Hírmorzsák 2023-06-14 (8:30)

Bruce Brown maradni akar a Nuggetsnél. Reggie Jackson a visszavonulást fontolgatta, mielőtt a Clippershez került. Michael Porter Jr. és Aaron Gordon anyagilag is jól járt a bajnoki címmel. Lövöldözés volt Denverben, legalább tízen megsebesültek. A rájátszás nézettsége javult, a döntőé picit romlott. A Heat várhatóan rámegy egy sztárra, a deadline előtt Kyrie Irvingért is ajánlatot tettek. Több csapatvezető is Bradley Beal megszerzésének a lehetőségét vizsgálja. Monty Williams és Darko Rajakovic is megtartotta a székfoglalóját a Pistonsnál, illetve a Raptorsnál. 19 játékost hívtak meg eddig a draft zöld szobájába. Ekpe Udoh visszavonul, a Hawksnál vállal munkát.

A Nuggets bajnoki címében kulcsszerepet játszó Bruce Brownnak 6,8 millió dolláros játékosopciója van a következő szezonra, és eddig az volt az általános várakozás, hogy ki fog lépni ebből a megállapodásból, mivel a piacon ettől jelentősen jobb ajánlatokat is kaphat. A Nuggets a non-Bird jogait birtokolja jelenleg, vagyis legfeljebb 7,8 millió környékén kínálhatnak neki, míg máshol valószínűleg megkaphatná legalább a nem adófizető csapatok MLE-jét (12,2 millió az első évben), viszont Brown kijelentette, hogy maradni akar Denverben. A játékos elmondta, hogy elég csak rájuk nézni, a döntő megnyerését ünneplik, és azért jött az NBA-be, hogy a legmagasabb szinten nyerjen. Tökéletesen illenek egymáshoz a csapattal, a pénz nem minden, és az amúgy is jönni fog, jelenleg nem aggódik emiatt. Őrület, hogy 16-4-es futással hozták le a rájátszást, miért is ne próbálnák meg megismételni ezt?

Reggie Jackson még a nagydöntő utolsó meccse előtt beszélt arról, hogy a Pistonsnál töltött időszaka végén komolyan felmerült benne a visszavonulás gondolata. A bokasérülései folyamatosan a pályán kívül tartották, viszont Los Angelesben a közeli barátja, Paul George segítségével ismét megtalálta a játék iránti szeretetét, sikerült ismét felépítenie magát. Ezt követően jött a cseréje, és el sem hiszi, hogy most itt van, a kör bezárult.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Michael Porter Jr. 2026/27-es idényre szóló szerződése teljes mértékben garantálttá vált. Eddig az utolsó évéből csak 12 millió dollár volt garantált, de amiatt, hogy az alapszakaszban lejátszott legalább 62 meccset, a rájátszásban legalább a meccsek 75 százalékán bevethető volt, és bajnoki címet is nyert, eldőlt, hogy megkapja a teljes 40,8 millióját abban a szezonban. Aaron Gordon markát 1 millió dollár üti, ekkora bónuszra jogosult azért, mert bajnoki címet nyert. Mivel teljesült ez a kritérium, a következő szezonra már előzetesen is bele fog számítani a csapat sapkájába az ugyanilyen bónusza, mivel az „valószínűtlen” helyett „valószínű” lett. Természetesen csak akkor kapja meg jövőre is a bónuszt, ha ismét bajnoki címet nyer.

Denverben a bajnoki döntő vége után néhány órával egy sajnálatos eset is történt, lövöldözés tört ki az ünneplő szurkolók között, és legalább tízen megsebesültek. Az egyik sebesült az egyik feltételezett lövöldöző a kettőből, őt őrizetbe is vette a rendőrség – három sebesültnek kritikus az állapota, a többiek megúszták a jelek szerint kisebb sérülésekkel, így a gyanúsított is.

Az ABC, az ESPN és a TNT bejelentette, hogy a rájátszás mérkőzéseit átlagosan 5,47 millió néző követte az Egyesült Államokban, ez volt az elmúlt öt év legnézettebb rájátszása. A nagydöntőt átlagosan 11,64 millióan követték figyelemmel, ezzel valamivel elmaradt ennek a nézettsége a tavalyi Warriors-Celtics párharcétól (12,4 millió), ugyanakkor az idei ötödik meccs hajszálnyival jobb nézettséggel zárt, mint a tavalyi ötödik meccs, mindkét találkozó több mint 13 millió nézőt ültetett a képernyők elé a Nielsen adatai alapján.

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt a podcastjében, hogy a Heat várhatóan sztárra fog vadászni a következő időszakban. Több cserélhető szerződésű játékosuk is van, emellett némi mozdítható draftcetlivel is bírnak, és ezek ugyan nem biztos, hogy elegendőek lesznek ahhoz, hogy valóban sztárt szerezzenek, de meg fogják próbálni. Windhorst nem akart neveket mondani, de azt is megjegyezte, hogy vannak olyan játékosok, akik szemmel tartják annak a lehetőségét, hogy a Heathez cserélésüket kérjék. Nem minden sztárért fognak ők indulni a legjobb helyzetből, de ha valaki azt mondja a következő két hétbe, hogy cseréljék Miamiba, akkor nem lesznek annyira rossz helyzetben.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy a februári cserehatáridő lejárta előtt a Heat megpróbálkozott Kyrie Irving megszerzésével, ajánlatot is tettek a Netsnek, mielőtt a Maverickshez cserélték volna. A szakíró szerint a Heat ismét bepróbálkozhat nála, ugyanakkor a megszerzésére csak akkor lenne esélyük, ha a Mavericks belemenne egy sign&trade ügyletbe, és eddig erre nem mutattak hajlandóságot. A Heat a csomagját Tyler Herro, illetve draftjogok köré építhetné.

A már fentebb is idézett Brian Windhorst beszélt arról, hogy több csapatvezető is figyelemmel kísérheti, hogy mi lesz Bradley Beal sorsa a Wizardsnál, főleg annak fényében, hogy az előző héten Michael Winger elmondta, hogy a tulajdonosi kör a teljes újjáépülésben is támogatná őt. A ligában „mindenki” azt figyeli, hogy mi lesz Beal sorsa, viszont a hátvéd sajátos helyzetben van, mert bármilyen cserét megvétózhat a szerződése értelmében. Miután Winger úgy nyilatkozott, hogy még nem döntött a Wizards jövőjéről, a ligában dolgozó szakemberek Beal mellett Kyle Kuzma és Kristaps Porzingis helyzetét is közelről figyelik.

Monty Williams megtartotta a székfoglalóját a Pistonsnál, és elmondta, hogy nagy szerepet játszott a kinevezés elfogadásában, hogy a csapat mennyire türelmes volt vele. A rájátszás során mellrákot diagnosztizáltak Lisánál, a feleségénél, ezért felmerült benne, hogy szünetet tart az edzősködésben, ugyanakkor szerencsére a vártnál korábban kaptak jó híreket az állapotáról. Williams megjegyezte, hogy mindezt nem azért hozta fel, hogy a családjáról beszéljen, hanem azért, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a teszteltetés fontosságára. Genetikai vizsgálatot végeztek, majd azután továbbiakat, és ennek köszönhetően hamar felfedezték a problémát, és ez megmentette a felesége életét – ugyanez másokat is megmenthet. (Williams első felesége, Ingrid 2016-ban autóbaleset következtében veszítette az életét, az edző 2017-ben nősült újra – a szerk.)

Williams a fizetéséről is beszélt, mondván erről nem szeretnek beszélni az emberek, és mindenki azt szokta erre mondani, hogy nem a pénz volt a döntő faktor. Ő az ilyen kijelentéseken mindig nevetni szokott, mert tiszteletlennek tartja azt a hozzáállást, hogy ilyet mondjon, miután ennyire bőkezűen megfizetik, szerinte ezt inkább elismerni kellene, beszélni kellene erről. Egy másik kérdésfelvetésre Williams elmondta, hogy látja a tehetséget a keretben, de a legnagyobb benyomást emberként tették rá eddig a játékosok. Nem emlékszik olyanra, hogy valaha is látta volna megjelenni az összes játékost egy edző bemutatásán, de ahogy végignéz rajtuk, azt látja, hogy éhesek a sikerre, mind ezt akarják. Ha azt kérdezik tőle, hogy milyen hasonlóságokat lát a Suns és a Pistons között, akkor ezt mondaná, mert amikor oda megérkezett, akkor ott is azt látta, hogy ki vannak éhezve a sikerre a játékosok.

A Raptors hivatalosan is bejelentette Darko Rajakovic kinevezését. A csapat közleményében Masai Ujiri kiemelte, hogy egy új korszak kezdődik az életükben, amiben új ötleteket, új hozzáállást szeretnének elsajátítani, és most egy új vezetőedzővel folytatják. A céljaik nem változtak, bajnoki címet akarnak nyerni, és ugyanez Rajakovic célja is, ugyanúgy hisznek a kemény munkában, a professzionális hozzáállásban és a csapatkultúrában is. Kiemelkedő, hogy milyen szinten elkötelezett amellett, hogy folyamatosan tanuljon, illetve tanítson is, és nagyon izgatottak amiatt, hogy a Raptors-családban köszönthetik.

Ezt követően Rajakovic is megtartotta a székfoglalóját, ahol azzal kezdte, hogy az elmúlt három napban annyira mosolygott örömében, hogy attól már elkezdett fájni az arca. Amikor először beszélt a Raptors vezetőivel Zoom-on keresztül, rögtön azt érezte, hogy itt mindenki mennyire együtt van, a teljes franchise egységes. A kinevezése nagyon sokat jelent a torontói szerb közösségnek is, nagyon sokan megkeresték őt emiatt, a családjának is rengeteget jelent ez, és az egész kosaras közösségnek Szerbiában – neki is a világot jelenti, hogy ő lehet a második szerbiai születésű edző az NBA-ben.

Jonathan Givony (ESPN) értesülései szerint hétvégén Victor Wembanyama, Brandon Miller, Scoot Henderson, Amen Thompson, Ausar Thompson, Cameron Whitmore, Jarace Walker, Anthony Black, Taylor Hendricks és Gradey Dickis is meghívót kapott a 2023-as draft zöld szobájába, míg az elmúlt nap során Bilal Coulibaly, Cason Wallace, Nick Smith, Dereck Lively II, Kobe Bufkin, Jalen Hood-Schifino, Jett Howard, Jordan Hawkins és Keyonte George is meghívót kapott. Jelenleg az ESPN mock draftja is őket teszi az első 19 helyre, és várhatóan négy-öt játékos kaphat még ide meghívást. Az elmúlt években minden meghívott öt vendégével együtt várhatta azt, hogy a pódiumra szólítsák, ezt a számot megduplázták idénre. Általában azokat szokták meghívni, akik kapcsán azt várják, hogy előkelő helyen kelhetnek el, ugyanakkor elő szoktak fordulni komolyabb csúszások is, tavaly például Jaden Hardy a 25 meghívott egyike volt, de csak a 37. helyen választották ki. A kiválasztási folyamat része, hogy megkérdeznek minden csapatot, hogy náluk mi lenne az első 25 sorrendje, és ennek az összesítése alapján szokták elkészíteni a meghívottak listáját.

Shams Charania jelentette, hogy Ekpe Udoh felhagy az aktív kosárlabdázással, és a következő szezontól kezdve Quin Snyder edzői stábjában vállal munkát a Hawksnál. A 2010-es draft hatodik választottja 36 évesen hagy fel a játékkal, az NBA-ben 2019-ig bezárólag 384 meccsen jutott szóhoz a Warriors, a Bucks, a Clippers és a Jazz színeiben, de a center megfordult Törökországban, Izraelben, Kínában, Olaszországban és Japánban is, utoljára a Kyoto Hannaryz játékosa volt. Udoh az NBA-ben 3,5 pontot, 2,9 lepattanót és 1,1 blokkot átlagolt, ugyanakkor a legnagyobb sikerét Európában érte el, 2017-ben a Fenerbahce játékosaként Euroligát nyert, és beválasztották a sorozat álomcsapatába is, miután ő átlagolta a legtöbb lepattanót és blokkot is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus