Hírmorzsák 2023-06-25 (9:15)

A Knicks lemondott Derrick Rose opciójáról, Josh Harttal egyezkednek a hosszabbításról. A Pistons kitette RJ Hamptont. Paolo Banchero amerikai válogatott lesz. A Suns érdeklődhet Tobias Harris iránt. A 76ers eltökélt James Harden visszaigazolása kapcsán. A Hawks nem akar luxusadós csapat lenni a következő szezonban, a drafton is próbáltak már tenni ezért. Vasilije Micic átmenne az NBA-be. Valerio-Bodon Vincent a Celtics nyári ligás csapatában bizonyíthat.

A Knicks úgy döntött, hogy nem hívja le Derrick Rose 15,6 millió dolláros opcióját a következő szezonra, így az irányító szabadügynök lesz. A játékos az elmúlt szezon során kiszorult a csapat rotációjából, inkább az öltözői jelenlétével volt hatással a Knicksre, és az sem kizárt, hogy megpróbálják majd olcsóbban visszaigazolni.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Knicks és Josh Hart megegyeztek arról, hogy a játékosnak csütörtökig lesz ideje döntenie a 12,4 millió dolláros opciójáról. A határidő kitolására azért volt szükség, mert az is egy reális forgatókönyv lehet, hogy Hart lehívja az opcióját, majd úgy ír alá egy hosszabbítást, mivel ebben az esetben a Knicksnek lehetősége lenne felhasználni a nem adófizető csapatok MLE-jét is a kerete megerősítésére.

RJ Hamptonnak a következő szezonra 1,9 millió dolláros szerződése volt, ugyanakkor a Pistons kihasználta, hogy a megállapodás nem garantált, és szabadlistára tették őt. Hampton azt követően igazolt Detroitba, hogy a Magic elengedte őt az elmúlt idény közepén, a Pistons színeiben 21 meccsen 7,3 pontot átlagolt.

Shams Charania és Joe Vardon (mindketten The Athletic) értesülései szerint Paolo Banchero úgy döntött, hogy Olaszország helyett az Egyesült Államok nemzeti csapatát kívánja képviselni válogatott szinten. Banchero édesapja olasz gyökerekkel rendelkezik, ezért merülhetett fel náluk is a szerepeltetése, viszont a Team USA is világbajnoki szerepléssel kecsegtette őt, és el is fogadta az invitálást. Az Egyesült Államok világbajnoki kerete így már majdnem teljes, Banchero a 11. játékos, aki elkötelezte magát a világbajnoki szereplés mellett, korábban Anthony Edwards, Jaren Jackson Jr., Tyrese Haliburton, Brandon Ingram, Jalen Brunson, Austin Reaves, Mikal Bridges, Cam Johnson, Walker Kessler és Bobby Portis is így tett.

Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) értesülései szerint a Suns megkereste a 76erst Tobias Harris kapcsán. Ahhoz, hogy őt meg tudják szerezni, Deandre Aytonról kellene lemondaniuk, akire viszont Philadelphiában nincs szükség, úgyhogy egy esetleges cserében a center egy harmadik csapathoz kerülhetne. A winget vinné a Jazz és a Mavericks is, míg a draft előtt a Pacers, a Pistons és a Cavaliers érdeklődéséről is lehetett hallani. Pompey egyik forrása szerint a 76ers elképesztő ellenértéket vár Harrisért, amikor a Cavaliers érdeklődött iránta, Jarrett Allen és Evan Mobley játékjogát, valamint egy draftjogot kértek volna érte – ez arra utalhat, hogy Philadelphiában nem akarnak megválni tőle. Az újságíró úgy tudja, hogy Nick Nurse támadásban nagyobb szerepet szánna Harrisnek, mint amilyet Doc Riverstől kapott.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Philadelphiában eltökéltek James Harden visszaigazolása kapcsán. A játékosnak 35,6 millió dolláros opciója van a következő szezonra, amiről minden bizonnyal le fog mondani, és karácsony óta folyamatosan lehet arról hallani, hogy visszatérhet a Rocketshez. A 76ers 47,6 millió dolláros kezdőfizetést adhat neki, és 4 évre is szerződtetheti őt, ugyanakkor a szakíró szerint a hátvédnek valószínűleg be kell érnie ennél kevesebbel.

Brian Windhorst (ESPN) értesülései szerint a Hawks tulajdonosi köre felszólította a csapat vezetőségét, hogy a következő szezonban menjenek be a luxusadós határ alá. Az FA-piacnak úgy vághatnak neki, hogy 5,5 millióval a határ fölött állnak, és túl nagy mozgásterük sincs, a legtöbb játékosuk több évre le van kötve. Kivételt jelent Dejounte Murray, aki 2024-ben szabadügynök lesz, továbbá idén nyáron Onyeka Okongwu és Saddiq Bey is jogosult lesz idő előtti hosszabbításra, úgyhogy muszáj lesz komolyabb lépéseket tenniük, amennyiben el akarják kerülni az igazán nagy luxusadót a következő években. Marc Stein (Substack) számolt be arról, hogy a draft idején több cserekísérletük is kudarcba fulladt. A Raptorstól hiába próbálták megszerezni Pascal Siakam játékjogát, de előkelőbb választási jogot sem tudtak szerezni. A Mavericks 1/10-es cetlijéért és Davis Bertans játékjogáért John Collinst és az 1/15-öt kínálták, de Dallasban inkább Clint Capelát akarták volna megkapni. A Pistons ötödik, illetve a Pacers hetedik választási jogára is tettek ajánlatot, de az 1/15 és DeAndre Hunter játékjoga egyik esetben sem volt elég.

Alper Yilmaz, az Anadolu Efes vezetője mondta el, hogy Vasilije Micic-nek az a célja, hogy a következő szezont már az NBA-ben kezdje meg. A játékos jogait a Thunder birtokolja, és Micic jelenleg Oklahomában tartózkodik, hogy egyeztessen a csapattal a jövőjéről.

A végére néhány szerződtetésekkel kapcsolatos hír maradt. Ahogyan arról már beszámoltunk, Valerio-Bodon Vincent a Celtics SL-csapatában mutathatja meg magát. Mychal Mulder szintén a Celtics nyári ligás keretében kap majd helyet. Pete Nance (Larry Nance fia, Larry Nance Jr. öccse) meghívást kapott a Cavaliers edzőtáborába. A Thunder 50. választottja, Keyontae Johnson two-way szerződést írhat alá. A Pacers nem tervez azonnal szerződést adni Mojave Kingnek, ő egy draft&stash projekt lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus