Hírmorzsák 2023-06-08 (10:00)

Ismét vezet a Nuggets, Michael Malone szerint most játszottak a legjobban a párharcban. Jamal Murray Nikola Jokicsot méltatta. Jimmy Butler úgy látja, hogy nem játszott kellő energiával a Heat. Kyle Lowry szerint Murray agresszivitása volt a kulcs. Bizonytalan Chris Paul jövője Phoenixben, egyes sajtóértesülések szerint szabadlistára teszi őt a Suns. A liga valóban fontolgatja a második challenge bevezetését. A rivális csapatvezetők szerint teljes újjáépülésbe kezd a Wizards, Michael Winger még nem tudja, hogy mi lesz Bradley Beal jövője. Damian Lillard versenyképes csapatot akar Portlandben.

A Nuggets nyerte a nagydöntő harmadik meccsét, 109-94-es sikert arattak Miamiban, ezzel visszavették a második meccsen elveszített pályaelőnyt és 2-1-es előnybe kerültek. Michael Malone szerint az volt a kulcs, hogy az első két meccsel ellentétben most meg tudták nyerni a negyedik negyedet, ezért húzták be a meccset. Messze most játszottak a legjobban a párharc során, és nem azért, mert Jokics és Murray is tripla-duplázott, nem az egyéni statisztikák miatt látja így. Az viszont nagyban segítette őket, hogy több lepattanót szedtek ellenfelüknél, 60 pontot értek el a festéken belülről, ráadásul most magas szinten védekeztek. Erik Spoelstra is azt emelte ki, hogy a Nuggets a festéken belülről múlta felül őket, nem is volt szükségük a triplákra, nem kellett széthúzniuk a pályát, mert olyan jól dobtak bentről.

Malone azért így is dicsérte a két sztárját, szerinte messze ez volt a Jokics-Murray kettős legjobb meccse azóta, hogy együtt játszanak. Jamal Murray kitért a második meccs végén kihagyott dobására is, szerinte az a vállalás rendben volt, a nagyobb gond az volt, hogy azt megelőzően nem játszott kellő intenzitással – noha nem játszott borzasztóan, mégis úgy érezte, hogy tehetett volna többet. Murray szerint Nikola Jokics harmadik meccsen hozott statisztikái önmagukért beszélnek, és nem tudja, hogy hányszor kell ezt még megcsinálnia, hogy higgyenek benne az emberek, illetve higgyenek a Nuggets játékában. Úgy csinálja mindezt, mintha könnyű lenne ez: jól dob, kevés labdát ad el, blokkolt két dobást is, jól használja a kezeit, kiválóan kommunikál az elzárás-leválás játékoknál, lehet beszélni az intelligenciájáról is, és lassan elfogynak rá a jelzők.

Jimmy Butlert arról kérdezték, hogy miért hiányzott az energia a Heat játékából, de a játékos erre nem tudott válaszolni. Lehet, hogy ez azért volt, mert otthon játszottak, és azt gondolták, hogy elértek már valamit, de lehet, hogy más az oka, mindenesetre nem fordulhat elő ilyen, és nem is fog többet ez előfordulni. Mindez vele kezdődik, magasabb fokozatra kell kapcsolnia védekezésben, el kell hoznia a szabad labdákat, és úgy véli, hogy a többiek is követni fogják ebben, ha így kezd el játszani. A folytatásban nagyobb energiával kell kimenniük a pályára, viszont ez olyasmi, amit lehet is orvosolni, ez csak rajtuk múlik, nem a taktikán. Minden labda után vetődniük kell, meg kell szerezniük a szabad labdákat, be kell gyűjteniük a lepattanókat, mert ha így tettek volna ezen az összecsapáson, akkor talán ez is máshogy alakul.

Kyle Lowry szerint Murray adta meg az alaphangot a meccsnek a jó kezdésével, és emiatt kicsit könnyebb dolga lett Jokicsnak is. Jokics mindig hozni fogja magát, elvégre egy kétszeres MVP, aki tudja, hogy hogyan kell játszani, Murray viszont elérte, hogy jobban rásegítsenek. A center képes azt csinálni a pályán, amit csak akar, de a meccs alaphangját Murray adta meg az agresszív és asszertív felfogásával, ezzel könnyítette meg Jokics helyzetét is.

Chris Haynes (B/R) tegnap este arról számolt be, hogy a Suns közölte Chris Paullal, hogy szabadlistára teszik őt, így szabadügynök lesz a nyáron. Paul jövő évi 30,8 millió dolláros szerződéséből június 28-ig csak 15,8 millió garantált, vagyis csak ennyivel nyomná a fizetési sapkáját a Sunsnak, ha addig elengedik. Paul még több évet szeretne játszani, és bajnoki címért akar küzdeni. Adrian Wojnarowski (ESPN) sokkal árnyaltabban fogalmazott, az ő értesülései szerint az csak az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy Pault elengedi a Suns, a cseréjéről is folytatnak tárgyalásokat, akár olyan formában is, hogy azzal Deandre Ayton is távozhat. Az irányító szívesen maradna Phoenixben, és az is opció lehet, hogy szabadlistára teszik őt, majd olcsóbban visszaigazolják. Amennyiben mégis szabadlistára teszik és el is engedik Pault, akkor valószínűleg alkalmazzák rá a stretch provisiont – mivel még technikailag a 2022/23-as szezonban engednék el, öt részletre is feloszthatják a fizetését. Shams Charania (The Athletic) is hasonló beszámolót tett Paul helyzetéről, mint Wojnarowski, és azt ő is megjegyezte, hogy a Sunsnál egy új szerződés sincs kizárva. Ténylegesen egyelőre annyit tudni, hogy Paul tegnap találkozott a Suns képviselőivel, ahol a csapat vezetői megosztották a játékossal a jövőbeli elképzeléseiket, illetve egyeztettek a felek a különböző opciókról.

Amennyiben Paul nem marad Phoenixben, akkor Wojnarowski szerint a Lakers és a Clippers lehet az irányító két legfőbb kérője, és a két csapat azért is indulna jó eséllyel, mert nyaranta még mindig Los Angelsben él az irányító. Chris Mannix (SI) szerint a két Los Angeles-i csapat mellett többek között a Grizzlies, a Celtics és a Heat is bejelentkezhet az irányítónál.

Tegnap ülést tartott az NBA versenybizottsága, és ezt követően a liga oldaláról Byron Spruell elmondta, hogy napirendre került a második challenge bevezetésének a lehetősége. Ennek az esetleges bevezetése egy folyamat, ami fel fogja ölelni a nyarat, a tulajdonosoknak is meg kell szavazniuk ezt, és le is kell tesztelni az új rendszert, mielőtt élesben is bevezetnék azt. Mint ismert, az NBA azt fontolgatja, hogy abban az esetben járjon egy második (és egyben utolsó) challenge-lehetőség, ha az elsőt sikeresen kérték ki.

Josh Robbins (The Athletic) értesülései szerint a rivális csapatvezetők azzal számolnak, hogy a Wizards teljes újjáépülésbe fog kezdeni. A csapat újdonsült vezetője, Michael Winger interjút is adott az újságírónak, és ebben elmondta, hogy ez is egy opció, de addig senkinek a jövőjéről nem szeretne döntést hozni, amíg nem találkozik az illetővel, amíg meg nem ismeri őt személyesen is. Az az igazság, hogy még nincs kész terve arra, hogy mit fognak most csinálni, mert egy csapat összetétele nem csupán abból áll, hogy mit csinálnak a pályán, hanem abból is, hogy milyen karaktert képviselnek a játékosok, és most abban a fázisban jár, hogy ezt megismerje.

A legfőbb kérdés, hogy mi lesz Bradley Beal jövőjével, de jelenleg nem tud erre választ adni, még nem is találkozott vele személyesen. Ugyanez a helyzet Kristaps Porzingis és Kyle Kuzma esetében is, meg akarja őket ismerni először. Mindannyiuknak megvan a lehetősége, hogy döntsenek a jövőjükről, viszont ha azt látja, hogy mindannyian versenyképes csapatban akarnak játszani, illetve rendelkeznek némi türelemmel, akkor van realitása a közös folytatásnak. Nem lesznek rögtön bajnoki címre esélyes csapat, úgyhogy ha azonnal a végső sikert akarják hajkurászni, akkor azt valahol máshol kell megtenniük, de úgy véli, ha nyitottan kommunikálnak egymással a csapat jövőjéről, akkor ki is fog derülni, hogy hol azonosak a céljaik, és hol különbözőek.

Damian Lillard arról beszélt, hogy Portlandben akar lehetőséget arra, hogy a végső győzelemért küzdhessen. Megvannak a lehetőségeik, vannak beváltható értékeik ahhoz, hogy versenyképes csapatot építsenek, viszont ha nem tudják ezt megvalósítani, akkor egy másik beszélgetést kell megejteniük. Lillard azt is elmondta egy kérdésfelvetésre, hogy akkor sincs garancia arra, hogy bajnoki címért küzdjön, ha esetleg elcserélnék őt, nem biztos, hogy mindenki egészséges lenne egy másik helyen, nem biztos, hogy működne az, ha máshol próbálkozna – nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint Russell Westbrook, aki kapcsán először optimisták voltak a Lakersnél, majd mégis a kispadra száműzték, mintha nem is a Hírességek Csarnoka egyik jövőbeli tagja lenne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus