Hírmorzsák 2023-05-05 (10:15)

A Bucks kirúgta Budenholzert. Ismét Smart nyerte a Hustle Awardot. JaMychal Green volt a GSW hőse. Klay Thompson a következő meccset Kobe Bryanték emlékének ajánlja. CP3 kihagyja a 3. mérkőzést, Ayton szerint ebből is tudnak építkezni. Michael Malone szerint változtat a Suns, de nem szabad szem elől téveszteni a sztárjaikat. Embiid térde jól reagált a terhelésre. Rivers szerint fizikálisan fel kell venniük a kesztyűt. Randle nagyon tiszteli Butlert, aki talán játszhat a 3. meccsen. Brunson bokája day-to-day, a Heat kiegészítői játszani fognak. Nincs változás a Bulls vezetésében. Jabari Smith Jr. mezszámot vált. Luka Doncic minden anyagi segítséget megad a belgrádi lövöldözés érintettjeinek. Váratlanul elhunyt Lance Blanks, a Suns korábbi GM-je, aki játékosként magyar bajnoki címet is nyert. 

A tegnapi nap fő híre, hogy a Milwaukee Bucks menesztette a vezetőedző Mike Budenholzert. Jon Horst GM közleményében azt írta, hogy nagyon nehezen hozták meg a döntést, mivel Budenholzer öt hihetetlen szezonon keresztül edzette a csapatot, magas szinten tartotta a gárdát és 2021-ben megszerezte a franchise második bajnoki címét - köszönetet mond azért, hogy győztes kultúrát segített meghonosítani a szervezetnél. A változtatás egy lehetőség számukra, hogy újra megtalálják a fókuszt és új energiákra leljenek, a cél továbbra is a bajnoki cím. Budenholzer szerződéséből még két év és körülbelül 16 millió dollár volt hátra, öt év alatt 271-120-as mérleget rakott össze (majdnem 70%-os eredményesség) és háromszor nyerte meg az alapszakaszt, legutoljára éppen idén. Az elmúlt bő 50 évben ő mindössze a negyedik olyan vezetőedző, aki megnyeri az alapszakaszt és a következő szezonban már nem vezeti az adott gárdát: korábban Pat Riley (1990, Lakers), Phil Jackson (1998, Bulls) és Mike Brown (2010, Cavaliers) járt hasonló cipőben. 

A Celtics hátvédje, Marcus Smart sorozatban második évben nyerte el az NBA Hustle Awardot, és összesen harmadjára kapta meg (2019, 2022, 2023). Az úgynevezett hustle statisztikákat a 2016-17-es évad óta vezeti az NBA, azóta osztják ki a díjat annak a játékosnak, aki a legjobban teljesít olyan területen, mint passzba nyúlások, elveszett labdák visszaszerzése, támadófaultok kiharcolása, elzárással adott „gólpasszok” (screen assist), kizárások és az ellenfél dobásainak minél közelebbi védése. Mögötte így alakult a sorrend: Draymond Green, Aaron Nesmith, Mitchell Robinson és Herbert Jones

Ma hajnalban alaposan visszavágott a Golden State Warriors a Lakers-nek, hiszen a két középső negyedet 18, illetve 19 ponttal nyerték és végül 127-100-ra diadalmaskodtak. Pedig nem indult jól a nap, a nagyszerűen lepattanózó Kevon Looney ugyanis megbetegedett és csak a padról tudott segíteni, így JaMychal Green került be a kezdőbe, akivel egyrészt felgyorsult a védekezés, ami nagyon nem ízlett Anthony Davis-nek, másrészt Green 13 perc alatt 15 pontot szórt, közte 3/6 triplát. A lefújást követően a meccs egyik hőse azt mondta, hogy nagyon várta már a pillanatot, amikor megmutathatja, mennyit tud segíteni – a csapat végig fenntartotta benne a tüzet, mindig mondogatták, hogy egyszer el fog jönni az ő ideje is.

A meccs másik hőse, Klay Thompson 8/11 hármast szórt be, majd arról beszélt, hogy a következő, Los Angelesben rendezendő meccsen legnagyobb inspirálója, Kobe Bryant és lánya, Gigi emlékére fog játszani és hálás azért, hogy végre megadatik számára ez a lehetőség. A 12 gólpasszt adó Steph Curry szerint a Warriors és ő maga is többféleképpen tud játszani, míg Draymond Green azt emelte ki, hogy most végre beletették az erőt a meccsbe – ezt magára is értette, korábban azt nyilatkozta, hogy felfordul a gyomra, ha csak rágondol, mennyire rosszul teljesített az első mérkőzésen. A túloldalon Rui Hachimura elismerte, hogy borzasztó nehéz lefogni a Warriorst, amikor egyszerre négy remek kinti dobóval állnak fel, ráadásul védekezésben is kapartak, agresszíven mentek az elveszett labdákért és lepattanókért. 

A Phoenix Suns hivatalosan is bejelentette, hogy a magyar idő szerint szombat hajnalban rendezendő 3. meccsén Chris Paul nem lép pályára a Nuggets ellen. Az ágyékhúzódással bajlódó Paul nem vett részt a csapat utolsó, csütörtöki edzésén, és Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint erősen kétséges a részvétele a 4. mérkőzésen is. Kevin Durant szerint nem kérdés, hogy hiányzik majd nekik Paul és a játéka, de össze kell zárniuk, játszani a saját játékukat, mozgatni a labdát és nem gondolni semmi másra. Hozzátette, hogy neki és Devin Bookernek többet kell magára vállalnia, de ezért fizetik őket. Deandre Ayton szerint ez egy újabb csapás, de ez a playoff része és úgy érzi, hogy megvilágosodtak tőle, átmentek grit&grind üzemmódba, és úgy játszhatnak, hogy innentől nincs mit veszteniük. 

Michael Malone szerint az ellenféltől kiesett minden idők egyik, ha nem a legjobb irányítója, így vélhetően Cameron Payne kezébe kerül többször a labda, illetve Terrence Ross és TJ Warren is előkerülhet, így a fókusz a dobásokra terelődhet. Ugyanakkor ők ugyanúgy készülnek, hogy a legjobbjukat kell adniuk és azt is tudják, hogy a Suns játéka a Durant-Booker párossal kezdődik és végződik. 

Doc Rivers szerint Joel Embiid jól nézett ki és jó számokat hozott a Boston elleni második mérkőzésen, és bár a csapat nem játszott jól, a center sebessége és robbanékonysága közel állt a normálishoz. A legfontosabb, hogy a meccs után minimális diszkomfort-érzése volt Embiidnek, így a magyar idő szerint szombat hajnalban rendezendő 3. mérkőzésen játszani fog – a center annyit mondott, hogy először úgy saccolták, hogy 4-6 hetet kell kihagynia, ehhez képest kifejezetten jól érzi magát. 

Rivers arról is szót ejtett, hogy a Celtics azt csinálhatott támadásban, amit csak akart, a Philly nem tudott nagy nyomást helyezni sem rájuk, sem a labdára, ellenfeleik sokszor olyan üresen dobálhattak, mint egy dobóedzésen. Fizikálisan fel kell venniük a versenyt, mert amíg a bostoniak keményen odaálltak, ütköztek, birkóztak, belenyúlkáltak a labdákba, ők ezt nem tették meg. Arra a kérdésre, hogy a rossz játék nem Embiid visszaépítése miatt történt-e, azt felelte, hogy ez az azért nem atomfizika, mert egész évben együtt játszottak Embiiddel – ha nem lett volna a center, akkor is megzavarta volna őket a Boston labdára irányuló védekezése. 

A Knicks sztárja, Julius Randle mélységesen tiszteli a Miami vezérét, Jimmy Butlert, és szerinte készen fog állni a két gárda harmadik mérkőzésére, mert fejben hihetetlenül erős és nem fog számítani, hogyan érzi magát. A lehető legjobban meg kell nehezíteniük a támadójátékát, de a túloldalon sem könnyelműsködhetnek mellette. Randle szintén bokasérüléssel bajlódik, amiről azt mondta, hogy nem a fájdalom elviselése nehéz, hanem fejben feldolgozni, hogy újra felmenjen a pályára és félelem nélkül játsszon. Tom Thibodeau szerint jó dolog, hogy játszottak a Butlerrel felálló és a Butler nélküli Heattel is, így tudják, hogy Butler mit tesz hozzá, és hogy nélküle hogyan működik a Miami. A Knicks-nél a szintén bokával bajlódó Jalen Brunson csak könnyített munkát végzett a csütörtöki edzésen, de állapota day-to-day, minden bizonnyal ott lesz a parketten a szombat esti összecsapáson

Butler egyébként részt vett a Miami csütörtöki taktikai értekezletén, de Erik Spoelstra vezetőedző szerint nem tud új hírekkel szolgálni és nem is foglalkozik ezzel minden percben, a meccs előtt majd kiderül, hogy játékra alkalmas állapotban van-e. Kyle Lowry annyit mondott, hogy ismerve Butlert, nem lepődne meg, ha játékra jelentkezne. Max Strus és Caleb Martin is hát-derék problémákkal küzd, de pályára fognak lépni. 

Darnell Mayberry (The Athletic) jelentette, hogy a Chicago Bulls korábban csendben meghosszabbította a szakmai alelnök, Arturas Karnisovas szerződését. A szakíró szerint Karnisovas remek kapcsolatot ápol a tulajdonos Jerry Reinsdorf fiával, az üzleti ügyeket vivő Michael Reinsdorffal, de ezen túl is általános a vélekedés a franchise-on belül, hogy a csapat jó irányba halad Karnisovas és Donovan irányításával. 

A Rockets újonca, Jabari Smith Jr. idén 1-es mezben játszott, de a következő évadtól 10-esben fog. Korábban mindig 10-est hordott, de tavaly nyáron az még a veterán Eric Gordoné volt, akit februárban elcseréltek, így felszabadult a mezszám. 

Végül két szomorú hír. 56 éves korában váratlanul elhunyt Lance Blanks, aki három évet játszott az NBA-ben, majd a Phoenix Suns GM-jeként vált ismertté – dolgozott a Cavs-nél segédedzőként, illetve a Spurs-nél és a Clippers-nél játékosmegfigyelőként. A magyar kosárlabdát régóta követők számára is ismerős lehet a neve, az 1997-98-as szezonban az akkor Albacomp névre hallgató székesfehérvári gárdával magyar bajnoki címet szerzett. Később is többször visszatért Magyarországra gálameccsekre, mivel Dávid Kornéllal baráti kapcsolatot ápoltak, a Cavs-nél és a Suns-nál is dolgoztak együtt, sőt hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa a Phoenixnél kifejezett Blanks felkérésére lett az európai scout-részleg vezetője. 

A másik szomorú hír, hogy a minap Belgrádban nyolc fiatal és egy biztonsági őr életét vesztette egy iskolai lövöldözésben. A Luka Doncic Alapítvány szóvivője bejelentette, hogy minden költséget állnak a temetéssel és a túlélők gyászfeldolgozásával kapcsolatban. Doncic ugyan szlovén válogatott, de édesapja szerb származású, és családjának egyik ága máig Belgrádban és környékén él. Doncic közleményében azt írta, hogy megszakad a szíve, amiért ártatlan gyerekek haltak meg, és gondolatban az érintettek családjával van. Hozzátette, hogy amennyiben további, hosszabb távú segítségre lenne szüksége a tanulóknak, az iskolának és a családoknak, természetesen minden költséget áll, egyben kérte a délszláv gyökerekkel rendelkező NBA-játékosokat, hogy a maguk módján ők is segítsenek feldolgozni az érintetteknek ezt a tragédiát. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus