Hírmorzsák 2023-06-27 (9:45)

John Collins a Jazznél – a Utah először Porzingist akarta. Találkozott Lillard és a Blazers, bajnokesélyes csapatot akarnak rakni köré. Bemutatták a Blazers G-Ligás csapatát. Naz Reidet a Spurs és a Mavs is akarta. Cam Johnsonért mindent megad a Pistons, Reaves-ért a Lakers. D-Rose iránt többen érdeklődnek. Wembanyama kihagyja a vébét. A Rockets tucatnyi vasat tart a tűzben az FA-piacon. Veteránokat fog tesztelni a Suns. 

Tegnap este már hírt adtunk róla, hogy az Atlanta Hawks a Utah Jazzhez cseréli John Collinst, a tranzakció másik oldalán Rudy Gay és egy második körös draftjog érkezik. A csere leghamarabb július 6-án válhat hivatalossá. Ide kapcsolódik, hogy Marc Stein (Substack) szerint a Utah Jazz először Kristaps Porzingist akarta megszerezni és jobb ajánlatot is adtak a Wizardsnak, mint a Boston Celtics, sőt akár azt a háromcsapatos cserét is csinálták volna, ami végül megvalósult. A lett magasembernek viszont akadt egy ütőkártyája, csak akkor volt hajlandó lehívni a játékosopcióját, ha a Washington Bostonba cseréli. 

Sam Amick (The Athletic) forrásai szerint Damian Lillard Párizsban pihent, és hazatérését követően találkozik a Portland képviselőivel, hogy megbeszéljék a csapatépítés következő fázisait. Joe Cronin GM szerint ez a találkozás hétfő délután meg is történt a játékossal és ügynökével, és Cronin szerint remekül sikerült, mindenki továbbra is azon szeretne dolgozni, hogy Lillard köré bajnokesélyes gárdát húzzanak fel. Amick szerint Lillard továbbra is olyan játékosokkal akar együtt játszani, akik bajnokesélyessé tehetik a csapatot, ezen nem változtatott Scoot Henderson, Kris Murray és Rayan Rupert ledraftolása sem. Egyes források szerint a csapatnál meg akarják tartani Jerami Grantet és le akarják igazolni Draymond Greent is – utóbbi jelenleg a szabadügynök-piacról nem történhetne meg, mert nincs annyi sapka alatti helyük. A Blazers frontoffice-nak még van ideje, Lillard meg fogja várni a júliusi eseményeket és csak utána gondolkodik el a jövőjéről – ha a távozás mellett dönt, akkor főként a Miami Heatbe szeretne menni, de a Brooklyn Nets is szóba jöhet. 

A Blazers hivatalosan is bejelentette, hogy a következő szezontól saját G-Ligás csapatot indít, amely a Rip City Remix névre hallgat majd. A vezetőedzői feladatokat Jim Moran látja el, a GM Danny Connors, a segéd-GM Pooh Jeter lesz, a gárda pedig a Portland Egyetem csarnokában játssza majd hazai mérkőzéseit. 

Tegnap írtunk róla, hogy Naz Reid három évet hosszabbított és marad Minnesotában. Két texasi csapat is szerette volna megszerezni, ha kikerült volna a szabadügynök-piacra: a San Antonio Spurs Victor Wembanyama mellett akarta használni, de csak egyéves szerződéssel, míg a Dallas Mavericks a teljes mid-levelt megadta volna több évre, de Reid végül nem őket választotta. 

James L. Edwards (The Athletic) szerint a Detroit Pistons extrán agresszíven próbálja majd megszerezni Cameron Johnsont. A Nets csatára korlátozott szabadügynök lesz, jelenlegi csapata 4 év és 84 millió dollár körüli ajánlattal készül, a detroitiak viszont 4 évre 100 milliót is adnának Johnsonért, aki így újra együtt dolgozhatna Monty Williams vezetőedzővel. A Pistons a korlátozott szabadügynök Jerami Grantnél is próbálkozhat, ő korábban már játszott is Detroitban, illetve több veterán kiegészítőre is szükségük lesz, így lehívhatják Alec Burks 10.5 milliós opcióját, Isaiah Livers 1.9 milliós opcióját, illetve Rodney McGrudernek is szerződést adhatnak. 

Marc Stein arról írt, hogy OG Anunoby felbontotta szerződését a Rich Paul vezette Klutch Sports-szal – az őt képviselő Omar Wilkes nemrég távozott az ügynökségtől a Fanaticshez, a világ legnagyobb sportrelikviákat árusító oldalához. Szintén Stein hozta le, hogy Derrick Rose iránt a Phoenix Suns, Milwaukee Bucks és Chicago Bulls is élénken érdeklődik – Rose 15.6 milliós csapatopcióját nem hívta le a Knicks, de egy alacsonyabb összegért szeretnék visszaigazolni. A Memphis Grizzlies megtartotta Xavier Tillmant, a szezon második felében jó teljesítményt nyújtó center 1.9 milliós csapatopcióját hívták le. Szintén Stein információja, hogy a Lakers felkészült rá, hogy licitháborúba keveredhet Austin Reaves játékjogáért, és akár a maximum ajánlatot (4 év, 100 millió dollár) is hajlandóak tartani, mindenáron szeretnék hosszútávra lekötni. 

Az 1/1-es Victor Wembanyama kihagyja az augusztusi világbajnokságot, inkább az újoncévére és a 2024-es párizsi olimpiára fókuszál, ezt ő maga jelentette be a L’Equipe-ben. A francia játékos mindenképp megmutatja magát a Summer League-ben, utána viszont pihen (a francia bajnoki döntő a draft előtt nem sokkal ért véget), majd egyéni edzésekkel készül a szezonra. Wembanyama elmondta, hogy sem a fejlődése, sem az egészsége szempontjából nem lett volna jó döntés részt venni a vébén – szeretett volna menni, frusztrált is emiatt, de reméli, hogy az emberek megértik a döntését. A válogatott továbbra is központi szerepet játszik az életében, és a lehető legtöbb címet be akarja gyűjteni a csapattal, de most ez a helyes döntés (Wembanyama a 2022-23-as évadban a szövetségi kapitány, Vincent Collet klubcsapatában, a Metropolitans 92-ben játszott, a szerk.). 

Szintén Amick írt arról, hogy több forrása szerint a Houston Rockets még mindig komolyan versenyben van James Hardenért. Stein szerint a Toronto Raptors úgy számol, hogy Fred VanVleet új szerződése 30 millió dollár körül indul. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy ha a Houston nem tudja megszerezni Hardent, akkor FVV lesz a második számú célpontjuk. Jonathan Feigen (Houston Chronicle) szerint a Rockets Khris Middletont, Austin Reaves-t és Cameron Johnsont is figyeli, de Brook Lopez, Jordan Clarkson, Rui Hachimura, Bruce Brown, Donte DiVincenzo, Dillon Brooks, Jakob Pöltl és Dwight Powell is szóba jöhet. Torontóban Darko Rajakovic vezetőedző stábja Ivo Simovic-csal erősödött, aki eddig a UCLA segédedzőjeként tevékenykedett, korábban pedig Szerbiában és Spanyolországban is együtt dolgozott Rajakovic-csal. 

Chris Haynes (B/R) jelentette, hogy a Phoenix Suns „meghallgatást” szervezett néhány veteránnak: Jabari Parker, Stanley Johnson és Chasson Randle hamarosan megmutathatja magát egy privát edzés keretében. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus