Hírmorzsák 2023-05-29 (8:45)

Az NBA szerint nem történt játékvezetői tévedés a Heat-Celtics meccs utolsó másodperceiben. A liga vizsgálatot indított Eric Lewis játékvezetővel szemben. A Dallast nem érdekli D’Angelo Russell. Jordi Fernandez komoly esélyes a Raptors kispadjára. Sasha Vezenkov még nem döntött a jövőjéről.

Az NBA kiadta a keleti döntő hatodik meccse után is a szokásos jelentését az utolsó két percről, és a liga álláspontja alapján az utolsó másodpercekben egyetlen hibát sem vétettek a játékvezetők. Az L2M jelentés 32 esetet emelt ki a vizsgált időszakból, és ez alapján kétszer történt tévedés: 1:01-nél Caleb Martin idő előtt belépett a lepattanóért Jaylen Brown kihagyott büntetőjénél, míg 33,5 másodperccel az órán Jayson Tatum ellen faultot követett el Gabe Vincent. A meccs utáni legvitatottabb esetnél viszont mindent rendben talált a liga, helyesen jártak el a játékvezetők akkor, amikor 3 másodpercre állították az órát Al Horford szabálytalansága után, amire egyébként csak azért volt lehetőségük, mert Joe Mazzulla kikérte az eset visszanézését – eredetileg 2,1 másodpercnél fújtak faultot Jimmy Butler javára, és ha nincs a challenge, akkor csak azt nézhették volna vissza, hogy a triplavonalon belülről vagy kívülről jött a dobás, azt nem, hogy mikor történt a fault. A jelentés szerint azért 3 másodperc került az órára, mert már ekkor rajta volt Horford egyik karja Butlerén. A jelentés szerint Butler sem követett el lépéshibát, mert amikor befejezte a cselezést, elveszítette az irányítást a labda fölött, és ezt követően szerezte vissza azt, így nem volt gond ezzel sem.

Először Marc Stein (Substack) számolt be róla, de tegnap este az ESPN egyik forrása is megerősítette azt, hogy az NBA vizsgálatot indított Eric Lewis játékvezetővel szemben. A vádak szerint Lewis létrehozott egy Twitter-fiókot álnéven, amit arra használt, hogy a játékvezetőket kritizáló bejegyzésekre reagáljon, rendszeresen megvédte magát, illetve több kollégáját is ezzel a profillal. A fiókot a közelmúltban törölték Twitterről, és az eset amiatt problémás, hogy az NBA szabályai szerint a játékvezetők nem reagálhatnak nyilvánosan a játékvezetést érintő kérdésekre a liga engedélye nélkül. Amennyiben valóban bebizonyosodik, hogy ő állt a profil mögött, komoly büntetésre számíthat a ligától. Lewis az NBA egyik legtöbbet foglalkoztatott játékvezetője, az alapszakaszban 1100-nál is több meccsen dolgozott az elmúlt 19 évben, a rájátszásban eddig 82 meccset vezetett, és 2019 óta hat meccsen a nagydöntőkben is közreműködött, de az idei nyugati döntő első meccse óta egyetlen megbízást sem kapott.

Tegnap beszámoltunk már arról, hogy a Mavericks nem gondolkodik abban, hogy sign-and-trade ügylettel kisegítse Kyrie Irvinget, amennyiben az irányító nem hosszabbít náluk, és ezzel kapcsolatban Marc Stein némi konkrétumról is írt: a Mavericks-et nem érdekli D’Angelo Russell, és nem fognak ahhoz hozzájárulni, hogy Irving egy dupla s&t-ben a Lakershez szerződjön.

Szintén Stein írt arról, hogy a Raptorsnál reális esély van arra, hogy Jordi Fernandez legyen a befutó a vezetőedzői posztért, nagyon izgalmas jelöltnek tartják őt. Fernandez 2022 nyara óta a Kingsnél társvezetőedző Mike Brown mellett, és azt megelőzően hat szezonon át a Nuggetsnél segítette Michael Malone munkáját. Doug Smith (Toronto Star) úgy tudja, hogy a Raptorsnál háromra szűkítették a jelöltek számát, akik bekerültek a második körbe, és hamarosan megszülethet a végleges döntés is – az újságíró azt azonban nem tudja, hogy pontosan kik maradtak esélyesek a Raptors kispadjára.

Mostanában többször is lehetett arról hallani, hogy Sasha Vezenkov csatlakozhat a Kings keretéhez a következő szezontól, ugyanakkor a játékos úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még nem döntött a folytatásról, jelenleg csak arra koncentrál, hogy megnyerje a görög bajnoki címet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus