Hírmorzsák 2023-06-28 (10:00)

Nem akarja odaadni a maximum hosszabbítást a Clippers a Leonard-George párosnak. Harden még nem döntött arról, hogy lehívja-e opcióját a Sixersnél, holnapig teheti ezt meg. A Heat vár Damian Lillardre. Nem akar nagy változásokat a Lakers, a szezont lezáró keretben bízik a vezetőség. A Pelicans szeretné elcserélni Jonas Valanciunast. A Bucks Bradley Bealért és John Collinsért is mozgolódott, Khris Middletonnal megtörténhet a megállapodás. A Kings hosszabbíthat Domantas Sabonisszal és Kyle Kuzmát is nézegeti. Victor Oladipo és Talen Horton-Tucker lehívta az opcióját, Donte DiVincenzo kilépett a szerződéséből.

Adrian Wojnarowski forrásai szerint Victor Oladipo lehívta a 9,4 milliós játékosopcióját a 2023-2024-es szezonra, és marad a Miami Heatnél. Oladipo 2021-ben került a floridaiakhoz, abban a szezonban négy, a következőben nyolc mérkőzésen tudott pályára lépni, majd ebben az idényben 42 meccsen volt bevethető, de a playoff első körében ismét súlyos sérülést szenvedett - ami után harmadszor is komoly műtéten esett át az elmúlt négy év alatt, és egyelőre elképzelés sincs arról, hogy mikor kosárlabdázhat újra.

Ami a Miamit illeti, a klub állítólag várni fog Damian Lillardre: nem titkolják, hogy a veterán irányító a fő célpont, és megvárják, hogy cserét kér-e Portlandből. Pat Riley szerint nagyon nehéz igazi sztárt igazolni jelenleg, Zach LaVine-t például nem is tartják érdemi erősítésnek például Tyler Herro helyett, úgyhogy ilyen irányban nem gondolkodnak, Lillard viszont szintlépést jelentene. A játékos találkozott a Blazers vezetőségével, akik elsőre azt érték el, hogy várjanak még a távozással, megpróbálnak a nyár folyamán erősíteni és jó keretet összerakni - de a Heat nyugodtan várhat, Lillardtől függetlenül is megpróbálják visszaigazolni Gabe Vincentet, és akár augusztusig is van idejük arra, hogy Kyle Lowry vagy éppen a fent megnevezett Victor Oladipo kivágásáról döntsenek, mert ezek már Lillardtől függnek. 

Nem él viszont 4,7 milliós opciójával Donte DiVincenzo: az ESPN úgy tudja, hogy a GSW hátvédje szabadügynök lesz. Ez senkit nem ért váratlanul, beleértve a Warriorst is, hiszen DiVincenzo jóval értékesebbnek bizonyult a szezon során, mint az a 4,7 millió, és egyelőre nem zárható ki, hogy marad is az együttesnél.

A Pistons lehívja Alec Burks 10,5 milliós opcióját erre a szezonra - erről szintén Wojnarowski számolt be. A hátvéd 12,8 pontot átlagolt az előző szezonban úgy, hogy 41,4%-kal triplázott és a védekezése is rendben volt, hasznos és fontos kiegészítőt tarthat meg vele a Detroit.

A Sacramento Kings edzője, Jordi Fernandez lehet a kanadai válogatott szövetségi kapitánya - a tréner elfogadta a felkérést, így ő váltja a nemzeti csapatot 2019-től eddig irányító Nick Nurse-t. A keretben ott lehet Jamal Murray, Shai Gilgeous-Alexander és RJ Barrett is több ismert NBA-játékos mellett, így a kanadaiaknak komoly céljaik lesznek a világbajnokságon és az olimpián is. Fernandez egyébként NBA-szinten is elismert szakember, a Toronto, a Phoenix és a Milwaukee is potenciális új vezetőedzőként számolt vele, korábban pedig a spanyol és a nigériai válogatottnál is dolgozott.

Menedzsere, Rich Paul közölte, hogy a Utah Jazz mindenese, Talen Horton-Tucker érvényesítette 11 milliós opcióját a következő szezonra. A 22 éves, nagy potenciállal bíró játékos tavaly 20 percet, 10,7 pontot és 3,8 gólpasszt átlagolt a Utah mezében az elmúlt idény során.

Rob Pelinka, a Los Angeles Lakers GM-je arról beszélt, hogy a nyugati konferencia eseményei nem befolyásolják azt, hogy ők mit szeretnének elérni az offszezonban - mint ismert, Chris Paul a Sunstól a GSW-hez került, a Phoenix megszerezte Bradley Bealt, a Denver Nuggets az új bajnok, a Memphis Grizzlies Marcus Smarttel erősített, stb. Pelinka szerint a Lakers kerete megmutatta a szezon végén, hogy milyen védekezésre képes, márpedig ő úgy gondolja, hogy a védekezés és a lepattanózás nyeri a bajnokságot, ezért szerinte az idényt lezáró keretük jelenti az alapot a folytatáshoz. Nem a többiekkel foglalkoznak, hanem azzal, hogy ezt a rostert hogyan tudják optimalizálni, és egy-két hiányzó láncszemmel megerősíteni, de ezekre a játékosokra építenek, mert a koncepció szerinte igazolást nyert.

A Lakers egyébként kedden QO-t adott Austin Reavesnek és Rui Hachimurának, a két korlátozott szabadügynököt tűzön-vízen át szeretnék megtartani, mint sarokpontokat, az ESPN szerint lehívják Jarred Vanderbilt 4,7 milliós opcióját, de dönteni kell Mo Bamba és Malik Beasley összesen 26-27 millió dollárjáról, valamint a korlátlan szabadügynökké váló D'Angelo Russell, Dennis Schröder és Lonnie Walker IV sorsáról is.

A Milwaukee Bucksnál állítólag komolyabb átalakításokon is elgondolkodtak az utóbbi időben: Khris Middleton és Brook Lopez is meghatározó játékos, és mindkettő szabadügynökké vált, akiket vissza lehet hozni, de a csapat állítólag tárgyalásban volt Bradley Bealért, és lefolytattak egy beszélgetést John Collinsról is. Végül mindkét játékos máshova igazolt, és továbbra is ott tartanak, hogy Middleton és Lopez szerződése a lényeg, de ezek azért jelzik, hogy a vezetőség elgondolkodott egy jelentősebb keretformáláson az utóbbi évek után, és nem feltétlenül elégszik meg a vezetőedző lecserélésével.

Ehhez tartozik, hogy más források szerint Middletonnal így is abszolút számolnak a klubnál, olyannyira, hogy megkérdezték a véleményét az új vezetőedzőről - állítólag hamar megszületik majd a felek között egy új megállapodás, de azért a Houston és a Sacramento próbálja ezt megzavarni.

Ha már Sacramento: egyrészt állítólag készülőben van egy négy évre 120 millió dollárról szóló szerződés Domantas Sabonisszal, másrészt van rá esély, hogy a csapat rámegy Kyle Kuzmára - aki elvileg 30 millió/éves fizetést szeretne magának.

A Yahoo Sports szerint a New Orleans Pelicans szeretné elcserélni Jonas Valanciunast: állítólag egy mozgékonyabb, megbízhatóbb rim-protectort keresnek a helyére, és a hírek szerint a Cavsnél érdeklődnek Jarrett Allen miatt. Valanciunas szeretne maradni, de 2021-ben két évre 33 millió dollárért hosszabbított, így lejár a szerződése, és úgy tűnik, hogy a klub elképzelt képébe nem illeszkedik.

Még mindig nem született döntés James Harden sorsáról: csütörtök estig kell jeleznie, hogy lehívja-e a következő szezonra vonatkozó 33 milliós szerződését, vagy kilép ebből. Ha kilép, akkor még mindig köthet új megállapodást a Sixersszel, a hírek szerint ő hosszabb távra szeretné bebiztosítani magát, a Philly viszont ezt vonakodik megtenni: nem az összegekkel van baj, hanem a szerződés hosszával, a csapat nem nagyon szeretné már odaadni neki azt a négy évre és 213 millió dolláról szóló kontraktust, amit adhatna. Harden emiatt gondolkodhat másban, például a Houston Rocketsben - de előbb csütörtökig el kell döntenie hivatalosan, hogy belép-e a tavaly megkötött 1+1 éves szerződése második felébe.

Végezetül pedig a Clippers, ahol Kawhi Leonard és Paul George esetében sem akarja csak úgy megadni a négyéves maximum hosszabbítást a klub - erről számolt be Zach Lowe. Leonard júliusban, George pedig szeptemberben jogosult erre a hosszabbításra, de a klub nem akarja ezt egyszerűen odaadni szó nélkül, hiszen mindkét játékos rengeteget sérült, és most már hosszú évek mintája mutatható fel erre, illetve emiatt nem sikerül elérni a kitűzött célokat. Leonard esetében szokás szerint teljességgel sötétben tapogatózik mindenki, hogy ő vajon elfogadja-e ezt az érvet, vagy ha nem, akkor kikerül a cserepiacra, és egy újabb komoly szereplő bonyolíthatja a piac működését. George helyzete annyiban más, hogy Leonardnél előbb derül ki, hogy megkapja-e a hosszabbítást vagy sem, a klubnak állást kell foglalni, így PG szituációja még kevésbé égető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus