Hírmorzsák 2023-04-18 (10:00)

Jaren Jackson Jr. az Év Védője. Draymond Green mellkason taposta Domantas Sabonist, negatív lett utóbbi röntgenje. Doc Rivers szerint elpazarolt egy félidőt a 76ers. Giannis Antetokounmpo MRI-je nem mutatott ki elváltozást. Josh Hart játéka kétséges. Ime Udoka ma megy Houstonba interjúzni. Dennis Lindsey csatlakozhat a Mavericks vezetőségéhez. Megtartották a draft lottery előtti elősorsolást. Újabb részletek derültek ki a következő kollektív szerződésből. Bundabotrányba került a kínai bajnokságban Eric Bledsoe és Michael Beasley csapata.

Kihirdették az idei első egyéni díj győztesét, Jaren Jackson Jr. kapta a Hakeem Olajuwon Év Védője díjat. A Grizzlies erőcsatára 391 ponttal és 56 első helyezéssel gyűjtötte be a díjat, megelőzve ezzel Brook Lopez (309 pont, 31 első helyezés) és Evan Mobley (101 pont, 8 első helyezés) kettősét. Jackson a negyedik olyan játékos lett, aki már 23 éves korában elnyerte ezt a díjat, korábban Alvin Robertson, Kawhi Leonard és Dwight Howard nyert még ennyi idősen, és közülük csak Howard kapta meg pár hónappal fiatalabbként a díjat, vagyis a Grizzlies erőcsatára a második legfiatalabb győztes. Jackson meccsenként 3 blokkolt dobásával vezette a ligát, emellett a Grizzlies nagyban neki köszönhette, hogy a harmadik legjobb védekezés volt az övék – vele a pályán 106,6-es defensive ratinggel rendelkeztek, és Jackson ellen mindössze 44 százalékkal dobtak az ellenfelek, ami szintén kiemelkedő.

A következő három nap során is kiosztanak egy-egy díjat, sorrendben az Év Clutch Játékosa díj, az Év Edzője elismerés és az Év Hatodik Embere díj fog gazdára találni.

A Kings másodszor is legyőzte a Warriorst, ezzel megvédték a hazai pályájukat, a negyedik negyedben azonban kétszer is összetalálkozott Domantas Sabonis és Draymond Green. Az első esetnél először faultot fújtak Greenre, de a visszanézés után úgy ítélték meg a játékvezetők, hogy nem szándékosan lökte fel ellenfelét, néhány perccel később viszont ismét egymásra találtak. Sabonis elesett az ellenfél térfelén, és közben megragadta Green lábát, viszont a Warriors erőcsatára ezt követően szándékosan mellkason taposta a Kings játékosát – Sabonis egy technikait kapott, Green viszont mehetett zuhanyozni. Green felháborodottan értékelte a történteket, mondván két meccs alatt kétszer kapták már el a lábát, de a játékvezetők elnézik ezt. Ami a taposást illeti, valahová le kellett tennie a lábát, és nem ő a legruganyosabb játékos. Sabonis higgadtan foglalta össze a történteket, mindketten egy lepattanóért küzdöttek, ami után egymásra estek, és ilyenkor szoktak történni dolgok, ez is a játék része, és tovább kell lépniük ettől.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Sabonist elküldték röntgenre a meccs után, de az nem mutatott ki elváltozást a szegycsontján, ugyanakkor elővigyázatosságból további vizsgálatoknak is alá fogják őt vetni a mai nap folyamán.

A 76ers ugyancsak 2-0-ra ellépett a Nets elleni párharcban, noha az első félidőben nem játszottak jól. Doc Rivers szerint elpazarolták a teljes első félidőt, a saját játékuk helyett találomra hívtak figurákat, nem bíztak a saját játékukban. Ezt átbeszélték a nagyszünetben, majd a harmadik negyed elején ugyanott folytatták, ezért szinte rögtön időt kért, ekkor ismét átbeszélték a teendőket, és innentől kezdve hihetetlenül kosárlabdáztak. James Hardent megkérdezték, hogy mit mondott nekik Rivers ennél az időkérésnél, és erre annyit felelt a hátvéd, hogy egyszerűen csak leszidta őket.

Mike Budenholzer bejelentette, hogy megvolt a hátsérüléssel kidőlő Giannis Antetokounmpo MRI-vizsgálata, és az nem mutatott ki elváltozást, a jelek szerint rendben van a játékos. Budenholzer hozzátette, hogy még mindig érzékeny Antetokounmpo háta, de javul az állapota, kapja a kezeléseket, és továbbra is közelről figyelik őt. Összességében optimisták a státuszával kapcsolatban, de majd meglátják, hogy miként érzi magát a második meccsig hátralévő időben.

Az első Cavaliers-Knicks meccs egyik hőse Josh Hart volt, ugyanakkor egy bokaficam miatt kétséges a játéka a második összecsapáson. Hart hétfőn csak limitált mennyiségű edzésmunkát tudott végezni, bár ebben közrejátszott az is, hogy az edzés jelentős idejében kezeléseket kapott. Hart a Cavaliers elleni első meccs negyedik negyedében sérült meg, amikor Julius Randle lábára érkezett le. Ha Hart nem játszik, akkor Quentin Grimes kaphat az eddiginél is nagyobb szerepet, de erről úgy vélekedett a játékos, hogy nem érez extra nyomást emiatt, mert gyakorlatilag az egész szezonban az ellenfél legjobbjain kellett védekeznie. Ezzel együtt élesnek kell lennie, mindig oda kell figyelnie Donovan Mitchellre, amennyiben Hart nem tud játszani.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Rocketsnél Ime Udoka interjún járt már a megüresedő edzői poszt miatt, ugyanakkor Kelly Iko (The Athletic) értesülései szerint ez a megbeszélés csak a mai nap folyamán fog megtörténni. A Pistons le fog ülni saját segédedzőjével, Rex Kalamiannal is a megüresedő vezetőedzői poszt miatt, továbbá a Nets engedélyt adott nekik, hogy Brian Keefe elbeszélgetésre menjen hozzájuk.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint Dennis Lindsey és a Mavericks között előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a szakember csatlakozzon a dallasi vezetőséghez és segítse Nico Harrison GM munkáját. Lindsey 2012 és 2019 között a Jazznél töltötte be az általános igazgatói pozíciót, majd további két évig a kosárlabdával kapcsolatos ügyek alelnökeként tevékenykedett a csapatnál, és 2021 nyarán ő is Donnie Nelson egyik utódjelöltje volt, amikor Harrison lett a Mavericks GM-je.

Az NBA bejelentette, hogy megtartották a lottery előtti elősorsolást, ezzel eldöntötték azt, hogy az azonos mérlegekkel záró csapatok közül melyek várhatják kedvezőbb helyzetből a lottósorsolást. A Spurs a Rockets ellen nyerte a sorsolást, a Pacers a Wizards ellen, a Bulls a Thunderrel szemben, a Heat, a Warriors és a Clippers ebben a sorrendben várhatja a folytatást, a Suns megelőzte a Nets csapatát, míg a Grizzlies jól jött ki a Cavaliersszel szembeni sorsolásból.

Újabb részletek derültek ki az új kollektív szerződésről. Azok a csapatok, amelyek átlépik a második apront, nem cserélhetik el hét évre előre az első körös draftjogukat, csak hat évre előre. Azon csapatok, amelyek négy éven belül kétszer átlépik ezt a határt, automatikusan az első kör végére kerülnek a drafton, ez a szabály a 2024/25-ös szezontól kezdve lép életbe. Az adófizető csapatok eddig 125 százalék + 100,000 dollár értékben vehettek be fizetéseket a kimenő játékosok fizetéseihez képest, a következő szezonban viszont ez 110 százalékra csökken, az azt követőben pedig 100 százalékra, vagyis a 2024/25-ös szezontól kezdve nem vehet be több fizetést egy adófizető csapat, mint amennyit kiküld. Valószínűleg azt is korlátozza az új CBA, hogy hány minimum szerződéssel rendelkező játékos kerülhet be egy cserébe, bár az ezzel kapcsolatos részletek még nem ismertek.

A nem adófizető csapatok MLE-je 7,5 százalékos emelést kap, így az 10,5 millió dollár helyett 12 millió lesz a nyáron, a Room MLE pedig 30 százalékkal emelkedik ahhoz képest, mint amennyi hozzávetőlegesen lett volna, 5,5 millió helyett 7,6 milliót fog érni ez a kivétel.

További változtatás, hogy azok a csapatok, amelyek a szezon kezdetén nem érik el a minimum fizetési szintet, az idény végén nem kapnak osztalékot a többi csapat luxusadós befizetéseiből: idén például a Spurs és a Pacers is 15,2 millió dollártól esne el, ha már most is érvényben lenne ez a szabály. A minimum fizetési szint a sapka 90 százaléka.

Arról már eddig is lehetett hallani, hogy a szezonvégi díjaknál csak azokat veszik számításba, akik legalább 65 meccsen játszanak, és ebből 63 meccsen minimum 20 perc elvárt, illetve kétszer belefér a 15-20 perc közötti játékidő is, de ha valaki úgy megsérül, hogy azzal befejeződik a szezonja, akkor 62 meccsel is díjazni lehet, ahogyan abban az esetben is ez lesz a határ, ha nem megfelelő körülmények közé kerül egy játékos – ez utóbbival valószínűleg a tankolás miatt kiültetett játékosokat igyekeznek majd védeni.

A végére pedig egy bundabotrány maradt a kínai élvonalból, a Shanghai Sharks és a Jiangsu Dragons csapatát is kizárták a CBA rájátszásából, miután előbbi nagyon gyanús körülmények között szenvedett vereséget. A Sharks 1:36-tal a párharcot eldöntő harmadik meccs vége előtt 100-96-ra vezetett, viszont ezt követően sorozatban ötször eladták a labdát, amiből a Dragons egy 10-0-s futást vezényelt, és erre építve meg is nyerték a párharcot. A körülmények miatt vizsgálat indult, aminek az lett az eredménye, hogy mindkét csapat edzőjére és általános igazgatójára 3-5 év közötti eltiltásokat szabtak ki, mindkét csapatot kizárták a rájátszásból, és emellett körülbelül 727,000 dollárnak megfelelő jüant is be kell fizetniük büntetésül a csapatoknak. És ez miért érdekes? A Sharks játékosa jelenleg Michael Beasley, Eric Bledsoe, Johnny O’Bryant és Jamaal Franklin is, és annak a gyanúja is felmerült, hogy a Sharks már a második meccsén is azért dobta be hamar a törülközőt, mert a négymeccses eltiltását töltő Bledsoe így visszatérhetett volna a következő kör első meccsén, amennyiben ők jutnak tovább – az ellentmondásos részét mi is érzékeljük ennek, de valószínűleg nem a logika volt a legfőbb változó ebben a történetben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus