Hírmorzsák 2023-04-15 (9:15)

Végleges a playoff mezőnye. Max Strus szerint egy átlagos Heat-meccs volt szoros végjátékkal, DeRozan szerint hiába dolgoztak, az egész nem ért semmit. Lowrynak fáj a térde, de nem komoly. SGA-t Gobert könyököse és saját unokatestvére lassította le a Wolves ellen. Az OKC mestere szerint semmilyen személyes tapasztalatuk nem volt ezzel a Wolves-szal szemben. Julius Randle megpróbálkozik a játékkal a Cavs-Knicks első meccsén. Az NBA nyilvánosságra hozta az idei díjak finalistáit, Embiid, Giannis vagy Jokics lehet az MVP. A liga 750 ezer dollárra büntette a Dallas-t. Dior DeRozan online fenyegetéseket kapott, apja szerint szomorú, hogy embereknek ennyire nincs életük. Zion nem kapott zöld utat a játékra, nem ő döntött arról, hogy játszhat-e az OKC ellen. Miles Bridges 30 meccses eltiltást kapott a ligától, ebből 20-at már letöltöttnek tekintenek. Új résztulajdonos Milwaukee-ban. Shawn Kemp egy parkolóban lövöldözött. Bobby Portis is szerepet kapott a Nat Cliftonról szóló, Sweetwater című mozifilmben. 

Ma hajnalban kialakult az idei rájátszás végleges mezőnye. Keleten a Miami Heat 102-91-re legyőzte a Chicago Bulls-t és ezzel megszerezte a 8. helyet és készülhet a Milwaukee Bucks ellen, míg nyugaton a Minnesota Timberwolves 120-95-re nyert az Oklahoma City Thunder ellen, így ők játszhatnak a Denver Nuggets-szal. 

A Bulls-ban Jimmy Butler és Max Strus is 31 pontig jutott és az utolsó három percben 15-1-es futással biztosították helyüket a playoffban. A Heat ligaelső a szoros meccsekben (54 mérkőzésük dőlt el szoros végjátékban, amiből 32-t meg is nyertek), míg a Bulls mindössze 15 ilyen összecsapást nyert meg, ami a playoffba vagy play-inbe bejutott csapatok közül a legkevesebb - erre mondta azt Max Strus, hogy számukra ez csak egy átlagos mérkőzés volt, egész évben ilyeneken edződtek. A túloldalon DeMar DeRozan elmondta, hogy a végjáték rettenetesen fájt, mert kikaparták maguknak a lehetőséget, de a végén olyan hibákat követtek el, amik ilyen meccsen nem férnek bele - sajnos szembesülniük kell a valósággal, hogy az egész erőfeszítés nem ért semmit. 

Jimmy Butler már előretekintett, dicsérte a Milwaukee-t, akiknél van egy MVP, remekül dobnak, régóta együtt vannak és nagyon egységesek, szóval borzasztó nehéz dolguk lesz. Az ő csapata valahogy túljutott az alapszakaszon és a play-inen, de mindez má a múlt: a párharc 0-0-ról indul, egyszerűen keményen kell dolgozniuk. A meccs krónikájához tartozik, hogy Kyle Lowry a második félidőben kisebb térdsérüléssel bajlódott, de elmondása szerint nincs nagyobb baj. 

A Heat-Bulls meccs különlegessége, hogy a szezon végén visszavonuló Udonis Haslem minden NBA-s és egyetemi edzője jelen volt. A Miamiban a klubelnök Pat Riley és a jelenlegi mester, Erik Spoelstra mellett Stan Van Gundy szakkommentátorként dolgozott, míg a Bulls kispadján az a Billy Donovan ült, aki anno a Florida Egyetemen edzette. Donovan nem lepődött meg azon, hogy Haslem milyen hatással volt a közösségre és a Heatre, mert mindig a győzelmet helyezte előtérbe és soha nem hagyta el a csapatot, noha fénykorában sokkal több pénzt is kaphatott volna máshol. 

A Timberwolves-Thunder mérkőzés különleges párharcot hozott. Mivel Jaden McDaniels az emlékezetes Gobert-Anderson affér után dühében belevágott egy falba és eltörte a kezét, át kellett szervezni a kezdőötöst, és Nickeil Alexander-Walker került be. Most neki kellett fognia az ellenfél legjobbját, Shai Gilgeous-Alexandert, akivel unokatestvérek. Az OKC ásza nem élete meccsét játszotta, a harmadik negyedben gyorsan összeszedte negyedik faultját, majd egy vétlen Gobert-könyökösbe is belenézett. 

Chris Finch, a Wolves vezetőedzője szerint borzasztó nehéz megfogni SGA-t, de folyamatosan sikerült duplázni védekezésben és nem igazán tudott emiatt lendületet venni. Rudy Gobert visszatérése jól sült el, 21 pontot és 10 lepattanót jegyzett, Finch arra is kitért, hogy a teljes csapat maximálisan koncentrálni tudott a meccsre és mindenki átérezte a tét komolyságát - elégedett a látottakkal. Mark Daigneault, a Thunder mestere szerint nagyon nehéz volt a Wolves elleni játszani, mert nem igazán voltak személyes tapasztalataik. A szezon elején kétszer találkoztak, de az még egy teljesen más Wolves volt, a másik két meccsükön nem játszott Karl-Anthony Towns, de leginkább az volt a gond, hogy Mike Conley még egyik mérkőzésükön sem volt a Minnesota játékosa. Természetesen visszanézték mind a négy meccsüket, mert mi mást tehettek volna, mégsem kapcsolhatták be helyette a Netflixet, de sokra nem jutottak a videózással. 

Magyar idő szerint ma este 19:00-kor a Philadelphia-Brooklyn összecsapással indul az idei rájátszás, majd további három mérkőzést rendeznek: 21:30-tól a Boston-Atlanta, éjféltől a Cleveland-New York, majd 02:30-tól a Sacramento-Golden State párharcok is megkezdődnek. 

A Knicks vezére, Julius Randle megpróbálkozik a játékkal a Cavs elleni első meccsen, erről Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be. A március vége óta bokasérüléssel bajlódó csatár átöltözik és bemelegít, ha pedig nem lesz különösebb panasza, akkor játszani is fog. A Knicks-nek nagy szüksége is lenne rá, mivel idén 25 pont és 10 lepattanó felett átlagol, ami ligaelit - csak Embiid, Antetokounmpo és Anthony Davis tud ilyet ebben a szezonban. 

Az NBA nyilvánosságra hozta az idei alapszakasz-díjak döntőseinek névsorát. Sorozatban ez a második év, hogy az MVP-t Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid vagy Nikola Jokics kapja majd meg - Jokics a negyedik játékos lehet, akkor zsinórban háromszor nyerhet (Larry Bird, Wilt Chamberlain és Bill Russell mellett), Giannis összességében a harmadik MVP-jét gyűjthetné be, míg Embiid zsinórban második évben lett gólkirály, ilyenre centerként utoljára Bob McAdoo volt képes még a hetvenes években. A kameruni egyébként az előző két évben második helyen végzett a voksoláson. 

Az Év Védője-Díj három döntőse a blokklistát vezető Jaren Jackson Jr., a liga legjobb védelmét irányító Evan Mobley, illetve a negyedik legjobb hátsó alakzat egyik legfontosabb láncszeme, Brook Lopez. Az Év Újonca az 1/1-es Paolo Banchero, illetve két Top10-en kívüli pick, Jaylen Williams vagy Walker Kessler lehet. A Legjobb Hatodik Ember Díjára Malcolm Brogdon, Immanuel Quickley és Bobby Portis pályázhat. Az Év Edzője Mike Brown, Joe Mazzulla és Mark Daigneault közül kerülhet ki. A Legtöbbet Fejlődött Játékosnak járó elismerést Lauri Markkanen, Shai Gilgeous-Alexander vagy Jalen Brunson gyűjtheti be. A megszokott díjak mellett egy új elismerés is gazdára találhat, az Év Clutch Játékosa Díj De’Aaron Fox, Jimmy Butler vagy DeMar DeRozan vitrinjébe kerülhet. 

Íme a teljes lista:

Az NBA 750 ezer dollárra büntette a Dallas Mavericks-et a liga számára káros magatartás miatt - április 7-én több játékosukat is kiültették, illetve Luka Doncic-ot limitált ideig játszatták, hogy vereséget szenvedjenek és jobb helyzetbe kerüljenek a lottery-n. Az NBA vizsgálata szerint a Dallas megszegte a játékosok pihentetésének szabályait, nyilatkozatokkal és cselekedetekkel egyértelműen demonstrálta, hogy szándékosan el akarta veszíteni a meccset az idei elsőkörös draftjoga megtartása érdekében, ami elfogadhatatlan (a Mavericks a vereséggel a 10. legrosszabb mérleggel zárt, ami azért fontos, mert akkor tarthatja meg az idei elsőkörös draftjogát, ha a lotteryn nem végez 10.-nél rosszabb helyen, különben át kell adnia a New York Knicks-nek - a szerk.). Joe Dumars, a liga kosárlabdáért felelős alelnöke szerint a Dallas cselekedetei aláássák a sportág integritását. Az ESPN emlékezetett rá, hogy a tulajdonos Mark Cuban 2018-ban 600 ezer dolláros büntetést kapott, amiért nyilvánosan beszélt arról, hogy a Dallas tankolt a 2017-18-as szezonban, és 2017-ben is ugyanígy nyilatkozott a 2016-17-es évadról. 

A play-in meccsek első körének nagy sztorija, hogy DeMar DeRozan lányának, Dior DeRozannek a sikításai zavarták meg a Raptors játékosainak büntetőzését, akik 18/36-tal zártak a vonalról és a sok hiba végül hozzájárult a Bulls továbbjutásához. Sajnos egyes kanadai drukkerek nehezen viselték a vereséget, így a kilencéves Diort a biztonsági szolgálatnak kellett kivinnie a torontói csarnokból, miután online fenyegetéseket kapott. DeMar DeRozan a ma hajnali, Miami elleni vereség után annyit mondott, hogy őrületes, hogy milyen a világ, amiben élünk - nem számít, ha valami jó történik, mert mindig lesznek szánalmas emberek, akiknek nincs életük és ilyeneket csinálnak. Dior nem volt ott a ma hajnali Miami-Chicago meccsen, mivel nem hiányozhat még egy napot az iskolából, illetve péntek délután saját meccsén lépett pályára. 

David Griffin, a Pelicans szakmai alelnöke elmondta, hogy a Thunder elleni play-in meccs előtt Zion Williamson még nem kapott engedélyt az 5-5 elleni játékra, így tévesek azok a feltételezések, hogy a játékos döntése lett volna, hogy nem lép pályára. Williamson egy nappal korábban nyilatkozta azt, hogy fizikálisan rendben van és akkor fog visszatérni, amikor teljes mértékben Zionnak érzi magát. Ezt értelmezték félre és most Griffin tisztázta, hogy ezt a félreértést neki mint vezetőnek kellett volna azonnal eloszlatni - a “fizikálisan rendben van” ugyanis mindössze annyit jelent, hogy a játékosa nem sérült, de nem azt jelenti, hogy játékra alkalmas állapotban van. Ellenfél nélkül edz és zsákolgat, és amikor kijöttek a videók arról, hogy a Thunder elleni meccs előtt zsákol, az emberek elkezdtek kombinálni, hogy ő nem akar játszani, de ez teljesen nonszensz Griffin szerint. 

Az NBA-franchise-ok tulajdonosi tanácsa jóváhagyta a Milwaukee Bucks résztulajdonos-váltását. Marc Lasry 25 százalékos részesedését Dee és Jimmy Haslam vásárolta meg, amivel nem csak a Bucksban, de a 2018-ban átadott csarnokban, a Fiserv Forumban és a G-Ligás Wisconsin Herdben is ugyanilyen részesedést szereztek. Eddig Lasry gyakorolta a tulajdonosi jogokat, ezt mostantól a fő tulajdonos, Wes Edens veszi át. A Haslam-házaspár csak az NBA-ben lesz “újonc”, mivel 2012 óta az NFL-es Cleveland Browns, 2018 óta pedig az MLS-ben szereplő Columbus Crew futball-klub is az övék. 

Az NBA 30 meccses eltiltással sújtotta Miles Bridges-t. A Charlotte Hornets korábbi kiscsatára 2022 júniusában családon belüli erőszakos ügybe keveredett, bántalmazta gyermeke anyját. A liga saját vizsgálatot folytatott le, rengeteg embert és szakértőt kérdeztek meg, így állt össze a büntetés. Mivel az eset miatt Bridges nem tudott új szerződést aláírni a 2022-23-as évadra és mind a 82 meccset ki kellett hagynia, a liga álláspontja szerint a 30-ból 20 mérkőzést már letöltött. Ha új szerződést kap, akkor az első 10 mérkőzésen nem léphet pályára és fizetést sem kaphat. Fontos kitétel, hogy a 10 meccsbe csak azok számítanak bele, amelyeken egyébként tudna játszani - ha sérülés vagy más ok miatt hiányozna, azokkal a meccsekkel nem csökken a büntetés. 

A Seattle SuperSonics korábbi sztárja, Shawn Kemp komoly ügybe keveredett. Még márciusban loptak el tőle egy mobiltelefont, aminek a nyomkövetőjét követve elment egy plázához és a parkolóban elkezdett lövöldözni a tolvaj kocsijára. A szöveges üzenetek alapján Kempnek megfordult a fejében, hogy lelövi az illetőt, ugyanakkor Kemp szerint önvédelemből használta a fegyverét. A biztonsági felvételek nem igazán támasztják alá a korábbi játékos verzióját, ráadásul három lövést adott le a kocsira, amiben benne ült a feltételezett elkövető, majd a fegyvert egy közeli bokorba dobta. 

Végül pedig egy mozis hír, elkészült a Sweetwater című alkotás, ami a Hall of Famer Nat “Sweetwater” Cliftonról szól, aki az egyik első fekete játékosként léphetett pályára az NBA-ben, és előtte a Harlem Globetrotters sztárja volt. A filmet az argentin származású, de New Yorkban felnőtt Martin Guigui rendező-producer 28 éven át tervezte, írta és készítette elő. A filmben több kiváló díjnyertes színész (Richard Dreyfuss, Kevin Pollak, Jeremy Piven, Jim Caviezel, Eric Roberts) szerepel majd, a címszerepet egy korábbi NCAA-játékos, Everett Osborne kapta. A faji korlátok áttörésében hasonlóan fontos szerepet játszó Earl Lloydot a Milwaukee Bucks magasembere, Bobby Portis személyesíti majd meg, íme az előzetes:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus