Hírmorzsák 2023-05-30 (9:45)

A Heat nyerte a hetedik meccset, döntőbe jutottak. Jayson Tatum bokasérülést szenvedett. Tyler Herro a döntő során visszatérhet. A fogadóirodáknál a Nuggets a favorit a fináléban. Nick Nurse lesz a 76ers következő vezetőedzője. Bob Myers ma este bejelentheti, hogy marad-e a Warriorsnál. CJ McCollum szerint Zion Willaimson olyan jó lehet, amilyen csak akar lenni. Ricky Rubio a hazatérésen gondolkodik. A Pacers feljebb cserélne a drafton.

A Heat 103-84-re nyerni tudott Bostonban, így továbbra sincs olyan csapat az NBA történetében, amelyik 0-3-ról meg tudott volna fordítani egy párharcot, viszont a liga fennállása során másodszor döntőt játszhat egy nyolcadik kiemelt csapat – erre korábban csak a Knicks volt képes 1999-ben. A keleti döntő legértékesebb játékosának Jimmy Butlert választották meg, aki 5-4-re nyerte a szavazást Caleb Martin előtt.

A meccs utáni sajtótájékoztatón felidézték Butlernek, hogy egy évvel ezelőtt azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy elég jók ahhoz, hogy döntőbe jussanak, és majd a következő szezonban meg is mutatják ezt. Erre most annyit reagált, hogy Pat Riley és Erik Spoelstra ezért akarta őt Miamiban tudni, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek és bajnoki címeket nyerjenek. Biztos volt benne, hogy olyan csapatot építenek köré, amivel képes lehet erre, tudja azt, hogy mennyi munkát végeztek el, így azzal is tisztában van, hogy mire lehetnek képesek. Senki sem elégedett, még semmit sem értek el, és nem azért játszottak eddig, hogy behúzzák a keleti konferenciát, hanem azért, hogy bajnokok legyenek. Butler arra is kitért, hogy a többieket nem kiegészítőknek (role player) nevezi, hanem csapattársaknak, mert minden meccsre változhat a játékosok szerepe.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Jayson Tatum rögtön a Celtics első támadásánál bokasérülést szenvedett, és ugyan így is 42 percet játszott, de csak 14 pontig jutott 5/13-as mezőnymutatóval. A meccs után elmondta, hogy ez tényleg kihatással volt a játékára a folytatásban, és frusztrálta, hogy csak árnyéka tudott lenni önmagának. Egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy nem foglalkozhatnak azzal, hogy mi lett volna akkor, ha a párharc elején elbukott meccseik máshogy alakulnak, mert ami történt, az megtörtént, és így is megteremtették maguknak a lehetőséget a továbbjutásra. A párharc során háromszor kaptak ki hazai pályán, de ez nem azért volt, mert nehezükre esik a saját pályájukon játszani, nem véletlenül küzdöttek a pályaelőnyért, remek szurkolóik is vannak, viszont egyszerűen a Heat jól játszott az első két meccsen, ők viszont nem.

Térjünk át a nagydöntőre. Chris Haynes (B/R) értesülései szerint a kéztöréséből felépülőben lévő Tyler Herro elkezdett nagyobb intenzitással edzeni, és az az általános várakozás, hogy valamikor a döntő során visszatér majd – erre leghamarabb a harmadik meccsen kerülhet sor. Ira Winderman (South Florida Sun Sentinel) értesülései szerint viszont kicsit elrugaszkodott az a gondolat, hogy a harmadik meccsen már játszani fog Herro, és ha vissza is tér a döntőben, akkor azt komoly fájdalmak közepette fogja megtenni.

A fogadóirodáknál az első meccs előtt a Nuggets egyértelmű favorit a bajnoki cím elnyerésére, a győzelmük 1,25-1,28 közötti szorzóval fizet jelenleg, míg a Heat végső sikere hozzávetőlegesen 4-szeres pénzt fizet. Az első meccsen 8 pontos favorit a Nuggets a Caesars Sportsbook fogadóirodánál, és arra 1,8-es szorzó van, hogy Nikola Jokics tripla-duplát fog átlagolni a nagydöntő során.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Nick Nurse lesz a 76ers következő vezetőedzője, a szakember végül őket választotta, és nem a Sunst. Nurse döntésében jelentős szerepet játszott, hogy szeretett volna Joel Embiid edzője lenni, emellett Daryl Morey személye is sokat nyomott a latba. A két szakember már Houstonban is dolgozott együtt, és az első közös feladatuk az lesz, hogy meggyőzzék James Hardent a maradásról. Nurse ezt megelőzően öt éven át volt a Raptors vezetőedzője, 2019-ben bajnoki címet is nyert Torontóban, és a három szezon után távozó Doc Rivers megüresedett helyét kapja meg.

Bob Myers ma este sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan bejelenti, hogy marad-e a Warriors általános igazgatója, vagy új kihívás után néz – eredetileg egy héttel ezelőtt állt volna a nyilvánosság elé, de addig nem akart beszélni, amíg nem döntött a jövőjéről. Marc Stein (Substack) értesülései szerint ha Myers távozik is, az nem a pénz miatt lesz, és nem is a csapaton belüli személyes kapcsolatai miatt, hanem azért, mert szeretne egy kicsit elszakadni az NBA-től. A Warriorsnál a játékosok és mindenki más is azt szeretné, ha maradna.

CJ McCollum elmondta, hogy Zion Williamsonnal ő és Larry Nace Jr. is több komoly beszélgetést folytatott arról, hogy annyira jó játékos lehet belőle, amilyen csak akar lenni, és ez nem mindenki számára adatik meg, az ő legjobb változata olyan lehet, amit nem érhet el bárki. Az NBA még nem látott olyan potenciált, ami benne rejlik, de az rajta múlik, hogy él-e ezzel, neki kell ezt akarnia, és nem másnak helyette. A szülei nem akarhatják ezt helyette, az edző stáb sem, hanem neki kell eldöntenie, hogy mit akar ettől a sportágtól.

Ricky Rubio egy interjúban bevallotta, hogy felmerült benne a hazatérés gondolata, szeretne visszatérni Barcelonába és az otthona közelében lenni. A kijelentését viszont tompította is azzal, hogy egyelőre szerződése van a Cavaliersnél, és jelenleg csak arra koncentrál, még két éve van a megállapodásából, de lehet, hogy csak egy, majd meglátja, hogy mi lesz (a 2024/25-ös szezonra csak részben garantált a szerződése – a szerk.).

A fentebb már idézett Marc Stein úgy értesült, hogy az idei draft első körében három választási joggal is rendelkező Pacers megpróbálhatja összecsomagolni a 7., a 26. és a 29. helyre szóló draftcetliket, hogy előrébb léphessenek a drafton.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus