Hírmorzsák 2023-05-04 (10:30)

Embiid visszatért. A Celtics jobban akarta a győzelmet, Rivers szerint nem tudják megakadályozni, hogy több triplát emeljenek rá, máshol van a megoldás. A Celtics játékosai dühösek voltak, de higgadtan használták ki az erényeiket. Embiid szerint MVP-címe ösztönzés az afrikai embereknek, számára pedig egy nagy visszaigazolás, hálás Hardennek a segítségért. Dolgoznak Paul sérülésén, de a 3. meccsen valószínűleg másoknak kell előlépnie helyette. Butler bokája gyógyul, a Heat optimista. AD a legnagyobbak társaságában. Bamba a bokája miatt nem játszott. Kerr és Curry szerint Poole-nak el kellett vállalnia a dobást a végjátékban. Monte McNair az Év Vezetője. Dillon Brooks 1+1 éves ajánlatokra számíthat a bajnokesélyesektől, a Heat az egyik jelentkező? Paolo Banchero játéka erősen kétséges az olasz válogatottban idén. A közvetítéseket eddig végző Bally Sports beperli a Phoenix Suns-t. 

Joel Embiid pályára lépett a Celtics-76ers párharc második meccsén, ahol elsőre nem mozgott rosszul, de a harmadik negyedben kialakult egy húsz pont feletti differencia, így a Sixers nem erőltette a kezdőit a záró játékrészben. A meccs után elmondta, hogy a Celticsnek jóval több dobása esett be, mivel egyszerűen sokkal kétségbeesettek voltak, jobban akarták a győzelmet, rendre elvitték az 50-50-es labdákat. Tudták, hogy a Boston keményen oda fog állni, mégsem tudták velük felvenni a kesztyűt, de a harmadik meccs más lesz Phillyben. Hozzátette, hogy napról napra javul az állapota, nem aggódik emiatt. 

A Boston majdnem kétszer annyi hármast emelt rá, mint az első mérkőzésen, Doc Rivers el is ismerte, hogy erre igazából nincs hatásuk, a Celtics annyira jó csapat, hogyha többet akar triplázni, akkor többet triplázik, nem tudnak vele mit kezdeni – amire viszont hatásuk lehetne, az a betörések-kiosztások limitálása, itt nem végeztek jó munkát. James Harden borzalmasan dobott, de szerinte a Boston nem védte máshogyan, mint az első meccsen, egyszerűen rossz volt a ritmusuk, ebből jöttek a rossz dobások, ez pedig egy bedobod-vagy-kihagyod liga, ha kihagyod, általában veszítesz. Jobban oda kell figyelniük, hogy a társakat jó helyzetbe hozzák, ez a kulcs. 

Joe Mazzulla arról beszélt, hogy az elmúlt 48 órában mérgesek és dühösek voltak, Jaylen Brown szerint pedig meg akarták mutatni, hogy mennyire jó csapatuk van. Jayson Tatum faultgondjai miatt Brownnak kellett előlépnie, és Marcus Smart szerint Brown meg is adta az alaphangot, a többieknek már csak követniük kellett. Az Év Hatodik Embere, Malcolm Brogdon úgy látja, hogy az igazi erejük a mélységük, mert ő, Derrick White és Grant Williams is bevethető. 

Kedd este derült ki, hogy Joel Embiid nyerte az idei MVP-t, szerinte 15 évesen, első kameruni kosártáborában ennek nagyjából nulla volt az esélye, de a valószínűtlen nem egyenlő a lehetetlennel. Ebben a ligában nehéz nyerni bármit is, mert a legjobb játékosok alkotják, de most már ez is része a történetének. Mindig úgy érezte, hogy példakép a kameruni és afrikai emberek számára, és ha ránéznek az eredménylistájára, ez az MVP-díj további ösztönzést jelenthet számukra, mert láthatják, hogy képes volt elérni. Az afrikaiaknak kétszer olyan keményen kell dolgozniuk, hogy ki tudjanak emelkedni, és azt akarja, hogy lássák: így is meg lehet csinálni. 

Személy szerint azért akarta megnyerni, mert rengeteget jelent számára, ugyanis ez hitelesíti mindazt, amit eddig tett és amin keresztülment. Ennél csak egy bajnoki cím a nagyobb dolog, amire most is jó esélyük van és mindent megtesznek érte – ő mindig mindenhol mindent meg akar nyerni, ez hajtja. James Harden egy „23 MVP” vésetű Rolex-szel lepte meg, róla annyit mondott, hogy bár társa soha nem említette, de szerinte idén az volt a célja, hogy őt az MVP-címhez segítse, emiatt sok mindenről lemondott – pedig ő a liga talán legjobb playmakere, és a legjobb, akivel ő maga valaha együtt játszott. Annak kifejezetten örült, hogy a csapata mellette volt, amikor megtudta, hogy MVP lett, mert ilyenkor látja, hogy a társai is ugyanúgy törődnek vele, mint ő velük. 

Monty Williams vezetőedző elmondta, hogy igyekeznek a rossz dolgok jó oldalát nézni: szerencsére Chris Paul sérülése nem komoly, nincs szakadás vagy ilyesmi, szó sincs arról, hogy véget ért volna számára a szezon. Bízik az orvosi stábban és Paulban, akik mindent megtesznek a gyógyulásért, ugyanakkor óvatosak vele. Paul nem edzett szerdán és azt mondta Cameron Payne-nek, hogy álljon készen, és a 2021-es nagydöntős menetelés egyik kulcsfigurája el is mondta az újságíróknak, hogy felkészült arra, hogy időszakosan pótolja csapattársát. Payne szerint egyértelmű a feladata, ritmusba kell hoznia a támadójátékot, hogy Bookernek és Durantnek több üres helyzete legyen, illetve Jokicsot minél inkább megmozgassák. Williams arról is beszélt, hogy több scorert kell felraknia a pályára, hogy felszabadítsa Bookert és Durantet – az eddig alig játszó Terrence Ross és TJ Warren több percet kaphat. 

Jimmy Butler bokája várhatóan játékra alkalmas állapotba kerül a Heat-Knicks párharc 3., szombat esti mérkőzésére, legalábbis a Heatnél óvatosan, de bizakodnak. Erik Spoelstra vezetőedző szerint egyértelműen kell a plusz pihenőnap, Gabe Vincent is azt emelte ki, hogy általában kétnaponta játszanak, most viszont három nap lesz a két meccs között, a családjuk körében lazíthatnak egy kicsit ebben a stresszes időszakban – pihennek, kezelik a sérüléseiket, aztán jöhet az újabb csata. Max Strus a háta alsó szakaszán szenvedett sérülést, de elmondta, hogy ez semmiség, játszani fog szombat este. 

Tegnap hajnalban Anthony Davis 30 pontot és 23 lepattanót jegyzett, 30-20-as meccsre Lakers-mezben csak Elgin Baylor, Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain és Shaquille O’Neal volt képes. LeBron James szerint nem véletlen, hogy ezen úriemberek meze a Lakers-csarnok plafonján lóg, és szerinte Davis 3-as meze is oda fog kerülni, ha visszavonult, mert most is megmutatta, hogy a liga legjobbjai közé tartozik. Davis statisztikájához tartozik, hogy passzaiból öt dobást emeltek fel a társai, és mindegyik bement, amikor pedig ő védekezett a GSW dobóin, 17 kísérletből mindössze 4-ből született kosár. A Lakershez kapcsolódik, hogy Mo Bamba azért nem játszott az első meccsen, mert fájdalomcsillapító injekciót kellett beadni, annyira fájt a bal bokája. 

Jordan Poole elég messziről emelt rá és hagyott ki egy potenciális egyenlítő dobást az első meccs végén, de Steve Kerr szerint ez egy jó vállalás volt: Steph Curry-t beduplázták, aki remekül passzolt, Poole pedig üresen volt, ezt el kell vállalni. Steph Curry is így látta, szerinte Poole ritmusban kapta a labdát, nem kell elnézést kérnie miatta – ez a kísérlet most kimaradt, de ez benne van a játékban. 

A Sacramento Kings GM-je, Monte McNair nyerte el az Év Vezetőjének járó díjat. McNair 2020 óta irányítja a csapatot (előtte 13 évig dolgozott a Rockets-nál), és idén 16 év után jutott be a gárda a playoffba. Ebben vastagon benne volt McNair, aki még az előző évadban szerezte meg Domantas Sabonis-t, 2022 nyarán pedig Mike Brown vezetőedzőt, Kevin Huertert és Malik Monkot igazolta le, illetve draftolta Keegan Murray-t, akik mindannyian nagy szerepet játszottak a menetelésben. McNair 98 pontot kapott, a második helyen Koby Altman (Cavaliers, 63 pont), a harmadikon holtversenyben Justin Zanik (Jazz, 20 pont) és Calvin Booth (Nuggets, 20 pont) végzett. Érdekesség, hogy a csapat jelenlegi szakmai elnöke, Geoff Petrie 1999-ben és 2001-ben még a Kings GM-jeként gyűjtötte be az elismerést. Idén McNair a harmadik Sacramento-díjazott, korábban De’Aaron Fox a Legjobb Clutch Játékosnak járó elismerést, Mike Brown pedig az Év Edzője-Díjat gyűjtötte be. 

Nemrég derült ki, hogy a Memphis Grizzlies nem kíván új szerződést ajánlani Dillon Brooks-nak, de Shams Charania (The Athletic) úgy véli, hogy lesz rá kereslet a szabadügynök-piacon. Brooks egyébként tavaly nyáron visszautasított egy szerződés-hosszabbítást, és olyan csapathoz szeretne igazolni, ahol támadásban nagyobb szerepet kaphat. Chris Mannix (SI) szerint a Miami Heat érdeklődhet iránta, de csak akkor, ha nem kerül túl sokba a szerződtetése. Sean Deveney (Heavy) szerint korábban 3 év/54 millió körüli szerződésben reménykedhetett, most már inkább a sapka feletti csapatok MLE-je a szintje. Információi szerint több bajnokesélyes csapat is úgy gondolkodik, hogy megkínálhatják egy 1+1 éves szerződéssel: egy év alatt visszaállíthatja a reputációját, segíthet bajnokságot nyerni, aztán nyáron kimehet a piacra, hogy begyűjtsön egy nagy szerződést. 

A Detroit Pistons kirúgta Rob Murphy segéd-GM-et, miután egy női alkalmazott megvádolta nem megfelelő közeledéssel és a független vizsgálat igazolta is az állításait. 

Az Év Újonca, Paolo Banchero korábban már bejelentette, hogy az olasz válogatottat szeretné erősíteni, de az olasz szövetség elnöke, Gianni Petrucci azt nyilatkozta a Sportandónak, hogy egyelőre inkább pesszimista, mint optimista, hogy ez már az idei világbajnokságon megtörténik. Petrucci szerint a játékos túlterheltnek tűnik, ugyanakkor mindig nyitva áll számára a kapu és remélik, hogy a 2024 nyarán már ott lehet az olimpián (illetve előtte valószínűleg az olimpiai selejtezőkön – a szerk.). 

Továbbra is remek a playoff nézettsége Amerikában: a Warriors-Lakers párharc első meccsét 7.36 millión látták az ESPN-en, a Heat-Knicks második meccsét 4.71 millióan, és a második körös meccseknél eddig kétszámjegyű a növekedés 2022-höz képest. 

A minap nyilatkozta le Mat Ishbia, a Suns és WNBA-s Mercury új tulajdonosa, hogy a hazai meccseiket közvetítő Bally Sports és anyavállalata, a Diamond Sports csődeljárás alá vonását követően egy másik szolgáltatóval szerződnek le, illetve a meccseket előfizetés nélkül is elérhetővé teszik a helyi televízióban. Daniel Kaplan (The Athletic) jelentette, hogy a Diamond/Bally nem hagyja annyiban, beperli a két franchise-t, hogy megakadályozza a megállapodást. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus