Hírmorzsák 2023-04-09 (9:45)

Jön az alapszakasz utolsó játéknapja. Továbbra sem tudni, hogy Paul George mikor térhet vissza. Steven Adams valószínűleg lemarad a rájátszásról. Kenneth Lofton Jr. új szerződést kapott Memphisben. Az NBA vizsgálódik a Mavericks tankolási taktikája miatt. Dallasban attól tartanak, hogy Luka Doncic 2024 nyarán cserét kérhet. Sokba kerülhet Kyrie Irving megtartása a Mavericksnek. Egy csapatvezető szerint maximumért hosszabbíthat majd Tyrese Maxey. LeBron James nagy dolognak tartja, hogy 50 százalék fölött végez a Lakers. Klay Thompson szerint senki sem képes megverni az egészséges Warriorst. Zach Collins lesz a Spurs kezdő centere jövőre.

Ma este befejeződik az NBA 2022/23-as idényének az alapszakasza. Az utolsó előtti játéknapon a Clippers és a Timberwolves is nyerni tudott a még helyezésekért küzdő csapatok közül, ezzel előbbi a legrosszabb esetben is a hetedik helyen zár nyugaton, míg utóbbi azt biztosította be, hogy nem végezhet a kilencedik helynél hátrább. Jelen állás szerint a Clippers az ötödik helyet foglalja el, és ezt a pozíciójukat meg is őrizhetik, amennyiben a back-to-backjük második felén legyőzik a várhatóan tartalékosan kiálló Sunst – ha ezt megteszik, akkor a rájátszás első körében is velük találkoznak. A Warriors is jó eséllyel indul a hatodik hely megtartásáért, a tartalékos Trail Blazers ellen lépnek pályára, ellenfelük ráadásul back-to-back játszik. A Lakers csak akkor léphet előrébb, ha a Warriors kikap, illetve ők megverik a tartalékos és back-to-back pályára lépő Jazzt, míg ha kikapnak, akkor a Timberwolves-Pelicans meccs győztese biztosan megelőzi őket. A Pelicans elméletben még ötödik is lehet, ha mindhárom előttük lévő csapat kikap, egy vereség viszont azt jelentené számukra, hogy a Thunderrel játszanak a playin alsó ágán.

Paul George állapotáról először adott hivatalos tájékoztatást a Clippers, mióta a wing március 21-én térdsérülést szenvedett, ugyanakkor a csapat közleménye csak annyit árult el, hogy továbbra sincs kijelölt időpont a visszatérésére. George folytatja a rehabilitációját, és egészen a közelmúltig nem is edzhetett, mivel mozdulatlanul kellett tartania a térdét.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Steven Adams a teljes rájátszásról is lemaradhat a sérült jobb térde miatt. Adams még januárban sérült meg, ami után arról szóltak a hírek, hogy 3-5 hetet hagyhat ki, de nem javult a várt ütemben az állapota, ezért a múlt hónapban őssejtinjekcióval is kezelték, és ekkor már azt kommunikálta a Grizzlies, hogy kihagyja az alapszakasz hátralévő részét.

Ugyancsak a Grizzlieshez kacsolódó hír, hogy a G Ligában remek szezont futó Kenneth Lofton Jr. two-way megállapodását átalakították hagyományos szerződéssé, így pályára léphet a rájátszásban is. Az erőcsatár 4 évre összesen 7 millió dollárért írhatott alá, és annak érdekében, hogy beférjen a keretbe, Kennedy Chandlert szabadlistára tette a Grizzlies. Lofton Jr. two-way helye is elkelt, a szezont a G Ligában töltő Jacob Gilyard írhatott alá.

Más csapatok is osztottak ki two-way szerződést az elmúlt nap során, RaiQuan Gray a Netsnél, Vernon Carey Jr. a Jazznél írhatott alá ilyen megállapodást.

Mike Bass, az NBA szóvivője arról számolt be, hogy a liga vizsgálatot indít a Mavericksszel szemben, amiért több játékosukat is érdekes körülmények közepette ültették a Bulls elleni meccsen. A liga szerint a Mavericks nem adta meg a kellő tiszteletet a találkozónak, és emellett a motivációjukat is vizsgálják. Mint ismert, a csapat Kyrie Irving, Tim Hardaway Jr., Josh Green, Maxi Kleber és Christian Wood ültetését is pár órával a feldobás előtt jelentette be, majd a meccs után Jason Kidd arról beszélt, hogy szervezeti szinten hoztak egy üzleti döntést. Kidd egyébként azt is elmondta a Bulls elleni összecsapás után, hogy az említett játékosok, illetve Luka Doncic sem fog játszani a csapat utolsó, Spurs elleni összecsapásán.

Tim MacMahon (ESPN) egy csapatközeli forrása szerint a Mavericksnél attól tartanak, hogy Luka Doncic 2024 nyarán cserét fog kérni, amennyiben nem mennek keresztül jelentős fejlődésen a következő szezonban. Doncic az új szerződése első évét tölti éppen ki, leghamarabb 2026 nyarán lehetne szabadügynök, amennyiben lemond a játékosopciójáról. Arról is MacMahon számolt be, hogy Kyrie Irving megtartásánál nem lesz egyszerű helyzetben a Mavericks, valószínűleg legalább 4 évre oda kell adniuk neki a maximumot, de az sem kizárt, hogy 5 évre be kell kínálniuk neki a maximumot, ami az esetében körülbelül 272 millió dollár lenne.

Közvetve a Dallashoz kapcsolódik két érdekesség is. Mivel a Mavericks is biztosan lemarad a rájátszásról, eldőlt, hogy először rendezik meg a rájátszást texasi csapat nélkül, mióta 1980-ban háromra nőtt az állam csapatainak száma – a Rockets és a Spurs lemaradása már régen eldőlt. Doncic ültetése pedig azt is jelenti, hogy Joel Embiid neve mellé gyakorlatilag be lehet írni a pontkirályi címet, a harmadik helyen álló Damian Lillard sem játszik már egy ideje, a negyedik Shai Gilgeous-Alexander pedig a realitások talaján maradva nem érheti már utol a 76ers centerét.

Sean Denevey (Heavy.com) egy keleti konferenciában dolgozó, nem megnevezett csapatvezetővel beszélt arról, hogy milyen szerződést kaphat a nyáron idő előtti hosszabbításra jogosult Tyrese Maxey. A 76ers valószínűleg úgy gondolkodott sokáig, hogy ahhoz hasonló hosszabbítást írhatnak vele alá, mint amit Tyler Herro és Jordan Poole is kapott, de a fiatal hátvéd folyamatosan fejlődik, a munkamorálja egyenesen kiemelkedő, vagyis csak jobb lesz ennél a folytatásban, és ez talán azt is jelenti, hogy a 76ersnek nem lesz lehetősége az alkudozásra. Nehéz pontosan megmondani, hogy az esetében mennyi lesz a maximum, ez attól függ, hogy mekkora lesz a fizetési sapka a 2024/25-ös szezonra, de a becslések alapján 5 évre 200 millió dollár körül is kaphat majd Maxey.

A Lakers tegnap hajnalban elkönyvelhette a 42. győzelmét, ezzel eldőlt, hogy pozitív mérleggel fejezik be az alapszakaszt, ami annak fényében nagy szó, hogy 2-10-zel indítottak – az idei Lakers mindössze a hatodik csapat az NBA történetében, amelyik ilyen kezdés után 50 százalék fölött fejezte be a szezont, legutóbb a Bulls hajtott végre hasonlót a 2004/05-ös szezonban. LeBron James meg is jegyezte, hogy éppen erről beszélt Anthony Davisnek, hogy mennyire hihetetlen az, hogy meg tudták fordítani a szezonjukat, ez egy nagyszerű dolog.

A Warriors ma este bebiztosíthatja a helyét a rájátszásban, ugyanakkor Klay Thompson már a Kings legyőzése után is nagyon magabiztosan nyilatkozott, szerinte egy teljesen egészséges Warriorst egyetlen csapat sem képes lenyomni egy hétmeccses párharcban. A csapat a viharos alapszakasza ellenére is képes magasabb szinten játszani, és leginkább abban kell fejlődniük, hogy végig összpontosítsanak a meccseiken. Három dologra kell odafigyelniük: meg kell becsülniük a labdát, nem állhatnak bele rossz dobásokba, illetve folyamatosan kommunikálniuk kell védekezésben, és ha ezeket megteszik, akkor jó helyzetbe hozhatják magukat a címvédéshez.

Zach Collins szerződése nem garantált a következő idényre, ugyanakkor Gregg Popovich kijelentette, hogy ő lesz a Spurs kezdő centere a következő szezonban, vagyis biztosnak tűnik, hogy a csapat garantálni fogja a 7,7 milliós szerződését. Collins a pályafutása elején rengeteget volt sérült, viszont úgy tűnik, hogy San Antonioban kezdi megvetni a lábát, 63 meccsen 11,6 pontot, 6,4 lepattanót és 2,9 gólpasszt átlagolt ebben a szezonban, Jakob Pöltl elcserélése óta pedig kezdő is, az elmúlt 19 meccsén 16,5 pontot, 8 lepattanót és 3,8 gólpasszt átlagolt. Popovich bejelentése alapján rögtön elindult a spekuláció arról is, hogy ez azt is jelenti, hogy visszatér a következő szezonra is az edzőlegenda.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus