Hírmorzsák 2023-06-30 (10:15)

James Harden lehívta az opcióját, a 76ers felméri a piacát – a Clippers és a Heat érdeklődhet. A Rockets már inkább Fred VanVleet megszerzésére koncentrál, más hírek szerint Kyle Kuzmára. Harrison Barnes hosszabbított a Kingsnél. Kyrie Irving találkozna a Suns vezetőivel, az érdeklődés nem feltétlenül kölcsönös. Josh Hart a Knicksnél, Jordan Clarkson a Jazznél hívta le az opcióját. Herb Jones RFA lesz, Jaxson Hayes, Ömer Yurtseven és Nickeil Alexander-Walker viszont nem kapott QO-t. Andre Drummond marad a Bullsnál. A Lakers lemondott Mo Bamba és Malik Beasley következő évi fizetéséről is. A Lakersnél felmerülhet Brook Lopez leigazolása, Bruce Brown Jr. iránt a Pacers és a Mavericks is érdeklődik. Eric Gordon és Donte DiVincenzo iránt is nagy a kereslet. A Cavaliers érdeklődhet Miles Bridges és Georges Niang iránt is. Kristaps Porzingis és Bradley Beal bemutatása is megvolt. Frank Vogel még nem döntött arról, hogy ki lesz a Suns ötödik kezdője. Ben Simmons nem megy a világbajnokságra.

Magyar idő szerint ma éjfélkor nyit a szabadügynökpiac, és ennek megfelelően megszaporodtak a hírek és a pletykák is – délutántól kezdve folyamatos eseménykövetéssel jelentkezük idén is.

Az elmúlt nap legnagyobb eseménye, hogy James Harden lehívta a 35,6 millió dolláros opcióját a 76ersnél, ugyanakkor a két fél közösen dolgozik azon, hogy a hátvédet elcseréljék egy másik csapathoz. A 76ers már tegnap is több hívást megeresztett ezzel kapcsolatban, és Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Clippers és a Knicks is potenciális cserepartner lehet. Először Shams Charania (The Athletic) is ezt a két csapatot emlegette, mint potenciális kérők, később viszont már a Clippers mellett a Heat csapatáról írt érdeklődőként, és azt ő is megerősítette, hogy a 76ers már meg is kezdte a cseretárgyalásokat. Brian Windhorst (ESPN) arra tért ki, hogy a Knicks arra tartogatja az értékeit, hogy azt a következő egy évben be tudja váltani egy nagy sztárra, aki elérhetővé válik, viszont mérlegelhetik, hogy megéri-e nekik Hardenért cserélni, vagy várjanak arra, hogy egy nála fiatalabb sztár elérhetővé válik. Ian Begley (SNY.tv) szerint a Knicks háza táján nincs egyetértés abban, hogy megpróbálkozzanak-e Harden megszerzésével.

Noha a 76ers elméletben megtarthatná a hátvédet, Wojnarowski kijelentette azt, hogy Harden valószínűleg lejátszotta az utolsó meccsét a csapat színeiben. A szakíró arra is kitért, hogy Harden olyan csapathoz szeretne kerülni, amelyikkel a bajnoki címért küzdhet, viszont a várakozások szerint nem mostanában lesz a csere. A 76ers fel fogja mérni, hogy mi a legjobb ellenérték, amit a játékosért kaphatnak, arra viszont azért nem kell számítani, hogy ez az ügy annyira elhúzódjék, mint a Ben Simmons-saga.

Korábban visszatérő pletyka volt, hogy a Rockets vissza akarja csábítani Hardent, ugyanakkor Wojnarowski szerint már Fred VanVleet leigazolására koncentrálnak Houstonban. A szakíró kiemelte, hogy Ime Udoka érkezése óta máshogy tekintenek az FA-piacra, az edző szerződtetése óta VanVleet kerülhetett a kívánságlistájuk élére. Michael Scotto (HoopsHype) értesülései szerint a Raptors is marasztalná a hátvédet, 3 év alatt 9-100 millió magasságában kereshetne Torontóban. Scotto szerint VanVleet mellett Jakob Pöltl esetében is a Rockets lehet a Raptors kihívója, mivel Brook Lopez inkább maradna a Bucksnál, minthogy Houstonba igazoljon. Chris Haynes (B/R) értesülései szerint a Rockets lehet Kyle Kuzma egyik legfőbb kérője. Korábban a Jazz és a Kings érdeklődéséről is lehetett hallani, viszont előbbi megszerezte John Collinst, és az elmúlt órákban az utóbbi mozgástere is jelentősen csökkent.

Harrison Barnes ügynöke megerősítette, hogy a veterán wing 3 évre 54 millió dollárért hosszabbít Sacramentóban. Barnes 2019 februárjában került a Kingshez, azóta a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa, az elmúlt idényben egyike volt annak a három játékosnak a ligában, akik mind a 82 meccsen kezdőként léptek pályára. Fontos szerepet játszott abban is, hogy a Kings 16 év után ismét rájátszásba jutott, ugyanakkor a Warriors elleni első körös kiesésben is benne volt a keze, nem sikerült számára valami jól a rájátszás.

Chris Haynes információi szerint a piac nyitása után Kyrie Irving találkozni fog a Suns vezetőivel is a Mavericks képviselőin túl. Korábban lehetett arról hallani, hogy a Mavericks érdeklődik Deandre Ayton iránt, de azt is lehetett hallani, hogy Irvinget nem fogják sign&trade ügyletben más csapathoz segíteni – egy s&t megkötésével a Sunsra a 172 millió dollár magasságába várt hard cap vonatkozna, amit nem léphetnének át. Wojnarowski szerint Irving ezzel próbálhat meg jobb alkupozícióba kerülni a Mavericksszel szemben, próbálja növelni a piacát, amije talán nincs is jelenleg. A Mavericks továbbra is többet kínálhat neki, mint bármelyik másik csapat, és várhatóan határozottan fognak fellépni ebben az esetben, és változatlanul az az általános várakozás, hogy Irving maradni fog Dallasban. Duane Rankin (The Arizona Republic) beszámolója is azt erősíti, hogy Irving csak árfelhajtást akar csinálni, szerinte az sem egyértelmű, hogy találkozik a Suns vezetőivel, a szándék inkább csak a játékos oldaláról van meg. Az újságíró szerint Irving találkozna a Lakers, a 76ers és a Heat képviselőivel is. John Gambadoro (Arizona Sports 98.7) szerint Haynes beszámolója abszurd, nem fog megtörténni az Irving-Suns találkozó.

Josh Hart az előzetes várakozások ellenére végül lehívta a 12,9 millió dolláros opcióját a Knicksnél, ugyanakkor a felek egyezkedni fognak egy szerződéshosszabbításról. Ezzel a lépéssel a Knicksnek több mozgástere marad erre a nyárra, míg Harttal augusztustól kezdve tárgyalhatnak egy hosszabbításról, maximum további 4 évet és 80 millió dollárt kínálhatnak neki.

Szintén kisebb meglepetés, hogy a Jazznél Jordan Clarkson belép a szerződésébe, Sarah Todd (Deseret News) értesülései szerint érvényesítette a 14,3 millió dolláros opcióját. A két fél ezt követően elkezdhet tárgyalni egy szerződéshosszabbításról is. A Jazz döntött Kelly Olynyk jövőjéről: mivel nem rakták ki tegnapig, teljesen garantálttá vált a 12,2 milliós szerződése.

Shams Charania jelentette, hogy a Pelicans lemondott Herb Jones 1,8 millió dolláros opciójáról, ezzel a játékos korlátozott szabadügynök lesz. New Orleansban szeretnék megtartani a winget, és Bobby Marks (ESPN) számításai alapján maximum 4 évre 53,3 millió dollárt kínálhatnak neki. A Pelicans emellett nem hívta le Willy Hernangomez 2,6 milliós opcióját, illetve Jaxson Hayesnek nem adták meg a 7,7 milliós minősítő ajánlatot, így mindketten korlátozások nélküli szabadügynökök lesznek. Naji Marshall 1,93 milliós opcióját érvényesítette a Pelicans. Jake Fischer (Yahoo! Sports) számolt be arról, hogy a Pelicans felméri Kira Lewis piacát, már a februári deadline előtt is elérhetővé tették őt.

Minősítő ajánlatot kapott Grant Williams (Celtics), Tre Jones (Spurs), Ty Jerome (Warriors) és Neemias Queta (Kings) is, mindannyian korlátozott szabadügynökök lesznek. A Raptorsnál Dalano Banton, a Netsnél David Duke Jr., a Sunsnál Darius Bazley, a Cavaliersnél Dylan Windler nem kapta meg a QO-t, így ők korlátozások nélkül igazolhatnak bárhová. A Heatnél Ömer Yurtseven maradt QO nélkül, de Barry Jackson (The Miami Herald) információi szerint megpróbálhatják visszaigazolni minimum fizetésen. Nickeil Alexander-Walker sem kapott minősítő ajánlatot a Timberwolvestól, így ő is szabadügynök lesz, de ennek ellenére is van arra esély, hogy marad Minneapolisban.

Noha megjelentek olyan hírek, hogy Andre Drummond lemondhat a játékosopciójáról, majd a Maverickshez szerződhet a piac nyitása után, ez végül nem történik meg, ugyanis lehívta a 3,36 millió dolláros opcióját a Bullsnál. A Cavaliers garantálta Cedi Osman 6,7 milliós szerződését. A Knicks lehívta Miles McBride 1,84 milliós opcióját. A Magic lehívta Goga Bitadze opcióját, ugyanakkor lemondtak Michael Carter-Williams és Admiral Schofield kettőséről. A Rockets lehívta Kenyon Martin Jr. opcióját, Daishen Nix viszont szabadlistára került. Garrison Mathews szerződését garantálja a Hawks. Bruno Fernando sorsa később dőlhet el a Hawksnál, eredetileg tegnapig kellett volna dönteni Atlantában az opciójáról, de közös megegyezéssel kitolták ezt a határidőt július 10-ig – ha azt követően is a csapat játékosa lesz, 2,58 milliót kereshet a következő szezonban.

Dave McMenamin (ESPN) számolt be róla, hogy a Lakers kitette a 10,3 millió dolláros, nem garantált szerződéssel rendelkező Mo Bambát, illetve nem hívták le Malik Beasley 16,5 milliós opcióját sem. A Lakers az utolsó pillanatban döntött, mivel meg akarták tartani annak a lehetőségét, hogy egy esetleges cserében felhasználják a két játékos szerződését, viszont azzal, hogy lemondtak róluk, várhatóan a luxusadós határ alatt maradnak a következő szezonban. Ezzel felhasználhatják a 12,4 milliós MLE-t is a piac nyitása után, és most McMenamin is megerősítette, hogy Bruce Brown Jr. az egyik fő kiszemeltjük, de Brook Lopezt is megpróbálhatják visszacsábítani Los Angelesbe ezzel a kivétellel. Szintén opció lehet, hogy egy helyett több játékosra használják fel az MLE-t, ennek egy részéből visszaigazolhatják Dennis Schrödert, míg egy másik részét a Clipperstől tegnap kitett Eric Gordon kaphatná meg. A Lakers ezzel párhuzamosan kapcsolatban marad Bamba és Beasley képviselőivel is, az sincs kizárva, hogy egyiküket vagy mindkettejüket visszaigazolják, csak másmilyen fizetési struktúrával. A Lakers szabadlistára tette Shaquille Harrisont is. Michael Scotto is megemlítette, hogy Schrödert megpróbálhatja visszaigazolni a Lakers, de Shake Milton, Cory Joseph vagy Jevon Carter is felmerülhet alternatívaként, utóbbit viszont a Timberwolves és a Suns is megszerezné.

Marc Stein (Substack) még a tegnapi hírlevelében írt arról, hogy a Pacers 3 évre 48 millió dollárt kínálhat Max Strusnak, ezt viszont finomította a legfrissebb beszámolójában, mert egyáltalán nem biztos, hogy ő a legfőbb kiszemeltjük. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ők is megpróbálkozhatnak Bruce Brown Jr. leigazolásával, és a rivális csapatok tartanak is attól, hogy nagyobb fizetést kínálhatnak neki, mint a nem adófizető csapatok MLE-je. Jovan Buha (The Athletic) értesülései szerint a Lakers továbbra is nagyon magabiztos azzal kapcsolatban, hogy le tudják igazolni Brownt. Tim MacMahon (ESPN) úgy tudja, hogy Brown a piac nyitása után a Mavericks vezetőivel fog találkozni.

Az imént már említett Eric Gordon iránt is nagy lehet a kereslet, a Lakers mellett a Grizzlies, a Timberwolves, a Suns, a Bucks és a Trail Blazers is érdeklődhet iránta Kelly Iko (The Athletic) információi alapján. Donte DiVincenzo hasonló népszerűségnek örvend, Michael Scotto szerint a Knicks, a Timberwolves, a Pistons, a Pelicans, a Rockets, a Magic és a Bulls is a kérői között lehet, és valahol akár a 12,4 milliós MLE-t is megkaphatja.

Chris Fedor (Cleveland.com) forrásai szerint a Cavaliers megpróbálkozhat Miles Bridges leigazolásával. Bridges a minap minősítő ajánlatot kapott a Hornetstől, vagyis korlátozott szabadügynök, és a Cavaliers legfeljebb a 12,4 milliós MLE-t tudná neki odaadni, azt viszont a Hornets tartaná. Bridges tábora egyébként is jelentősen nagyobb szerződést vár el, ugyanakkor a Cavaliersnek limitáltak a lehetőségei egy sign&trade ügylet összehozására. A sokat emlegetett Michael Scotto szerint Georges Niang is kiszemelt lehet a Cavaliersnél, rá viszont a Bulls és a Spurs is vadászhat, illetve a 76ers is megtartaná.

Kristaps Porzingis először állt a sajtó rendelkezésére a Celtics játékosaként. Elmondta, hogy egy őrült nap volt az, amelyiken végül megszerezte őt az új csapata, épp aludni ment volna, amikor megtudta, hogy nem ment át a csere, úgyhogy emiatt fent kellett maradnia kicsit tovább. Hajnali 4 óra magasságában mégis úgy döntött, hogy elmegy aludni, és majd meglátja, hogy mi lesz, és reggel arra ébredt, hogy mégis Bostonba került, ami miatt nagyon izgatott és boldog volt. Lehetősége nyílt arra, hogy egy remek csapathoz csatlakozzon, és őket próbálja meg tovább erősíteni. Remélhetőleg tudja majd segíteni a csapattársait, könnyebbé teheti a dolgukat a pályán. Könnyű dolga volt, amikor döntött a játékosopciójáról, mert így egy magas szinten működő, komoly történelemmel rendelkező franchise játékosa lett. Úgy véli, hogy pályafutása legjobb éveiben jár, fizikálisan és mentálisan is más szinten van, kifizetődött az elvégzett munka. Megvizsgálta a játékát, hogy miként lehetne hatékonyabb, kielemezte magát, és kifizetődött a pályán kívül elvégzett munka az elmúlt idényben, egészséges tudott maradni.

Bradley Beal is bemutatkozott a Suns játékosaként a nyilvánosságnak, és sok szerencsét kívánt az ellenfél védelmeinek, amikor meg akarják állítani Kevin Durantet, Devin Bookert és őt is. Már attól izgatott lesz, ha erre gondol, mert korábban nem volt ehhez mérhető lehetősége, és ugyanez igaz a másik két sztárra és Deandre Aytonra is. Boldog, mert így nem fogják őt annyit duplázni, tisztább dobásai lehetnek, és többet dolgozhat majd a catch&shoot dobásain is. Alapvetően nem hisz abban, hogy egy csapat egyik vagy másik játékosé, együtt fognak a céljaikért küzdeni. Ettől függetlenül érti, hogy ez Booker terepe, és izgatott is amiatt, hogy a Hírességek Csarnoka két jövőbeli tagjával játsszon együtt, mert korábban sosem volt ilyesmire lehetősége. Úgy fogják őt ösztökélni, ahogyan korábban senki sem, és remélhetőleg ő is hasonló hatással lesz rájuk. Legutóbb akkor hozott ki belőle többet egy másik sztár, amikor Russell Westbrookkal játszott. Beal azt is elmondta, hogy a teste most remek állapotban van, évek óta ez az első nyara, amikor nyugodtan edzhet, mert korábban rendre sérülten játszott, sérülten kezdte a nyarakat.

Frank Vogelt arról kérdezték, hogy miként nézhet ki a Suns kezdője, és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem fog aggódni amiatt, ha a Booker-Beal hátvédpárossal kell kezdenie, de az sincs kizárva, hogy Cam Payne lesz az ötödik kezdőjük – ide kapcsolódó hír, hogy garantálták is a következő szezonra szóló szerződését. Booker és Beal is megmutatta a pályafutása egyes szakaszaiban, hogy el tudják látni az irányító posztját, és egyébként is olyan tempóval akarnak játszani, hogy minden egyes támadással változhat a labdás játékos személye. Az is elképzelhető, hogy nem Payne, hanem egy védekezésorientált wing lesz az ötödik kezdőjük, de erre a kérdésre majd az edzőtábor során fognak választ találni.

Az Ausztrál Kosárlabda Szövetség bejelentette, hogy Ben Simmons nem fog játszani a világbajnokságon Ausztrália színeiben. A játékosnak további időre van szüksége a rehabilitációjához, amivel kapcsolatban csak a legjobbakat kívánják, és remélik, hogy a későbbiekben a tagja lesz a nemzeti csapatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus