Hírmorzsák 2023-06-01 (9:45)

Monty Williams a Pistonsnál, az NBA történetének legjobban kereső edzője lesz. Bostonból több korábbi segédedző is Houstonba szerződhet. Jó nézettséget hozott a keleti döntő. A Heat csapatként akarja lelassítani Nikola Jokicsot, a center az ellenfél zónáját emelte ki. Tyler Herro kihagyja az első meccset. Jonas Valanciunas hosszabbítana New Orleansban, Nikola Vucevic és a Bulls között kölcsönös az érdeklődés. Victor Wembanyama a California Classic-on mutatkozhat be a nyári ligában. Scoot Henderson a Hornetshez és a Trail Blazershez is szívesen kerülne. A Thunder felcserélne a drafton. Két nagy tehetség is a G Ligás Ignite csapatában játszik jövőre.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Monty Williams lesz a Pistons következő vezetőedzője. Korábban arról lehetett hallani, hogy a Sunstól nemrégiben távozó szakember kikosarazta a detroitiakat, viszont a jelek szerint az NBA történetének legjövedelmezőbb vezetőedzői megállapodása meggyőzte őt arról, hogy mégis leüljön a Pistons kispadjára. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Williams 6 évre 78,5 millió dollárért kötelezte el magát Detroitban, míg a The Athletic szerzőpárosa, Shams Charania és James L. Edwards arról számoltak be, hogy 6 év alatt 72 millió dollárt kereshet, viszont ez különböző bónuszokkal és csapatopciós évekkel lehet akár 8 évre 100 millió is. Ők írták meg azt is, hogy amennyiben Williams visszautasította volna a Pistonst, akkor a Bucks segédedzője, Charles Lee lett volna náluk a befutó.

Tegnap arról már beszámoltunk, hogy Bostonban Joe Mazzulla megkapja arra a lehetőséget, hogy összerakja a saját segédedzői stábját, miután az elmúlt egy évben nem pótolták Will Hardy és Damon Stoudamire kettősét sem. Gary Washburn (Boston Globe) értesülései szerint további segédedzőket is pótolni kell Bostonban, mivel Ben Sullivan, Aaron Miles és Mike Moser is a Rocketsnél vállalhat munkát a következő szezontól, mindannyian ismét Ime Udoka munkáját segíthetik majd.

Kijöttek a keleti döntő nézettségi adatai, a hetedik meccset átlagosan 12 millió tévénéző követte az Egyesült Államokban, ami 2018 óta a legnézettebb olyan meccs volt, amit nem a nagydöntőben játszottak, és a 2002/03-as szezon kezdete óta ez volt a hetedik legnézettebb nem nagydöntős meccs. A TNT történetében ez volt a harmadik legnézettebb meccs, és minden idők ötödik legnézettebb kábeltévés közvetítése.

Magyar idő szerint ma éjszaka megkezdődik az NBA nagydöntője, és ezt megelőzően a Heat oldaláról többen is Nikola Jokicsról beszéltek. Erik Spoelstra szerint nagyon különleges játékos, nincsenek jelentős gyengeségei, számtalan módon képes befolyásolni a meccsek alakulását és győzelemhez segíteni a csapatát. Jimmy Butler szerint csapatként, mind az öt pályán lévő játékossal kell védekezniük ellene. Jokics mindent nagyon jól csinál, ezért le kell fedniük a réseket, menniük kell a lepattanókért, nem lehetnek kihagyásaik védekezésben. Bam Adebayo szerint nehéz dobásokba kell hajszolniuk, és együtt kell élniük az eredménnyel. Leginkább erre fog fókuszálni, mert érzése szerint ez egy olyan párharc lehet, amiben akkor válik igazán veszélyessé Jokics, ha engedik neki, hogy bevonja a társait is a játékba, mert ilyenkor elképesztő passzokra képes és ilyenkor szokott 12 gólpasszal zárni.

Jokicsot a Heat zónájáról kérdezték, amire annyit mondott, hogy majd a meccs napján meglátják, hogy mi lesz vele. Sok zónavédekezést láttak már, de azok nem olyanok voltak, mint amit a Heat játszik, mert ők folyamatosan váltogatják a sémákat, hogy zavart okozzanak és ebből profitáljanak. Koncentráltnak kell lenniük, biztosnak kell lenniük abban, hogy mit csinálnak, mert a Heat emiatt nagyszerű, ezért nyerik a meccseket és ezért jutottak be a döntőbe. Képesek elrontani a játékot, ebben nagyon jók.

Két kisebb hír is érkezett a döntős csapatok kapcsán. Ohm Youngmisuk (ESPN) nem meglepő módon arról számolt be, hogy Tyler Herro nem játszik az első meccsen. Jake Fischer (B/R) hosszabb cikket írt arról, hogy miként építették fel a Nuggets jelenlegi csapatát, és ebben azt is megjegyezte, hogy már a 2022-es trade deadline előtt kísérletet tettek Kentavious Caldwell-Pope megszerzésére.

Jonas Valanciunas elmondta, hogy szeretne New Orleansban maradni és meghosszabbítani a szerződését. Természetesen a szezon közben csak arra koncentrált, hogy annyira segítse a Pelicanst, amennyire csak lehetséges, viszont nyáron a maga ügyeiről is gondoskodnia kell. Beszélt a csapattal, és ez alapján úgy gondolja, hogy számukra nem lesz egyszerű ez a nyár, meg kell hozniuk néhány fontos döntést – a szezonjuk nem úgy alakult, ahogyan azt eltervezték, biztosan lesznek változások. Valanciunas jelenlegi megállapodása utolsó évébe lép júliustól, a következő szezonban 15,4 millió dollárt keres majd.

Shams Charania értesülései szerint Nikola Vucevic és a Bulls megkezdte a tárgyalásokat a center szerződésének a meghosszabbításáról, a felek között kölcsönös az érdeklődés a közös folytatás iránt. A Bulls jelenleg 4 évre legfeljebb 118 millió dollárért hosszabbíthat a centerrel, de ha június 30-ig nem születik megállapodás, akkor Vucevic szabadügynök lesz, bár ezt követően is aláírhat ismét Chicagóban.

A házigazda Kings bejelentette a szokásos „mini” nyári liga programját, hat csapat részvételével rendezik meg a California Classic-ot a Las Vegas-i nyári liga előtt. A program július 3-án egy Spurs-Hornets összecsapással veszi kezdetét, vagyis az idei draft első és második választottja is ekkor mutathatja meg magát először, Victor Wembanyama is ekkor léphet pályára először egy NBA-csapat színeiben. Ezen a játéknapon még Heat-Lakers és Warriors-Kings meccseket rendeznek majd, míg két nappal később Warriors-Hornets, Spurs-Lakers és Heat-Kings párosítások kapnak helyet a programban. A Las Vegas-i Summer League ezt követően veszi majd kezdetét, július 7-én kezdődik a nagyobb torna.

Jonathan Givony (ESPN) értesülései szerint Scoot Henderson úgy gondolja, hogy a Hornetsnél és a Trail Blazersnél is jó helyzetbe kerülne, amennyiben ezen két csapat valamelyikénél kezdhetné meg az NBA-s pályafutását. A Hornetshez azért is kerülne szívesen, mert a Georgia állambeli Mariettában nőtt fel, így viszonylag közel maradhatna az otthonához, míg a Trail Blazershez azért is kerülne szívesen, mert ebben az esetben Damian Lillard mentorálhatná őt – Portlandben úgy gondolják, hogy Lillard, Henderson és Shaedon Sharpe egyszerre is pályán tartható lenne. míg Charlotte-ban Brandon Miller is opció lehet a draft második helyén.

Szintén Givony írta meg, hogy a Thunder szeretne a 12. helyről előrébb lépni az idei drafton. A legtöbb csapatvezető úgy számol, hogy a Thunder nagyon aktív lesz a draft környékén, és az 1/12 mellé egy jövőbeli első köröst is feladhatnak annak érdekében, hogy idén előrébb húzhassanak.

Két nagy tehetség is elkötelezte magát a G Ligás Ignite csapata mellett. Matas Buzelist sokan a 2024-es draft első helyére is esélyesnek tartják, ugyanakkor úgy döntött, hogy inkább azt az utat követi, amit Jalen Green vagy a fentebb említett Scott Henderson is megtett, vagyis a fejlesztőligán keresztül szeretné elérni, hogy előkelő helyen válasszák ki 2024-ben. Ron Holland korábban már elkötelezte magát a Texas egyetem mellett, ugyanakkor meggondolta magát április végén, és mostanra ő is úgy határozott, hogy az Ignite színeiben folytatja – őt a második helyen rangsorolják az idén végzős középiskolások között, és az ESPN mockja jelenleg a hatodik helyre várja őt a 2024-es drafton. Korábban a mindössze 17 éves Dink Pate is úgy döntött, hogy az Ignite játékosa lesz, előtte egyetlen amerikai játékos sem állt profinak nála fiatalabban. Pate 2 évre szignózott a G Ligás csapattal, leghamarabb a 2025-ös drafton lesz majd kiválasztható, jelenleg a 13. helyre rangsorolják a posztján az évfolyamában. Thierry Darlan, London Johnson és Babacar Sane szintén elkötelezte már magát a csapathoz korábban, és Givony úgy tudja, hogy még egy fiatal tehetséget szeretnének megszerezni az Ignite-nál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus