Hírmorzsák 2023-06-07 (9:00)

Michael Malone fegyelmezett játékot vár a Nuggetstől. Tyler Herro kihagyja a harmadik meccset is, Caleb Martin jobban van. Frank Vogel és Adrian Griffin is megtartotta a székfoglalóját. James Harden még nem döntött a 76ers és a Rockets között, Houstonban Fred VanVleet a B-terv. Khris Middleton maradhat a Bucksnál. Lakers-hírek: ellentétes információk jelentek meg arról, hogy hosszabbítanának-e idő előtt Andthony Davisszel; LeBron James nem tesz azért, hogy Kyrie Irving hozzájuk igazoljon; néhányan még mindig marasztalnák D’Angelo Russellt. Shaedon Sharpe érinthetetlen a Trail Blazersnél. Phil Knight megvenné a Trail Blazerst, Jody Allen eddig visszautasította őt.

Michael Malone 17 jelenetet emelt ki a Nuggets játékosai számára a második meccsről, és erről az edző elmondta, hogy minden videóban az volt a közös, hogy rámutatott a fegyelmezettségbeli problémáikra. Helyenként a meccstervet nem követték, máskor egyéni hibák voltak, megint máskor a faultolás nélküli védekezés állt középpontban, de ebből a 17 játékból több mint 40 pontot kaptak a második meccsen. Leginkább abban javulhatnak a következő találkozóra, hogy fegyelmezettebben hajtják végre a meccstervet, jobban oda kell figyelniük arra, hogy melyik játékos ki ellen védekezik, és ennek az alapja a jobb kommunikáció. A nagydöntőben járnak, mégis túlságosan is sok olyan példát tudott felhozni a játékosainak, ahol az volt a probléma, hogy nem kommunikáltak megfelelően. A Heat nem a negyedik negyedben kezdett el zónázni, és korábban rendben is voltak ezzel szemben, de ekkor hiányzott a fegyelmezettség és a kommunikáció. A Heat lassan akar játszani, míg ők gyorsan, és ha védekezésben nem állítják meg ellenfelüket, akkor a Heat rögtön zónával tud visszazárni, ráadásul túlságosan lassan próbálják ezt támadni, ezért kell sokszor a támadóidő végén rádobniuk.

A Heat sérültlistája alapján Tyler Herro a harmadik meccsen sem fog visszatérni. Erik Spoelstra a Heat tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy mindig csak az előttük álló napra koncentrálnak az esetében, bár tudja, hogy ez közhelyesnek hangzik. Tegnap délelőtt a csapattal edzett, majd a sajtótájékoztató után kontakttal együtt készült, ezek eredményét kiértékelik, majd átbeszélik a stábbal. Egyelőre még nem kapta meg az engedélyt a visszatérésre, de az biztató, hogy milyen munkát végez. Jó hír viszont, hogy az első két meccs alatt betegséggel küzdő Caleb Martin már jobban van, ezt maga a játékos erősítette meg. Hidegrázással, testfájással és nagyon erős migrénnel küzdött, de javult az állapota.

Frank Vogel megtartotta a székfoglalóját a Sunsnál, és kiemelte, hogy a hit az, amit először meg akar honosítani a csapatnál. Mivel már megtapasztalta, hogy milyen bajnoki címet nyerni, részese volt már ennek, ezért tudja, hogy ha kellően tehetséges egy keret, akkor azt magasabb szintre lehet emelni és el lehet vele menetelni a végsőkig. Deandre Aytonról annyit mondott az edző, hogy védekezésben képes elrettenteni az ellenfeleket, míg támadásban még mindig képes lehet fejlődni – szeretne vele jó kapcsolatot kialakítani és All-Star szintű játékost csinálni belőle, pályafutása egyes szakaszaiban már megmutatta, hogy a liga egyik legjobb centere lehet. A csapat védekezését elsődlegesen azzal javíthatják, ha felveszik azt a szokást, hogy keményebben játszanak az ellenfeleiknél minden egyes este, és ezt csinálják az egész szezonban. Hogyha 82 meccsen keresztül fejlesztik ezt a szokásukat, akkor más csapatokkal ellentétben nekik nem akkor kell megpróbálniuk feljebb kapcsolniuk, hanem alapból adott lesz ez a védekezés. Úgy érzi, hogy nagyon közel állnak a végső sikerhez, ahhoz viszont számukra kedvezően kell, hogy alakuljanak a dolgok, szükségük van egy nagy adag szerencsére is, illetve néhány áttörésre, de az alap megvan.

Adrian Griffin először állt a sajtó rendelkezésére a Bucks vezetőedzőjeként, ahol rögtön megjegyezte, hogy nagyon megtisztelő számára ez a lehetőség, mert újonc vezetőedzőként kapta meg arra a lehetőséget, hogy egy ilyen tehetséges Bucks-keretet irányítson. Magasak az elvárások, és ezeknek meg is fognak felelni, de minden az elvégzett munkával kezdődik. Úgy gondolja, hogy a kisebb ligákban töltött évei, illetve az a tény, hogy nem draftolták játékosként, megtanította értékelni a kemény munka fontosságát, és ez az, amire az első naptól kezdve építeni fognak.

Shams Charania (The Athletic) arról beszélt, hogy James Harden nem döntött még arról, hogy maradjon Philadelphiában, vagy visszatérjen Houstonba. A családja közelsége és a hatalmas sapka alatti hely is a Rockets mellett szól, aktívan megpróbálhatnak erősíteni, és a kiszemeltjeik között van Harden mellett Dillon Brooks és Brook Lopez is. Harden egyelőre nem tud dönteni, és valószínűleg a végén is nagyon kevésen fog múlni, hogy melyik csapatot választja, és ezért is lehet annak nagy jelentősége, hogy Nick Nurse és Daryl Morey milyen tervet vázol fel neki. Valószínűleg mindkét csapattal le fog ülni egyeztetni, és ez az a helyzet, ahol nem lehet jósolni, hanem meg kell várni, hogy mit fog dönteni.

Jake Fischer (B/R) több átigazolási pletykát is érintett a legutóbbi cikkében, többek között a Rockets helyzetével is foglalkozott, és úgy értesült, hogy Fred VanVleet lehet a csapat B-terve, amennyiben nem jön össze Harden visszacsábítása. Emellett ő is megemlítette, hogy érdeklődhetnek Brooks és Lopez iránt, de az sem lenne meglepő, ha a korlátozott szabadügynök Cam Johnson elé tennének egy szerződéstervezetet, ugyanakkor a Nets valószínűleg tartani fogja a neki érkező ajánlatokat. Korábban Khris Middletont is összeboronálták velük, aki abban az esetben lesz szabadügynök, ha lemond a 40,4 milliós játékosopciójáról, de valószínűleg maradni fog a Bucksnál, ő is aktívan részt vett az edzőkeresési folyamatban, Griffinnel is találkozott a kinevezése előtt. Várhatóan Middleton kilép a szerződéséből, majd aláír több évre Milwaukee-ban.

Ellentétes információk jelentek meg arról, hogy a Lakers megpróbál-e idő előtt hosszabbítani Anthony Davisszel ezen a nyáron. Dave McMenamin (ESPN) szerint kivárásra fognak játszani Los Angelesben, és ebben szerepet játszhat LeBron James bizonytalan jövője is, aki pályafutása azon szakaszában jár, hogy közeledik a visszavonuláshoz. Davis ismét bizonyította, hogy lehet rá számítani, különösen azzal, hogy miként tért vissza a lábfejsérüléséből, de az a helyes lépés, ha a Lakers egyelőre nem hosszabbít vele, és úgy vágnak neki a következő szezonnak, mert így megnézhetik azt is, hogy hányadán állnak Jamesszel. Abban kell reménykedniük, hogy Davis egészséges marad, és kihozzák belőle a legtöbbet a következő szezonban, viszont a Lakers nem lesz abban a helyzetben ezen a nyáron, ami azt indokolná, hogy érdekük lenne már most hosszabbítani vele.

Brian Windhorst (ESPN) szerint ezzel ellentétesen kell gondolkodni Los Angelesben, szerinte nem akarják a 2024-es szabadügynökpiacra bízni Davis jövőjét, és prioritásnak kell annak lennie, hogy már most hosszabbítsanak vele, hosszabb időre kell lekötniük, mint ameddig Jamesnek szerződése van. Davis jelenlegi szerződése a 2024/25-ös idény végéig szól, és ezt augusztusban 3 évvel és 167 millió dollárral hosszabbíthatnák meg, de ha ezt nem teszik meg, akkor már 2024-ben is kiléphet a jelenlegi szerződéséből a magasember.

McMenamin beszélt arról a híresztelésről is, hogy Kyrie Irving megkereste Jamest azzal kapcsolatban, hogy játsszanak együtt, de ennek nincs komolyabb alapja. Nem azt mondja, hogy a The Athletic és a Bleacher Report is csak kitalálta ezt, mert nyilván nem, de ez az egész egyetlen ember szándákairól szól, Irvingéről. Jamesnek semmi köze ehhez a történethez, ráadásul rákérdezett a Mavericksnél és a Lakersnél lévő forrásainál is erre, és ők is megerősítették, hogy egyik csapat sem dolgozik egy ilyen szálon. Marc Stein (Substack) szerint ha James valaha is amellett döntene, hogy elhagyja a Lakerst, akkor érdekes opció lenne számára a Mavericks, nagy tisztelője Luka Doncic játékának, emellett jó viszonyt ápol Jason Kidd és Jared Dudley kettősével is.

Zach Lowe (ESPN) szerint ha Irving hosszabbít is a nyáron Dallasban, az sem nem zárja ki teljesen, hogy később a Lakershez fog kerülni. Az újságíró arra is kitért, hogy a Lakersnél többen is azon az állásponton állnak, hogy meg kell tartaniuk D’Angelo Russellt, mivel hiányposzton játszik, és szükségük van egy irányítóra a következő szezonra is. Noha nyitottak lehetnek a visszaigazolására, az egyértelműnek tűnik, hogy Austin Reaves és Rui Hachimura szerződéshosszabbítása is elsőbbséget élvez Russell megtartásával szemben.

Két hír érkezett Portlandből. A fentebb már idézett Jake Fischer írta meg, hogy Shaedon Sharpe érinthetetlennek számít, nem fogják őt semmilyen cserébe sem bevonni annak érdekében, hogy a nyáron megerősítsék a keretüket. Rachel Bachman (Wall Street Journal) írta meg, hogy Phil Knight többször is próbálkozott már a Trail Blazers megvásárlásával, tavaly Alan Smolinsky-vel összeállva 2 milliárd dollárt kínáltak a csapatért, míg idén kifejezték a szándékukat, hogy hajlandóak ezen emelni, de Jody Allen eddig minden próbálkozásukat elhárította. Allen tábora eddig minden érdeklődőnek azt jelezte, hogy a Trail Blazers és a Seattle Seahawks sem eladó jelenleg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus