Hírmorzsák 2023-06-02 (10:45)

A Nuggets győzelmével indult a nagydöntő. Jimmy Butler szerint a Heatnek agresszívabban kell támadnia a gyűrűt. Butler Miamiban akar visszavonulni. Tyler Herro lehet, hogy a második meccsen visszatér. Eric Lewis nem vezet meccset a döntőben. Adam Silver szerint nagyobb a paritás az NBA-ben, mint korábban. Ja Morant büntetéséről a nagydöntő után tesz bejelentést a liga. A Celtics meg akarja tartani Joe Mazzullát és Jaylen Brownt is, Payton Pritchard viszont távozna. Nick Nurse a bajnoki cím ígéretével marasztalná James Hardent a 76ersnél. A Raptors továbbra is keresi Nurse utódját. Travis Schlenk csatlakozik a Wizards vezetőségéhez. Eltört Alekszej Pokusevski karja.

Megkezdődött az NBA nagydöntője, az első meccset a Nuggets 104-93-ra nyerte. Nikola Jokics újabb tripla-duplát ért el, ezúttal 27 ponttal, 10 lepattanóval és 14 gólpasszal jelentkezett, és Michael Malone szerint ismét megmutatkozott a center szépsége – semmit sem erőltetett, ehelyett arra koncentrált, hogy az ellenfél védekezése mit kínált fel neki. Hogyha továbbra is ennyire rá fognak figyelni, akkor 10 gólpasszt oszt ki a nagyszünetig, és szétszedi az ellenfél védekezését. A 26 ponttal és 10 gólpasszal záró Jamal Murray-nek azt emlegették fel, hogy a Heat az előző három párharca mindegyikét győzelemmel kezdte, és erre a hátvéd visszakérdezett, hogy a Nuggets veszett-e már első meccset ebben a rájátszásban, illetve megjegyezte, hogy szerinte jó munkát végeznek. Bajnoki címet akarnak nyerni, folyékony és szép kosárlabdát játszanak. Jár a labda, kiszolgálják egymást, és úgy is lehet valakinek kiváló meccse náluk, hogy a negyedik negyedig csak öt dobást vállal. Olvassák, hogy mi történik a pályán, és ez ennek a csapatnak a szépsége, mert nagyon sok különböző fegyverük van, az ellenfélnek mindenki ellen védekeznie kell. Jokics úgy dominált az első három negyedben, hogy ez egyáltalán nem érződött annak, szabadon játszottak, és nagyon élvezték ezt.

A Heat egy negatív rekorddal kezdte a finálét, mindössze két büntetőt dobtak a meccs során, ilyen keveset korábban egyetlen csapat sem dobott egy meccsen a rájátszásban. Jimmy Butler szerint ez azért történhetett meg, mert vele az élen túl sok tempóba álltak bele, nem helyeztek nyomást a gyűrűre. Ha többször jutnak el ziccerig, akkor több büntetőt is dobhatnak majd. Meccs közben úgy érezték, hogy jó dobásokba álltak bele, és nem is akarja azt mondani, hogy nem képesek ezeket bedobni, de muszáj több ziccert dobniuk, muszáj több büntetőt kiharcolniuk. Hogyha hibáznak és nem zárnak vissza rendesen, akkor hamar kicsúszik a kezükből a meccs. Túl sok könnyű dobást adtak fel, ez sem történhet meg többször, és ezt csapatként kell orvosolniuk, ahogyan a gyűrűt is csapatként kell többet támadniuk, magát is beleértve.

Erik Spoelstra szerint rendben voltak azok a triplák, amikbe beleálltak, és a Nuggets is dicséretet érdemel azért, hogy miként használták a méreteiket, illetve miként védték a festéket. Sokkal nagyobb tempóval kell játszaniuk, jobban oda kell figyelniük a részletekre, mert ők egy agresszívan támadó csapat. Ha nem tudják megtalálni a helyzeteiket a gyűrűnél vagy a büntetővonalnál, akkor módot kell találniuk arra, hogy ezt máshogy érjék el. Szerinte rendben lesznek az ezúttal gyengébben célzó tripladobók is, nincs olyan, hogy mindig beessenek azok a dobások, amiket akarnak, viszont ha valakinek nem megy a dobás, akkor módot kell találnia arra, hogy másképp legyen befolyással a játékra.

Jimmy Butler még az első meccs előtt adott interjút Malika Andrewsnak (ESPN), és ebben elmondta, hogy amikor az NBA-be került, nagyon utálta jelenlegi csapatát, mert folyton megverték a Bullst, amikor a nagy hármasuk együtt játszott, és a Heat volt az egyetlen csapat, amelyikben nem akart játszani. Miután a Bulls draftolta őt, evidens volt, hogy utálnia kell őket, utálnia kell Dwyane Wade-et is, hiába jártak ugyanabba az iskolába. Később Wade a csapattársa lett Chicagóban, és ekkor rájött, hogy ő nem egy rosszfiú, és csak Tom Thibodeau töltötte meg a fejét mindezzel. Mostanra mindez teljesen megváltozott, és a Heat meze az utolsó, amit hordani akar az NBA-ben, innen akar visszavonulni.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Tyler Herro teszteli a törés miatt műtött jobb kezét, és reális esély mutatkozik arra, hogy a döntő második meccsén visszatérjen. Amennyiben erre a meccsre még nem lesz játékra alkalmas állapotban, akkor a Heatnél magabiztosak azt illetően, hogy a harmadik találkozón már tényleg vissza fog térni.

Az NBA a finálé kezdete előtt kijelölte azt a 12+2 játékvezetőt, akik a Nuggets-Heat meccseken dolgozni fognak. A listán nem szerepel az előző négy döntőben mindig foglalkoztatott Eric Lewis, és ezzel kapcsolatban Mike Bass, az NBA szóvivője is megerősítette, hogy azért döntöttek így, mert vizsgálják a közösségi médiás aktivitását. Mint ismert, a közelmúltban látott napvilágot az a vád, hogy Lewis álnéven védte a döntéseit, illetve más játékvezetők tevékenységét Twitteren, emiatt vizsgálódik az NBA.

Adam Silver szerint jelenleg sokkal nagyobb a paritás az NBA-ben, mint amikor David Stern alatt dolgozott, és a reményeik szerint az új CBA következtében ez csak fokozódni fog. Sokszor kérdezik arról, hogy jó-e az a ligának, hogy dinasztiák alakulnak ki, de az a nézete, hogy az a jó a ligának, hogy kompetitív kosárlabdát játszanak a csapatok, és ha így jönnek létre dinasztiák, akkor az rendben van, nincs ellenére az, hogy egymást követő években ugyanaz a csapat nyerjen – másrészt viszont a döntő kimenetelétől függetlenül elmondhatják, hogy az elmúlt öt bajnoki címet öt különböző csapat nyerte meg. 30 csapatos ligát üzemeltetnek, amiben nem csupán lokálisan, de globálisan is rengeteg szurkolója van minden csapatnak, minden piacnak, akik mindannyian azt szeretnék látni, hogy jól van menedzselve a kedvenc csapatuk és reális esélyük lehet a bajnoki címért küzdeni. Fantasztikus, hogy egyre nagyobb a paritás, és ezt lehetővé teszi a liga szerkezete is, az elmúlt kollektív megállapodások mind ezt célozták meg. Látják azt, hogy Nikola Jokics Denverben játszva is kétszeres MVP-vé és globális szupersztárrá tudott válni, ahogyan a Heatről is azt gondolják az emberek, hogy nagyobb piac, mint amilyen valójában, mivel sikereket érnek el. Azt elismeri, hogy ebben a helyzetben van némi esetlegesség is, ugyanakkor nagyon pozitívnak tartják ezt a trendet, és elégedett ezzel a helyzettel.

Silver más témában is megosztott némi információmorzsát, és elmondta, hogy Ja Morant ügyének vizsgálásakor elég sok új információ jutott a birtokukba azóta, hogy először kérdezték erről. Erről akár már most is beszámolhatnának, de a játékosok szakszervezetével egyetértésben úgy döntöttek, hogy majd a nagydöntő vége után tesznek bejelentést, mert az igazságtalan lenne a két fináléba jutott csapattal szemben, ha most ismertetnék a vizsgálódás eredményét. Mivel gyakorlatilag itt a nyári szezon, illetve a Grizzlies is felfüggesztette őt, nem valószínű, hogy bármi is változna a következő hetekben, ezért is késleltetik a nyilvános bejelentést, de erre nem sokkal a döntő lezárulta után sort fognak keríteni. Silvert arról is megkérdezték, hogy kevés volt-e Morant előző, nyolcmeccses eltiltása, de akkoriban ez megfelelőnek tűnt, és abban sem biztos, hogy változtatott volna bármin is az, ha mondjuk 12 meccsre tiltják el. Annak fényében viszont, hogy látták az újabb videót, lehet talán azt is mondani, hogy nem volt megfelelő az akkori büntetés.

Brad Stevens tegnap sajtótájékoztatót tartott, amin kijelentette, hogy Joe Mazzulla marad a Celtics vezetőedzője a következő szezonra is. Mazzulla fantasztikus vezető, és tanulni fog ebből az évből is, mert ő folyamatosan tanul, emellett pedig elszámoltatható is. Jaylen Brown kapcsán is kijelentette Stevens, hogy a jövőben is a csapatnál akarják tudni, eddig minden beszélgetésük pozitív hangvételű volt, hisznek benne, hálásak neki az eddig elvégzett munkájáért, fontos része a csapatnak. A korlátozott szabadügynökké váló Grant Williams kapcsán azt emelte ki, hogy annak ellenére is hasznos tudott lenni, hogy kevesebb lehetőséghez jutott ebben a szezonban Malcolm Brogdon érkezése után, és mindenki tudja a ligában, hogy bármelyik csapatban hasznos játékos lenne. Bármi is történik a nyáron, úgy gondolják, hogy olyan vázzal rendelkezik a Celtics, amire fel lehet húzni egy bajnoki címet nyerő csapatot, és az a prioritásuk, hogy együtt tartsák a csapat magját, mert szeretik azt, hogy mivel rendelkeznek.

A The Athletic értesülései szerint Payton Pritchard abban reménykedik, hogy a Celtics elcseréli őt a nyáron, mert elégedetlen azzal a játékidővel, amit az elmúlt szezonban kapott Marcus Smart, Derrick White és Malcolm Brogdon mellett/mögött.

A 76ers hivatalosan is bejelentette Nick Nurse szerződtetését, aki ezt követően megtartotta a székfoglalóját, ahol megkérdezték, hogy mivel marasztalná James Hardent Philadelphiában. Az edző nem kertelt, szerinte a végső győzelemnek megfelelő hívószónak kell lennie. Harden számára a végső győzelem kell, hogy legyen a cél, és ha ez tényleg így van, akkor maradnia kell, mert úgy véli, hogy itt erre valóban lenne lehetősége. Nurse-nek felvetették, hogy Allen Iversonnal járt utoljára nagydöntőben a 76ers, illetve Julius Erving vezetésével nyertek utoljára bajnoki címet, de az edző szerint a múlt nem számít, ő csak arra koncentrál, hogy mit csinálhatnak a jövőben, neki nem jelent semmit, hogy mi történt korábban. Tudja, hogy az alapján fogják megítélni, hogy miként teljesítenek a rájátszásban, de ugyanez volt Torontóban is, ahol nem játszottak elég jól, néhány játékos alulteljesített, de az első naptól kezdve ezzel fognak foglalkozni, szembe kell ezzel nézniük, és felül kell ezen emelkedniük.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint Torontóban lassan halad az edzőkeresési folyamat, és többek között Sergio Scariolo, Jordi Fernandez és Darko Rajakovic is még a kalapban van, mint Nurse lehetséges utódja. A szakíró egy eddig nem említett nevet is bedobott, a Barcelona vezetőedzője, Sarunas Jasikevicius iránt is mutat némi érdeklődést a Raptors, aki már Nurse kinevezésekor is esélyes volt a kispadjukra.

A Wizards új csapatvezetője, Michael Winger megkezdte a csapat vezetőségének az átszervezését, és kinevezte a játékosügyek alelnökének Travis Schlenk-et. Schlenk legutóbb a Hawks vezetőségében dolgozott, a Wizards pedig továbbra is keresi az új általános igazgatóját. A Clippers ezzel párhuzamosan továbbra is keresi Winger utódját, Marc Stein szerint az sem lenne meglepő, ha házon belül oldanák meg a pótlását és Trent Redden kapná az általános igazgatói posztot Los Angelesben.

A Thunder bejelentette, hogy Alekszej Pokusevski jobb karjában edzés közben eltört egy csont. A játékos állapotát 4-6 hét múlva vizsgálják felül, és ha minden jól megy, akkor még bőven az edzőtábor kezdete előtt teljesen fel fog épülni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus