Hírmorzsák 2023-06-11 (10:15)

Elkelt az utolsó vezetőedzői szék az NBA-ben, Darko Rajakovic a Raptors új mestere - a Toronto két irányba is elindulhat vele, a Grizzlies-nél nagy veszteséget jelent a távozása. Több hátvéd is képbe került a Suns-nál, mint Chris Paul lehetséges utódja. Egyelőre nem lesz USA-World meccs az All-Staron. Banchero nem tudja, hogy olasz vagy amerikai válogatott legyen. Steve Kerr a Heat kiegészítőit dicsérte, saját csapatának üzenhetett. A GSW Kris Murray-t draftolhatja, Donte DiVincenzo a Knickshez mehet? A Bulls és a Nets fejlesztési edzőt igazolt. A Miami fel akarja szabadítani a jövőbeni elsőköröseit. Conor McGregor túl erősen ütötte meg a Heat mascotját, akit kórházba kellett szállítani (videó). 

Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint Darko Rajakovic lesz a Toronto Raptors új vezetőedzője. A Memphis Grizzlies segédedzője keveset szerepelt a hírekben, korábban Sergio Scariolót és Kenny Atkinsont tartották a fő kandidálóknak, most azonban neki ajánlották fel az állást és a felek már a szerződést véglegesítik - ezzel nincs is több üres vezetőedzői pozíció a ligában. A 44 éves szerb szakember Európában utánpótlás-csapatoknál edzősködött, majd 2012-ben a G-Ligás Tulsa 66ers vezetőedzője lett, 2014 és 2019 között a Thunder szakmai stábját erősítette, a 2019-20-as szezonban megfordult Phoenixben, azóta pedig a Grizzlies-nél dolgozott, legutóbb már Taylor Jenkins vezetőedző első számú segítőjeként. Sergio Scariolo Twitteren gratulált régi barátjának és örömét fejezte ki, hogy egy európai vezetőedző lehetőséget kap az NBA-ben. 

Eric Koreen (The Athletic) arról írt, hogy a vezetőedző kinevezése után sem lehet tudni, hogy a Raptors merre indul el, mert Rajakovic a jelenlegi, playoff-ért harcoló keret mellett is működhet, de egy újjáépítést is le tud vezényelni. Damichael Cole (Memphis Commercial Appeal) szerint Rajakovic távozása hatalmas veszteség a Grizzlies-nek, ő találta ki, hogy Desmond Bane többet labdázzon és Ziaire Williams fejlesztésében is nagy szerepet játszott - Williams azt mondta, hogy támadásban elképesztő, soha nem látott sémákat mutatott, teljesen más módon olvassa a játékot, mint a többi edző. 

Arról már tegnap hírt adtunk, hogy a Phoenix Suns több ajánlatot kapott Chris Paulért, így elképzelhető, hogy mégsem vásárolják ki, hanem értékre váltják. Jake Fischer (Yahoo! Sports) arról írt, hogy a Suns-nál több fiatalabb hátvéd is képben van: Immanuel Quickley (Knicks), Payton Pritchard (Celtics), Davion Mitchell (Kings), Monte Morris (Wizards) és Gabe Vincent (Heat) is érdekelheti a csapatot. Mivel közülük csak Vincent lesz szabadügynök, a többieket csere útján lehet megszerezni, amihez jól jöhet Paul szerződése vagy az érte kapott értékek. Fischer szerint egy név már kiesett a kalapból: a Suns korábban érdeklődött a Hornets hátvédje, Terry Rozier iránt, de már továbbléptek. 

Marc Stein (Substack) forrásai szerint az NBA előtt van egy olyan opció, hogy az All-Star Gálán az Egyesült Államok legjobbjai a Világ legjobbjai ellen játsszanak. Az ötlet még erősen finomításra szorul, mert bár manapság már 100 körüli külföldi játékos szerepel a ligában és közülük kellene találni 12 All-star szintű kosarast, viszont a liga háromnegyedét még mindig az amerikai játékosok alkotják, így versenyhátrányba kerülnének, hiszen közel 300 hazai kosarasból kellene kiválasztani 12 All-Start. 

Emiliano Carchiano (Sportando) írt arról, hogy Paolo Banchero egyelőre nem tudta eldönteni, hogy amerikai vagy olasz színekben szerepeljen nemzetközi tornákon. Az Év Újoncát képviselő egykori kiváló játékos, Mike Miller szerint ügyfele legszívesebben mindkét válogatottban játszana, de tudja, hogy ez nem lehetséges. Egyszer biztosan meghozzák a döntést, de nem tudja megmondani, hogy ez két nap vagy három hónap múlva történik meg, mert a döntésük a következő 15-20 évre vonatkozik, át kell gondolniuk. Kapcsolatban vannak az olasz szövetséggel, illetve kétszer beszéltek a Team USA-t menedzselő Grant Hillel is, az érintett felek tudnak a dilemmáról. 

Steve Kerr Draymond Green podcastjében dicsérte a Miami Heat kiegészítő játékosait, amiért elfogadják, hogy a szerepkörük meccsről meccsre változhat, nem reklamálnak a játékidő miatt, és ezzel Green is maximálisan egyetértett. Tim Kawakami (The Athletic) szerint Kerr ezzel a saját csapatának is üzenhetett, ugyanakkor nagyjából ugyanazt hangoztatta, amit Steph Curry mondott a GSW öltözőjében a Sacramento elleni hetedik meccs előtt - korábban több hír is érkezett arról, hogy Jordan Poole és Jonathan Kuminga sem elégedett a játékperceinek alakulásával. A gárda korábbi centere, Festus Ezeli arról beszélt egy másik podcastben, hogy tudomása szerint a GSW Kris Murray-t, a Kings-es Keegan Murray ikertestvérét húzhatja ki a 19. pickkel. A Warriors hátvédje, Donte DiVincenzo körülbelül 5 millió dolláros játékosopcióval rendelkezik a következő szezonra, és korábban arról beszélt, hogy még nem döntötte el, hogy lehívja-e - állítólag korábbi egyetemi csapattársa, Josh Hart arról győzködi, hogy ne hívja le az opciót és szabadügynökként szerződjön le a New York Knicks-hez. 

Néhány rövidhír. A Brooklyn Nets újabb segédedzőt nevezett ki, Corey Vinson lesz Jacque Vaughn hetedik segítője - Vinson a játékosok egyéni fejlesztését irányítja majd, korábban a Suns-nál Mikal Bridges fejlesztését is ő végezte. A Chicago Bulls Peter Pattont nevezi ki fejlesztési edzőnek, ő korábban a Wolves-nál és a Mavericks-nél volt dobóedző. Több korábbi segítő is csatlakozhat Monty Williams detroiti stábjához: Mark Bryant a Suns-tól, Pat Burke a 76ers-től érkezhet. A Miami Heat hamarosan szabadon felhasználhatja a jövőbeni elsőköröseit cserékben, ugyanis a Thunderrel tárgyalnak az ügyben, hogy a 2025-ös és 2026-os elsőkörösükön található védettséget levegyék és onnantól kezdve szabadon tudjanak üzletelni. 

A nagydöntő negyedik meccsén történt egy sajnálatos sérülés: a korábbi UFC-sztár Conor McGregor véletlenül kiütötte a Heat mascotját, Burnie-t “alakító” férfit. McGregor egy fájdalomcsillapító spray-t promózott a meccs egyik szünetében, és a show részeként lett volna egy “ütésváltás” Burnie-vel - McGregor viszont a kelleténél erősebben ütött, így "ellenfelét" kórházba kellett szállítani. A The Athletic információi szerint kisebb kezelést követően hazaengedték és nem esett komolyabb baja. Íme az esetről készült videó:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus