Hírmorzsák 2023-03-05 (11:00)

Elszakadt Brandon Clarke Achilles-e. Ja Morant valószínűleg fegyverrel a kezében táncolt egy nightclubban, a liga vizsgálatot indított, legalább két meccset ki fog hagyni. Embiid és Harden történelmi meccset hozott, de Embiid így sem volt elégedett. Harris és Tucker is kidőlt a Phillynél, Donovan Mitchell ujja kifordult. Goran Dragic aláírt a Buckshoz. Curry visszatérhet ma, D’Angelo Russell még nem. Új igazgató Phoenixben. Jim Boeheim fia megszerezte pályafutása első NBA-kosarát. Mac McClung jótékony célra ajánlotta fel zsákolón használt cipőjét és labdáját. 

A Memphis Grizzlies két nagyon rossz hírt kapott az elmúlt 24 órában. Brandon Clarke-ot még a péntek esti, Nuggets elleni rangadón kellett letámogatni a pályáról és beigazolódtak a legrosszabb félelmek: a magasember Achilles-szakadást szenvedett el a bal lábában. Clarke a szezon előtt hosszabbított a csapattal, négyéves, 52 milliós szerződése idén nyáron indul. 

Ennél is nagyobb probléma van Ja Moranttel, aki körül hatalmas botrány körvonalazódik. A Nuggets utáni meccset követő hajnalban Morant élőben Instázott egy nightclubból, amint félmeztelenül táncol, és úgy látszik, mintha a kezében egy fegyverrel hadonászna. Még szerdán jött ki egy Washington Post-cikk, amiből kiderült, hogy a játékos tavaly nyáron kétszer is rendőrségi intézkedés részese volt, és az egyik esetben fegyverrel kergetett el egy 17 éves tinédzsert, akivel korábban kisebb incidensbe került egy alkalmi kosármeccsen - hozzá kell tenni, hogy őrizetbe vételre egyszer sem volt szükség és az NBA korábban már megvizsgálta az eseteket és nem marasztalta el a játékost. Január 29-én is azzal került be a hírekbe Morant, hogy abból az autóból lézerezték meg az Indiana Pacers csapatbuszát, amelyben a játékos utasként ült - a Pacers elleni meccsen Morant egyik barátját ki kellett vezetni a csarnokból, mert konfrontálódott az Indiana játékosaival. 

Morant deaktiválta közösségi fiókjait és közleményt adott ki, amelyben teljes felelősséget vállalt a szombat hajnali videó miatt és mindenkitől bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy egy időre távol lesz a Grizzlies-től - segítséget kell igénybe vennie, hogy meg tudjon küzdeni az őt ért stresszel és megtanuljon jobban odafigyelni magára. A Grizzlies bejelentette, hogy Morant biztosan kihagyja a következő két mérkőzést a Clippers és a Lakers ellen, az NBA szóvivője pedig elmondta, hogy a liga vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban. A Nike közleményében megköszönte a játékos kiállását és támogatásáról biztosította a velük szerződésben álló irányítót. 

Megszakadt a Bucks 16 meccses győzelmi sorozata, pedig a harmadik negyed vége felé még 18 ponttal vezettek a Sixers ellen. A Philadelphiában azonban James Harden és Joel Embiid is eljutott legalább 30 pontig és 10 gólpasszig, amire 1965 óta nem volt példa a csapatnál, a negyedik negyedben beszórt 48 pont pedig 1972 óta a legtöbb. Harden és Embiid pick-and-rollját nem tudta levédeni a Bucks, 32 pontot szereztek az összjátékból, Harden pedig 19 pontot dobott a negyedik negyedben - ilyenre utoljára még Rockets-játékosként volt képes. Harden szerint nem történt semmi különleges, amikor dobni és szervezni kell, akkor elemében érzi magát.

A Bucks ligaelső hatékonyságú védekezése összeomlott a negyedik negyedben, de Antetokounmpo szerint annyi történt, hogy az ellenfél sokkal agresszívebben ment ki a pályára, kiharcolták a büntetőket, bátran beleálltak a nehéz dobásokba, sikerült megmozgatniuk a Bucks védekezését, amiből aztán hatékonyan dolgoztak a festékben. Joel Embiid szerint jók ezek a meccsek, mert felkészítenek a playoffra, annak viszont nem örül, hogy megint nagy hátrányból kellett felállniuk, első körben erre kell találniuk megoldást. 

A Philadelphiánál azonban aggódhatnak, mert Tobias Harris vádlival, PJ Tucker pedig hátproblémákkal szállt ki a meccsből - Doc Rivers szerint kedd hajnalban szinte biztosan nem játszhatnak a Pacers ellen. A sérültlistát növelte Donovan Mitchell is, akinek a Cavs-Pistons harmadik negyedében cserét kellett kérnie, mivel az egyik ujja kifordult. 

A Milwaukee-nál annak örülhetnek, hogy Goran Dragic aláírt a csapathoz. A korábbi All-Star hátvédet pár nappal ezelőtt vásárolta ki a Chicago Bulls, a szlovén veterán pedig Giannis-ékhoz írt alá. A klub egy második 10 napos szerződést adott Meyers Leonardnek is. Kris Dunn igyekszik visszakapaszkodni a ligába, a Utah Jazz egy második 10 napos szerződést adott a védőspecialista hátvédnek. A Brooklyn Nets Nerlens Noelnek ad hasonló megállapodást - a magasembert nemrég vásárolta ki a Pistons. 

Magyar idő szerint vasárnap este 21:30-kor rendezik a Lakers-Warriors összecsapást, a meccs előtt Steph Curry és Andre Iguodala is megpróbálkozik a bemelegítéssel. Curry 11 meccset hagyott ki bal lábának sérülése miatt, míg Iggy január közepe óta hiányzik csípőgondok miatt - szükség is lesz rájuk, mert Andrew Wiggins nyolcadik meccsét is ki fogja hagyni egy családi vészhelyzet miatt, míg Anthony Lamb már csak egy meccsre van a limittől (two-way szerződésű játékos 50 meccsen játszhat, Lamb pedig már 49 meccsen lépett pályára idén). Steve Kerr szerint Curry keményen készül, a sérülése után pár nappal már szobakerékpáron edzett, hogy ne legyenek kondicionális gondjai, a héten pedig több edzésen vett részt a csapat kevés lehetőséget kapó játékosaival. 

A Lakers-nél D’Angelo Russell is szeretne visszatérni vasárnap, de egyelőre úgy tűnik, hogy még nem kapta meg a zöld jelzést az orvosi stábtól. A Celtics-nél Robert Williams III biztosan kihagyja a gárda vasárnapi meccsét, mert fáj a combhajlítója. 

A Phoenix Suns új vezérigazgatót szerződtett Josh Bartelstein személyében. A 33 éves szakember korábban a Pistons GM-helyetteseként dolgozott és több nagyobb projektben is részt vett már, többek között a Pistons új csarnokba költöztetésében. A szakmai munkát továbbra is gárda szakmai elnöke és GM-je, James Jones intézi, Bartelstein a franchise működtetéséért lesz felelős. Az új CEO apja egyébként Mark Bartelstein, az NBA egyik legismertebb játékosügynöke. 

A Pistonshoz tartozik, hogy megszerezte első kosarát a two-way szerződéssel játszó újonc, Buddy Boeheim. A dobóhátvéd még októberben egy meccsen kapott néhány másodperc lehetőséget, de akkor üresen maradt a statisztikai lapja. Boeheim édesapja Jim Boeheim, a Syracuse Egyetem legendája, aki 1969 és 1976 között segédedzőként, azóta pedig vezetőedzőként dolgozik a csapatnál, és 2003-ban Carmelo Anthony-val nyert NCAA-t. Boeheim 2006 és 2016 között három olimpiát és két világbajnokságot nyert a Team USA segédedzőjeként, 2005 óta pedig Hall of Famer. Fia többek között azért is kaphatott lehetőséget a Detroitnál, mert a gárda szakmai vezetője, Troy Weaver 2000 és 2004 között segédedzőként dolgozott a Syracuse-nál. 

Végül pedig a friss zsákolóbajnok, Mac McClung maradt, akinek a versenyen használt cipőjét és labdáját is elárverezik. A 76ers hátvédje az emléktárgyakat felajánlotta egy Alzheimer-kór ellen küzdő alapítványnak, amely aukcióra bocsátja majd. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus