Hírmorzsák 2023-04-10 (10:45)

Befejeződött az alapszakasz, a Clippers és a Warriors is rájátszásba jutott. Stephen Silas távozik Houstonból, Dwane Casey a Pistons vezetőségében folytatja. Rudy Gobert megütötte Kyle Andersont. Jaden McDaniels dühében a kezét törte. A Clippers padjánál is balhé volt. Luka Doncic boldog Dallasban, és szeretné, ha Kyrie Irving maradna a csapatnál. Jason Kidd és Nico Harrison is maradhat a Mavericksnél. Damian Lillard nem akar 2-3 évet várni mások fejlődésére. Udonis Haslem 24 ponttal búcsúzott. Tristan Thompson és Shaquille Harrison is a Lakersben folytatja.

Befejeződött a 2022/23-as idény alapszakasza, és több fontos kérdésre is választ kaptunk tegnap este. A Clippers szenvedős, a Warriors magabiztos győzelemmel biztosította a helyét a nyugati rájátszásban, ezzel az is eldőlt, hogy előbbi a Suns, utóbbi a Kings ellen kezdheti meg a playoffban. A playinben Lakers-Timberwolves összecsapást rendeznek a hetedik kiemelésért, ennek a meccsnek a győztese a Grizzlies ellen mérkőzhet majd meg, míg a vesztes összecsap majd a Pelicans-Thunder találkozó győztesével, hogy döntsenek a nyolcadik kiemelésről, ami egy Nuggets elleni párharcot ér.

Az is hivatalossá vált, hogy Joel Embiid 33,1 pontos átlagával pontkirály lett, és a gólpasszkirályi cím is Philadelphiába került, James Harden 10,7 gólpasszal ért fel a csúcsra. A lepattanózóknál Domantas Sabonis nyert 12,3-es átlagával, Jaren Jackson Jr. a meccsenkénti 3,0 blokkjával vitte a prímet, O.G. Anunoby pedig 1,9 labdaszerzéssel húzott be egy fontos kategóriát. Klay Thompson 6 triplát dobott az utolsó játéknapon, ezzel az NBA történetében harmadik játékosként átlépte a 300 triplás határt, a 301 hármasával Stephen Curry (4x) és a már említett Harden (1x) mellé csatlakozott. Nikola Jokics nem játszott az este, így az is eldőlt, hogy nem jött össze neki a tripla-duplás átlag, 24,5 pontja és 11,8 lepattanója mellett „csak” 9,8 gólpasszt átlagolt meccsenként – 29 tripla-duplájával így is fölényesen vezette a ligát. Mikal Bridges 5 másodperc erejéig pályára lépett a Netsben, így 83 lejátszott meccsel fejezte be a szezont, hivatalosan egyetlen találkozót sem mulasztott, de 82 meccsig jutott Derrick White, Harrison Barnes, Isaiah Hartenstein, Jordan Poole, Kenyon Martin Jr., Kevon Looney, Nikola Vucevic, Patrick Williams és Tari Eason is. A csapatoknál a Kings átlagolta a legtöbb pontot meccsenként, 120,7-et, emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a Warriors ligarekordot állított fel az 1363 bedobott hárompontosával.

Az utolsó játéknap is tartogatott magában egy-két rekordot, a Warriors 55 pontos első negyede a legponterősebb negyed volt a szezon során, és a liga történetében senki sem dobott korábban ennyi pontot az első negyedben. A Warriors 157-101-re nyert, az 56 pontos különbség a legnagyobb volt a szezon során. A Heat is felállított egy rekordot, a 123-110-es győzelmükből 111 ponttal vette ki a részét a cseresor, egyetlen kispad sem dobott még ennyi pontot az NBA történetében.

Tegnap este arról már beszámoltunk, hogy Dwane Casey bejelentette, hogy nem marad a Pistons kispadján, hanem a csapat vezetőségében vállal majd munkát a továbbiakban. Az első sajtóhírek alapján Charles Lee (Bucks), Adrian Griffin (Raptors), Ime Udoka és Chris Quinn (Heat) is jelölt lehet a Pistons padjára, de bedobták már Josh Longstaff (Bulls), Brian Keefe (Nets), Kevin Ollie (legutóbb Overtime Elite), Sean Sweeney (Mavericks), Rex Kalamian (Pistons), Jerry Stackhouse (Vanderbilt) és Jay Wright (Villanova) nevét is.

Detroit mellett Houstonban is új edző után nézhetnek, Adrian Wojnarwoski (ESPN) értesülései szerint a Rockets nem hívja le Stephen Silas opcióját a következő szezonra, és hagyják lejárni a szerződését. A Rockets hivatalos bejelentést még nem tett, de azt az edző is megerősítette, hogy hétfőn leül beszélni a csapat vezetőivel a jövőjéről. Wojnarowski értesülései szerint több csapat is megpróbálhatja segédedzőnek szerződtetni a Rockets padján három szezon alatt 59-177-es mérleget elérő szakembert. Houstonban Ime Udoka, Kenny Atkinson, Frank Vogel és Nick Nurse is utódjelölt lehet, de James Borrego és Scott Brooks nevét is lehetett már olvasni velük kapcsolatban.

Ahogyan azt a Visszajátszásban is megmutattuk, botrányos eset is történt az utolsó játéknapon, különösen a Timberwolvesra irányult nemkívánt figyelem. A Pelicans elleni kiemelt fontosságú mérkőzésük második negyedében Rudy Gobert és Kyle Anderson összeszólalkozott egy időkérésnél, utóbbi azt nehezményezte, hogy a csapattársa nem blokkol dobásokat, míg a center Anderson lepattanózását kérte számon, aki erre elküldte őt melegebb éghajlatra. Gobert erre már nem szóval, hanem egy ütéssel válaszolt, a társaknak kellett szétválasztani a két játékost, a centert előbb az öltözőbe zavarták be, majd haza is küldték. Mike Conley a meccs után elmondta, hogy Gobert üzenetben bocsánatot kért minden csapattársától a tettéért, majd később Twitteren is elnézést kért, és arra hivatkozott, hogy eluralkodtak rajta az érzelmek. Nem lett volna szabad így reagálnia, ezért elnézést kér a szurkolóktól, a csapattól és különösképpen Andersontól, akit nagyon szeret és tisztel. Az ütést elszenvedő Anderson nem reagálta túl a helyzetet a meccs után, szerinte a meccs hevében történt ez, nem ez az első alkalom, hogy megütötte őt valaki, ettől is tovább fognak lépni, mert mindannyian meccseket akarnak nyerni. Meg fogják beszélni ezt házon belül, majd mennek tovább.

A Timberwolves így is nyerni tudott, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy Gobert játszik-e a playinben. Az viszont valószínűsíthető, hogy Jaden McDaniels számára befejeződött a szezon, a wing még az első negyed végén az öltöző felé vette az irányt, és útközben olyan erővel odacsapott egy falnak, hogy egybehangzó sajtóértesülések szerint eltörte a kezét – várhatóan hamarosan be is jelenti ezt a Timberwolves.

A Clippers számára szintén komoly téttel bírt az utolsó játéknap, és náluk is eluralkodtak az érzelmek a kispadnál a harmadik és a negyedik negyed közötti szünetben, Mason Plumlee és Bones Hyland akaszkodott össze, de ők nem jutottak el ütésig, csak egy kis kakaskodásig. Tyronn Lue a meccs után elmondta, hogy játékosai tisztázták a helyzetet és minden rendben van. Nagy meccs volt ez, és sokáig nem is játszottak jól, de az eset után képesek voltak magasabb szintre kapcsolni, úgyhogy talán több ilyenre lenne szükségük. Plumlee-t is megkérdezték erről, és kifejtette, hogy nem volt elégedett csapattársa védekezésével néhány labdabirtoklásnál, de már maguk mögött hagyták ezt az incidenst.

Luka Doncic tiszta vizet öntött a pohárba, elmondta, hogy boldog a Mavericksnél, emiatt senkinek sem kell aggódnia. Az való igaz, hogy nem tetszett neki az a döntés, hogy a fél csapatot kiültették a Bulls ellen, de nem kell ebbe többet belelátni, és azon a híresztelésen is nevetett, hogy 2024 nyarán cserét kér, amennyiben nem javulnak jelentősen, mert nem mondott semmi ilyesmit. Az egyértelmű viszont, hogy valamin változtatniuk kell, elvégre tavaly a nyugati döntőig jutottak, jól érezték magukat és remek volt a csapaton belüli kémia is. Szerinte Kyrie Irving remekül illik ebbe a csapatba, bár tudja, hogy az emberek mást fognak mondani erről, már csak a közösen elért eredményeik alapján is, de ahhoz, hogy igazán jó kapcsolatuk lehessen a pályán, idő kell, és reméli, hogy Irving maradni fog.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Mavericksnél egyelőre Jason Kidd vezetőedző, illetve Nico Harrison GM állása is biztonságban van, a tervek szerint velük vágnak neki a 2023/24-es idénynek. A játékoskeretben lehetnek változások, nem lenne meglepő, ha a szabadügynökké váló Christian Woodnak nem ajánlanának hosszabbítást, de Tim Hardaway Jr. és JaVale McGee is távozhat csere útján. Stein szerint az NBA-s berkekben szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a Mavericks megpróbálna rövid szerződést kötni Irvinggel, inkább azt tartják valószínűnek, hogy legalább 3-4 évre szóló szerződést kínálnak neki. Amennyiben a Mavericks a lottery után megtarthatja az idei első körös draftjogát, akkor azt valószínűleg megpróbálják felhasználni egy cserében.

Damian Lillard nem túl boldogan nyilatkozott a Trail Blazers szezonjáról, és elmondta nem akar olyan játékosokkal csapatot építeni, akik még 2-3 évre vannak attól, hogy igazán komoly segítséget tudjanak jelenteni a pályán. Joe Cronin egyetért ezzel, úgy érzik, hogy ideje felgyorsítaniuk, és több veterán játékost szerezniük, mielőtt kifutnak az időből. A Trail Blazers a szezon előtt a hetedik legfiatalabb kerettel rendelkezett, majd Gary Payton II és Josh Hart is cserében távozott, és az idény végére négy olyan játékosuk maradt, aki több mint 4 évet lehúzott már a ligában, köztük a nyáron már 33. születésnapját ünneplő Lillard.

Udonis Haslem a szezon után visszavonul, és a rájátszásban valószínűleg nem lesz a Heat aktív rotációjának a tagja, ezért Miamiban az alapszakasz utolsó meccsét használták fel arra, hogy olyan búcsúban részesítsék a csapatlegendát, amilyet megérdemel. Haslem stílusosan búcsúzott, 25 perc alatt 24 pontot szerzett, legutóbb 2009-ben volt ennyire eredményes egy meccsen, és összesen kétszer szerzett 24-nél több pontot pályafutása során, mindkétszer 28 pontnál állt meg. Haslem draftolatlan játékosként került a ligába, és mind a 20 szezonját a Heatben töltötte, részese volt 3 bajnoki címnek, és 5,791 lepattanójával vezeti a csapat vonatkozó örökranglistáját is. Bam Adebayo ajándékkal is köszöntötte csapattársát, egy hintaszéket adott neki – érdekesség, hogy annak idején a Lakers játékosai is ugyanilyen ajándékkal búcsúztak Kareem Abdul-Jabbartól.

Erik Spoelstra szerint nagyon fog nekik hiányozni Haslem öltözői jelenléte, hiányozni fog a hangja és a hozzáállása is, az erőcsatárnak sosincs rossz napja, még akkor is tiszták a szándékai, amikor dühösen fordul a csapattársai vagy az edzői felé. Haslem nem hangulatember, nincs semmilyen rossz tulajdonsága, mindig csak a győzelemre koncentrál, és arra, hogy miként segíthet másokat, miként lehet segítheti a csapatát, és hogyan mentorálhatja a többieket. Haslem elmondta, hogy neki mindennél többet jelent az, hogy Miamiban mindig támogatták és szerették őt, akár kezdő volt, akár csere, akár a pad végén ült, ez számára felbecsülhetetlen értékkel bír, és ezért volt könnyű számára áldozatokat is hozni, a közeg megkönnyítette ezt számára.

A Lakers kihasználta az utolsó alkalmat arra, hogy játékost igazoljon, Tristan Thompsont és Shaquille Harrisont is szerződtették, hogy velük mélyüljön a keret – mivel egy hely volt csak a keretben, Davon Reed szabadlistára került. Darvin Ham szerint Thompson leginkább a hozzáállásával segítheti őket, ráadásul hosszú éveken keresztül bajnoki címért harcolt, tapasztalt és remek csapattárs is, akiről csupa jó dolgokat hallott. Harrison leigazolásával a hátvédrotációjukat akarták mélyíteni, és ő egy olyan játékos, aki több poszton is képes védekezni, tud pontot szerezni és szervezni is, ráadásul közel 200 meccset játszott már a ligában, valódi tapasztalattal rendelkezik ő is. Harrison a közelmúltban töltött ki egy 10 napos szerződést a Trail Blazersnél, előtte viszont a Lakers G Ligás együttesét erősítette, úgyhogy ismerős helyre érkezik.

A Rockets is igazolt egyet, tőlük Willie Cauley-Stein kapott szerződést. A Knicks lecsapott a szabadon igazolható Isaiah Roby-ra, a következő szezon végéig írtak vele alá. Skylar Mays és Chance Comanche a Trail Blazersnél írt alá a szezonzáró előtt. A Pelicans pár napja szabadlistára tette a two-way szerződésű Dereon Seabront, most viszont ismét ugyanilyen megállapodást kötöttek vele.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus