Hírmorzsák 2023-06-04 (10:15)

Vogel a Suns vezetőedzője, Young rekord fizetésért marad segédedző. Borrego a Pelicans-nél, Stotts a Bucks-nál, Ollie a Nets-nél folytatja. Herro státusza nem változott, Calbe Martin lebetegedett. Butler dicsérte Jokics védekezését, bízik a társaiban. Malone szerint rosszul védekezett a Nuggets, nem rajtuk múlt a Heat dobóformája, erős Miami-kezdésre számít a 2. meccsen. MPJ szerint most már többet tudnak a Heat zónájáról. Megműtötték Randle bokáját, Sabonis talán megússza a kést. A Celtics-nél Jaylen Brownnal terveznek. A Pelicans frusztrált Ingram lábujjsérülése miatt? Ant Edwards elhagyja a Klutch Sportsot, Doncic ügynökségéhez megy. Scoot Henderson csak két csapathoz megy el felmérőre, Markquis Nowell előkelő helyen kelhet el, Ben Sheppard több csapatnál is képbe került. Az NCAA Év Játékosa, Zach Edey visszalépett a drafttól és marad még egy évet az egyetemen.

Több edzői pozíció is elkelt a tegnapi nap folyamán. A Phoenix Suns Frank Vogelt nevezte vezetőedzőnek, a Lakers-szel 2020-ban bajnoki címet szerző szakvezető öt évre 31 millió dollárért érkezik. A posztra a gárda segédedzője, a Devin Bookerrel jóban lévő Kevin Young is pályázott, őt évi több, mint 2 milió dolláros fizetéssel tartották meg, amivel a liga legtöbbet kereső segédedzője lesz, jelentette Adrian Wojnarowski (ESPN). 

Szintén Woj hozta le, hogy James Borrego a New Orleans Pelicans-nél lesz első számú segítő (társult vezetőedző) Willie Green mellett. Borrego versenyben volt egy hasonló posztért a Milwaukee-nál, de a Bucks végül Terry Stotts-ot választotta, ő segíti majd Adrian Griffin újonc vezetőedző munkáját. A Brooklyn Nets is igazolt egyet a kispadra, Kevin Ollie csatlakozik Jacque Vaughn stábjához - Ollie előzőleg a fiatal tehetségekkel foglalkozó Overtime Elite csapatát edzette és sokáig komoly esélyesnek számított a Pistons vezetőedzői posztjára. A Utah Jazz G-Ligás csapata, a Salt Lake City Stars a Marquette Egyetem vezetőedzőjét, Steve Wojciechowskit nevezte ki a gárda élére. 

Magyar idő szerint holnap hajnalban rendezik a nagydöntő második mérkőzését, és Nick Friedell (ESPN) nem hozott jó híreket a Miami Heat felől. A szombati edzést követően Tyler Herro státusza nem változott - Erik Spoelstra szerint a munkára koncentrálnak, de nem akarnak pressziót tenni a játékosra, azt szeretnék, ha rendesen fel lenne készítve a visszatérésre. További probléma, hogy a kezdőben fontos szerepet betöltő Caleb Martin lebetegedett és hiányzott a szombati tréningről. 

Jimmy Butler nem igazán gondolkodik azon, hogy az ellenfél vezet 1-0-ra, mert ebben a playoffban már vezettek 3-0-ra, és onnan is visszajött a másik csapat. Ameddig valamelyik gárda nem szerzi meg a negyedik sikerét, addig nincs vége a sorozatnak, és ettől még nagyon messze állnak a felek. Most is jó kedvük van, mert tudnak jobban játszani, és jobban is kell játszaniuk, ha nyerni akarnak, ennyi a történet. Butler szerint mindenki Nikola Jokics támadójátékát dicséri, pedig védekezésben is elit dolgokat csinál: méretéhez képest nagyon mozgékony, az ellenfeleket rendre arra kényszeríti, hogy a festékben megváltoztassák a döntéseiket, emellett remekül lepattanózik és kiválóan indítja a támadásokat a szabadító passzaival. Arról is beszélt, hogy bízik a társaiban, ugyanúgy meg fogja passzolni Strusékat a tripláknál, mint eddig. 

Sam Amickkel (The Athletic) beszélgetve Kevin Love elmondta, hogy egyelőre nem tudja, hogy valaha vezetőedző lehet-e belőle. Csodálattal nézi Gregg Popovichot, Erik Spoelstrát, Michael Malone-t, akik hosszú ideje dolgoznak egy csapattal, de most úgy érzi, hogy ő nem való erre a szakmára. Pályafutása után szeretne dolgozni valamelyik gárdánál, de szinte biztosan nem edzőként. 

A Nuggets vezetőedzője Michael Malone visszanézte az első meccs felvételét és úgy látja, hogy egyáltalán nem játszottak jól - a Heat 16-szor dobhatott üres hármast, amiből most szerencsére csak ötöt értékesítettek, de a 16 üres dobóhelyzet nagy probléma, Max Strus és Duncan Robinson nem fog még egyszer ilyen rosszul célozni. Különösen a negyedik negyed védekezése nem tetszett neki, ahol a Heat 30 pontot szórt 60%-os mezőnymutatóval és a végjátékban vissza tudott jönni tíz ponton belülre. Malone megmondta a játékosainak, hogy ne kövessék a híreket és elemzéseket, amiben magasztalják a játékukat, mert még semmit nem értek el - emlékeztette őket, hogy a Lakers elleni első meccsen is 21 ponttal vezettek, aztán a Lakers többször is feljött egy labdányira. Annak idején hamar megtanulta, hogy mielőtt elvégeznél pár változtatást, meg kell nézned, hogy egyrészt a játékosok végrehajtották-e a tervet, másrészt mennyi energiát tettek bele az előző meccsbe - ez alapján valószínűleg változtat pár dolgon Erik Spoelstra, de az is biztos, hogy a Heat az első pillanattól kezdve hatalmas energiákat mozgósít majd. 

A 2020-ban bajnok Kentavious Caldwell-Pope szerint a mester annyit mondott nekik, hogy maradjanak koncentráltak, ne veszítsék el a labdát az egy yardos vonalnál, mert még legalább három meccs van hátra. Aaron Gordon is azt emelte ki, hogy a Heatet nem szabad leírni és félvállról venni, mert soha nem adják fel - akármekkora hátrányba is kerülnek, ugyanúgy nyomják tovább, így az ellenfelük sem veheti le a lábát a gázpedálról. Michael Porter Jr. arról beszélt, hogy voltak olyan időszakok, amikor csak távoli triplákat és nehéz duplákat tudtak ráemelni, mivel még nem találkoztak olyan zónavédekezéssel, amit a Heat mutatott, és menet közben nehéz ehhez alkalmazkodni. Viszont a playoff arról is szól, hogy a meccset követően visszanézhették a szituációkat, tanulhatnak belőle a következő összecsapásra és remélhetőleg hatékonyabban dobnak majd. 

Julius Randle átesett a bokaműtétjén, arthroszkópos beavatkozással tették rendbe a bal bokáját - a nyár végefelé kezdhet edzeni és várhatóan az edzőtáborra már teljesen rendben lesz. Randle még az alapszakasz vége felé sérült meg, majd a playoffban rosszabbodott az állapota. 

Jovan Buva (The Athletic) forrásai szerint a Lakers jelenleg inkább megtartaná az idei 1/17-es pickjét, és továbbra is az az első számú opciójuk, hogy az idei csapat lehető legnagyobb részét együtt tartsák - ennek csak az új CBA szűkítései szabhatnak határt. 

Domantas Sabonis átesett néhány vizsgálaton, hogy kiderüljön, a hagyományos gyógymódok miként hatottak a jobb hüvelyujjában lévő kisebb, úgynevezett avulziós törésre. Az eredmények ismeretében döntik el, hogy szükség lesz-e műtétre - ha nem kell kés alá feküdnie, akkor esély nyílik rá, hogy részt vegyen a világbajnokságon. 

Chris Forsbergnek (NBC Boston) nyilatkozva Brad Stevens elmondta, hogy továbbra is bízik a Celtics-ben. Ebben a ligában nagyon nehéz a csúcs közelében maradni, mert óriási a verseny - néha jól alakulnak a dolgok, néha nem, nekik az a dolguk, hogy mindent beletegyenek. Nem hazudik magának, nem volt jó playoffjuk és hiába ment el hét meccsig a konferencia-döntő, a jelentős részében lejátszotta őket a Miami. Hiba lenne azonban csak emiatt azonnal változtatásokat eszközölni - józanul végig kell gondolni, hogy mi működött és mi nem működött, majd kitalálni, hogyan javítsák meg a nem működő részeket. Jared Weissnek (The Athletic) azt mondta, hogy teljes biztonsággal jelentheti ki, hogy szeretnék hosszabb távon megtartani Jaylen Brownt - ő olyan játékos, aki akkor is keményen dolgozik, ha nyernek, és akkor is, ha veszítenek. 

Christian Clark (NOLA.com) forrásai szerint a New Orleans Pelicans vezetőségén belül elég komoly a frusztráció amiatt, hogy Brandon Ingram zsinórban 29 meccset hagyott ki az alapszakaszban bal lábujjának sérülése miatt. Willie Green vezetőedző a sérülést követően azt mondta, hogy játékosa állapota day-to-day, és házon belül többen is úgy gondolják, hogy Ingram jóval hamarabb is visszatérhetett volna. Clark nemrég írt arról, hogy a Pelicans átszervezi a játékosok egészségügyeivel foglalkozó részlegét és négy év után meneszti a Suns-nál hasonló szerepkört betöltő Aaron Nelsont. 

Chris Haynes (B/R) információi szerint a Wolves fiatal klasszisa, Anthony Edwards elhagyja Rich Pault és a Klutch Sports-ot, egy hatalmas médiaügynökséggel, a WME-vel szerződik le. A WME márciusban vásárolta fel Bill Duffy játékosügynökségét, a BDA-t, így Edwards mellett partnerei között található Luka Doncic, Scottie Barnes, Chet Holmgren és Grant Williams is - az idei drafton négy, lottery-be várt fiatallal is leszerződtek, a WME intézi Anthony Black, Cam Whitmore, Gradey Dick és Jarace Walker ügyeit. 

A drafton 2. vagy 3. helyre várt Scoot Henderson úgy döntött, hogy kizárólag a Hornets-hez és a Trail Blazershez megy el próbajátékra, akik ezt a két jogot jelen pillanatban birtokolják. Szombaton már járt is a Portlandnél, és hamarosan időpontot egyeztet a Charlotte-tel is. A Belmont Egyetem végzős irányítója, Ben Sheppard több csapat érdeklődését is felkeltette, mivel a parádésan teljesített a draft combine-on. Sheppard már elment a Hawks-hoz és Jazzhez, hamarosan pedig a Pelicans és a Warriors is tart számára privát felmérőt. A Wizards a Kansas State irányítóját, Markquis Nowellt tesztelte, öt másik játékossal együtt - Nowell már járt a Jazznél, de meghívta a Mavs, Pacers, Suns és Clippers is, várhatóan eléggé elöl kel majd el. 

Az egyetemi bajnokságban szereplők május 31-éig léphettek visszaa draftról, végül 108 játékos döntött úgy, hogy kihúzatja a nevét a listáról. Közülük messze a legismertebb a Purdue centere, Zach Edey: a 224 centiméterre nőtt kanadai magasembert az Év Játékosának választották az NCAA-ben és természetesen az All-American Első Ötösbe is bekerült. A 21 éves Edey-t valószínűleg láthatjuk majd az augusztusi felnőtt világbajnokságon, mivel 2022-ben három évre elkötelezte magát a válogatott mellett. Az NCAA-n kívüli jelentkezők egyébként magyar idő szerint június 12-én este 23 óráig léphetnek vissza a börzéről. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus