Hírmorzsák 2023-06-06 (10:30)

Tyler Herro nem akarja elrontani a Heat ritmusát. Kyrie Irving Dallasba csábítaná LeBron Jamest. Tapasztalt segédedzőt igazolna a Mavericks. Stephen Silas a Pistons, David Fizdale a Suns segédedzőjeként folytatja. Chris Paul kevesebb pénzért is maradhat Phoenixben, Deandre Ayton maradására is megnőtt az esély. Monty Williams szerződése más edzőkre is hatással lehet. Adrian Griffin hivatalosan is a Bucksnál. Kenny Atkinson interjúzott a Raptorsnál. Trent Redden lesz a Clippers általános igazgatója. Adam Silvert ismét a liga bővítéséről kérdezték. A komisszárt nem zavarja, hogy Victor Wembanyama Sacramentóban mutatkozhat be a Spurs színeiben. Brandon Ingram és Jaren Jackson Jr. is elkötelezte magát a Team USA mellett. Luka Garza bosnyák válogatott lehet. Jay Scrubb szabadlistára került. Josh Hart tesztelheti a piacot. Nikola Vucevic 3 évre kaphat hosszabbítást a Bullstól. James indítja az idei Le Mans-i 24 órás autóversenyt.

Ros Gold-Onwude (ESPN) megkeresésére Tyler Herro elmondta, hogy reménykedett abban, hogy a nagydöntő második meccsére visszatérhet, de a dobásai után még mindig fáj a műtött keze. Herro azt is elmondta, hogy az is felmerült benne, hogy egyáltalán nem tér vissza, mert nem akarja elrontani a csapata jelenlegi ritmusát, és biztosra akar menni azzal kapcsolatban, hogy valóban a megfelelő időpontban tér majd vissza. A hátvéd már a második meccs előtti edzésen is teljes munkát végzett, és sokan úgy számolnak, hogy a harmadik találkozón visszatér majd, ugyanakkor Ira Winderman (South Florida Sun-Sentinel) egyik forrása azt mondta az újságírónak, hogy Herro nem játszik egyáltalán a nagydöntőben.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Kyrie Irving megkereste LeBron Jamest azzal kapcsolatban, hogy igazoljon Dallasba. Chris Haynes (Yahoo! Sports) értesülései szerint a Mavericks vezetősége a szezon közben azt vizsgálta, hogy milyen ajánlatot tehetnének az akkor még szenvedő Lakersben játszó sztárért, de az aranysárga-lilák átalakulása miatt elvetették a terveiket. Mindez amiatt is érdekes, mert ezen a nyáron Irving lesz szabadügynök, és nem James, illetve a Mavericks korábbi tervei is leghamarabb ezt a nyarat vehették célba, mert Jamest a korábbi hosszabbítása miatt nem lehetett elcserélni a 2022/23-as idény közben. Marc Stein (Substack) arról írt, hogy sokan ebbe is azt látták bele, hogy amennyiben James nem tud a Maverickshez kerülni, akkor Irving próbál majd meg a Lakershez igazolni, ugyanakkor az újságíró két forrása is állítja, hogy a hátvéd maradni akar Dallasban. Jovan Buha (The Athletic) szerint a Lakers nem is gondolkodik Irvingben, míg annak nincs realitása, hogy a Maverickshez cseréljék Jamest.

Marc Stein számolt be arról, hogy a Mavericks tapasztalt segédedzőt szerződtetne Jason Kidd mellé, és a kiszemeltjeik között szerepel Jeff Hornacek és Jeff Van Gundy is – Hornacek korábban vezetőedzőként is felmerült a csapatnál, míg Van Gundy azóta nem edzősködött, hogy 15 évvel ezelőtt távozott Houstonból, jelenleg is szakkommentátorként dolgozik. Mielőtt a Suns kinevezte volna vezetőedzőnek, Frank Vogel is kiszemelt volt erre a pozícióra Dallasban.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Stephen Silas a Pistonsnál lesz segédedző a következő szezontól kezdve, ő lesz Monty Williams legfőbb segítője. Silas az elmúlt három évben a Rockets vezetőedzője volt, azt megelőzően segédedzőként dolgozott a Mavericksnél, a Hornetsnél és a Warriorsnál is. A Suns is segédedzőt igazolt, az a David Fizdale igazol hozzájuk, aki korábban a Lakersnél is volt egy szezonon át Frank Vogel segítője. Fizdale legutóbb a Jazz vezetőségében vállalt munkát, de korábban volt a Grizzlies és a Knicks vezetőedzője is, illetve azt megelőzően a liga egyik leginkább elismert segédedzője volt a Heatnél, ahol James Jonesszal is remek kapcsolatot alakított ki.

A Sunsnál több kérdésre is választ kell találni a nyáron, ezek közül kettőről is szó esett Brian Windhorst (ESPN) a podcastjében. Chris Paul a következő szezonban 30,8 millió dollárt kereshet a jelenlegi szerződése alapján, ebből ugyanakkor csak 15,8 millió garantált, és Windhorst értesülései szerint Paul maradni fog Phoenixben, de nem fog 30,8 milliót keresni a következő szezonban. Zach Lowe (ESPN) ugyanitt mondta el, hogy Frank Vogel kinevezésével megnőtt annak az esélye, hogy Deandre Ayton marad a csapatnál, és ezt támasztja alá az is, hogy az új tulajdonos, Mat Ishbia kedveli a center játékát. Windhorst szerint azért is Vogelre esett Phoenixben a választás, mert van egy elképzelése arról, hogy miként kellene használni Aytont. A csapatnak egyébként is bonyolult a kapcsolata a centerrel, mert tavaly nyáron nem akarták neki megadni a maximum fizetést, illetve az előző edzővel, Monty Williamsszel is komplikált volt a viszonya.

Adrian Wojnarowski arról beszélt, hogy Monty Williams Detroitban kötött szerződése milyen hatással lehet más edzőkre a közeljövőben. Erik Spoelstra és Steve Kerr jelenlegi megállapodásából is egy év van hátra, és mindketten 8 millió dollár magasságában keresnek jelenleg, és amikor tulajdonosokkal vagy csapatvezetőkkel beszél róluk, akkor azt hallja, hogy egyes csapatok akár évente 20 millió dollár környékén is hajlandóak lennének fizetni nekik. Wojnarowski szerint az nehezen elképzelhető, hogy Spoelstra 28 év után elhagyná azt a csapatot, ahol anno gyakornokként kezdett el dolgozni, Kerr helyzete viszont eltérő az övétől: a Warriorstól távozott Bob Myers, a keret is idősödik, ezért idén nyáron nagyon érdekesek lehetnek a hosszabbításról szóló tárgyalások az esetében. Williams szerződéséből Tyronn Lue is komolyan profitálhat, akivel kapcsolatban felmerült a közelmúltban, hogy új megállapodást írhat alá a Clippersnél.

Egy ideje már lehet tudni, hogy Adrian Griffin lesz a Bucks következő vezetőedzője, már az előző héten is Milwaukee-ban dolgozott, viszont a kinevezése egészen tegnapig nem volt hivatalos, viszont végre a Bucks is megerősítette az érkezését.

Marc Stein jelentette, hogy Kenny Atkinson interjún járt a Raptorsnál, és rajta kívül feltételezhetően Jordi Fernandez, Darko Rajakovic és Sergio Scariolo esélyes még a csapat kispadjára. A döntést elodázhatja, hogy Scariolo második interjúja csúszhat amiatt, hogy a jelenlegi csapatával érdekelt az olasz bajnokság döntőjében. Úgy tűnik, hogy a négy szakember között nincs egyelőre egyértelmű favorit: páran úgy vélik, hogy amiatt lehet Scariolo esélyes, mert dolgozott már a csapatnál, Stein viszont több helyről is azt hallotta, hogy Fernandezre érdemes odafigyelni.

Wojnarowski írta meg, hogy a Clippers házon belül oldotta meg a Wizardshoz távozó Michael Winger pótlását, Trent Redden lesz a csapat általános igazgatója, és az ő legfőbb segítője Mark Hughes lesz – korábban mindketten Winger alatt dolgoztak, és Lawrence Franknek kell jelenteniük mindkettőjüknek. A Wizards eközben megtalálta Winger legfőbb segítőjét, a Thundertől érkező Will Dawkins lesz a csapat vezetőségi hierarchiájában a második helyen.

A nagydöntő kapcsán Adam Silvert ismét megkérdezték a liga esetleges létszámnöveléséről, és ahogyan az elmúlt években mindig, úgy most is azt felelte erre a kérdésre, hogy majd az új közvetítési jogokról szóló szerződés megkötése után foglalkoznak ezzel. Silver azt is megjegyezte, hogy idővel egyre inkább értelme lehet a bővítésnek, ugyanakkor erről nincsenek még konkrét elképzeléseik, de biztos abban, hogy sok nagyszerű város szeretne NBA-csapatot magának.

A komisszár egy kérdésfelvetésre azt is elmondta, hogy nincs azzal problémája, ha Victor Wembanyama nem a Las Vegas-i nyári ligában mutatkozik be a Spursben, hanem előtte a Sacramentóban rendezett tornán, mert minden nyári liga egyenértékű. Nagy támogatója a Sacramentóban rendezett tornáknak, és emlékszik még arra, hogy amikor ezzel az ötlettel megkereste őt Vivek Ranadive, akkor annyit mondott neki, hogy amíg van elég csapat és játékos, akik szívesen szerepelnek itt, addig ez egy jó dolog. Amennyiben Wembanyama tényleg ezen a tornán mutatkozik be az NBA-ben, akkor azzal Markelle Fultz óta ő lehet az első 1/1-es, aki nem Las Vegasban mutatkozik be. A Spurs egyébként még nem közölt arról információt, hogy fog-e itt játszani a francia szupertehetség, és ez várhatóan nem is fog változni a draftig.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy több játékos is elkötelezte magát amellett, hogy vállalja a játékot az amerikai válogatottban az idei világbajnokságon, amennyiben beválasztják a 12 fős keretbe, és most újabb két játékos megtette ugyanezt, Brandon Ingram és Jaren Jackson Jr. is elkötelezte magát a Team USA mellett. Wojnarowski értesülései szerint a végleges(nek szánt) keretet valamikor ebben a hónapban fogják kihirdetni.

Luka Garza is válogatott lehet, a várakozások szerint a nyáron bemutatkozhat Bosznia-Hercegovina nemzeti csapatában. A bosnyákok nem jutottak ki a világbajnokságra, ugyanakkor nagyon bizakodóak a jövőt illetően, Garza mellett Jusuf Nurkic és a korábban szintén NBA-játékos Dzanan Musa is őket erősíti.

A Magic bejelentette, hogy Jay Scrubb szabadlistára került tőlük. Scrubb márciusban írt alá a következő szezon végéig szóló two-way megállapodást, ezt követően viszont csak két meccsen kapott lehetőséget, és a szerződése következő szezonra szóló része nem is volt garantált.

Josh Hart maga mondta el, hogy valószínűleg lemond a következő szezonra szóló játékosopciójáról, és teszteli a piacot a nyáron. Ezzel együtt reméli, hogy marad New Yorkban, szeretne hamar megegyezésre jutni a csapattal, szereti a várost és a csapatot is, ahogyan az edzői stábot, a vezetőséget is, ráadásul fiatal játékosok és draftcetlik is a csapat rendelkezésére állnak, minden adott itt. Az lenne az ideális, ha hosszabbítani tudna a csapattal, és reménykedik abban, hogy a piac nyitását követő első vagy második napon már megegyezésre is jutnak. Néhány hete Jake Fischer (B/R) arról számolt be, hogy Hart szezononként akár 18 millió dollár körül is kereshet az új szerződésével.

Joe Cowley (Chicago Sun-Times) értesülései szerint a Bulls nem gondolkodik újjáépülésben ezen a nyáron, és ennek jegyében a lejáró szerződésű Nikola Vucevic 3 évre szóló hosszabbítást kaphat a csapattól.

A hétvégén rendezik meg 100. alkalommal a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, és a szervezők bejelentették, hogy LeBron James fogja útjára indítani a pilótákat. A játékos elmondta, hogy megtiszteltetés számára, hogy részese lehet ennek a történelmi pillanatnak és hozzájárulhat a világ egyik legnagyobb sporteseményének centenáriumi ünnepségéhez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus