Hírmorzsák 2023-07-11 (9:15)

Isaiah Stewart új szerződést kapott a Pistonstól. A Nets garantálta Royce O’Neale szerződését. Újabb szerződésekről derültek ki részletek. Victor Wembanyama nem játszik többet a nyári ligában. A Trail Blazers hajlandó hónapokat rászánni Damian Lillard cseréjére. Több csapat is adna egy első körös draftjogot Tyler Herro játékjogáért. Joel Embiid reméli, hogy James Harden marad a 76ersnél. A Pacers rámehet Pascal Siakam megszerzésére. A Cavaliersnél a nagy négyes, a Bucksnál Giannis Antetokounmpo megtartása a fő cél. Christian Wood és Bismack Biyombo is kiszemelt lehet a Lakersnél. A Celtics és a Trail Blazers is megnézte John Wall edzését, a Knicks két játékost is megfigyelt. Az NBA-ben egyelőre nem lesznek állami befektetési alapok többségi tulajdonsok.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Isaiah Stewart idő előtti hosszabbításban egyezett meg a Pistonsszal, a fiatal magasember szerződését 4 évvel és 64 millió dollárral toldják meg. A Pistons 2008 óta először hosszabbított újoncszerződésű játékossal, és Stewart a 2020-as draftosztály első olyan játékosa, aki a maximumnál kevesebbért hosszabbított idő előtt. (2016-ban Andre Drummond is új szerződést kapott Detroitban, de ő akkor már korlátozott szabadügynökként – a szerk.).

A Timberwolves hivatalosan is visszaigazolta Nickeil Alexander-Walkert. A Nets teljesen garantálta Royce O’Neale 9,5 millió dolláros fizetését, emellett aláírták Dariq Whitehead újoncmegállapodását. Adama Sanogo aláírta a two-way szerződését a Bullsnál. A Hawks garantálta Bruno Fernando 2,58 milliós fizetését. Maxwell Lewis 4 évre aláírt a Lakershez, a szerződése első két éve teljesen, a harmadik éve részben garantált, az utolsó szezon csapatopciós.

Több játékos új szerződéséről is részletek derültek ki. Michael Scotto (HoopsHype) értesülései szerint Domantas Sabonis 5 éves megállapodásából 203,6 millió dollár garantált, míg további 13 millióhoz bónuszok formájában juthat hozzá. Khris Middleton 3 éves, 102 milliós szerződéséből 93 millió garantált, a többi bónusz lehet, és az utolós év játékosopciós. Tyrese Haliburton és Fred VanVleet szerződése is 15 százalékos trade kickert tartalmaz – VanVleet utolsó éve csapatopciós. Jevon Carternek játékosopciója lesz a 2025/26-os szezonra. D’Angelo Russell 2 éves szerződéséből 36 millió dollár garantált, és mindkét évben további 700,000 dollárt kereshet bónuszokkal. Eric Nehm (The Athletic) értesülései szerint Jae Crowder a veterán minimumért maradt a Bucksnál. Tim MacMahon (ESPN) jelentette, hogy Dwight Powell szerződése utolsó éve játékosopciós.

A Spurs úgy döntött, hogy a draft első helyén kiválasztott Victor Wembanyama nem lép pályára több meccsen a nyári ligában. Már előzetesen is arról lehetett hallani, hogy csak egy-két meccsen fog pályára lépni, miután nagyon hosszú szezonja volt Franciaországban, és ez be is igazolódott, két meccsen játszott Wembanyama.

Joe Cronin tegnap egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy Damian Lillard cseréjénél mindennél fontosabb, hogy türelmesek legyenek, mert úgy látják, hogy általában azok a csapatok szoktak kijönni jobban egy cseréből, amik nem ugranak rá az első adandó lehetőségre, hanem rászánják az időt egy üzlet összehozására. Ők is így állnak hozzá Lillard elcseréléséhez, türelmesek lesznek, azt nézik majd, hogy mi a legjobb a csapatuknak, és ha ez a folyamat hónapokat vesz igénybe, akkor úgy lesz. Mindig is az volt a céljuk, hogy Lillard köré építkezzenek, és ott ütköztek nehézségekbe, hogy sosem találtak megfelelő üzleteket. Tavaly a hetedik, idén a harmadik helyen draftolhattak, de közben folyamatosan vizsgálták a piacot, hogy képesek-e olyan játékost szerezni ezekért a jogokért, aki azonnal győzelmekhez segítheti őket, ilyen játékosok viszont nem voltak elérhetőek. A 2022-es drafton Shaedon Sharpe nagyobb érték volt, mint amit a hetedik választási jogért kaphattak volna, és a 2023-as drafton meg sem közelítette azt a potenciális ellenérték, amennyit Scoot Henderson ér. Nem feltétlenül ez volt a céljuk, egyszerűen csak folyamatosan azt csinálták, ami a csapat számára a legjobb, de megértik Lillard nézőpontját is, látják abban a logikát, hogy miért menne másik csapathoz. Fontos számukra is, hogy milyen helyzetbe kerül a játékos, milyen lesz a pályafutása hátralévő része, de a saját jövőjüket is figyelembe kell venniük – remélhetőleg találnak egy olyan üzletet, amiben Lillard oda kerül, ahol lenni szeretne, miközben ők is megfelelő ellenértéket kapnak érte, viszont ez bonyolult, és általában nem így működnek a dolgok.

Közvetve ide kapcsolódik, hogy Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a Heat és a Trail Blazers között egy olyan csere körvonalazódhat, amiben az utóbbi csapat három-négy első körös draftjogot kaphatna Lillardért. Kérdéses, hogy a négy valóban összejöhet-e, mivel a Heatnek jelenleg kettő van, ugyanakkor a ligában sok csapat adna legalább egy első köröst Tyler Herro játékjogáért is. Ezen felül lejáró szerződéseket, draftjogokra kicserélési jogokat kaphatna a Trail Blazers Miamiból. Charania azt is megjegyezte, hogy Lillard cseréje szempontjából fontos lehet ez a hét, mert az NBA jelentős része Las Vegasban tartózkodik a nyári liga miatt.

Joel Embiid elmondta, hogy csalódott amiatt, hogy James Harden azzal a szándékkal lépett be a szerződésébe, hogy úgy találjon magának cserelehetőséget egy másik csapathoz. Ezzel együtt megérti, hogy ez üzlet is, az emberek döntéseket hoznak, és nagyra tartja azt, hogy miként kezelte ezt a helyzetet. Kettejük kapcsolatára ez nem lesz kihatással, sőt, továbbra is azt akarja, hogy maradjon, és együtt próbálják meg elérni a céljaikat, vagyis a bajnoki címet, ezért reméli, hogy Harden meggondolja magát. Ezt leszámítva csak annyit mondhat, hogy örül annak, hogy Harden a barátja, azóta közel állnak egymáshoz, hogy megérkezett Philadelphiába, és izgatott amiatt, hogy ezt a barátságot életük végéig fenntartsák.

Michael Grange (Sportsnet.ca) írta meg először, majd Marc Stein (Substack) is megerősítette, hogy a Pacers bejelentkezhet Pascal Siakamért, ők lehetnek az erőcsatár egyik legfőbb kérői. A játékos a szerződése utolsó évét kezdi meg a Raptorsnál, emiatt Torontóban is nagyobb hajlandóságot mutathatnak az elcserélésére, noha a játékos a hírek szerint inkább maradna náluk. Korábban a Hawks érdeklődéséről is lehetett hallani, és nem lenne meglepő, ha további csapatok is bejelentkeznének érte, amennyiben a Raptors valóban elérhetővé teszi Siakamot.

Koby Altman a Cavaliers terveiről beszélt, és kijelentette, hogy a nagy négyesük egyben tartása a cél, vagyis Donovan Mitchell, Darius Garland, Evan Mobley és Jarrett Allen megtartása. Sosem tesz ígéreteket, mert nem lehet tudni, hogy milyen csoda történik majd, de mindannyian tudják, hogy mennyire fontosak a csapat számára. Más csapatoktól kapnak megkereséseket, mert azok is a munkájukat végzik, de egyikük cseréjéről sem folytattak komoly beszélgetéseket. Ezzel a maggal 51 meccset nyertek tavaly, és sokkal több van még bennük, úgy gondolja, hogy a folytatásban csak jobbak lesznek.

Giannis Antetokounmpo szeptembertől jogosult lesz egy szerződéshosszabbításra a Bucksnál, és ezzel kapcsolatban megkérdezték Jon Horst általános igazgatót, hogy ez mekkora szerepet játszik abban, hogy miként építik a keretüket. A szakember szerint az a munkájuk, hogy Antetokounmpót a csapatnál tartsák, mert szerinte ő a legelképesztőbb ember, szupersztár, csapattárs és vezér minden sportot figyelembe véve, és hihetetlen áldás, hogy náluk játszik. Szuper az a felelősség, hogy az a feladatuk, hogy minden évben győzelemre játsszanak és a bajnoki címért küzdjenek, hogy meg tudják őt tartani. Eddig ezt meg tudták ugrani, és mindent megtesznek azért, hogy ezt megismételjék.

Jovan Buha (The Athletic) értesülései szerint Christian Wood és Bismack Biyombo is kiszemelt lehet a Lakersnél. Az újságíró úgy tudja, hogy az aranysárga-lilák Dario Saric iránt is érdeklődtek, mielőtt elfogadta volna a Warriors ajánlatát. Tegnap arról már beszámoltunk, hogy Rob Pelinka elmondása alapján a Lakers Jaxson Hayestől eltérő karakterjegyekkel rendelkező magasembert keres, ez a leírás inkább Woodra illik.

John Wall a minap privát edzést tartott, és Kelly Iko (The Atheltic) értesülései szerint többek között a Celtics és a Trail Blazers megfigyelői is részt vettek az eseményen. Ian Begley (SNY.tv) arról számolt be, hogy a Knicks illetékesei megnézték Alize Johnson és Ben McLemore privát edzését is a minap.

Adam Silver kijelentette, hogy az előrelátható jövőben egyetlen állami befektetési alap sem lesz többségi tulajdonos az NBA-ben. Nem akarja azt mondani, hogy ez sosem fog megtörténni, de jelenleg ez nem opció. Ha ezektől eltekintenek, akkor is elmondhatja, hogy számukra nagyon fontos az, hogy olyan tulajdonosaik legyenek, akik képesek irányítani a csapatukat, és felelősséget vállalnak a szurkolók, a partnereik és a játékosok irányába is. Nagyon fontos a számukra, hogy minden csapatnál legyen egy személy, aki a felelősséget vállalja, hogy kapcsolatot teremt a helyi közösséggel, a játékosokkal és a liga többi partnerével is. Mint ismert, az NBA-ben csak az lehet irányító tulajdonos, aki legalább 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a csapatban, míg állami befektetési alapok legfeljebb 5 százalékos részesedéssel bírhatnak jelenleg – az elmúlt hónapban Katar ekkora részesedét vásárolt a Monumental Sports & Entertainment csoportban, ezzel a Wizards, a WNBA-s Mystics, valamint az NHL-ben szereplő Capitals résztulajdonosai lettek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus