a fő célok. Arról is beszélt, hogy a szurkolók már evidensnek veszik, hogy ilyen szinten játszik, de ezzel nincs problémája. Nem ő volt az első ilyen játékos, és nem is ő lesz utolsó - látja, ahogyan az emberek természetesnek veszik James-t, Curryt vagy Durantet egészen addig, amíg egyszer csak már nem lesznek a ligában. Akkor majd azt mondják, hogy mennyire hiányoznak nekik ezek a játékosok, és szerinte ez így van rendjén. 

Ma hajnalban Luka Doncic és Kyrie Irving ötödik alkalommal játszott együtt, és negyedszer veszítettek - ráadásul mindegyik vereség szoros, egylabdás volt. Ezúttal Irving rontotta el a potenciális győztes hármast az Indiana Pacers ellen, majd arról beszélt, hogy csapattársai és az edzői stáb mindent megtettek, hogy komfortos szituációban dobhasson rá. Egyszerűen túl nagy nyomást tett saját magára, ezt pedig rendbe kell tennie fejben, mert a szezon második felében úgy érzi, hogy minden labdabirtoklásnál nagyszerűen kell teljesítenie - ezeken a tanulási szakaszokon általában az előszezonban át szokott esni, de most újra le kell játszania magában. Luka Doncic szerint ez egy jó dobás volt, egyszerűen nem ment be, de ettől még Irving az Irving, képes bedobálni ezeket a kosarakat, és hisznek is benne.

A Mavericks-Pacers meccs érdekessége, hogy az Indiana a reggeli dobóedzést különleges helyszínen, Buddy Hield házában végezte - játékosuk ugyanis az offszezonban Dallasban él, otthonában pedig egy komplett edzőpályát építtetett fel. 

Quin Snyder vereséggel mutatkozott be az Atlanta Hawks kispadján a Wizards ellen. A lefújás után elmondta, hogy még csak ismerkedik a csapattal, ez szerinte érződött is. Azért távozott a Jazztől tavaly nyáron, hogy kicsit több időt töltsön a családjával, de a Hawks annyira jó ajánlatot tett, hogy a vártnál hamarabb tért vissza. A meccs krónikájához tartozik, hogy Trae Young ritkán látható hibát vétett az első félidő végén: Delon Wright a félpályáról emelte rá a labdát a dudaszó pillanatában, de Young faultolta, Wright pedig mindhárom ajándék büntetőt bedobta. 

Fred VanVleet három kihagyott meccs után tért vissza a Torontóba. Szerencsére nem sérülés miatt hiányzott, hanem mert megszületett harmadik gyermeke. 

Jöjjön a sérültjelentés. LeBron James lábsérülése miatt több hetet hagy ki. Két hét múlva vizsgálják felül az állapotát, de ez nem azt jelenti, hogy utána rögtön vissza is fog térni - Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint az is számítani fog majd, hogy március közepén hogy fog állni a Lakers. Shams Charania (The Athletic) információi szerint véget ért LaMelo Ball szezonja, a bokatörést szenvedett irányító játékát nem fogja erőltetni a Hornets. Ben Simmons ma hajnalban sem lépett pályára, zsinórban harmadik meccsét hagyta ki térdfájdalmak miatt. De’Aaron Fox kisebb csuklósérülés miatt nem lépett pályára a Thunder ellen, de elvileg nincs komolyabb baja. 

Ma este Kevin Durant biztosan bemutatkozik a Phoenixben - a Suns a Hornets-szel játszik, és KD eleinte perclimiten lesz. A játékos elmondta, hogy az utóbbi két hétben több teljes edzést végig tudott csinálni, és már nagyon várja, hogy újra játszhasson. Draymond Green jobb térde rendbe jött és pályára is léphetett a Portland ellen, ahol viszont csuklósérülést szedett össze - szerencsére az eset nem komoly, pár perc ápolás után játékra jelentkezett. 

Andrew Lopez (ESPN) írta meg, hogy a majdnem két hónapja maródi Zion Williamson combizomhúzódása sokat javult az utóbbi időben, és jövő héten meg is nézik MRI-n, utána akár újra edzésbe is állhat. A Pelicans-nél más gond is akad, Larry Nance Jr. bokaficam miatt legalább két hetet kihagy (a hétvégén sérült meg a Knicks ellen), míg a közönségkedvenc Jose Alvarado jobb sípcsontjában stressz-reakciót diagnosztizáltak, ami miatt legalább háromhetes pihenőt írtak elő számára az orvosok. Jonas Valanciunas és Josh Richardson is kisebb sérüléssel bajlódik, szerda este a Portland ellen kérdéses a státuszuk. 

Közeledik a március 1-ei waiver-határidő (csak olyan szabadügynök játékosok játszhatnak a playoffban, akiknek szerződése az előző csapatuknál legkésőbb március 1-ig megszűnik), több játékosmozgás történt az elmúlt napon. 

Miután a Washington Wizards kivásárolta, Will Barton a Toronto Raptors-hoz írt alá - Wojnarowski kiemelte, hogy a swingman 29 meccses playoff-rutinnal rendelkezik. A Raptors úgy csinált neki helyet, hogy elengedte Juancho Hernangomezt, aki szabadon igazolhatóvá válik ,amint lekerül a waiver-listáról. Goran Dragic-ot is elengedte a Chicago Bulls, a 36 éves, korábbi All-Star hátvéd az utóbbi négy meccsen már inaktív listára került - várhatóan több kérője is akadt majd a bajnokesélyesek közül. A New York Knicks two-way szerződést adott Duane Washington Jr.-nak - a hátvéd a szezon korábbi szakaszában a Suns-nál kapott hasonló kontraktust. 

Eric Pincus (B/R) szerint több változást is bevezethetnek jövőre. A legvalószínűbb, hogy ha az edzői challenge sikeres, akkor az NFL-hez hasonlóan újra használhatják majd az edzők - eddig ezt azért nem vezették be, hogy 2 óra 15 percnél ne legyenek hosszabbak a mérkőzések. A liga emellett fontolgatja, hogy a hosszabbításoknál egy célpontszámot határoz meg, ha azt eléri egy csapat, akkor véget ér a meccs. Ezt idén a G-Ligában már tesztelik és a liga szakértői elégedettek vele - a hosszabbítások az eddigi átlagos 13 percről 8 és fél percre rövidültek. 

Baxter Holmes-nak (ESPN) Damian Lillard elmondta, hogy mindig abban gondolkodik, hogy bajnoki címet nyer Portlandben. Ha nem sikerül, akkor rosszul fogja magát érezni, ugyanakkor elmondhatja magáról, hogy belefektette a munkát ebbe az utazásba, ami rengeteg örömteli pillanatot okoz - ezt mindig értékelni fogja, akár összejön a végső cél, akár nem. Lillard szerint a megtett út ugyanolyan fontos, mint a cél elérése, és jelen pillanatban úgy érzi, hogy “ezen a dombon akar meghalni”, vagyis nem akar máshová igazolni. 

John Krawczynski (The Athletic) Zach Lowe (ESPN) podcastjében vendégeskedett, ahol elmondta, hogy információi szerint a csapatok folyamatosan figyelik Karl-Anthony Towns helyzetét, hátha elérhetővé válik, viszont ő több emberrel beszélt a csapatnál, és az a benyomása, hogy mindenki hisz abban, hogy KAT-tal sikeresek lesznek, össze fog állni a Towns-Gobert-Edwards tengely. A vezetőedző Chris Finch és a szakmai vezető Tim Connelly is hisz a projektben, és nincs tervben a játékos elcserélése. Ha viszont ez a bizalom elillan, akkor sorban fognak állni KAT-ért a csapatok - a szakíró úgy érzi, hogy ligaszerte, de különösen Minnesotában alábecsülik a szurkolók, hogy Towns milyen szintű játékos, a csapatok viszont tisztában vannak az értékeivel. 

A Warner Bros. Discovery, az NBA on TNT tulajdonosa nagyon agresszívan fog tárgyalni, hogy a jövőben is náluk legyenek a közvetítési jogok. Erről a WBD sportosztályának vezetője, Luis Silberwasser beszélt - elmondta, hogy imádják az együttműködést az NBA-vel, és teljesen mértékben elkötelezettek a folytatás mellett. A vezető szerint az NBA is tisztában van a szándékaikkal, és bár mostanában akad némi “zaj” a szerződés-hosszabbítás környékén, de ez természetes. 

Zárásként egy megnyugató hír néhány családnak: Vanessa Bryant és Los Angeles Megye 28.5 millió dolláros kártérítésben egyezett meg, amivel lezárult a közel három éve húzódó ügy. Kobe Bryant özvegye azért perelte be a hatóságot, mert a férje és leánya halálos helikopter-balesetének helyszínén készült fotókat (amelyeken a szerencsétlenség áldozatai közelről láthatóak) több tűzoltó, rendőr és mentős is megszerezte és másoknak is megmutatta. A fotókat a seriffhivatal később töröltette. Vanessa Bryant mellett egy másik érintett, Chris Chester (akinek felesége és leánya hunyt el a balesetben) hasonló mértékű kártérítést kapott. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus