Hírmorzsák 2023-05-18 (10:45)

Mindkét fél szerint az akarat döntött a keleti döntő első meccsén. Malone szerint semmi újat nem mutatott a Lakers Jokics ellen, tudják, mit kell tenniük. Bob Myers inkább távozik, mint marad a GSW-nél. Steve Kerr maradna, de mostanában elküldtek pár HoF edzőt. A Portland a 3., a Houston a 4. picket kezdheti árulni. Wembanyama minél hamarabb bajnok akar lenni, Henderson nem adja fel az 1/1-et, Brandon Miller mindenhová elmegy felmérőre. Üzletelhet a Blazers és a Bulls egy védettség miatt, a Portland Simons-t is bedobhatja egy sztárért? Kétnapos draftot szeretne néhány GM. A Bucks lemondhat 1-2 kiegészítőről a fizetésük miatt, két újabb vezetőedző-jelöltet hallgatnak meg. Tyronn Lue új, nagyobb szerződést kaphat a LAC-tól. A Dallas és az Indiana is árulhatja az elsőköröseit jó karban lévő veteránokért. Harden kiléphet a szerződéséből. A Suns garantálhatja CP3 szerződését, csak szezon közben cserélnék el? A liga több szereplője is példás büntetést vár Ja Morant esetében. 

Ma hajnalban a keleti konferencia-döntő első meccsét elcsente a Miami Heat a Boston Celtics otthonában. Jimmy Butler 35 pontjából 20-at a második félidőben szerzett, a lefújás viszont a társait dicsérte: szerinte az ő teljesítményük teszi lehetővé, hogy jelenleg nincsenek határai a játékának. Védő- és támadóoldalon is bíznak benne, ennél többet pedig kosaras nem kívánhat. A csapat a saját kis világában létezik, nem foglalkoznak a külső véleményekkel, csak azzal, hogy Erik Spoelstra és Pat Riley mindannyiukban bízik, ezt az önbizalmat pedig a játékosok is pumpálják egymásba. Egyszerűen kimennek a pályára, úgy játszanak, ahogy kell és tudják, hogy mindig lesz esélyük a győzelemre. Bam Adebayo szerint a második play-in meccs óta játszanak így, mert akkor egymás szemébe néztek és megbeszélték, hogy nyerniük kell, mert különben vége a szezonjuknak - azóta érzi a csapaton, hogy minden meccset meg akarnak nyerni.

Erik Spoelstra vezetőedző azt emelte ki, hogy Butler a liga egyik legjobb two-way játékosa, mindkét oldalon képes bármit végrehajtani, amire csak szükségük van. A 8. kiemelt Miami egyébként mindhárom idei playoff-párharcát idegenbeli győzelemmel nyitotta, erre korábban mindössze négy gárda volt képes: 1981-ben a Rockets, 1989-ben a Bulls, 1999-ben a Knicks és 2021-ben a Hawks. 

Eközben a Celtics hazai mérlege 4-4-re módosult, és Jayson Tatum őszintén megmondta, hogy fogalma sincs, miért vesztenek ennyi meccset otthon, míg Joe Mazzulla vezetőedző szerint ma nem működött a tervük támadásban. A Miami harmadik negyedbeli felzárkózásánál Mazzulla el is vesztette a fejét, egy időkérésnél dühében földhöz vágta a taktikai tábláját. Jaylen Brown szerint egyszerűen az történt, hogy a Miami más mentalitással jött ki a második félidőre, míg a Boston túl nyugodt volt. Mintha egy sima alapszakaszmeccsen játszottak volna, de ez a keleti döntő, szóval legközelebb mindenkinek, magát is beleértve, sokkal nagyobb intenzitással kell játszania. Marcus Smart szerint sem a taktikáról, hanem az akaratról szól a párharc: az első félidőben szépen megvalósították a terveket, utána viszont elfelejtettek védekezni. Olyan nem lehet, hogy az ellenfél 46 pontot dob a harmadik negyedben, kőkeményen oda kell állni védekezni – ez az egyetlen dolog, amiben változtatniuk kell a 2. meccsre. Szerinte a Mazzulla vezette stáb mindent megtett taktikailag, de nem mehetnek fel helyettük játszani. 

Tegnap rendezték a Nuggets-Lakers párharc első meccsét, ahol a Lakers egy alacsonyabb védővel, Rui Hachimurával fogta Nikola Jokicsot a végjátékban. Michael Malone szerint megnézték a meccs felvételét, de sok újdonságot nem láttak, mások is hasonlóval próbálkoztak korábban: a Warriors Draymond Greennel, illetve a 76ers PJ Tuckerrel próbálta megfogni a centert. Bár a sztorit úgy tálalják, hogy bár a Lakers kikapott, de ellenszert talált Jokicsra, amire tudnak építkezni a jövőben, Malone minden pennyjét feltenné rá, hogy kollégája, Darvin Ham jobban örülne annak, ha a Lakers vezetne 1-0-ra. A Denvernek kellemes szituáció, hogy úgy elemezhetik ki a saját gyengeségeiket, hogy előtte azért behúzták a W-t. 

Michael Porter Jr. szerint a végén egy picit meglepte őket a váltás, de miután visszanézték a meccset, pontosan látták, hogy mi ennek a taktikának az ellenszere: amint Anthony Davis rásegít Jokicsra, mögötte megnyílnak az üres területek, amik kedveznek Aaron Gordonnak. Erre Anthony Davis azt nyilatkozta, hogy ez azért nem lesz ennyire egyszerű, és ő azért kap annyi pénzt, hogy ezeket a szituációkat jól oldja meg, jól segítsen be. Bruce Brown arról beszélt, hogy tudatosan támadták D’Angelo Russell védekezésbeli gyengeségeit a tranzíciós játékoknál, amivel sikerült is kivenniük a meccsből. Russell nem jó védő, de nem fogja feladni, próbálja megoldani a visszazárásokat, ezért továbbra is támadniuk kell a lábait, hogy fárasszák. 

Dave McMenamin (ESPN) arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a Lakers taktikai váltása jól sült el és Rui Hachimura remekül dolgozott Nikola Jokicson, ha emiatt D’Angelo Russell kikerül a kezdőötösből, az komoly hatással lehet a jövőre nézve. Russell nyáron szabadügynök lesz, és ha tartósan lekerül a padra, elgondolkodhat azon, hogy nyáron maradjon-e. 

Shams Charania és Anthony Slater (The Athletic) információi szerint állnak a tárgyalások a Warriors és a lejáró szerződésű GM, Bob Myers között, és egyre valószínűbb, hogy Myers nem marad. A csapat állítólag jó ajánlatot tett, de a GM-et magántőkealapok és más sportligák csapatai ennél is komolyabb szerződéssel szeretnék megszerezni, illetve az elmúlt egy évben elkezdett podcastelni is, elképzelhető, hogy médiavonalon folytatja. Korábbi hírek szerint a Warriors azt is felajánlotta neki, hogy vegyen ki egy hosszabb szabadságot és csak utána tárgyaljanak, mert a több, mint egy évtizedes GM-munka miatt erős stressznek volt kitéve. 

Myers helyzete nem csak Draymond Green és Klay Thompson szerződés-helyzetére van kihatással, hanem a vezetőedző Steve Kerr-re is, akinek már csak egy év maradt hátra a kontraktusából. Kerr elmondta, hogy ezen a nyáron a Warriorsnak rengeteg ilyen jellegű problémát kell megoldania és elfogadja, hogy nem az ő szerződése áll a lista elején. Imád edzősködni, szeret a Bay Areában lakni, de mostanában elég sűrűn előfordul, hogy ránéz a telefonjára és azt látja, hogy kirúgtak egy újabb Hall of Famer edzőt, ami egyszerűen őrület, ilyet még soha nem tapasztalt az NBA-ben - nincs olyan illúziója, hogy az ő állása is élete végéig megmarad. Ide kapcsolódik, hogy Zach Lowe (ESPN) szerint ha a Warriors elcserélhetővé teszi Jonathan Kumingát, válogathat az ajánlatok közül, rengeteg csapat szeretné megszerezni. 

A tegnapi draft lotteryt követően beindultak a draft-hírek. A 4. picket birtokló Houston Rockets meghallgatja az ajánlatokat és többen komolyan érdeklődnek is (Kelly Iko/The Athletic). A GM Rafael Stone azt mondta, hogy három éve készülnek erre a draftra, mivel szupertehetséges játékosokat lehet kiválasztani, ugyanakkor a csapatot a lotteryn képviselő Clay Allen elég egyértelműen utalt arra, hogy ők Victor Wembanyamáért érkeztek: csalódottak, mert az elmúlt két évben sikerült a 2. és 3. helyet megszerezniük, és nagyon bíztak benne, hogy most megcsípik az 1/1-et. 

Chicagóban közben zajlik a draftfelmérő, ahol a Rockets hátvédje, Kevin Porter Jr. mondott beszédet az újoncoknak a játékos-szakszervezet (NBPA) felkérésére. Porter aktívan részt vett a scoutolásban, Rafael Stone-nal és a gárda új vezetőedzőjével, Ime Udokával nézték az újoncok egymás közötti meccseit. 

Az 1/1-re várt Victor Wembanyama jelen volt a lotteryn és utána annyit mondott, hogy hevesebben vert a szíve, amikor megtudta, hogy kihez került az első választás joga. Szerencsére mindenki ott volt vele, akit szeret és fontos számára, erre a pillanatra örökké emlékezni fog. Hozzátette, hogy nem akarja vesztegetni az idejét, a lehető leghamarabb bajnoki címet akar nyerni. 

A 2-3. helyre várt Scoot Henderson mindenképp találkozni akar az 1/1-et birtokló San Antonio Spurs-szel és igyekszik meggyőzni őket, hogy inkább őt válasszák ki - mindig is keményen harcolt, most sem adja majd könnyen az első helyet. A jelen pillanatban a 2-3. helyen választó Charlotte Hornets és Portland Trail Blazers is rendelkezik egy sztárhátvéddal, de Henderson szerint mindkettejükkel tudna együtt játszani, mert nem labdadomináns, viszont amikor szükség van rá, kíméletlen. A szintén 2-3. helyen rangsorolt Brandon Miller nem csak élcsapatokhoz megy majd el, hanem más gárdákhoz is, például ahhoz a Chicago Bullshoz, amely a lotteryn elvesztette az elsőkörös választási jogát, de pici esélye van, hogy bekerüljön a Top3-ba. 

Zach Lowe (ESPN) szerint ugyanis a Portland Trail Blazers továbbra is Damian Lillard köré akar építkezni, így egyrészt meg fogják tartani Jerami Grantet, másrészt valószínűleg piacra dobják a 3. picket. Ugyanakkor probléma, hogy valamelyik elsőkörös pickjüket 2028-ig megkaphatja a Chicago Bulls, amennyiben a lotteryn kívülre kerül, így jelen pillanatban nem tudják rendesen cserélni az elsőkörös pickjeiket olyan játékosokra, akik azonnali segítséget nyújtanának Lillardnek. Lowe szerint a Blazers fontos célja az idei offszezonban, hogy ezt a draftjogot visszaszerezze vagy legalábbis megszüntesse a védettséget. Korábban a Miami Heat is csinált ilyet, akkor beáldoztak egy azonnali és értékesebb elsőköröst, de Lowe szerint az is működhet, hogy adnak a Chicagónak egy későbbi fix elsőköröst és/vagy játékost. 

Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint a Blazers konkrétan licitet fog rendezni a 3. pickért és a legtöbbet ajánlónak adja oda – a várakozások szerint a 2. helyen választó Hornets Brandon Millert fogja húzni, így a 3. pickkel elérhetővé válik Scoot Henderson. Ha egy igazán komoly játékosra is esélyük nyílik, akkor akár Anfernee Simons-t is bedobhatják az üzletbe. 

Zach Lowe arról is írt, hogy a lotteryn jelen lévő GM-ek között arról folyt a diskurzus, hogy a draftot kétnapossá lehetne tenni. Az rendben van, hogy az elsőkörös pickek között 5 perc szünet van, viszont a másodikkörösök között már csak 2, és mivel itt rengeteg a csere, az esemény szinte követhetetlenné válik nem csak a nézők, de az érintett játékosok számára is. Egyesek szerint a draftot az NFL mintájára a szabadügynök-piac nyitása után kellene rendezni, ez viszont bezavarna a Summer League-be, így jelenleg nincs realitása. 

Marc Stein (Substack) szerint ha a Detroit Pistons megnyerte volna a lotteryt, akkor a GM Troy Weaver azonnal munkát ajánlott volna Monty Williams-nek, akivel korábban a Thundernél már dolgoztak együtt. Így viszont marad az eredeti forgatókönyv, Kevin Ollie, Jarron Collins és Charles Lee közül kerülhet ki az új vezetőedző – egyelőre Ollie a befutó, akivel a GM szintén dolgozott már együtt az OKC-nél. 

Eric Nehm (The Athletic) úgy látja, hogy ha a Milwaukee Bucks Khris Middletont és Brook Lopezt is újraigazolja, akkor legalább egy fontos kiegészítőtől meg kell válnia, hogy elkerülje a pénzügyi problémákat, amit az új CBA-ben a második luxusadós szint (apron) okoz. Bobby Portis 11.7 millió, Pat Connaughton 9.2, Grayson Allen pedig 8.9 millió dollárt keres jövőre, közülük legalább egytől meg kellene válnia Jon Horst GM-nek. 

Horst egyébként azt nyilatkozta, hogy bár egyelőre csak az 58., utolsó picket birtokolják (a Bulls és 76ers idei másodikkörösét a liga elvette tampering miatt – a szerk.), az egész front office úgy dolgozik, mintha lenne elsőkörös draftjoguk, ugyanis elképzelhető, hogy megpróbálnak szerezni egyet. A Bucks két edzőjelöltet is felvett a listára: Kelvin Sampson a Houston Egyetem vezetőedzője, illetve Joseph Blair, a Wizards segédedzője is interjúzik velük. Sampson 2008 és 2011 között segédedzőként már dolgozott együtt a Bucksnál Horsttal, aki akkoriban segéd-GM volt. 

Tyronn Lue neve egyre gyakrabban merül fel az edzőkeringőben, és bár még két év van hátra a Clippers-es szerződéséből, abból csak az első garantált. Andrew Greif (LA Times) szerint Lue ügynöke és a LAC most arról tárgyal, hogy meghosszabbítsák ezt a kontraktust, vagy kössenek egy teljesen új, több évre szólót – Lue az utóbbit preferálná, hogy azonnal fizetésemelést kaphasson. A csapathoz tartozik, hogy Kawhi Leonard még nem döntötte le, hogy megműttesse-e a meniszkuszát vagy hagyományos kezeléseket vegyen igénybe, de Lawrence Frank elnök szerint akármelyik utat választja, a következő szezonra teljesen fel fog épülni. 

Még egy LAC-hír: a gárda GM-je, Michael Winger engedélyt kapott, hogy tárgyaljon a Washington Wizards-szal, akik új szakmai vezetőt keresnek. Winger korábban hét évig dolgozott a Thundernél Sam Presti mellett, 2005 és 2010 között pedig Danny Ferry segítője volt a Cleveland Cavaliers-szel, vagyis komoly tapasztalattal rendelkezik. A Wizards korábban Trajan Langdont, a New Orleans Pelicans GM-jét is meghallgatta. 

Az alapszakasz végén nagy vitákat (és büntetést) váltott ki, hogy a Dallas Mavericks szándékosan akart veszíteni, hogy jó helyzetbe kerüljön a lotteryn. A terv végül bejött, a pick a 10. helyre került és maradt a Dallasnál, de valószínűleg csak átmenetileg: a Mavs egy már bizonyított, jó játékost akar szerezni vele Luka Doncic és az újraigazolni kívánt Kyrie Irving mellé. 

Az Indiana Pacers három elsőköröst birtokol: a saját 7. választási joga mellett a 26. (a Cavs-től) és a 29. (a Celticstől) pick is náluk van. Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint a Pacersnek nem kellenek ezek a pickek, egy bizonyított veterán játékosért szívesen elcserélnének belőlük – már februárban is ez volt a terv, de akkor még nem jött össze. 

A Philadelphia elnöke, Daryl Morey úgy nyilatkozott, hogy alaposan megfontolják, hogy kit igazoljanak Doc Rivers helyére – náluk van az MVP és egy nagyon erős csapat, akikkel több más játékos és edző is szeretne együtt dolgozni, így nem kell rohanniuk. Hozzátette, hogy a sztárjaiknak nincs közvetlen beleszólásuk abba, hogy ki lesz az új vezetőedző, a személyi döntések az ő hatáskörébe tartoznak – elárulta, hogy Joel Embiidet sokkolta Doc Rivers menesztése. Olyan mestert keresnek, aki vezetői képességeket és elszámoltathatóságot hoz a csapathoz, remek kapcsolatot tud kiépíteni a sztárokkal és más (sztár)játékosok is szeretnének vele dolgozni és képes felépíteni egy nagyszerű rendszert. A 76ershez tartozik, hogy a szabadügynökké váló Georges Niang szívesen maradna a csapatnál.

Közben Chris Haynes (B/R) arról számolt be, hogy James Harden minden bizonnyal nem hívja le 35.6 millió dolláros opcióját és korlátozás nélküli szabadügynökké válik. Harden új, hosszabb távú megállapodást akar kötni, és leendő csapatától azt várja el, hogy versenyképesek legyenek, illetve személy szerint megkapja azt a szabadságot a pályán, ami egy hozzá hasonló sztárnak jár. A hírek szerint Harden továbbra is komolyan gondolkodik azon, hogy visszatér Houstonba és a franchise is bízik ebben a forgatókönyvben. 

Szintén Haynes hozta le, hogy információi szerint a Phoenix Suns garantálja Chris Paul szerződését a következő évadra és úgy számol, hogy a 2023-24-es alapszakaszt még velük kezdi a veterán irányító. 

Tim MacMahon (ESPN) szerint az NBA-re nagy nyomás nehezedik, hogy megfelelő méretű büntetést szabjon ki Ja Morantre. A szakíró forrásai szerint több csapat, sztárjátékos és ügynök is azt várja, hogy komolyan szankcionálják Morantet, mert cselekedetei nem csak rá és a Grizzliesre vetnek rossz fényt, hanem a liga többi szereplőjére is. Beszélt egy szupersztár ügynökével, aki szerint ügyfelei nem keverednek bajba, rengeteget tesznek a közösségeikért, mégis mindenki arról a bolondról beszél, aki szerint menő dolog fegyverekkel pózolni egy Insta-élőzésben. 

Végül pár nézettségi adat. A Nuggets-Lakers párharc első meccsét átlagosan 7.36 millió néző követte az ESPN-en, egy konferencia-döntő első meccsét öt éve nem nézték ennyien, sőt az elmúlt 20 évet tekintve is Top10-es. A lotteryt 3.24 millióan követték figyelemmel – ez a 2019-es lottery (Zion Williamson) óta a legmagasabb szám, amit anno 4.43 millióan néztek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus