Hírmorzsák 2023-04-23 (11:30)

Söpört a 76ers, 50% esélye van, hogy Embbid felépül a 2. kör nyitányára. Vaughn szerint a Nets játékosai emelt fővel járhatnak. Victor oladipo súlyos sérülést szenvedett, Jimmy Butler megúszta a komolyabb gondot. Giannis nem állt készen a 3. meccsre, tovább kezelik. James szerint nem akartak üzenni a Grizzliesnek, dicsérte Morantet. Morant szerint Brooks kiállítása az előéletének szólt, minden csapat örülne, ha Brooks náluk játszana - fáj a keze, de együtt él vele. CP3 szerint meg kellett szoknia, hogy üres helyzetei vannak. A Sunsnál nem csinálnak rendszert a 40-45 perces játékidőkből. CP3 és KD is dicsérte Westbrookot. Életfogytiglant kapott Kawhi Leonard testvére. Draymond Green nem fog megváltozni. Scottie Barnes kivételével mindenki mozdítható Torontóban? Videón a Clippers és Lakers meccse közötti pályaátalakítás.

Négy párharc meccseit rendezték a mostani játéknapon, mindegyikben bőven akadtak események. 

A 76ers a térdhúzódást szenvedett Joel Embiid nélkül harcolta ki a 4-0-s söprést és a továbbjutást a Nets ellen. Doc Rivers elmondta, hogy a harmadik meccs után addig nem aggódott, amíg meg nem hallotta a rettegett hárombetűs szót (MRI), amitől rosszul lesznek az edzők, mert szinte soha nem végződik pozitívan a vizsgálat. Jelen pillanatban úgy látja, hogy 50-50% az esélye annak, hogy a center térde rendbe jön a második kör nyitómeccsére - a 3. meccs után a térde mögött érzett némi fájdalmat, amit sosem jó hallani egy játékostól, ezért gyorsan megvizsgálták. A Sixers egyébként legkorábban jövő hét szombat este kezdheti meg a második kört, ha a Celtics a Hawks elleni következő két meccset megnyeri és 4-1-gyel jut tovább, ha viszont hatmeccses lesz az a párharc, akkor csak május 1-én, hétfőn indul a Celtics-76ers sorozat. 

Tyrese Maxey szerint ez a legalább egyhetes pihenő nagyon fontos volt számukra: testben és lélekben is kipihenhetik magukat, le tudják scoutolni a leendő ellenfeleket, az pedig külön öröm, hogy csapatszinten milyen jól reagáltak Embiid kiesésére. Maxey arról is beszélt, hogy Embiid a meccs előtt mindenkivel beszélt, sok szerencsét kívánt, a vezérük ezzel sokat dobott a morálon. A 76ers tavaly szintén 3-0-ra vezetett a Toronto ellen, utána viszont két győzelmet engedett a kanadaiaknak és csak hat meccsen jutott tovább, emiatt is hajtottak most - 1985 óta először söpört a csapat egy négy győzelemig tartó párharcban. 

Jacque Vaughn, a Nets mestere megmondta a játékosainak, hogy az idei játékukat látva emelt fővel járhatnak-kelhetnek Brooklynban, semmiért nem kell elnézést kérniük. Büszke arra, hogy megtalálták a módját, hogy egységbe kovácsolódjanak, és ez az egység az utolsó pillanatig megmaradt. 

A Miami Heat alaposan visszavágott a Milwaukee Bucksnak és 8. kiemeltként 2-1-re vezet a szériában, azonban újabb súlyos sérülés történt náluk: már eldőlt a meccs, amikor a negyedik negyedben Victor Oladipo tört be és ugrott fel zsákolni, amikor az elrugaszkodáshoz használt bal térde láthatóan nem bírta a terhelést. Oladipo a földre zuhant és azonnal fogta a térdét és közben káromkodott, végül a társaira támaszkodva tudta elhagyni a játékteret - még nincs pontos diagnózis, de a korábbi sérüléseit ismerve sajnos esélyes, hogy súlyos a probléma. Erik Spoelstra gratulált a csapatának, de rögtön azzal folytatta, hogy amikor egy olyan játékost látnak megsérülni, mint Oladipo, az rossz érzés. A gondokat tetézi, hogy a parádésan játszó Jimmy Butler deréktájékra esett és megzúzódott a farizma a harmadik negyedben - vissza tudott volna állni, de végül nem volt rá szükség. 

Mike Budenholzer szerint le a kalappal a Heat remek játéka előtt, majd arról beszélt, hogy nekik is jobban kell játszaniuk a negyedik meccsen - több helyen is előrébb kell lépniük, emiatt nagy kihívást jelent a felkészülés. Bár volt róla szó, a hátát-derekát fájlaló Giannis Antetokounmpo végül nem tudta vállalni a játékot - Budenholzer szerint a felépülés sosem lineárisan történik, és játékosa egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy játszhasson. Tovább csinálja a kezeléseket, folyamatosan vizsgálják és bíznak benne, hogy legközelebb már bevethetik. Szombaton délelőtt részt vett a dobóedzésen, de hamar abbahagyta és felszállt a csapatbuszra, miközben jegelték a derekát. 

A Los Angeles Lakers 35-9-es első negyeddel sokkolta a Ja Morantet visszakapó Grizzliest - LeBron James szerint semmi különös nem történt, kitaláltak egy jó tervet és azt végrehajtották. Nem akartak reagálni a másik oldalról jövő nyilatkozatokra, nem akartak bosszút állni vagy üzenni ezzel a teljesítménnyel, egyszerűen csak jól akartak játszani a közönségük előtt és örül, hogy ez sikerült. Dicsérte Ja Morantet, mert nem csak megmutatta, hogy remekül támadja a gyűrűt, de bevert hat hármast is, lassan eljut arra a szintre, hogy azt csinál támadásban, amihez csak kedve van. 

A Grizzlies hátvédje, Dillon Brooks a második félidő kezdetén lágyékon ütötte a labdát vezető Jamest, és videózást követően Flagrant-2-vel kiállították. Brooks a meccs után nem nyilatkozott, Ja Morant viszont attól tart, hogy Draymond Greenhez hasonlóan visszaesőnek tekinti az NBA. Morant szerint egy férfiember se szeretne oda ütést kapni, ahová James, de ezért maximum Flagrant-1 járna, nem ért egyet a kiállítással, ez az ítélet inkább csapattársa előéletének szólt. Brooksot végig pjújolta a hazai közönség, de Morant szerint egész szezonban pfújolják, számára nincs ebben semmi új - társa egy hihetetlenül kemény küzdő, és hiába nem szeretik őt az ellenfelek, imádnák, ha náluk vinne energiát a parkettre. Morant arról is beszélt, hogy az utolsó három negyedet megnyerték, arra tudnak építeni, de ki kell elemezni az első 12 percet, az mindenkinek nagyon fájt - a sérülését természetesen érezte, de elviselhető a fájdalom, így ott lesz a következő találkozón is. Taylor Jenkins azt emelte ki, hogy a támadójátékuk nagyban függ a védekezésüktől, így a hátsó alakzatot kell rendbe tenni - hiába játszottak keményen, javulniuk kell, de tanulnak az első negyedből, ezt már megmutatták a következő három játékrészben is. 

A Clippers otthonában tudott nyerni a Suns, és végjátékban nagy kosarakat szerző Chris Paul arról beszélt, hogy soha nem játszott még ilyen tehetséges csapatban, ennek köszönheti a rengeteg üres dobását, mert a védőjének le kellett róla segítenie. Az előző meccsen csak 5/18-cal dobott, mivel neki is hozzá kellett szoknia, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb területek nyílnak meg előtte. A harmadik negyedet rosszul kezdte a Suns, Paul pedig mindenkinek megmondta a tutit - szerinte egy normális csapatban ez teljesen természetes dolog. 

Kevin Durant 45, Devin Booker 43, Paul pedig 38 percet játszott, Monty Williams vezetőedző pedig elmondta, hogy nyilván ilyen terhelést nem lehet bírni hosszútávon, ma csak azért voltak pályán ennyit a húzóemberek, mert most nem egyetlen szabadnapjuk lesz két meccs között. Williams és a stáb folyamatosan figyelte a mozgásukat, hogy rendben vannak-e, és azt is kiemelte, hogy a lassabb playoff-tempó azért sokat segít, közel sem kell annyit futniuk, lassabb az iram, mint egy alapszakasz-meccsen. Durant annyit mondott, hogy rengeteget kihagyott az alapszakaszban, most viszont kiválóan érzi magát, akár 48 percet is szívesen játszik, ha erre van szükség. 

Durant a meccs után korábbi csapattársát, Russell Westbrookot dicsérte. Szerinte az emberek mindig elkezdik kritizálni azt, aki hosszú ideig magas szinten teljesít, Westbrook viszont sosem foglalkozott ezzel, mindig elvégzi a munkát, nem beszél sokat, inkább játszik. Amikor majd visszavonul, az emberek elkezdik igazságosan megítélni a játékát, most még csak ki akarják gúnyolni, pedig amióta a Clippershez került, mindenki láthatta, mennyire jól teljesít. Chris Paul szerint csak olyan kritizálják Westbrookot, akiknek fogalma sincs a kosárlabdáról és a versengésről - Westbrook az egyik legjobb barátja, és a kritizálók csak irigykednek rá. 

Russell Westbrook azt mondta, hogy Leonard és George nélkül megváltozott a játékuk és a rotációjuk, de nem kereshetnek kifogásokat, a következő embernek eggyel feljebb kell lépnie, a csapatnak pedig össze kell fognia és mindent ki kell tennie a pályára. Hiába játszott remekül, még mindig tehetne többet, ezeken fog dolgozni a következő napokban. 

Kawhi Leonard térde továbbra is messze van a 100 százaléktól, a csapatnál nem tudják, mikor térhet vissza, azonban mással is meg kell küzdenie: egyik lány féltestvérét tényleges életfogytiglanra ítélték emberölésért. Kimesha Williams 2019-ben egy dél-kaliforniai kaszinó mosdójában támadott meg egy 84 éves nőt, aki koponyatörést szenvedett és négy nap múlva belehalt sérüléseibe - Williams ment be a mosdóba, társa pedig az előtérben őrködött. Bár Leonard testvére tagadta, hogy ő bántalmazta volna az áldozatot, az esetnek fültanúja volt egy másik vendég az egyik WC-ben, a két gyanúsított pedig sietve távozott a helyszínről. Az eset azért is különösen szomorú, mert 2008-ban Leonard apja is gyilkosság áldozata lett. 

Draymond Green arról beszélt, hogy hiába hozták meg a Draymond-szabályt, attól még Draymond nem fog eltűnni. Ugyanúgy fog játszani, mint eddig és megmarad önmagának, mert így vált győztessé. Ha korábban nem nyert volna semmit, a Draymond-szabályt se hozták volna meg - amíg ilyen szabályokat kell hozni, az azt jelenti, hogy csapata nyer. 

Nick Nurse távozása után a Toronto Raptors-nál egyedül Scottie Barnes érinthetetlen, ezt a kanadai Josh Lewenberg (TSN) írta meg. Hiába Barnes kicsit csalódást keltő második szezonja, őt nem fogják elcserélni, azonban a draft környékén és a júliusban induló szabadügynök-piacon minden elképzelhető. 

Végül pedig egy érdekes videó. Mindössze másodszor fordult elő, hogy a Lakers és a Clippers ugyanazon a napon játszott a közös csarnokukban, az aréna alkalmazottjainak nagyon gyorsan kellett felszedniük a Clippers parkettáját és letenni a Lakers-ét, íme az ESPN timelapse videója a műveletről:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus