Hírmorzsák 2023-03-16 (10:30)

Morant nyilatkozott az eltiltásról és egész szituációról – több tízmillió dollárt is bukhat. 16 csapat bevételei csökkenhetnek egy sportcsatorna-hálózat csődje miatt. A játékvezetők visszavonták Embiid kipontozódást jelentő faultját, Doc Rivers szerint helyesen – JB Bickerstaff szerint egészen nevetséges ítélet született. Eltört Iguodala csuklója, műteni kell. Draymond Green begyűjtötte 16. technikaiját, eltilthatják egy meccsre. Darvin Ham kiakadt a csapatára, D'Angelo Russell szerint nem ennyire fekete-fehér a helyzet, anno Kobe-val sem volt az. Towns még az alapszakasz előtt visszatérhet, jól halad James és RWIII felépülése. Mitchell Robinson Instán kérdezte fel saját csapatát. Scoot Henderson helyett Brandon Miller kelhet el a draft 2. helyén?

Tegnap este már beszámoltunk róla, hogy Ja Morant nyolcmeccses, fizetés nélküli eltiltást kapott a ligától, amiből viszont már hatot letöltött, így akár egy héten belül visszatérhet. Jalen Rose (ESPN) szólaltatta meg az irányítót, aki elmondta, hogy ő és belső köre a múltban olyan hibákat követtek el, amik egyenes úton vezettek a mostani szituációhoz, és most nem tehetnek mást, minthogy elkezdenek okosabban és felelősségteljesebben viselkedni. Úgy érzi, hogy ő és barátai korábban nem érezték, hogy mi a tétje a cselekedeteiknek, számára viszont jót tett az elvonulás, hogy megértse, mit veszíthet. 

Kifejezetten nyílt beszélgetést folytatott Adam Silver komisszárral a büntetés kiszabása előtt, aki elmondta, hogy miken kell változtatnia, ugyanakkor érezte a támogatását is. Hozzátette, hogy a videón nem volt önmaga, mert ellenzi az erőszak minden formáját, de ettől még borzasztó hibát követett el és vállalja a felelősséget. Most már érti, hogy azért ment el a nightclubba, hogy elmeneküljön a valóság elől, és a korábbi rossz döntései is ebből erednek. Hozzátette, hogy a korábbi ügyeiről szóló hírek nagyrésze egyszerűen hazugság, és alig várja, hogy erről nyíltan beszélhessen a nyilvánosság előtt. Arról is beszélt, hogy összességében jó mentális állapotban van, egyszerűen meg kell tanulnia megfelelő módon levezetni a stresszt. Tudja, hogy nehéz helyzetbe hozta csapatát, elfogadja tőlük a büntetést, ugyanakkor alig várja, hogy újra velük harcolhasson a bajnoki címért. 

Több forrás is lehozta, hogy Morant a nyolc meccsnyi fizetés mellett további több tízmillió dollárt veszíthet. 2023 nyarán indul az új, ötéves szerződése, amely alapesetben 194.3 millió dollár, vagy a Grizzlies fizetési sapkájának 25%-a. Ha viszont bekerülne valamelyik All-NBA Ötösbe, akkor jogosulttá válna a Designated Rookie Extensionre, a sapka 30%-át kaphatná meg, ami jelen pillanatban 233.1 millió dollárt jelentene. 

Komoly pénzügyi problémával szembesülhet az NBA-csapatok több, mint fele. Miután nem tudott megegyezni a hitelezőkkel egy 140 millió dolláros részletről, csődvédelmet kért a 9 milliárdos adósságot nyögő Diamond Sports, amely a Bally Sports anyavállalata. A cégcsoport 19 regionális sportcsatornát üzemeltet és 42 major ligás csapattal (köztük 16 NBA-csapattal) van streaming-szerződése is. Elképzelhető, hogy a csődvédelem miatt a nem nyereséges csatornákat megszüntetik és egyelőre az is bizonytalan, hogy a csapatokat megillető jogdíjakat hogyan és mikor fizetik ki, mivel először a hitelt kellene rendezniük. Az érintett 16 NBA-csapat: Bucks, Cavaliers, Clippers, Grizzlies, Hawks, Heat, Hornets, Magic, Mavericks, Pacers, Pelicans, Pistons, Spurs, Suns, Thunder és Timberwolves. 

Kisebb szócsata alakult ki JB Bickerstaff és Doc Rivers között. A Cavs és 76ers összecsapásán bő négy perccel a vége előtt 108-101-re vezetett a Philly, amikor Evan Mobley támadóhibát harcolt ki Joel Embiiden, akinek ez volt a hatodik faultja. Rivers azonban challenge-et kért, és a felülvizsgálat után a játékvezetők megváltoztatták az ítéletet, így a center pályán maradhatott és győzelemre segítette a 76erst. Bickerstaff szerint a napnál is világosabb belemenés volt, amit meg is ítéltek a bírók: Mobley a no-charge zónán kívül állt a gyűrű és Embiid között. Szerinte ha valaki szabályosan elfoglalja a védőpozíciót és kockáztatja a testi épségét, akkor az a minimum, ha korrektül lefújják azt, ami történt. A játékvezetők azt mondták neki, hogy nem volt elegendő kontakt, de szerinte ha egy 135 kilós ember átmegy a mellkasodon, az belemenés. Rivers szerint viszont Mobley rájátszott az esetre, és nem is kérdezte meg a videós emberüket, azonnal kérte a challenge-et. Embiid szerint egy pillanatig sem használta a könyökét vagy a karját, és a visszajátszáson látszik is, hogy Mobley még a kontakt előtt elkezd dőlni. 

Nem volt jó napja a Warriorsnak. Előbb kiderült, hogy az utolsó szezonját teljesítő Andre Iguodala bal csuklója eltört a kedd hajnali, Suns elleni mérkőzésen és meg is kell műteni jövő héten – Steve Kerr vezetőedző szerint hatalmas veszteség számukra a szezonnak ebben a szakaszában és egyelőre fogalmuk sincs, vissza tud-e még térni. Ma hajnalban a Clippers ellen szenvedett vereséget a GSW, ahol Draymond Green Russell Westbrookhoz vágta a labdát, amiért megkapta idénybeli 16. technikai hibáját. A ligának 24 órája van eldönteni, hogy visszavonja-e az ítéletet, ellenkező esetben Greennek ki kell hagynia egy mérkőzést (és innentől kezdve minden második technikai után egy újabb mérkőzést). A következő játéknál egyébként Marcus Morris Sr. bal könyökkel fejbe vágta Greent egy pattanócsata során, ami után a két játékos szócsatába keveredett – Morrist Flagrant-2-vel kiállították. 

A Lakers-ben ma hajnalban nem játszhatott Anthony Davis, aki nem kapott orvosi engedélyt a back-to-backre, a Los Angeles pedig kínos vereséget szenvedett el a Houston ellen. A Rockets 78-46-ra nyert a festékben, ez pedig Darvin Ham vezetőedző szerint elfogadhatatlan, mert a meccs előtt egyetlen dolgot sulykoltak a csapatnak: a Rockets a festékben él, erre kell figyelniük. A védekezésük nem működött, innentől kezdve pedig nem tudtak lendületbe jönni támadásban. Jarred Vanderbilt elmondta, hogy 12 meccsük maradt hátra, itt már nem engedhetnek el meccseket, minden mérkőzésre úgy kell kimenniük, mintha az utolsó lenne a szezonban. 

D’Angelo Russell arról beszélt, hogy valóban nem tudtak ritmust fogni, de látni kell, hogy ha James játszik, ez egy másik csapat, ha Davis játszik, akkor szintén. Játszott együtt Kobe Bryanttel, ott is hasonló volt a szituáció: Kobe sok sérüléssel bajlódott, sokszor csak egyéni munkát tudott végezni, a csapat többi része pedig jól összeszokott - majd amikor Kobe pályára lépett, az egész addigi munkájukat kidobhatták az ablakon, hiszen nem voltak vele összeszokva. Itt is kialakultak a játékkapcsolatok, amiket időnként újra kell kalibrálni, ez pedig nem olyan egyszerű feladat. 

A Minnesota bejelentette, hogy Karl-Anthony Towns várhatóan a következő hetekben visszatér. A magasember november 28-án szenvedett súlyos vádlisérülést, a bejelentés alapján pedig még az alapszakasz vége előtt játékra jelentkezhet. Shams Charania (The Athletic) arról számolt be, hogy LeBron James lába nagyon sokat javult, és a Lakers-nél bíznak benne, hogy az alapszakaszból hátralévő 12 meccs nagy részén pályára tud lépni. A Celtics centere, Robert Williams III bal combhajlítója remekül reagál a kezelésekre, bő egy héten belül pályára is léphet – ezt Joe Mazzulla vezetőedző közölte. 

A Knicks centere, Mitchell Robinson a saját Instagramján fakadt ki a csapatára. Azt írta, hogy belefáradt abba, hogy a meccs számára csak kardioedzés, szeretne most már kosárlabdázni is, mert úgy érzi, hogy csak vesztegeti az idejét és energiáját. A Knicks a bejegyzés előtt legyőzte a Portlandet, viszont Robinson csak 21 percet játszott és két dobást vállalhatott el, miközben cseréje, Isaiah Hartenstein 27 perc alatt szintén csak kétszer próbálkozhatott, viszont jobban bevonták a játékba, négy gólpasszt osztott ki. 

A Kings-Bucks meccsen akaszkodott össze Trey Lyles és Brook Lopez, miután Lyles hátulról meglökte Giannis Antetokounmpót. A liga kiosztotta a büntetéseket, Lyles fizetés nélkül kiül egy meccset (ezt le is töltötte ma hajnalban), Lopez pedig 25 ezer dollárt fizet. Ma hajnalban Desmond Bane ütötte meg "övön alul" Kevin Love-ot, amiért kiállították és valószínűleg pénzbüntetést kap. 

Végül pedig egy drafthír. Eddig úgy tűnt, hogy 190 centis atletikus hátvéd, Scoot Henderson lehet a második kiválasztott az idei börzén, azonban a G-Ligás Ignite játékosa helyett egyre több csapatvezető az Alabama Egyetem 207 centis, sokoldalú wingjét, Brandon Millert húzná ki. Jonathan Givony és Brian Windhorst (ESPN), illetve Sam Vecenie (The Athletic) egymástól független források alapján ugyanazon a véleményen van ezzel kapcsolatban – az továbbra is egyértelmű, hogy ha nem történik semmi eget rengető, akkor Victor Wembanyama kel majd el az 1/1-en. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus