Hírmorzsák 2023-03-31 (9:45)

Julius Randle állapotát 2 hét múlva vizsgálják felül. Naz Reid csuklótöréssel dőlt ki. Tyrese Haliburton és Myles Turner is kiülheti az utolsó meccseket. Nikola Jokics vádlisérülés miatt nem játszott. Az ESPN felmérése alapján Joel Embiid hajszállal előzi Jokicsot az MVP-versenyben. Giannis Antetokounmpo tagadta, hogy nem érdekli az MVP-cím. Grayson Allen komoly bónuszra lett jogosult. Jaylen Brown szerint jobb az idei Celtics a tavalyinál. Kevin Durantet már nem érdekli, hogy mi lesz az öröksége. Megvan, hogy melyik 12 játékos jelölt a Twyman-Stokes-díjra. Brandon Miller bejelentkezett a draftra.

Julius Randle tegnap hajnalban szenvedett bokasérülést, és az elvégzett tesztek után a Knicks azt a bejelentést tette, hogy legközelebb 2 hét múlva vizsgálják felül az erőcsatár állapotát, vagyis az alapszakaszban jelen állás szerint már nem fog játszani, és közvetlenül a rájátszás kezdete előtt derül majd ki, hogy visszatérhet-e annak a kezdetére. A Knicks nélküle is be tudta húzni a Heat elleni kiemelt rangadót, ezzel 4 meccsre nőtt velük szemben az előnyük, illetve a szezonbeli párharcukat is megnyerték ezzel a győzelemmel, így hajszálra vannak attól, hogy biztos legyen a rájátszásba jutásuk – legközelebb az a Cavaliers lesz az ellenfelük, akikkel jelen állás szerint a rájátszás első körében is találkozni fognak.

Rossz hírt kapott a Timberwolves is, eltört Naz Reid bal csuklója, ami miatt a The Athletic értesülései szerint jelentős időt lesz kénytelen kihagyni. Noha Karl-Anthony Towns a közelmúltban visszatért, a rájátszásba igyekvő Timberwolves számára így is érzékeny veszteség ez, a kiváló formának örvendő magasember az elmúlt 15 meccsén 16,1 pontot és 5,5 lepattanót átlagolt.

A Pacers valószínűleg lemarad a play-inről is, ráadásul az elmúlt meccseiket Tyrese Haliburton és Myles Turner nélkül kellett megvívniuk. Rick Carlisle egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy napi szinten vizsgálják felül a státuszukat, de az sem kizárt, hogy egyikük sem játszik már ebben a szezonban. Turner az elmúlt három meccset hagyta ki boka- és hátsérülés miatt, míg Haliburton két meccset hagyott ki egy bokaficam és a fájós könyöke miatt. A Pacers jelenleg 3,5 meccses hátrányban van a 10. Bullshoz képest, a Wizards is jobban áll náluk, viszont csak 0,5 meccsel előzik a Magic és a Trail Blazers csapatait, megpróbálhatják magukat betankolni mögéjük, bár a Trail Blazers is kulcsemberei nélkül játszik már.

A fájós jobb vádlija miatt nem játszott ma hajnalban Nikola Jokics. A kétszeres MVP neve szerda délután került fel a Nuggets sérültlistájára, és körülbelül egy órával a Pelicans elleni meccs kezdete előtt döntöttek az ültetéséről. Michael Malone elmondta, hogy ha bármilyen kérdés felmerül a játékos állapotával kapcsolatban, akkor 7 meccsel az alapszakasz vége előtt evidens, hogy óvatosak lesznek. Malone azt is megjegyezte, hogy Jokics Suns elleni játékáról később fognak csak dönteni.

Az ESPN idén utoljára elvégezte a szokásos felmérést, megkértek 100 szakírót arra, hogy szavazzanak az MVP-re. Az eredmény nagyon szorosan alakult, Joel Embiid 790 begyűjtött ponttal és 40 első helyezéssel megnyerte a szavazást, Nikola Jokics pedig alig maradt el tőle, 788 pontot és 42 első helyezést gyűjtött be. A két center minden szavazónál dobogón végzett, rajtuk kívül egyedül Giannis Antetokounmpo (612 pont, 18 első helyezés) gyűjtött még be első helyezéseket, és komolyabb pontmennyiséget is csak Jayson Tatum (292 pont) ért el, aki 90 megkérdezettnél is a negyedik helyen zárt, de csak háromnál került ennél előrébb. Ez volt az idei harmadik, és egyben utolsó ESPN-felmérés, az elsőt még Tatum nyerte decemberben, míg az All-Star szünet előtti szavazáson úgy tűnt, hogy Jokicsnak egyértelmű a fölénye. Ez a szavazás nem fog számítani a tényleges díjnál, ugyanakkor előrevetítheti azt, hogy mennyire szoros lehet a csata Embiid és Jokics között, és könnyen lehet, hogy a jelenlegi szavazási rendszer 1980/81-es bevezetése óta idén lesz a legkisebb a különbség az első két helyezett között – az eddigi legszorosabb csatát az 1989/90-es szezon hozta, akkor Magic Johnson 22 ponttal zárt Charles Barkley előtt. További érdekesség, hogy Domantas Sabonis 20, De’Aaron Fox pedig 3 pontot gyűjtött be, ami azt is előrevetítheti, hogy egy újabb hosszú széria megszakadhat a Kings háza táján, utoljára ugyanis Peja Sztojakovics kapott MVP-szavazatot a csapat játékosaként a 2003/04-es szezonban.

Közvetve ide tartozik, hogy sokakban felmerült az, hogy Giannis Antetokounmpót nem érdekli már az MVP-cím, mivel már kétszer is nyerni tudott, ezt viszont kategorikusan cáfolta a Bucks sztárja. A játékos elmondta, hogy ez egyszerűen hazugság, ő mindig versenyezni akar. Azt lehet mondani, hogy nem ez a prioritás számára, mert az a legfontosabb neki, hogy még jobb játékossá váljon és újabb bajnoki címhez segítse a csapatát, de ha az égiek megáldják őt egy újabb MVP-címmel, akkor azt el fogja fogadni. Tudja, hogy idén inkább Jokics és Embiid esélyeiről szól a fáma, és ez rendeben is van, mert ő viszont a bajnoki címet akarja.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmét, hogy Grayson Allen 425,000 dollár bónuszra jogosult, mivel elérte a 70 meccses határt a Bucksban. Előzetesen ez „nem valószínű” bónusz volt, mivel az elmúlt szezonban csak 66 meccsen játszott, ugyanakkor a következő szezonra is van egy ugyanilyen bónusza, ez viszont az idei teljesülés miatt már a „valószínű” megjelölést kapja, vagyis jövőre ennyivel nagyobb összeggel fog beleszámítani a Bucks fizetési listájába.

A Celtics ma hajnalban komoly csapást mért a ligaelső Bucksra, 140-99-re nyertek riválisuk otthonában, ezzel megnyerték az alapszakaszbeli párharcukat és megközelítették őket 2 meccsre. A meccs után Jaylen Brown elmondta, hogy szeretnék erős teljesítménnyel befejezni az alapszakaszt, és majd meglátják, hogy ez mire lesz elegendő. Kiegyensúlyozottak voltak szinte a teljes szezonban, és ugyan úgy gondolja, hogy már 60 győzelem közelében kellene járniuk, ettől függetlenül is jobbnak érzi az idei csapatukat, mint amilyen a tavalyi volt. Lehet, hogy elbuktak néhány mérkőzést, de nem hagyták, hogy ez negatív hatással legyen rájuk, nem engedték, hogy ezek egy rosszul sikerült két héthez vagy egy hónaphoz vezessenek.

Kevin Durant Shams Charaniának (The Athletic) adott interjút, amiben elmondta, hogy már nem érdekli az, hogy mi lesz az öröksége játékosként – régen ez nem így volt, úgy akart játszani, hogy arra az emberek mindig is emlékezzenek, de túlságosan is nagy hangsúlyt kapott ez. Amikor még nem mentek a folytonos összehasonlítások és viták arról, hogy két játékos közül ki a jobb, akkor még érdekelte az öröksége, mert akkor még jelentett valamit, hogy egy lapra kerülhet a legnagyobbakkal. Manapság már igazán nem foglalkoztatja ez, szimplán csak játszani és teljesíteni akar, a legjobbját hozni, majd hazamenni és a családjával törődni. Amikor a Warriorsba igazolt, tudta azt, hogy sok ember már nem fog tudni ugyanúgy nézni rá, hanem különböző narratívákat fognak kreálni, amikkel csökkenthetik az érdemeit. Azóta, hogy a Warriorst választotta, sokan csak azzal vannak elfoglalva, hogy minden lépésének az értékét csökkenteni próbálják, és már nem is lehet élvezni egy vitát sem. A legjobbját várják tőle, de folyton arrébb teszik a számára kijelölt célvonalat, és ha nem éri azt el, akkor azzal vádolják, hogy kudarcot vallott.

Az NBA bejelentette, hogy melyik 12 játékos közül kerül ki a Twyman-Stokes Év Csapattársa díj győztese. A döntősök: Harrison Barnes, Mikal Bridges, Stephen Curry, Darius Garland, Aaron Gordon, Udonis Haslem, Jrue Holiday, Jaren Jackson Jr., Damion Lee, Damian Lillard, Derrick Rose, Grant Williams. A jelölteket NBA-ben dolgozó vezetők választották ki az alapján, hogy kik a legönzetlenebbek, kik a legjobb vezérek a pályán, illetve azon kívül, kik azok, akik mentorként és példaképként is követendőek, de figyelembe vették azt is, hogy egy játékkos mennyire hűséges és elkötelezett a csapata irányába. A jelenlegi jelöltek közül Holiday kétszer, Lillard egyszer begyűjtötte már ezt az elismerést, a Bucks hátvédja nyert tavaly is, és a győztesről a játékosok szavazhatnak majd.

Gabe York two-way szerződést kapott a Pacerstől, ő veszi át a minap kitett Trevelin Queen helyét a keretben. Shaquille Harrison 10 napra aláírt a Trail Blazershez.

Az elmúlt időszakban egyre több játékos jelentkezik be az NBA 2023-as játékosbörzéjére, és így tett most a legmagasabban jegyzett NCAA-játékos, Brandon Miller is. A 20 éves wing a harmadik helyet foglalja el az ESPN mockjában, csak a Franciaországban játszó Victor Wembanyama, illetve a szezont a G Ligás Ignite csapatában töltő Scoot Henderson előzi őt, sok szakíró viszont már az Alabama kiscsatárát teszi a második helyre. Miller az elmúlt évben nem csupán a 18,8 pontos átlagával került a figyelem középpontjába, hanem azzal is, hogy a neve belekerült egy gyilkossági ügybe: az Alabama egykori játékosa, Darius Miles ellen egy januárban elkövetett gyilkosság miatt indítottak eljárást, és az elkövető üzenetei között volt egy, amit Millernek címeztek, és ebben arra kérte, hogy vigye el neki a fegyverét – fontos megjegyezni, hogy Millert nem vádolták semmilyen bűncselekménnyel, és végig együttműködött a hatóságokkal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus