Hírmorzsák 2023-04-28 (10:30)

Horford szerint nem akartak hetedik meccset, ezért tudták lezárni a párharcot. Joe Mazzulla javította a hibáját, Tatum elnézést kért Janet Jacksontól. Kérdéses, hogy Embiid ott lehet-e a Celtics elleni első meccsen. A Clippers elnöke bejelentette, hogy továbbra is Leonarddel, George-dzsal, Lue-val terveznek és meg akarják tartani a többi fontos láncszemet is. Leonard meniszkusza nem szakadt el teljesen, októberre teljesen fel fog épülni. Giannis szerint nem kudarc az idei szezon, jövőre javítanak és újra megpróbálják megszerezni a bajnokságot. A Bucks sűrű nyár előtt áll, több csapat is figyeli, mi fog történni a keretükkel, Zach Lowe szerint Budenholzer távozására nagyon nagy az esély. Ant Edwards teljes mértékben visszautasítja a vádakat, videófelvételekkel igazolná, hogy semmi rosszat nem tett. Becky Hammon is a tucatnyi jelölt között van Torontóban, alapos munkát végeznek az új vezetőedző kiválasztásakor. Nagyot nőttek a WNBA bevételei. Dante Exum megsérült a Real Madrid-Partizan rangadó végén kitört tömegverekedésben (videó). 

Ma hajnalban újabb párharc ért véget, a Boston Celtics idegenben győzte le az Atlanta Hawks-ot és 4-2-es összesítéssel jutott tovább. A Celtics a Philadelphia 76ers-szel találkozik a második körben, az első meccs magyar idő szerint május 2-án kedden hajnalban 01:30-kor kezdődik. 

Al Horford, a Celtics veterán magasembere elmondta, hogy sokat beszélgettek az ötödik meccs elbukott végjátékáról. Szerinte az ötödik meccsen is javarészt rendben voltak, de most a hatodikon jobban érezték a sürgetést, hogy lezárják a sorozatot, mert semmiképp nem akartak hetedik mérkőzést. Horford korábban majdnem 10 évet húzott le Atlantában, most viszont a végén fontos játékokat csinált meg, közben egy nézővel kisebb szócsatába is keveredett, de szerinte nincs ezzel baj, mert ha valakitől trash talkot kap, akkor abból általában az illető jön ki rosszul, most is ez történt. Horford a csapattársát, Grant Williams-t is dicsérte, szerinte ha ő nem lép elő, akkor ma nem sikerült volna nyerniük. 

Jaylen Brown arról beszélt, hogy a végjátékban egyszerűen felment bennük az adrenalin és mindenki le akarta zárni ezt a szériát – mindkét csapat fáradt volt, oda-vissza mentek a kisebb futások, a végén egy kicsit ők akarták jobban. A 76ers elleni körről azt mondta, hogy a Philly hazai környezete elég kemény, a nézők együtt élnek a játékkal, de összességében szórakoztató lesz. Joe Mazzulla vezetőedző arról beszélt, hogy az ötödik meccsen inkább lassabb játékot kért a csapattól, amivel hibázott, de tanult az esetből és most gyorsabb játékot kért, ezzel sikerült is nagy nyomást helyezni a Hawks védekezésére. Jayson Tatum dicsérte a Hawksot és az atlantai közönséget, mert a csapat keményen játszott, komoly teszt elé állította őket, és a szurkolók is kitettek magukért – viccesen elnézést kért Janet Jacksontól, amiért nem zárták le a szériát az 5. mérkőzésen és emiatt el kellett halasztani az énekesnő atlantai koncertjét. 

Az ellenfél 76ers háza táján továbbra is aggodalomra ad okot Joel Embiid térdének állapota. A csapat edzését követően Doc Rivers vezetőedző semmi konkrétumot nem tudott mondani, éppen akkor vizsgálták a center állapotát. 

A csapat sajtótájékoztatóján a Los Angeles Clippers elnöke, Lawrence Frank elmondta, hogy nem terveznek komolyabb változtatásokat, továbbra is Kawhi Leonarddel és Paul George-dzsal képzelik el a hosszabb távú jövőt. Annak idején nem egy-két, vagy három-négy évre igazolták le őket, amíg a csapatot erősítik, addig minden évben esélyt teremtenek egy nagy eredmény elérésére. A korábbi bajnokcsapatokban mindig akadt egy olyan játékos, aki Top5 a ligában, és Leonard egészségesen akár a legjobb játékos is lehet, mellette pedig ott van a nyolcszoros All-Star George, rájuk lehet és kell is építeniük.

Elmondta, hogy Leonard meniszkusza abban a térdében sérült meg, amelyben 2021-ben elszakadt a keresztszalag, ugyanakkor a jó hír az, hogy a meniszkusza nem szakadt el, csak kis mértékben sérült, így több gyógymód is szóba jöhet, a következő hetekben döntik el, mi lehet a tökéletes megoldás. Az igazán jó hír, hogy bármilyen kezelés mellett döntenek, a következő szezon kezdetére 100 százalékos állapotban lesz a testrész. Bobby Marks (ESPN) jelezte, hogy Leonard július 12-étől, George szeptember 1-étől hosszabbíthat idő előtt, Frank szerint egyértelműen az ő hosszú távú lekötésük a gárda legfontosabb célja az idei offszezonban. Hozzátette, hogy továbbra is Tyronn Lue-val számolnak a kispadon, illetve szeretnék megtartani Russell Westbrookot, Eric Gordont és Mason Plumlee-t is, mindhárom friss érkezővel elégedettek. 

Giannis Antetokounmpo eléggé ingerülten válaszolt Eric Nehm (The Athletic) azon kérdésére, hogy kudarcnak tartja-e a Bucks idei szezonját. Giannis szerint ezt már tavaly is megkérdezte tőle Nehm, és feltette neki a költői kérdést, hogy Nehmet a munkahelyén minden évben előléptetik-e, mert ha nem, akkor az is kudarc? Nyilván nem, mert mindenki keményen dolgozik, célokat tűz ki maga elé, és ha nem sikerült elérni, az nem kudarc, hanem egy lépcsőfok a siker felé vezető úton. Michael Jordan 15 év alatt hatszor nyert bajnoki címet, és a többi kilenc szezont sem nevezzük kudarcnak, mert a sportban nincs ilyen. A jobb napokon képes vagy sikereket elérni, a rosszabbakon nem, a sport arról szól, hogy nem nyerhetsz mindig. Jövőre visszatérnek, jobban fognak próbálkozni, győztes hozzáállást építenek, igyekeznek elkerülni, hogy 10 napon keresztül rosszul játsszanak, és remélhetőleg a végén bajnoki címet nyernek – egyszer már sikerült és képesek másodjára is megcsinálni. Hozzátette, hogy a Bucks két bajnoki címe között 50 év telt el, és ezt az időszakot sem nevezte senki kudarcnak. Arról is beszélt, hogy a Miami Heat nagyon helyesen a következő meccsre és a legyőzésükre koncentrált, az ő szemeik előtt pedig a bajnoki cím lebegett, fejben túlságosan elébe mentek az eseményeknek. 

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy bár Giannis Antetokounmpónak még 2+1 évre van szerződése és hosszabbíthatna az idei offszezonban, ez biztosan nem fog megtörténni. A Bucks-nak most Khris Middleton és Brook Lopez megtartásával kell törődnie, ráadásul bekerülnek az ismétlődő luxusadós csapatok közé, az új CBA-ben bevezetendő új szabályok sem igazán kedveznek nekik, plusz nem egyértelmű, hogy az új tulajdonos mit szeretne tenni - több ellenfél nagyon közelről fogja figyelni, mi történik a Milwaukee-val idén nyáron. Zach Lowe (ESPN) arról beszélt, hogy a ligában dolgozó forrásai maximálisan kételkednek abban, hogy Mike Budenholzer vezetőedzőt megtartja a Milwaukee.

Anthony Edwards ügyvédjén keresztül a leghatározottabban visszautasítja, hogy bárkinek sérülést okozott volna, illetve megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a denveri rendőrség eljárást indított ellene. Az ügyvéd szerint videófelvételek bizonyítják, hogy a pályáról lefelé menet egy szék félig az útban volt, amit Edwards megfogott majd három lépést követően arrébb tett – teljesen alaptalanok azok a vádak, hogy bárkinek sérülést okozott volna, vagy egyáltalán ilyen szándékkal lépett volna fel. A közösségi médiában keringő több szurkolói felvétel is Edwardsék igazát bizonyítja, ezek alapján történt ugyan kontaktus, de az egyáltalán nem volt szándékos. 

Megkezdődött a Toronto Raptors edzőkeresése. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Raptors engedélyt kapott a WNBA-s Las Vegas Aces-től Becky Hammon interjújára, mellette pedig több segédedző is bekerült a kalapba: Kenny Atkinson (Warriors), Charles Lee (Bucks), Kevin Young (Suns), Mitch Johnson (Spurs), Jordi Fernandez (Kings), Darko Rajakovic (Grizzlies) és Chris Quinn (Heat) is a jelöltek között található. A Toronto az eddigi segédedzőjüket, Adrian Griffint, illetve több állás nélküli korábbi vezetőedzőt, sőt NCAA-edzőket is meg fog hallgatni. 

A WNBA-hez kapcsolódik, hogy a liga és a csapatok összesen 180 és 200 millió dollár közötti bevétellel zárhatják majd a 2023-as szezont, ami jelentős előrelépés a 2019-es évad 102 milliójához képest. 

Végül egy komolyabb verekedés maradt, amelyben több egykori NBA-játékos vett részt. Az Euroliga negyeddöntőjében a centerei nélkül játszó Real Madrid hazai pályán veszített a Partizan Belgrád ellen, és a végjátékban a Real veteránja, Sergio Llull keményen faultolta Kevin Puntert. Ebből robbant ki egy tömegjelenet, amelyben a főszerepet a francia Guerschon Yabusele és az ausztrál Dante Exum játszotta – a karrierje során rengeteg sérülést elszenvedett Exumnak az egyik lábujjában elszakadt a szalag, lábmerevítőben tért vissza Belgrádba. A mérkőzés utolsó szűk két percét már nem is játszották le, az Euroliga a 80-95-ös állást fogadta el végeredménynek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus