Hírmorzsák 2023-04-21 (10:00)

Brogdon az Legjobb Hatodik Ember. Embiid szerint végig provokálták, hátha kiállíttatja magát, a Nets vezetőedzője nem hiszi el, hogy nem küldték ki a centert. Harden szerint nevetséges a kiállítása, abban sem biztos, hogy egyáltalán faultolt-e – a játékvezetők máshogy látták. Leonard térdgondja nincs összefüggésben korábbi sérülésével, inkább elővigyázatosságból nem játszott ma. Devin Booker szerint ezek az igazán trükkös meccsek, Monty Williams sajnálta Durantet, amiért csaliként kellett használni, de KD-nek nincs gondja ezzel. Curry szerint lehet, hogy Greennek múltja van, de a csapatnak is, emiatt nyertek. Sabonis masszív pfújolást kapott. A Warriors nem engedte a Kings-kolompokat a csarnokában. Wes Unseld Jr. helye biztos Washingtonban, a tulajdonos igazi nagyágyút akar vezetőnek. Ha a Philly nem jut messzire a playoffban, akkor Harden megy Houstonba? A Rockets Sam Cassellel interjúzik. Victor Wembanyama csapattársa, Bilal Coulibaly, illetve a Magyarországon is edződött barcelonai James Nnaji is jelentkezett a draftra, mindketten elkelhetnek az első körben. 

Malcolm Brogdon nyerte a Legjobb Hatodik Embernek járó Díjat. A Boston Celtics hátvédje 100-ból 60 első helyes szavazatot kapott, a lehetséges 500 pontból 408-at begyűjtött, így megelőzte a Knicks hátvédjét, Immanuel Quickley-t (34 első hely, 326 pont) és a Bucks magasemberét, Bobby Portist (6 első hely, 97 pont). Mellettük Norman Powell (Clippers), Malik Monk (Kings), Tyus Jones (Grizzlies), Austin Reaves (Lakers), Bennedict Mathurin (Pacers), Russell Westbrook (Clippers) és Christian Wood (Mavs) kapott még voksot, íme a teljes lista:

Brogdonnak ez karrierje második egyéni díja (2017-ben Év Újonca lett), a nyáron Indianából Bostonba cserélt hátvéd az előző négy évben minden mérkőzésén kezdőként lépett pályára, de itt eleve a kispad vezérének szánták. Brogdon elmondta, hogy elég komoly változáson ment keresztül egy év alatt, mert két utolsó indianai szezonját látva ha nehezen is, de el kellett fogadnia, hogy már nem elég jó ahhoz, hogy egy csapat elsőszámú játékosa legyen, viszont azt is érezte, hogy 2-3-4. játékosként még sikeressé tehet egy másik csapatot. A padról beszállva 67 meccsen 14.9 pontot, 4.2 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagolt, a Celtics-nél csak Jayson Tatum és Jaylen Brown szerzett nála több pontot. Érdekesség, hogy a díj most egy időre hazakerült, mivel John Havlicekről, a Celtics nyolcszoros bajnok klasszisáról nevezték el. 

Ma hajnalban mindhárom párharc tartogatott érdekességeket, lássuk őket sorjában. 

A 76ers nagy nehézségek árán idegenben is nyerni tudott, így 3-0-ra vezet a párharcban, de a pályán forrtak az indulatok. Úgy kezdődött, hogy Nic Claxton egy zsákolás után látványosan átlépett a földre kerülő Joel Embiiden, aki cserébe lágyékon rúgta – a Nets centerének tevékenysége technikait ért, Embiidet viszont nem állították ki, a videózás után csak Flagrant-1-et kapott. Ez a végén sokat számított, mert Claxton a negyedik negyedben túlpörgött és beszedett még egy technikait, így ki kellett állnia, Embiid pedig a végjátékban meccsmentő blokkot mutatott be. A lefújás után Embiid annyit mondott, hogy akinek van szeme, láthatta, mi volt a Nets terve: megütni őt és frusztrálttá tenni, hátha kiállíttatja magát. Büntetlenül ütötték a térdét, a hátát, utána jött ez az eset, de nagyfiú már, hogy ezek miatt kiállíttassa magát, ahhoz túl értékes a csapatának. 

A harmadik negyed végén Royce O’Neale védekezett James Hardenen, aki úgy csinált helyet, hogy O’Neale lágyéka környékén helyezett el egy ütést – a játékvezetők visszanézték az esetet is kiállították a Sixers másik vezérét. Harden a lefújás után azt mondta, hogy ez az ítélet egyszerűen elfogadhatatlan, soha nem állították még ki és nem játszik piszkosan, most sem ütötte meg O’Neale-t a kényes részeken. Ha valaki így áll oda védekezni, akkor az NBA-ben így próbálsz meg helyet csinálni magadnak, de egyáltalán nem ütött, O’Neale rájátszott az esetre. Szerinte a ligában ennél sokkal rosszabb dolgok mennek büntetlenül, és őszintén szólva abban sem biztos, hogy itt egyáltalán faultot kellett volna fújni. Tony Brothers vezetőbíró és Monty McCutchen, az NBA játékvezetésért felelős alelnöke viszont azt mondta, hogy a szabályok értelmében ez Flagrant-2, mivel túlzott és szükségtelen kontakt volt a lágyékrészen. Tony Brothers azt is elmondta, hogy Embiidet azért nem állították ki, mert a rúgása nem volt túlzottan erős kontakt. Jacque Vaughn, a Nets vezetőedzője viszont fel volt háborodva, szerinte látott már pár dolgot az NBA-ben, de olyat még nem, hogy valaki ilyen rúgás után a pályán maradhatott volna. 

A Clippers-Suns harmadik összecsapása előtt néhány órával látott napvilágot, hogy Kawhi Leonard nem tudja vállalni a játékot. a LAC szakmai elnöke, Lawrence Frank elmondta, hogy Leonard térdgondjai nincsenek összefüggésben korábbi ACL-szakadásával, még a párharc első meccsén kezdett el fájni, majd a második előtt olyan állapotba tudták hozni, hogy tudjon vele játszani. A 2. mérkőzés után viszont nem javult, hanem rosszabbodott a helyzet, és úgy döntöttek, hogy inkább most hagyjon ki egy meccset, mint később esetleg többet. Leonard rettentő frusztrált volt, mert nagyon akart játszani, ezen a szinten a játékosok már a playoffért élnek, de ezt érzik a hosszabb távon helyes döntésnek. Tyronn Lue-t már szerda este tájékoztatták róla, hogy Leonard kiüli a meccset, így volt egy napjuk kitalálni, hogyan játsszanak nélküle. 

A Clippers így is majdnem győzni tudott, köszönhetően Norman Powell 42, illetve Russell Westbrook 30 pontjának, illetve a padról beszálló Bones Hyland 20 egységének. A Clippers taktikája az volt, hogy Kevin Durantet szoros őrizettel próbálták elválasztani a labdától, így viszont a 45 pontig jutó Devin Bookernek rengeteg helye maradt alkotni. Booker elmondta, hogy ezek az igazán trükkös meccsek, mert hiába hiányzik az ellenfél legjobbja, attól még nem veheted le a lábad a gázpedálról – szerinte a LAC mindent kiadott magából, szerencsére ők is fel tudtak erre készülni fejben. Monty Williams vezetőedző egyenesen sajnálta Durantet, mert a meccs nagy részében egy drága csalétekként használták, de ez volt a jó döntés, Booker így tudott elszabadulni, ezzel pedig Durant is teljesen egyetértett, szerinte Bookertől folyamatosan ez a játék kell. 

A Draymond Green (eltiltás) és Gary Payton II (influenza) távolléte miatt foghíjasabb Warriors-t Steve Kerr a legendás edző, John Wooden mottójával küldte pályára: légy gyors, de ne siess. Kerr azt kérte a csapattól, hogy koncentráljanak a dobásoknál, vigyázzanak a labdaeladásokkal és kőkeményen lepattanózzanak. A dobásokkal többen hadilábon álltak, de a pattanózást nyerték és csak 11 labdát adtak el, a szenzációsan lepattanózó Kevon Looney szerint Green is tudta, hogy hatalmas büszkeség dolgozik a csapatban és mindenki tudja, hogy reagáljon, amikor a hátuk mögött már csak a fal van. Társuk számíthat rájuk és már mindenki nagyon várja, hogy visszatérjen a negyedik mérkőzésre. Domantas Sabonis minden labdabirtoklásnál pfújolást kapott, a 2015-ben a Warriors-szal bajnoki címet nyerő Harrison Barnes is kiemelte, hogy meg kell érteniük, hogy ellenfelük a címvédő, erre büszkék és nem fognak csak úgy összeomlani. Joe Dumars NBA-alelnök szavaira utalva Steph Curry azt mondta, hogy egyesek szerint Greennek múltja van, most megmutatták, hogy a csapatnak is van. 

Ide kapcsolódik, hogy bár a Warriors-nál visszafogottan nyilatkoztak Green eltiltásáról, Zach Lowe (ESPN) szerint a színfalak mögött sokkolta őket az eset. A szervezeten belül dühösek voltak a ligára, mert az ő olvasatukban az történt, hogy valaki erőteljesen jelezte Sabonis-nak, hogy a játékának több eleme problémás: a lepattanóknál megüti az ellenfeleket, folyamatosan könyököl, ráadásul a labdát sokszor fegyverként használja támadásban. 

Érdekesség, hogy a Warriors a 3. meccs előtt már jó előre jelezte az útra kelő Sacramento-drukkereknek, hogy a védjegyüknek számító kolompok bevitelét nem engedélyezik a csarnokukba. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) írta meg, hogy Tommy Shephard GM kirúgása ellenére Wes Unseld Jr. marad a Washington Wizards vezetőedzője – a néhai klublegenda Wes Unseld fia továbbra is kiváló kapcsolatban van a tulajdonos Ted Leonsis-szal. A veterán szakíró, David Aldridge (The Athletic) szerint Leonsis egy nagyágyút akar megszerezni Sheppard helyére, Masai Ujiri (Raptors) és Bob Myers (Warriors) is képbe kerülhet. 

Szintén Wojnarowski mondta el a podcastjében, hogy James Harden jövője jelenleg nagyon bizonytalan Philadelphiában, és a Houston komolyan versenyben van a kegyeiért. A szakíró szerint az lesz a döntő faktor, hogy sikerül-e bemutatni egy nagy menetelést a rájátszásban, mert akkor a Philly meg tudja adni neki hosszútávra a nagy pénzt, ellenkező esetben viszont minden a Rockets mellett szól, akik ráadásul a sapka alatt annyi hellyel rendelkeznek, hogy megadhatják neki a maximumot. 

A Rockets-Harden vonalat erősíti, hogy a Houston vasárnap interjúzik Sam Cassellel. A korábbi kiváló irányító 2009 óta dolgozik segédedzőként, 2020 óta Harden jelenlegi csapatánál, a Philadelphiánál. Cassell mellett Ime Udoka, Kenny Atkinson és Kevin Young is esélyes a posztra. 

Végül pedig két drafthír. Victor Wembanyama csapattársa, Bilal Coulibaly is beadta előzetes jelentkezését a börzére. A Metropolitans 92 kétméteres, nem egészen 19 éves wingje 11.5 pontot átlagolt 54%-os mezőnymutatóval, 35%-os triplázással és 72%-os büntetőzéssel, 4.3 lepattanóval és 1.5 labdaszerzéssel – Jonathan Givony (ESPN) szerint az első kör végén el is kelhet a másik francia tehetség. A Barcelona fiatal centere, James Nnaji is jelentkezett a játékosbörzére, a 18 éves magasembert jelenleg a 24. helyen rangsorolja az ESPN – Nnaji karrierjének magyar vonatkozása is van, hiszen a Barcelona előtt a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián pallérozódott. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus