Hírmorzsák 2023-06-15 (9:30)

Ha a Wizards az újjáépülés mellett dönt, akkor Bradley Beallel együttműködve keresnek új csapatot a hátvédnek. Jelenleg alacsonyan van Beal értéke, a Heat és a Bucks érdeklődhet iránta. Scoot Henderson jól szerepelt a Hornetsnél, de továbbra is Brandon Miller lehet náluk a favorit. A Pelicans inkább adná fel Zion Williamsont Hendersonért, mint Brandon Ingramet? A Trail Blazers és Damian Lillard közös folytatásban gondolkodnak. A 76ers nem akarja kétségbeesettül megtartani James Hardent. A Warriors Jonathan Kumingával cserélne feljebb a drafton, a Nets és a Grizzlies is feljebb lépne. A Mavericks érdeklődik Bojan Bogdanovic iránt. Sikeres volt Victor Wembanyama orvosi vizsgálata a Spursnél, várhatóan kihagyja a nyári ligát. Megműtötték Mark Williams hüvelykujját. Segédedzőt igazolt a 76ers. Nikola Jokics, Jamal Murray és Bam Adebayo világbajnoki szereplése is kétséges, Walker Kessler elkötelezte magát a Team USA mellett. Jokics átmenetileg elhagyta az FMVP-trófeát.

Adrian Wojnarowski (ESPN), illetve Shams Charania és Josh Robbins (mindketten The Athletic) szinte egyszerre írták meg, hogy a Wizards folyamatosan kapcsolatban áll Bradley Beallel, illetve a képviselőivel, és ha esetleg úgy döntenek, hogy elindulnak az újjáépülés útján, akkor a játékossal és az ügynökével együttműködésben fognak neki új csapatot keresni. Ez annyiban nem meglepő, hogy Bealnek vétójoga van, vagyis bármilyen cserére nemet mondhat, az viszont érdekes, hogy a két legnevesebb szakíró szinte egyszerre hívta fel erre a figyelmet a forrásaikra hivatkozva. A hátvéd az első évén van túl az 5 éves, 251 millió dolláros megállapodásából, a Wizards pedig arra vár jelenleg, hogy Kristaps Porzingis és Kyle Kuzma döntsön a játékosopciójáról. Charania szerint a Heat lehet az egyik legfőbb kérője Bealnek, de a Bucks is érdeklődhet iránta.

Brian Windhorst (ESPN) szerint sokan meg fognak lepődni azon, hogy milyen értéken szerezhető meg Beal, amennyiben a draftig bezárólag elcseréli őt a Wizards, nagyon alacsony lehet az ára. A szerződése nem túl csábító, ahogyan az sem, hogy a jövőben úgy keres majd 50 millió dollár felett évente, hogy nem feltétlenül lesz All-NBA szintű játékos. Szerinte nem lesz több olyan csere, mint amilyen Rudy Gobert vagy Donovan Mitchell csapatváltása volt tavaly nyáron, azokhoz képest a töredékét kaphatja majd a Wizards, ha a csere mellett döntenek. A Celtics várhatóan nem fog érdeklődni Beal iránt, számukra az a prioritás a nyárra, hogy új szerződést adjanak Jaylen Brownnak, akihez ragaszkodnak is, és a két sztárjuk mellett extrém bonyolult lenne, ha egy harmadik olyan szerződésű játékost is be kellene fogadniuk, mint Beal.

Kyle Neubeck (PhillyVoice) forrásai szerint a 76ers nem fog rámenni Beal megszerzésére, és ennek nagyrészt a szerződése, illetve az új CBA az oka. Ian Begley (SNY.tv) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Knicks szezon közben érdeklődött a hátvéd iránt, egyeztettek egy esetleges nyári cseréről, de nem tudni, hogy mire jutottak ezek a beszélgetések, nem tudni, hogy mennyire komolyak a szándékaik. Barry Jackson (The Miami Herald) pedig Charania értesüléseit támasztotta alá, mondván a Heat az évek során többször is próbálkozott már a megszerzésével, és úgy tudja, hogy Beal is szívesen kerülne Miamiba. A Heat csomagja Tyler Herro köré épülne, és mellé Kyle Lowry vagy Duncan Robinson szerződését is adnák.

Jonathan Givony (ESPN) beszámolója alapján kiválóan sikerült Scoot Henderson privát edzése a Hornetsnél, remek benyomást tett a csapat vezetőire a kondijával, a játékban mutatott intenzitásával, a robbanékonyságával és a dobáskészségével is. Mindezek ellenére is annak van a nagyobb esélye, hogy Brandon Millert húzzák a második helyen, mivel ő jobban illene a csapatba, az ő posztján nagyobbak a hiányosságaik, ugyanakkor az sem kizárt, hogy elcserélik az 1/2-es választási jogot.

Arról már néhány nappal ezelőtt is lehetett hallani, hogy a Pelicans becserélne a draft elejébe, hogy ki tudják húzni Hendersont, viszont erre valószínűleg csak akkor lenne esélyük, ha Zion Williamson és Brandon Ingram közül feladnának valakit. Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Pelicans már nem tekint érinthetetlenként Williamsonra, és megfontolhatják az elcserélését is, amennyiben azzal meg tudnák szerezni Henderson jogait. Stein azt is megjegyezte, hogy Ingramtől kevésbé szívesen válnának meg, mint az erőcsatártól, ugyanakkor az újságíró forrása szerint a Hornets túl nagy kockázatot lát Williamsonban – Michael Jordannek viszont nem biztos, hogy ellenére lenne az, ha a Jordan-márka egyik jelenlegi arca a saját csapatában játszana.

A harmadik helyen választó Trail Blazers már inkább érdeklődhet Williamson iránt, bár Portlandben is olyan sztárt szereznének inkább az 1/3-ért, aki többet bevethető, mint az erőcsatár. Brian Windhorst szintén megerősítette, hogy a Pelicans felcserélne Hedersonért, de azt is megjegyezte, hogy közel sem most van a legmagasabban Williamson értéke, ugyanakkor a jelenlegi szerződése valamennyire bevédi a csapatát, mert nem teljesen garantált. Arra is kitért, hogy jelenleg Damian Lillard és a Trail Blazers is közös folytatásban gondolkodik, és egyik oldalról sem hallott olyasmit, hogy cserében gondolkodnának.

Jeremy Woo (ESPN) értesülései alapján a rivális csapatvezetők az elmúlt hetekben egyre kevésbé látják biztosnak azt, hogy James Harden visszatér Houstonba. Noha az előzetes várakozások arról szóltak, hogy a Rockets és a 76ers közül fog választani, az előző momentuma kezd szétfoszlani. Windhorst természetesen ehhez a témához is hozzászólt, ő úgy értesült, hogy a 76ers szeretné ugyan megtartani Hardent, de nem fognak neki mindent megadni kétségbeesett módon. Továbbra is úgy gondolják, hogy működhet vele a játékuk, és együtt is lehetnek sikeresek, de fel vannak készülve arra az eshetőségre is, ha távozik, lesznek opcióik arra az esetre is.

A már idézett Jonathan Givony írta meg, hogy a Warriors szeretne egy előkelő draftcetlit szerezni, és ennek érdekében Jonathan Kuminga játékjogáról is lemondanának. A játékos a hírek szerint elégedetlen azzal, hogy mennyi lehetőséget kapott az elmúlt szezonban, és ugyan egyértelműen látják benne a tehetséget a Warriorsnál, az a csapat célja, hogy most maximalizálja a nyerési esélyeit – egy esetleges cserébe az 1/19-es draftcetlit is bevonhatják akár. Más csapatok is szeretnének előrébb kerülni a drafton, az 1/21-et és 1/22-t egyaránt birtokló Nets csomagban küldené ezt a két választási jogot egy lottery-pickért, de a Grizzlies is szeretne előrébb menni a 25. helyről a lottery végébe, az első kör közepébe.

Givony forrásai állítják azt is, hogy a Mavericks kiszemeltje Bojan Bogdanovic lehet a következő napokban, érte Tim Hardaway Jr. szerződését, valamint az idei draft 10. választási jogát kínálhatják a Pistonsnak.

Victor Wembanyama szezonja még nem ért végett, még érdekelt a francia bajnokság döntőjében, ezért nem is tudott elutazni a Spurshöz annak érdekében, hogy orvosi vizsgálaton essen át, ezért a múlthéten a hazájában keresték fel őt a Spurs egészségügyi szakemberei. Givony információi alapján a vizsgálat remekül ment, és a Spursnél minimálisnak tartják annak a kockázatát, hogy a testalkata miatt sérülékeny legyen pályafutása során, úgyhogy továbbra is üzembiztosan halad az 1/1 felé. LJ Ellis (SportsTalk) értesülései szerint valószínűleg nem fog játszani a nyári ligában Wembanyama, mivel hosszú szezonon lesz túl, és alig lenne ideje pihenni azt követően, ráadásul a várakozások szerint a világbajnokságon is szerepelni fog a francia válogatottban. Ellis kitért arra is, hogy Gregg Popovich még mindig nem írt alá új szerződést, de ha az edző pályafutása folytatása mellett dönt, akkor 3 éves szerződést kaphat, ami szezononként 14 millió dollárt garantálna neki.

Két rövid hír. A Hornets bejelentette, hogy Mark Williams sikeres műtéten esett át, miután helyre kellett hozni egy szakadt szalagot a jobb hüvelykujjában – a center teljesen fel fog épülni, de lemarad a nyári ligáról. Rico Hines segédedző lesz a 76ers, a szakember követi Nick Nurse-t a Raptorstól.

Joe Vardon (The Athletic) arról írt, hogy bizonytalan Nikola Jokics szereplése a világbajnokságon, mivel annak idejére már hivatalos egy családi ünnepségre, és a hosszú NBA-szezon után sem biztos, hogy be szeretné vállalni a szereplést – a torna vége és a következő szezon edzőtáborának a kezdete között körülbelül csak két hét szünet lesz. Jamal Murray korábban három évre elkötelezte magát a kanadai válogatott mellett, de a hosszú rájátszás után az ő szereplése is bizonytalan. Bam Adebayo hasonló okokból mondhat nemet az Egyesült Államok válogatottjának, viszont egy év múlva az olimpiai csapatban várhatóan ott lesz. A Team USA Fred VanVleetnél is érdeklődött, hogy vállalná-e a részvételt. Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Walker Kessler elkötelezte magát a Team USA mellett, vállalja a világbajnoki szereplést, amennyiben bekerül a végleges keretbe.

Nikola Jokics Malika Andrewsnak (ESPN) adott interjút, és ebben elmondta, hogy a bajnoki cím ünneplése közben ideiglenesen eltűnt a döntő legjobb teljesítményéért járó MVP-díja. A trófeát Sparky Gonzales szertáros szobájában hagyta, majd amikor visszatért oda, már nem volt ott, de kiderült, hogy Gonzales elvitte megtisztítani. Jokics egy kérdésfelvetésre arról is beszélt, hogy lehet a jelenleginél jobb játékos is, ugyanakkor nem a kosárlabda a legfontosabb dolog az életében, ez csak egy olyan dolog, amiben jó.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus