Hírmorzsák 2023-04-02 (9:45)

Kihirdették az idei HoF-osztályt: Wade, Nowitzki, Parker, P. Gasol és Popovich is Halhatatlan lesz. További részletek derültek ki a következő CBA-ből: a játékosok tulajdonrészt szerezhetnek NBA-s franchise-okban, a szezonközepi torna döntője nem számít bele az alapszakaszba, újabb two-way helyet kapnak a csapatok, a második luxusadós szint feletti gárdák szigorú megkötésekkel igazolhatnak. Draymond Greennek nem tetszik az új CBA, szerinte a játékosok megint vereséget szenvedtek. Ingram nagyon le akarta győzni Leonardöt. Butler szerint most egy darabig megint nem kell hallgatniuk Love-ot. Doncic nem lehet ott Nowitzki beiktatásán a szlovén válogatott miatt. 

Az NCAA Final Four helyszínén kihirdették az idei Hall of Fame-osztály tagjait. Nem történt meglepetés, a korábban kiszivárgott híreknek megfelelően Dirk Nowitzki, Dwyane Wade, Tony Parker, Pau Gasol és Gregg Popovich is helyet kap a 2023-as évfolyamban. Mellettük a korábban a Spurs-nél segédedzőként dolgozó, tavaly WNBA-t nyert Becky Hammon, az NC State tragikus sorsú vezetőedzője, Jim Valvano, illetve Gene Keady (Purdue vezetőedzője), Gary Blair (Texas A&M női csapatának vezetőedzője), David Hixon (a harmadosztályú Amherst vezetőedzője) és Gene Bess (a Three Rivers főiskola csapatával 1300 meccset nyerő vezetőedző) is Halhatatlan lesz. Az 1976-ban az első női olimpiai tornán szereplő Team USA csapatként kerül be a Hall of Fame-be. A beiktatásra augusztus 11-12-én kerül majd sor.

Gregg Popovich elmondta, hogy mindig úgy érezte: a Hall of Fame olyanoknak való, mint Red Holzman, Red Auerbach, Magic Johnson vagy Larry Bird, és őszintén szólva soha nem gondolta, hogy neki helye lenne ott. Nem akar Mr. Meghatódott lenni, ő továbbra sem tekint magára Hall of Famerként, inkább az NCAA harmadosztályának szintjén mozgó fickóként. 

A Hall of Fame elnöke, Jerry Colangelo elmondta, hogy számára ez az egyik, ha nem a legkülönlegesebb osztály, mert megmutatja, hová fejlődött a kosárlabda világszerte: német, spanyol és francia klasszisok érdemelték ki az elismerést. Emellett a kosárlabda minden szintjét képviseli a társaság, amire ritkán akad példa. 

Tegnap hírt adtunk róla, hogy megegyezés született az NBA és a játékos-szakszervezet (NBPA) között, a felek aláírták az új CBA-t és több információ is napvilágot látott. 

Azóta néhány új részlet is kiszivárgott a 2023 és 2030 közötti időszakra szóló kollektív szerződésből (2029 nyarán mindkét fél kiléphet a megállapodásból). Minden gárda 80 meccses menetrendet kap a szezon előtt, amiben benne lesznek a szezon közbeni torna meccsei is, ugyanakkor amelyik gárdák idő előtt kiesnek, plusz meccseket játszanak majd, hogy meglegyen a 82 mérkőzéses alapszakaszuk. Az évközi torna fináléjába jutott két csapatnak a döntő lenne a 83. meccs, de ennek eredménye nem számít bele az alapszakaszba. 

Az All-NBA csapatok szavazásánál eltörlik a posztokat, pozíciótól függetlenül lehet majd voksolni, így a következő szezontól akár három center is bekerülhet az All-NBA Első Ötösébe. A csapatok várhatóan kapnak egy harmadik two-way szerződési helyet is, így a bő keretek innentől 18 fősre növekedhetnek. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a bevezetendő második luxusadós szint feletti csapatok (első luxusadós szint + 17.5 millió dollár) nem csak az adófizetők MLE-jét vesztik el, hanem további korlátozások alá esnek majd. A csereügyletekbe nem tehetnek készpénzt és bizonyos elsőkörös draftjogokat, továbbá a kivásárlási (buyout) piacon sem igazolhatnak játékosokat.

A liga ezt azért lépte meg, mert a leggazdagabb csapatokat az előző CBA szigorított luxusadója sem lassította le, ez különösen igaz volt a Warriors-ra és a Clippers-re - az új szabályoktól azt remélik, hogy megálljt tudnak parancsolni a limit nélküli költekezéseknek. Az NBA szeretett volna még beletenni a szerződésbe egy abszolút felső határt (hard cap), de ezt a játékosok megakadályozták. 

Az új szabályok a kevesebbet és átlagosat költő csapatokat segítik és kevésbé szankcionálják azokat a gárdákat, amelyek átlépik ugyan a luxusadós szintet, de csak kevéssel. A luxusadó alatti gárdák várhatóan nagyobb trade exception-öket kapnak majd, illetve megemelik a sapka alatti kivételek összegét, sőt egyes hírek szerint új kivételek is lehetnek. 

Shams Charania (The Athletic) arról számolt be, hogy a játékosok számára engedélyezik, hogy NBA-s és WNBA-s csapatokban tulajdonrészt szerezzenek, illetve nyártól kezdve sportfogadással és marihuánával kapcsolatos hirdetésekben is szerepelhetnek. 

Draymond Greennek egyáltalán nem tetszenek az új CBA részletei, a Warriors játékosa szerint a második luxusadós határral megint a játékosok fognak veszteni. Szerinte a kevesebb vagy átlagos bértömeggel dolgozó csapatok nem is akarnak többet költeni, ők igazából veszteni akarnak, és az új CBA miatt egyre többen lesznek, akik megelégednek a középszerrel. Szerinte ezért a megállapodásért annyira nem kellett volna sietni. Hozzátette, hogy soha nem látott még olyat, hogy minden egyes alkalommal az veszít, aki úgy lép oda az asztalhoz, hogy a birtokában van az egész gépezet működésének kulcsa, utalva itt a játékosokra.

Emlékeztetett, hogy 8 hónappal a Warriorshoz érkezése előtt 500 millió dollárért kelt el a franchise, ami most 8 milliárdot ér, szóval úgy érzi, hogy a játékosok hozzáadott értéke meglehetősen nagy. Green azt is sérelmezte, hogy eredetileg 1 milliót kaptak volna fejenként az évközi torna győztesének tagjai, nem 500 ezret, még itt is sikerült elveszteni a pénz felét. 

Ma hajnalban a Heat Bam Adebayo nélkül nyert a Dallas ellen, Jimmy Butler pedig nevetve Kevin Love-ot “dicsérte” a lefújás után: szerinte Love egyfolytában a győzelmekről beszél, ami komoly motiváció, mert ameddig nyernek, addig nem kell hallgatniuk a társukat. A Dallas 61%-kal dobott mezőnyből, Butlernek ez nem tetszett, az viszont igen, hogy így is nyerni tudtak. A túloldalon már közel sem volt ilyen vidám a hangulat, Jason Kidd vezetőedző szerint nem létezett a védekezésük, egyszer sem sikerült megállítaniuk a Heat támadásait, Tim Hardaway Jr. viszont azt emelte ki, hogy a hátralévő meccseken kétségbeesetten kell játszaniuk, és akkor még minden megtörténhetm elcsíphetik a play-in helyek valamelyikét. 

A Pelicans a Clippers-t győzte le, pedig Kawhi Leonard végig extrán játszott, a végén sorra dobta a nehéz kosarakat, ugyanakkor Brandon Ingram válaszolni tudott rájuk. A Pelicans All-Starja szerint egész meccsen az járt a fejében, hogyha ő akar lenni a legjobb, akkor a legjobbakat kell legyőznie, ez a mentalitás pedig sokat segített neki. Leonard sportszerűen gratulált az ellenfélnek és külön kiemelte Ingramet, aki szerinte is nagyszerűen kosarazott. CJ McCollum szerint Ingram dobásai olyanok voltak, mintha éreztetni akarta volna ellenfelével, hogy “csakazértis jobb vagyok nálad”. A meccs krónikájához tartozik, hogy Eric Gordon nem tudta vállalni a játékot a Clippers-ben csípőgondok miatt, az ő pontjai nagyon hiányoztak a végén. Willie Green, a Pelicans vezetőedzője a második félidőben Ingramet tette Russell Westbrookra, amivel sikerült is limitálnia a LAC hátvédjét, és a taktika működött is. 

Thanasis Antetokounmpo egy meccses eltiltást kapott, miután a Bucks Celtics elleni mérkőzésén megfejelte Blake Griffint. 

Végül pedig Luka Doncic maradt, aki nagyon szeretett volna ott lenni augusztus 11-12-én Dirk Nowitzki Hall of Fame-be történő beiktatásán, azonban a szlovén válogatott 11-én Spanyolország, 12-én pedig a Team USA ellen lép pályára felkészülési meccsen pályára. Doncic elmondta, hogy utálni fogja, hogy lemarad a ceremóniáról, de már elkötelezte magát a nemzeti csapat mellett és minden erejével azon lesz, hogy kijusson velük a 2024-es párizsi olimpiára. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus