Hírmorzsák 2023-04-04 (8:15)

Mikal Bridges és Anthony Davis a Hét Játékosa. Andrew Wiggins hamarosan visszatérhet a Warriorshoz. A Mavericks Luka Doncic és Kyrie Irving kiültetését fontolgatja. A Mavericks hosszabbítana Irvinggel. Hamar elvetették a hard cap ötletét a CBA-tárgyalások során. Wojnarowski szerint semmin nem fog változtatni, hogy 65 meccshez kötik majd az elismeréseket. A licencbevételek is a BRI alá esnek a jövőben. Walker Kessler valószínűleg már nem játszik ebben a szezonban. Megvannak a Sportszerűségi díj jelöltjei. Justin Champagnie a Celticsnél. A UConn Huskies az NCAA bajnoka.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Mikal Bridges, nyugaton Anthony Davis kapta a díjat. Mindkét játékos 3-0-s hetet zárt a csapatával, Bridges átlagosan 33 ponttal, 5,7 lepattanóval és 3,7 gólpasszal járult hozzá a Nets sikereihez, míg Davis 38,7 ponttal és 11,7 lepattanóval járult hozzá a Lakers meneteléséhez. Keletről Giannis Antetokounmpo, Jrue Holiday, Jalen Brunson, Immanuel Quickley, Donovan Mitchell és Jayson Tatum kapott még jelölést, nyugatról Devin Booker, Kevin Durant, Stephen Curry, Brandon Ingram és Domantas Sabonis merült még fel a díj kapcsán.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Andrew Wiggins a napokban visszatérhet a Warriorshoz, ami ugyan nem jelenti azt, hogy az alapszakaszban játszik még, de ahhoz elegendő ideje lehet, hogy a play-in és/vagy a playoff kezdetére felkészüljön. Wiggins eddig egy nem megnevezett családi probléma miatt 21 meccset hagyott ki, de óriási segítség lenne a visszatérése a címvédőnek. Shams Charania (The Athletic) úgy tudja, hogy Wiggins a helyszínen tekinti meg a Warriors-Thunder összecsapást, és azért volt hosszú ideig távol a csapattól, mert az édesapja, Mitchell Wiggins február közepe óta egy súlyos egészségügyi problémával küzdött.

Shams Charania arról beszélt, hogy a Mavericksnél komolyan fontolóra veszik azt, hogy kiültessék Luka Doncic és Kyrie Irving kettősét az utolsó három meccsükre, és megpróbálnak inkább rámenni egy minél jobb draftpickre – a Kings, a Bulls és a Spurs lesz az utolsó három ellenfelük. A Mavericks jelenleg a 11. helyen áll, és 1 meccs a lemaradásuk a Thunderhez képest, és a döntést befolyásolhatja, hogy mit játszik riválisuk ma este a Warriors ellen – nem elég utolérniük a Thundert, hanem meg is kell előzniük őket, mert az egymás elleni eredmények a Thunder mellett szólnak. Amennyiben a Mavericks nem az első 10 között húz a drafton, akkor a választási joguk a Knickshez kerül a Kristaps Porzingis-csere utolsó részleteként, ezért sem mindegy, hogy milyen mérleggel várják a lottery-t. Charania értesülései szerint a Mavericks lehet az egyik legaktívabb csapat a piacon, nyáron megpróbálhatnak még egy sztárt, illetve további játékosokat szerezni.

Chris Haynes (B/R) információi szerint a Mavericks szeretné megtartani Kyrie Irvinget a nyáron, hiába gyengélkednek azóta, hogy megérkezett a csapathoz. Irvingnek játékosopciója van a következő szezonra, de ebből minden bizonnyal ki fog lépni és tesztelni fogja a piacot.

A már említett Adrian Wojnarowski beszélt a podcastjében az új CBA-vel kapcsolatos értesüléseiről, és itt emelte ki, hogy a tárgyalások során hamar elvetették a hard cap ötletét. Az ötlet amiatt merült fel, hogy megakadályozza az olyan extrém költekezéseket, mint amit a Warriors és a Clippers csinál, ugyanakkor a kisebb piacon játszó csapatok attól tartottak, hogy őket is negatívan érinthetné ez. Wojnarowski a Cavalierst hozta fel példának, akik szépen építkeztek az elmúlt időszakban, és úgy tűnik, hogy hajlandóak is megfizetni a csapatukat, de egy esetleges hard cap valószínűleg azt is jelentette volna, hogy a Garland-Mitchell-Mobley-Allen négyesből legalább egy játékost fel kellett volna adniuk. Néhány év múlva a Thunder is hasonló helyzetbe kerülhetett volna, vagyis nem védte volna a kisebb csapatokat ez az olyan tulajdonosoktól, mint Joe Lacob vagy Steve Ballmer, hanem ugyanúgy károsultak lettek volna.

Arra is Woj tért ki, hogy az NBA azért vette bele az új CBA-be azt, hogy 65 meccs lejátszásától lehet bárki is jogosult a szezonvégi díjakra, mert akartak valami látszatintézkedést hozni a pihentetések ellen, de ettől még nem valószínű, hogy ennek komoly hatása lesz. Nem tartja valószínűnek a szakíró, hogy ettől változna az, hogy mennyit játszanak a sztárok, mert a nagyobb kihagyások hátterében eddig is a sérülések álltak, míg a pihentetésekről nem a játékosok, hanem a csapatok döntenek.

A fizetési sapka növekedéséhez hozzájárulhat, hogy a következő szezontól kezdve a liga licencbevételei is a BRI (Basketball Related Income) alá fognak esni. A BRI-n felesben osztoznak a játékosok és a csapatok, a következő szezonban pedig 160 millió dollár körüli bevétele lehet a ligának a különböző licencekből, vagyis hozzávetőlegesen 2,67 millióval növelheti ez a fizetési sapkát.

Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint Walker Kessler bekerült az agyrázkódási protokoll alá, és valószínűleg már nem lép pályára ebben a szezonban. (Feltételezve, hogy a Jazz nem jut be a play-inbe, ami a hátralévő sorsolásukat elnézve eléggé valószínű – a szerk.) Kessler kiváló első évet futott, a szezon közben beverekedte magát a Jazz kezdőjébe, 74 meccsen átlag 23 percet játszott, ami alatt 9,2 pontot, 8, lepattanót és 2,3 blokkot tett be a közösbe – utóbbival a negyedik helyen áll az egész ligában, míg 72 százalékos mezőnymutatójával vezeti az NBA-t.

Az NBA bejelentette, hogy melyik hat játékos döntős a Legsportszerűbb Játékos díjára, akiket az alapján választottak ki, hogy kik testesítik meg a legjobban a sportszerűség értékeit a pályán. A jelöltek: Bam Adebayo, Harrison Barnes, Jalen Brunson, Mike Conley, Darius Garland, Boban Marjanovics.

Justin Champagnie szerződést kap a Celticstől, a megállapodás részletei egyelőre nem ismertek. Champagnie az előző idényben 36 meccsen lépett pályára a Raptorsban, a mostani szezonban viszont elvétve kapott lehetőséget, decemberben szabadlistára is tették, és ezt követően a G Ligában bizonyított.

Befejeződött a March Madness, a UConn ülhetett fel az NCAA trónjára, miután 76-59-re legyőzték az SDSU csapatát a döntőben. A UConn végig nagy menetelést mutatott be, a márciusi őrület során átlagosan 20 ponttal nyerték a meccseiket, ennél nagyobb átlagos különbséggel csak három csapat tudott végigmenetelni, mióta 64 csapatos a torna. A Torna Legértékesebb Játékosa díját Adama Sanogo kapta, aki a döntőben 17 ponttal és 10 lepattanóval jelentkezett, míg a torna során 20,2 pontot és 9,8 lepattanót átlagolt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus