Hírmorzsák 2023-04-13 (10:30)

A Bulls és a Thunder maradt életben. DeMar DeRozan kislánya is segítette a Bullst. Nick Nurse és Masai Ujiri találkozni fognak, de elképzelhető a közös folytatás. Russell Westbrook szerint semmi különös nem lesz abban, hogy Kevin Duranttel találkozik a rájátszásban. Andrew Wiggins két edzést is végigcsinált. Jaylen Brown All-NBA csapatba akar kerülni. Az új CBA értelmében korábban kezdhetnek tárgyalni a csapatok a saját szabadügynökeikkel. Giannis Antetokounmpo 2020-ban a visszavonulást fontolgatta. Költségcsökkentő üzemmódba kapcsol az NBA. Philadelphiában ellenzi a helyi közösség, hogy a kínai negyedben épüljön fel az új csarnok.

Újabb két mérkőzéssel folytatódott a playin, és mindkét konferenciában az alapszakaszt 10. helyen záró csapat jutott tovább. A Bulls 109-105-re nyert a Raptors otthonában, így készülhetnek a Heat elleni idegenbeli összecsapásra, ahol egy Bucks elleni párharc lesz a tét, míg a Thunder 123-118-ra nyert a Pelicans otthonában, így ők utazhatnak a Timberwolveshoz, hogy megpróbálják kiharcolni egy Nuggets elleni párharc lehetőségét.

A Bulls továbbjutásában nagy szerepet játszott az is, hogy a Raptors az egész szezont nézve a legrosszabb teljesítményét hozta a büntetővonalról, mindössze 18/36 kísérletük ért célba, és ebben szerepet játszhatott DeMar DeRozan kislánya is. A 9 éves Diar DeRozan minden Raptors-büntető előtt jól hallhatóan sikoltozott, és a meccs alatt fel is kapták ezt sokan, virális jelenség lett belőle. A játékos elmondta, hogy sokáig ő sem tudta, hogy honnan jön ez a zaj, de egyszer csak kinézett a lányára, és akkor látta, hogy ő az. DeRozan hozzátette, hogy Miamiban nem fogják bevetni ezt a sajátos taktikát, mivel a lányának az iskolában a helye.

A Raptors kiesésével ismét előtérbe került, hogy mi lesz Nick Nurse jövője, és ezzel kapcsolatban Adrian Wojnarowski (ESPN) osztotta meg, hogy az edző hamarosan találkozni fog Masai Ujirivel, ugyanakkor továbbra is reális forgatókönyv az, hogy marad Torontóban. Wojnarowski szerint mindkét fél hisz abban, hogy van értelme a közös folytatásnak, de ha mégsem így történik, akkor érdemes lesz odafigyelni a Rocketsre, akiknek Nurse az egyik legfőbb kiszemeltje a kispadra.

A Suns-Clippers párharc egyik érdekessége lesz, hogy Kevin Durant és Russell Westbrook először találkozik egymással a rájátszásban, ugyanakkor a Clippers irányítója szerint ennek nincs különösebb jelentősége, számára nem lesz ebben semmi különös. Egyesek talán azt gondolják, hogy még mindig haragban vannak, és ez egy jó narratíva a média számára, mert erről is beszélhetnek az emberek. Semmi mást nem érez egykori csapattársa irányába, csak tiszteletet, hogy mit ért el a pályafutása során, illetve képes volt visszatérni a sérüléseiből. Mindketten tudják a másikról, hogy küzdeni fognak, de ennyi az egész, nem kell ebbe többet belelátni.

Steve Kerr elmondta, hogy a Warriors még nem döntött arról, hogy Andrew Wiggins mikor térhet vissza a pályára, de bíznak benne, hogy ez akár már a Kings elleni első meccsen megtörténhet. Wiggins eddig két edzést csinált végig a csapattal, és mindkétszer tetszett Kerrnek, hogy mit lát tőle, és a hét hátralévő részében döntenek arról, hogy játszik-e az első meccsen, és ha igen, akkor kezdő lesz-e, illetve mennyi időt tölthet a pályán. Stephen Curry szerint is jól nézett ki csapattársa edzés közben, nem látszódott rajta a kihagyás, de az egymás közti játék nem összehasonlítható egy valódi mérkőzéssel, ugyanakkor reménykedik benne, hogy játszik a hétvégén.

Jaylen Brown nyilvános kampányba kezdett, hogy szavazzák be őt az egyik All-NBA csapatba. Úgy érzi, hogy mások még mindig azt várják tőle, hogy bizonyítson, ami rendben is van, de ő maga nem érzi azt, hogy bármit is még bizonyítania kellene mások számára. Minden egyes este elvégzi a munkáját, kiegyensúlyozottan csinálja azt, amit kérnek tőle, és minden szezonban jobb, mint az azt megelőzőben. Élete végéig fejlődni fog, mert ő így működik, ilyen a gondolkodása, és általában tényleg nem érdekli, hogy mások mit gondolnak róla, de most mégis abba a helyzetbe került, hogy kampányol maga mellett.

Úgy gondolja, hogy nagyon megérdemelné ezt, a liga második legjobb csapatában játszik, győztes kosárlabdát játszik, a liga 10 legjobb pontszerzője közé tartozik (13. helyen zárt a pontlistán – a szerk.), és teszi mindezt hatékonyan. Ha megnézi, hogy mi kell a kiválasztáshoz, akkor nagyon is megfelel a kritériumoknak, a szezon jelentős részében dominálták a ligát, és elég meccset is játszott. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Brown számára hatalmas tétje van, hogy bekerül-e valamelyik All-NBA csapatba, mert ha igen, akkor jogosult lehet egy szupermax hosszabbítás aláírására is – ebben az esetben 2024 nyarán 5 évre körülbelül 290 millió dollárért lenne jogosult hosszabbítani.

Shams Charania (The Athletic) egy újabb részletet osztott meg az új kollektív szerződésből, a megállapodás ugyanis lehetővé teszi a csapatok számára, hogy hivatalosan is elkezdjenek tárgyalni a saját szabadügynökeikkel már a nagydöntő utolsó meccsét követő napon. Mint ismert, eddig június 30-án este lehetett elkezdeni tárgyalni, de nyílt titok, hogy ezt nem szokták betartani a csapatok.

Giannis Antetokounmpo a minap egy interjúban arról beszélt, hogy 2020-ban komolyan fontolóra vette, hogy visszavonul a kosárlabdázástól, és beszélt erről a Bucks vezetőségével is. Mindenki őrültnek nézte, hogy az NBA addigi történetének a legnagyobb szerződését épphogy csak aláírta, és le akart erről mondani, de nagyon nehezen viselte el azt az őt övező figyelmet, ami a sztárstátuszával együtt jött. Végül úgy döntött, hogy inkább szakember segítségét veszi idénybe, elkezdett tanácsadóhoz járni, és tőle nagyon sok segítséget kapott – nem csupán abban, hogy jobb játékossá váljon, hanem abban is, hogy jobb társ, apa, testvér, fiú és személy legyen. Egy időben megpróbált mindenkitől elzárkózni, magában tartotta az érzéseit, befelé fordult, de valójában nem ilyen, mert szeret más emberekkel interakcióba lépni. Az is sokat segített neki, hogy Michael Phelps és Naomi Osaka azon megnyilvánulásait nézte videón, amelyekben nyíltan beszéltek a saját mentális egészségükről.

Mike Bass, az NBA szóvivője egy közleményben számolt be arról, hogy a liga költségcsökkentő üzemmódba vált a következő fiskális éve kezdetéig, vagyis októberig. Ahogyan más nagyvállalatok az Egyesült Államokban, illetve az egész világon, úgy az NBA sem mentes a makrogazdasági nyomástól, ezért kénytelenek csökkenteni a kiadásaikat. A költségcsökkentés értelmében az új munkakörök betöltését is visszafogják a pénzügyi év végéig a liga irodájában.

Tavaly nyáron lehetett arról hallani, hogy Philadelphiában új sportkomplexum épül, és a 2031/32-es idénytől kezdve itt játszhatná a meccseit a 76ers is, ugyanakkor a város illetékesei most felülvizsgálják az építési terveket. Az eddigi tervek arról szóltak, hogy a város kínai negyede mellett épülne meg az új csarnok, de ez komoly ellenzést váltott ki a helyi lakókból és vezetőkből is. Jim Kenney polgármester szerint az új komplexum ötlete nagyszerű lehetőség a város számára, de a tervek további kivitelezése előtt szükséges megvizsgálniuk, hogy az milyen hatással lehet a környező közösségre. A következő hónapokban külsős fél bevonásával hatástanulmányokat fognak végezni, amik érinteni fogják az épület kinézetét, a közösségre gyakorolt hatását, a gazdasági hatását, illetve a közlekedésre és a parkolási lehetőségekre irányuló kérdéseket is meg fogják vizsgálni. Korábban már kétszer is felmerült annak a lehetősége, hogy a kínai negyed környékén épüljön sportkomplexum Philadelphiában, de a helyi vezetők 2000-ben és 2008-ban is megakadályozták ezt, a második alkalommal azért nem ment keresztül a terv, mert egy kaszinót is fel akartak húzni a csarnok mellé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus