Hírmorzsák 2023-04-06 (10:45)

A Mavericks esélyt sem kapott tavaly Jalen Brunsontól, idén nyáron megtartanák Kyrie Irvinget. Jason Kidd biztosan marad a Mavericks kispadján. Wes Unseld Jr. marad a Wizards edzője. Stephen Silas bizonytalan a jövőjét illetően. Dwane Casey sorsa a szezon után dől el. Anthony Davis még mindig sérült. Andrew Wiggins az utolsó két meccset is kihagyja. A Bucks megnyerte az alapszakaszt, de Khris Middleton megsérült. A Nuggets nyugati elsősége is biztossá vált. Történelmet írt a Knicks és a Pelicans triója. Cavaliers-Knicks az első körben. Megműtötték Matthew Dellavedova ujját.

Mark Cuban több témában is megszólalt, és többek között arra is kitért, hogy tavaly nyáron Jalen Brunsontól esélyt sem kaptak arra, hogy meggyőzzék a maradásról. Már az előző szezon közben is beszéltek arról a csapatnál, hogy a New York-i szál nagyon erősnek tűnik, de azért nem cserélték el az irányítót, mert úgy gondolták, hogy képesek lehetnek meggyőzni őt a maradásról. A probléma ott kezdődött, amikor a játékos apja, Rick Brunson belefolyt az egészbe és átvette az irányítást, aki tavaly januárban megüzente a csapatnak, hogy a fia évi 18-23 millió dollárt érő szerződéshosszabbítási ajánlatra számított – a Mavericks szezon közben nem tudott volna többet ajánlani 4 évnél és 56 millió dollárnál, nyáron viszont már igen, ezt ugyanakkor nem várta meg a játékos. Akkor azt sem tudták, hogy milyen ajánlattal versenyeznek, de utólag látva a számokat elmondhatja, hogy gondolkodás nélkül megadták volna azt, amit a Knicks kínált, bár valószínűleg az sem lett volna elég, mert ez a váltás nem a pénzről szólt. Az utóbbi egyértelmű, nem kényszerítették őket licitháborúba, nem mondtak nekik egy összeget a nyáron, hogy mennyiért maradna Brunson, pedig általában így szokott ez működni.

Cuban kitért Kyrie Irvingre is, szeretnék őt megtartani a nyáron, és úgy gondolja, hogy erre jó esélyük is van. Úgy látja, hogy a hátvéd boldog náluk, ezt is mondja nekik, és jól ki is jönnek egymással. Irving egy jó srác, és az olvasottak alapján azt hitte, hogy ismeri őt, de 100 százalékban rosszul ítélte őt meg a róla megjelenő cikkek alapján. A Mavericksnél vannak Irving Bird-jogai is, így akár 5 évre 272 millió dollárt is ajánlhatnak neki, többet, mint amennyit bármelyik másik csapat kínálhat, arra viszont egy „nem tudom” volt a válasza, hogy képesek lehetnek-e túllicitálni minden csapatot a piacon, mivel új CBA lesz, és ezzel egy egészen új világ lesz a nyár is.

A Mavericks tulajdonosa egy fél mondat erejéig arra is kitért, hogy Jason Kidd biztosan marad a csapat vezetőedzője, amiatt pedig magára vette a felelősséget, hogy nem erősítette meg jobban a keretet védőoldalon. Kidd a második szezonját fejezi be hamarosan Dallasban: az első idényében az 52-30-as alapszakasz után egészen a nyugati döntőig vezette a csapatot, idén viszont jelentősen visszaestek, mindössze 38-42-re állnak, és az is erősen kérdéses, hogy a play-inbe bejutnak-e – jelenleg a 11. helyet foglalják el, és a hátralévő két meccsükből többet kell megnyerniük, mint amennyit a Thunder behúz.

Tommy Sheppard mondta el, hogy a Wizards továbbra is Wes Unseld Jr. irányításával képzeli el a jövőt, annak ellenére is látják a fejlődést a csapaton, hogy ismét lemaradtak a rájátszásról. Unseld Jr. a második szezonját fejezi be hamarosan a csapat vezetőedzőjeként, kinevezése óta 69-93-as mérleget tud felmutatni a Wizards, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy mindkét idényben kulcsemberek sérülései is hátráltatták őket – Bradley Beal például 90 meccsen játszott csak ebben az időszakban. A Beal-Kuzma-Porzingis trió csak 35 alkalommal állt össze ebben a szezonban, bár az nem mutat jól, hogy ezeken a meccseken is csak 16-19-et értek el.

Stephen Silas még a Nuggets elleni bravúros győzelmet megelőzően mondta el, hogy bizonytalan azt illetően, hogy maradhat-e a Rockets vezetőedzője a szezon után is, mivel a négyéves szerződéséből kitölti a harmadik évet, az utolsó idény pedig csapatopciós. Silas úgy érzi, hogy közel sem végzett hibátlan munkát, de büszke arra, amit elért a csapattal, és ami jön, az jön, nem változtat ezen az érzésén. Rengeteget tanult magáról is ebben az időszakban, ahogyan arról is, hogy milyen edzőnek lenni az NBA-ben, illetve milyen a nehézségeket kezelni ezen a szinten, és ezek miatt nagyon hálás. Silas irányítása alatt a Rockets 57-177-es mérleget ért el eddig, és még két meccsük van hátra ebből a szezonból, a Hornets és a Wizards otthonában lépnek még fel.

Dwane Casey-t is megkérdezték a jövőjéről, és elmondta, hogy találkozott Tom Gores tulajdonossal, de abban maradtak, hogy majd azt követően beszélnek erről, ha már az utolsó meccsüket is lejátszották. Az egykor Év Edzője díjjal is jutalmazott szakember az ötödik szezonját fejezi be hamarosan Detroitban, az érkezése óta 120-262 a csapat mérlege, és azt követően, hogy az első idényében 41-41-es mérleggel a rájátszásba vezette a Pistonst, az elmúlt négy szezonban csak 79-221-et tud felmutatni.

Dave McMenamin (ESPN) értesülései szerint Anthony Davis lábfejében továbbra is csontzúzódás található, és ha túlságosan sokat játszatják, akkor azzal továbbra is azt kockáztatják a Lakersnél, hogy rásérül erre. Körülbelül egy hónapja végeztek egy MRI-vizsgálatot rajta, ami után az a diagnózis született, hogy a túlzott terhelés következtében olyan fájdalmai is lehetnek, amik nem engedik majd játszani, és ami miatt majd ismét jelentősebb időt kell kihagynia. Davis még január 25-én sérült meg, és azóta ma hajnalban játszott először back-to-back meccsen, ugyanakkor a Lakers így is elbukta a Clippers elleni rangadót, a városi rangadón sorozatban 11. alkalommal hagyhatták el a pályát vesztesen. A Clippers ezzel a győzelmével fellépett a nyugati ötödik helyre, így a Lakers már akkor sem biztos, hogy eléri a biztos rájátszást érő ötödik vagy hatodik helyet, ha megnyeri mindkét hátralévő meccsét. Jó hír viszont a Lakers számára, hogy Mo Bamba egy hónap kihagyás után felépült, és csak edzői döntés miatt nem játszott a Clippers ellen.

A Warriors azon lesz, hogy a Lakers ne tudja megelőzni őket, ugyanakkor az biztosnak tűnik, hogy a Kings és a Trail Blazers ellen is Andrew Wiggins nélkül fognak kiállni, ezt Steve Kerr is megerősítette.

A Bucks térdfájdalmak miatt pihenőt adott Giannis Antetokounmpónak, de nélküle is nyerni tudtak a Bulls ellen, ezzel eldőlt, hogy ők fejezik be az alapszakaszt a legjobb mérleggel, és a Celtics lesz a második. Rossz hír viszont a Bucks számára, hogy Khris Middleton még a mérkőzés elején elkezdett bicegni, amivel pár percig még játékban maradt, de 8 perc után kivették őt a meccsből, és később be is jelentette a csapat, hogy a fájós jobb térde miatt már nem is tér vissza a pályára. Mike Budenholzer nem tudott még konkrétumot mondani a játékos állapotáról, de az elképzelhető, hogy nem játszik már az alapszakaszban, ahogyan a közelmúltban megsérülő Grayson Allen sem, akinek a bokasérülése úgy tűnik, hogy súlyosabb, mint ahogyan azt előzetesen gondolták. Most lesz 7-10 napjuk arra, hogy meglássák, miként javul az állapota, ennyi idő alatt nagyon sok dolog történhet, és remélhetőleg pozitív híreket kapnak majd.

A Pelicans 19 pontos hátrányból is nyerni tudott a Grizzlies ellen, ezzel eldőlt, hogy a legrosszabb esetben is a kilencedik helyről kezdik a play-int, a Grizzlies veresége pedig azt is jelenti, hogy a Nuggets megnyerte a nyugati konferenciát. A Pelicans győzelmében kulcsszerepet játszott, hogy Herbert Jones, Trey Murphy III és CJ McCollum is úgy érte el a 30 pontos határt, hogy legalább 5 triplát dobott, és a mai játéknap előtt sosem volt hasonlóra képes egy trió az NBA-ben. A Pelicans játékosait ugyanakkor megelőzte Obi Toppin, Immanuel Quickley és Quentin Grimes, akik néhány órával korábban ugyancsak végrehajtották ezt a bravúrt, ők ráadásul nem is játszottak hosszabbítást. A Knicks triója 107 ponttal és 17 bedobott triplával, a Pelicans triója 96 ponttal és 18 hármassal zárt.

A Knicks győzelmével eldőlt, hogy az ötödik helyen fejezik be az alapszakaszt keleten, így biztossá vált az is, hogy a rájátszás első körében a Cavaliers lesz az ellenfelük. A Cavaliers győzelmek számában még utolérheti a harmadik 76erst, de az egymás elleni eredmények a 76ers mellett szólnak, biztosan negyedik lesz a Cavaliers. A Nets a győzelmével ugyancsak nagy lépést tett a hatodik hely felé, elég megnyerniük egy meccset a hátralévő kettőből, hogy biztossá váljon a pozíciójuk, de egy Heat-vereség is ugyanezt jelentheti a számukra. A Bulls vereségével az is eldőlt, hogy biztosan a 10. helyről kezdik a play-int.

A Kings bejelentette, hogy megműtötték Matthew Dellavedova mutatóujját a jobb kezén, emiatt határozatlan ideig nem számolhatnak vele. A veterán irányító azt követően került vissza az NBA-be, hogy a 2021/22-es idényt Ausztráliában töltötte, ugyanakkor a Kingsben is csak epizódszerep jutott neki, 32 meccsen átlag 6,7 percet játszott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus