Hírmorzsák 2023-04-05 (10:15)

A Suns a playoffban, a Kings divíziót nyert, a Bucks közel az első kiemeléshez, a Pistons végzett az utolsó helyen, a Cavs elérte az 50 győzelmet. Rivers szerint Embiid parádés meccse eldöntötte az MVP-csatát. Mike Malone kihívta a hóra a Denvert, szerinte egyszerűen puhák voltak. Kérdéses James és Davis játéka a LAC ellen b2b meccsen. Sérültjelentés: Adebayo, Jaylen Brown, Trae Young, Bucks-hátvédek, Dillon Brooks, Klay Thompson. Wiggins játékára kicsi az esély az alapszakaszban. Doncic magára vállalta a Dallas idei szezonját. CBA-hírek. Rekordot döntött a női NCAA-döntő nézettsége.

Több kérdés is eldőlt a ma hajnali játéknapon. A Chicago Bulls biztosította helyét a play-inben, miután riválisa, az Orlando vereséget szenvedett a Clevelandtől. A Phoenix Suns bejutott a playoffba, köszönhetően a Spurs felett aratott győzelmének. 

A Sacramento Kings kereken 20 év óta először nyerte meg a Pacific Divíziót, miután legyőzte a Pelicans-t – ez a bravúr utoljára 2003-ban sikerült.  Mike Brown vezetőedző szerint a kezdőötös és a cseresor is kellő fizikalitással játszott, végig tartani tudták a tempót és minden támadásnál nyomást helyeztek a Pelicans védelmére, teljesen elégedett volt a látottakkal. Az ellenfél játékosa, Trey Murphy III is azt emelte ki, hogy akárhová néztek, jó dobókat láttak, mindenkire oda kellett figyelniük, ráadásul De’Aaron Fox villámgyors és ontja a kosarakat, úgy épül fel a Kings játéka, hogy folyamatosan be kell segíteni a labdás emberre, így a kinti dobóik be tudják dobálni a kosarakat. 

A Milwaukee Bucks a Wizards elleni győzelmével és a Boston Philadelphia elleni vereségével közel került a keleti első kiemeléshez és hogy az egész playoffban náluk legyen a pályaelőny. A 76ers-ben Joel Embiid 52 pontot termelt 80 (!) %-os mezőnymutatóval, Doc Rivers pedig kijelentette, hogy az MVP-verseny ezzel el is eldőlt. James Harden szerint is megérdemli a díjat, mert évek óta kimagaslóan játszik, tavaly gólkirály lett, idén is jó úton halad efelé, a csapat harmadik helyen áll Keleten. Embiid nevetve annyit nyilatkozott, hogy Rivers-nek és Hardennek valószínűleg igaza van, de ennél nagyobb céljaik vannak idén. Hozzátette, hogy ma is rengeteg módot találtak csapatként, hogy elveszítsék a meccset, ezekre kell megoldást találniuk – eddig 0-3-ra álltak a Boston ellen, szóval nagyon kellett a győzelem, különösen azért, mert várhatóan össze fognak futni a playoff második körében.

A Nuggets ma hajnalban kikapott Houstonban, így elsőre nem tudta bebiztosítani nyugati első helyét. Nikola Jokics ugyan visszatért vádlisérüléséből, de Jamal Murray hüvelykujj-sérülés miatt a második negyedben kiszállt, így valamelyest érthető lenne a vereség, ugyanakkor Michael Malone nem adott felmentést. A vezetőedző szerint ha így végzik a munkájukat, ki fognak esni a rájátszás első körében, és nem félt kimondani a csapata előtt, hogy puhán játszanak – senki nem vitatkozott vele, mert így is volt. Nem azt mondja, hogy általánosságban puha a Nuggets, de ma azok voltak. Nikola Jokics is elismerte, hogy fizikálisan rendben volt, de egyszerűen nem játszott jól – a meccs eleje rendben volt, utána viszont hiába játszották ki a helyzeteket, nem tudták bedobni az üres kosarakat, kihagyták a büntetőket, eladták a labdákat, az ellenfél sok dobásukat blokkolta, egyszerűen közük nem volt mai meccshez. 

A Lakers komoly előnyt adott le a Jazz ellen a rendes játékidő végén, így csak hosszabbításban tudta behúzni a győzelmet. A siker azt jelenti, hogy a play-in hely már biztos és 9. helynél nem végezhetnek hátrébb, ugyanakkor az a cél, hogy a biztos playoffot jelentő 6. helyet megcsípjék, ehhez pedig most back-to-back le kellene győzniük a városi rivális Clippers-t. A 38 percet játszó LeBron James szerint egyértelműen nem hiányzott a lábainak az a plusz öt játékperc, és majd csak másnap reggel a felkelés után tudja megmondani, hogy pályára tud-e lépni a LAC ellen. Anthony Davis is 42 percet kapott, ráadásul az utóbbi három back-to-backet kiülte, D’Angelo Russellnek pedig eleve pihentetnie kellett a lábát a Jazz ellen, és Darvin Ham vezetőedző szerint ugyan össze kell egyeztetniük a rövid- és hosszútávú terveiket, de első a játékosok egészsége, ezek mentén fognak dönteni. 

Donovan Mitchell zsinórban negyedik alkalommal ért el legalább 40 pontot, a Cavaliers pedig idei 50. győzelmével bebiztosította a 4. helyet és az elsőkörös kiemelést. Mitchell szerint az 50 győzelem nem kis dolog, de ennél is fontosabb, hogy biztosították a hazai pályát, ami döntő faktor lehet az első körben. 

Még egy elsőség biztossá vált ma hajnalban. A Detroit Pistons kikapott a Miami Heattől, így a michiganiek már biztosan utolsó helyen végeznek. A lottery szabályai szerint egyébként ugyanolyan esélyekkel (14%) indulnak majd az 1/1-es draftjogért, mint a hátulról második-harmadik helyen végző Houston Rockets és San Antonio Spurs. 

Kisebb sérültjelentés. A Miami centere, Bam Adebayo visszatért csípősérüléséből, 31 percet játszott a Pistons ellen. A Bucks bokasérüléssel bajlódó hátvédje, Grayson Allen várhatóan a playoff első körében már bevethető állapotba kerül. A Bucks másik hátvédje, Pat Connaughton ma hajnalban szedett össze bokasérülést, Mike Budenholzer vezetőedző bízik benne, hogy nem komoly az eset. A Celtics-nél Jaylen Brown (hát) ülte ki a 76ers elleni összecsapást, de elvileg csak elővigyázatosságból. Trae Young is hiányzott a Bulls elleni meccsről, elkapta az influenzát. A Grizzlies-ből Dillon Brooks vett ki egy szabadnapot, hivatalosan a jobb csípője miatt. Klay Thompsont az utolsó pillanatban vették ki a Thunder elleni meccs keretéből, mert megfájdult a dereka. 

Arról már tegnap beszámoltunk, hogy Andrew Wiggins újra munkába állt a Warriors-nál. Wiggins elmondta, hogy nagyra értékeli a franchise támogatását, egy percig sem érezte, hogy siettették volna, így nyugodtan tudott koncentrálni a családi problémákra – most egyéni erősítő edzéseket fog végezni, hogy minél hamarabb megfelelő fizikai formába kerüljön. Bob Myers GM szerint néha elfelejtjük, hogy a sportolók is emberek, akiknek családjuk van, de amikor valakivel együtt dolgozol és rossz dolog történik vele, természetes, hogy megkérdezed, mit tudsz segíteni – Wiggins-nek jelen esetben arra volt szüksége, hogy el tudjon távozni egy időre. Steve Kerr vezetőedző szerint mindenki imádja Wiggins-t és nagyon jó újra itt látni, és soha nem kételkedtek abban, hogy mennyi időre van szüksége – szerinte ez nem nehéz dolog, egyszerűen emberként kell viselkedni. Hozzátette, hogy játékosa a következő pár napban biztosan nem fog pályára lépni. 

Tim MacMahonnek (ESPN) nyilatkozva Luka Doncic magára vállalta a Dallas idei sikertelen szezonját, mivel véleménye szerint ő csapat vezére, így joggal hibáztathatják. Idén szinte semmi nem látszódott abból a csúcson lévő kémiából, ami tavaly jellemezte a csapatot, bár hozzátette, hogy azért ilyen kémia nem egyik napról a másikra épül ki, hosszú folyamat. Doncic szerint tudják, hogy nem védekeznek jól, de egyénileg és csapatszinten sokkal több munkát kell beletenniük, hogy a védőoldali hendikepjeiket lecsökkentsék. Ő maga nagyon fáradtnak érezte magát, mert az előző három évben alig tudott pihenni, de hozzátette, hogy ez nem mentség, mert még fiatal, és hiába kellett rengeteget játszania, a jövőben meg kell oldania, hogy bírja a tempót. Doncic arról is beszélt, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem szándékozik kiülni az alapszakasz végét, a hátralévő mérkőzéseken pályára akar lépni. 

A január 2-a óta combhajlítóval bajlódó Zion Williamson már 3-3 elleni játékban vesz részt, de egyelőre ezek még elég alacsony intenzitásúak, ráadásul hétfőn a rendes csapatedzésen még nem szerepelhetett. Egyelőre még nincs kitűzött dátum, hogy mikor térhet vissza, jelenleg úgy tűnik, hogy ez a jövő heti play-in során sem fog megtörténni. 

Zach Lowe és Bobby Marks (ESPN) értesülései szerint az új CBA tárgyalásai során komolyan egyszer sem került szóba az úgynevezett Ben Simmons-szabály bevezetése. Ez arról szólt volna, hogy ha egy játékos szupermax szerződést kap, azaz a sapka 35%-át, és a szerződése időtartama alatt cserét kér és el is cserélik, akkor a szupermaxból „sima” maximum szerződés válik, azaz csak 30%-át kapja meg a sapka összegének. Marks úgy fogalmazott, hogy ez nem volt benne a 200 legfontosabb témában, amelyekről tárgyaltak a felek. 

Baxter Holmes (ESPN) pontosította az év végi díjaknál bevezetésre kerülő 65 meccses limit szabályait. 63 meccsen a játékosoknak legalább 20 percet kell pályán tölteniük, további 2 meccsen elég, ha csak 15 és 20 perc között játszanak. 

Jared Dudley irányítja majd a Dallas Summer League-csapatát júliusban. A korábbi játékos Jason Kiddel érkezett a Mavs-hez, de a 37 éves szakember hamar felhívta magára a figyelmet – ha 2022 nyarán Kenny Atkinson lett volna a Charlotte Hornets vezetőedzője, Dudley kapta volna meg az elsőszámú segédedző pozícióját. 

A Portland a szezon végéig szerződtette Justin Minaya-t. A draftolatlan újonc Minaya eddig a G-Ligás Mexico City Capitanes-t erősítette. Kiosztották két díjat is a G-Ligában: Jay Huff lett az Év Védője, aki 3.1 blokkot átlagolt (március elején a Washington Wizards two-way szerződést is kötött vele), míg a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak járó elismerést Lester Quinones gyűjtötte be, aki a Golden State Warriors-szal kötött two-way megállapodást. 

A Miami Heat csarnokát mostantól Kaseya Centernek hívják majd, miután a Miami-Dade megyei tanács megszavazta. A névszponzoráció 17 évre 117 millió dollárt hoz majd, ebből a Heat évi kétmilliót kap. A változtatásra azért volt szükség, mert az előző névadó, az FTX bitcointőzsde csődbe ment. 

Tegnap lezajlott az NCAA idei döntője a UConn és a San Diego State között, egy nappal korábban pedig a női döntőt rendezték. Az LSU-Iowa finálét átlagosan 9.9 millió néző követte, a csúcson pedig 12.6 millióan nézték – ez volt minden idők legnézettebb női egyetemi kosármeccse. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus