Hírmorzsák 2023-04-25 (10:15)

Lauri Markkanen a Legtöbbet Fejlődő Játékos. Ime Udoka lesz a Rockets új vezetőedzője, a Pistonsnál és a Raptorsnál folytatódik a keresés. Dejounte Murray egymeccses eltiltást kapott. Bizonytalan Joel Embiid játéka a második kör kezdetén. Eltört De’Aaron Fox mutatóujja. Kyle Anderson szemsérüléssel küzd. Kawhi Leonard nem tér vissza az ötödik meccsen. Jimmy Butler 56 pontot dobott. Victor Oladipo 6 hónapot hagyhat ki. Anthony Davis LeBron Jamest és a csapatot is dicsérte. Dillon Brooks helyén próbálhat erősíteni a Grizzlies a nyáron. A Warriors megtartaná Draymond Greent. Két év alatt vezetik be a második apront. Leépítések lehetnek az ESPN-nél.

Az NBA kihirdette, hogy Lauri Markkanen nyerte el a George Mikan Legtöbbet Fejlődő Játékos díjat. A Jazz játékosa fölényes győzelmet aratott, 430 ponttal és 69 első helyezéssel zárt, őt Shai Gilgeous-Alexander (289 pont, 24 elsőség) és Jalen Brunson (91 pont, 4 elsőség) követte. Markkanen messze a legjobb évét futotta, 25,6 pontot, 8,6 lepattanót és 1,9 gólpasszt átlagolt, míg az ezt megelőző három szezonjában egyszer sem érte el a 15 pontos átlagot sem – másodévesen 18,7 pontot átlagolt, de ahhoz képest is hatalmas ugrást mutatott be. A finn magasember nem csupán több dobást kapott, de pályafutása leghatékonyabb szezonját is zárta, pontjait 64 százalékos True Shooting mutatóval szerezte, és karrierje során először All-Star is lett. Markkanen emellett az NBA történetében az első játékos lett idén, aki egy szezonban legalább 200 bedobott triplát és 100 zsákolást ért el.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Ime Udoka megegyezett a Rockets képviselőivel, hogy ő legyen a csapat következő vezetőedzője Stephen Silas után. Mint ismert, az edző tavaly a Celtics vezetőedzője volt, az elmúlt évben viszont parkolópályára került, amiért nem megfelelő munkahelyi kapcsolatot alakított ki, és a Rockets azt követően ajánlotta fel neki az állást, hogy egyeztettek a ligával és a Celticsszel is erről. Wojnarowski információi alapján Houstonban meg tudták győzni arról, hogy ne próbálkozzon a Raptors kispadjának a megszerzésével, hiába tartották őt ott is komoly esélyesnek, a Rocketsnél pedig többek között Frank Vogel és James Borrego előtt választották őt.

Arról már volt korábban szó, hogy Charles Lee, Kevin Ollie és Jarron Collins is interjún járt a Pistonsnál, és Adrian Wojnarowski információi szerint mindhárman bejutottak a második körbe, újabb megbeszélésre hivatalosak. Chris Haynes (B/R) úgy tudja, hogy a Raptors meghallgatja a csapatnál eddig segédedzőként dolgozó Adrian Griffint is.

Tegnap reggel már beszámoltunk arról, hogy Dejounte Murray eltiltásra számíthat, amiért a Celtics elleni negyedik meccs legvégén szándékosan nekiment az egyik játékvezetőnek, és az NBA döntött, valóban nem léphet pályára az ötödik összecsapáson – az indoklás alapján az ütközés mellett nem megfelelő szóhasználat is belejátszott az eltiltásba. A Hawks 3-1-es hátrányban van jelenleg, viszont a fejlemények fényében az egyik legfontosabb játékosuk nélkül kellene kiharcolniuk az életben maradást, ráadásul Bostonban. Quin Snyder elmondta, hogy nagyon nagy kihívás elé állítja őket ez a helyzet, és arra van szükségük, hogy minden egyes játékos felszívja magát erre a meccsre. Murray-vel megbeszélték az esetet, viszont már nincs mit tenni. Snyder úgy gondolja, hogy az egész meccsen gyűlt benne a feszültség, ezt viszont nem kezelte megfelelően, és ezt a játékos is tudja. Arról még nem döntött, hogy ki fog helyette kezdeni, ilyen helyzetben ugyanúgy opció lehet egy másik hátvéd előléptetése, mint egy magasabb szerkezetre váltás, pótolni viszont nem egy valakinek kell őt, hanem együtt a csapatnak.

Amennyiben a Celtics az ötödik meccsen kiharcolja a továbbjutást, akkor már szombat este elindul számukra a 76ers elleni második körös párharc, ugyanakkor az ellenfélnek az lenne a jobb, ha a Hawks elnyújtaná az első körös párharcot. Mint ismert, Joel Embiid térdsérüléssel küzd, és Ramona Shelburne (ESPN) értesülései szerint bizonytalan, hogy játszhat-e majd a második körben már az első meccsen. Az újságíró úgy értesült, hogy a 76ers számításai szerint a sérülés idejétől nézve 1-2 hetet kell kihagynia a centernek.

Tegnap este már beszámoltunk róla, hogy eltört De’Aaron Fox bal kezén a mutatóujja, emiatt kétséges a játéka a Warriors elleni ötödik mecsen. A Kings ezt követően meg is erősítette a sérülés tényét egy sajtóközleményben, a röntgen avulziós törést mutatott ki.

A Timberwolves bejelentette, hogy Kyle Anderson szemsérülés miatt nem léphet pályára a Nuggets elleni ötödik meccsen, nélküle kellene kiharcolniuk a hatodik összecsapást. Anderson akkor sérült meg, amikor belenézett Anthony Edwards könyökébe a negyedik meccs harmadik negyedében, és ezt követően nem is tudta folytatni a játékot.

A Clippers 3-1-es hátrányból várja a Suns elleni ötödik meccset, ugyanakkor a csapat megerősítette, hogy Kawhi Leonard és Paul George sem fog visszatérni ezen az összecsapáson sem, nélkülük kell kivívniuk a folytatást. Tyronn Lue elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak a két legjobb játékosuk nélkül, de bízik azokban, akik ott vannak az öltözőben, akár háborúba is menne velük, ezért tud magabiztos lenni. Nem fogják feladni, csak néhány apróságon kell változtatniuk, és akkor rendben lehetnek. Nincs más választásuk, mert vagy nyernek, vagy mennek haza, úgyhogy mindenüket ki kell tenniük a pályára. Változatosan kell játszaniuk, és el kell érniük, hogy ne váljon kiegyensúlyozottá az ellenfelük, mert az egy jó kiindulási pont lenne.

Jimmy Butler 56 pontot dobott a Bucks elleni negyedik meccsen, ezzel holtversenyben a rájátszások történetének a negyedik legponterősebb teljesítményét hozta össze, és a Heat 3-1-es előnybe került. Amikor arról kérdezték, hogy létezik-e a „Playoff Jimmy”, akkor nevetve csóválta a fejét, szerinte ez nem valós jelenség, ő ugyanúgy csak kosarazik. Szereti azt a versenyszellemet, ami a rájátszásra jellemző, a legjobb játékosok itt próbálják magukat igazán megmutatni. Nem mondja azt, hogy közéjük tartozik, de szeretné, ha így tekintenének rá. Mindent meg akar tenni azért, hogy nyerjen a csapata, és ezzel mindannyian így vannak a Heat keretében, és úgy gondolja, hogy Pat Riley és Erik Spoelstra okkal akarták azt, hogy ő itt legyen.

Ugyancsak a Heathez kapcsolódó hír, hogy Shams Charania (The Athletic) információi alapján Victor Oladipo térdét megműtik a héten, és azt követően körülbelül 6 hónapot kell majd kihagynia, várhatóan valamikor a következő szezon elején térhet majd vissza. A hátvédnek 9,45 millió dolláros játékosopciója van a következő szezonra, ezt minden bizonnyal le fogja hívni.

A Lakers is 3-1-re vezet, miután hosszabbításban legyőzték a Grizzliest, és a mérkőzésen főszerepet játszott LeBron James, aki 0,8 másodperccel a rendes játékidő vége előtt harcolta ki a hosszabbítást, majd a ráadásban is 4 pontot szerzett. Anthony Davis szerint megmutatta a csapat, hogy nem hátrálnak meg senkitől, mindenki kivette a részét a győzelemből, a végén viszont James vette át az irányítást, ő harcolta ki a hosszabbítást is.

Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint a Grizzlies a nyáron ismét megpróbálhat erősíteni Dillon Brooks posztján. A játékos szabadügynök lesz, ugyanakkor korlátozott a támadójátéka, megkérdőjelezhető a dobáskiválasztása, és nem véletlen, hogy már a deadline előtt is felmerült, hogy érdeklődnek OG Anunoby és Mikal Bridges iránt is. MacMahon megjegyezte, hogy azt nem tudja, hogy Brooks marad-e a nyáron Memphisben, viszont ha távozna, akkor muszáj lesz védekezésben kiemelkedő winget szereznie a Grizzliesnek, csak akkor engedhetik meg maguknak az elengedését, ha pótolni tudják a védekezését is.

Shams Charania információi szerint a Warriors szeretné megtartani Draymond Greent a következő szezonra is. A veterán erőcsatárnak 27,6 millió dolláros játékosopciója van, és emiatt több megoldás is elképzelhető abban az esetben is, ha ő is maradni akar: simán belép a szerződésébe, belép és hosszabbít, vagy kilép és úgy ír alá új megállapodást. Amennyiben mégis elérhetővé válna más csapatok számára is, akkor várhatóan több olyan csapat is érdeklődhet, amelyik a bajnoki címre hajt.

John Hollinger (The Athletic) úgy értesült, hogy az új CBA egyik fontos új elemét, a második apront nem azonnal fogják bevezetni, hanem egy kétéves folyamat részeként. Mint ismert, komoly megvonásokra számíthatnak azok a csapatok, amelyek átlépik ezt a határt is, jelenleg a Warriors és a Clippers áll a legrosszabbul ebből a szempontból, mindkét csapat körülbelül 40 millió dollárral költ többet, és ez csak úgy változhatna a következő szezonra, ha jelentősen meggyengítenék a keretüket ezek a csapatok. Kurt Badenhausen (Sportico) is megosztott egy részletet az új kollektív szerződésről, a játékosok a BRI 51 százalékát kapják az új megállapodás idején. Ebben nem lesz érdemi változás, 2011 óta állandó, hogy a játékosok 49-51 százalék között kaphatnak a kosárlabdával kapcsolatos bevételekből, és egyedül a 2020/21-es szezonban nem kapták meg a maximális 51 százalékot, akkor a pandémiás helyzet miatt kaptak kevesebbet.

Valószínűleg leépítések lesznek az ESPN-nél, több alkalmazottat is elküldhetnek, másokat arra kérhetnek, hogy alaccsonyabb fizetésért maradjanak, ugyanakkor Michael McCarthy (Frontoffice Sports) úgy tudja, hogy Adrian Wojnarowski érinthetetlen, ahogyan Stephen A. Smith, Troy Aikman, Joe Buck, Kirk Herbstreit, Mike Greenberg, Scott Van Pelt, Doris Burke, Adam Schefter és Mina Kimes is azon újságírók közé tartoznak, akiknek nem fogják csökkenteni a fizetését – közülük Kimes jelenleg nem áll szerződésben az ESPN-nel, de valószínűleg megtartanák őt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus