Hírmorzsák 2023-07-13 (10:30)

LeBron James megerősítette, hogy folytatja a pályafutását. James mellett Nikola Jokics és Jamal Murray is díjat kapott az ESPY-gálán. Dirk Nowitzki-t Steve Nash és Jason Kidd, Dwyane Wade-et Allen Iverson, Gregg Popovich-ot a Spurs négy legendája fogja beiktatni a Hírességek Csarnokába. Kristaps Porzingis aláírta a hosszabbítását, Jaylen Brown szupermax hosszabbítására még várni kell. A Jazz érdeklődhet Tyler Herro iránt. Zion Williamson, Pascal Siakam és OG Anunoby sem volt elérhető az 1/3-ért, a Pelicans draftjogokat adott volna a Trail Blazersnek. James Harden nem követeli, de kéri a cserélését a 76erstől. A Warriors egyelőre nem igazol többet. Bojan Bogdanovic ismét felmerülhet a Mavericksnél. Adam Silver megint ugyanazt mondta a liga bővítéséről. Ja Morant ügyvédjei önvédelemre hivatkoznak a tavaly nyári incidensnél. Domantas Sabonis kihagyja a világbajnokságot. Neemias Queta fáradásos törést szenvedett. Willy Hernangómez Barcelonába igazolt.

Az éjszaka tartották meg az ESPY-gálát, ahol LeBron James megkapta az Év Rekorddöntő Teljesítménye elismerést, illetve megerősítette, hogy folytatja a pályafutását. Elmondta, hogy az nem érdekli, hogy hány pontot szerez még pályafutása során, illetve mit tud még eléri a pályán, mert az a fő kérdés, hogy tud-e úgy játszani, hogy ne csalja meg a sportágat. Amint eljut odáig, hogy nem tud magából mindent kiadni a pályán, a pályafutása befejeződik, de szerencsére még nem tart itt. Amikor a szezon befejeződött, nem volt biztos abban, hogy folytatni fogja, és amikor erről beszélt, akkor azt kérdezte magától, hogy képes-e még úgy játszani, hogy ne csalja meg a sportágat, képes-e továbbra is mindent kiadni magából a pályán. Az az igazság, hogy néhány éve már minden szezon végén felteszi magának ezeket a kérdéseket, csak nem beszélt erről nyilvánosan.

James mellett még két NBA-játékos kapott elismerést az ESPY-gálán, és mindkét díj Denverbe került. Nikola Jokics kapta meg a Legjobb NBA-játékos díját, míg Jamal Murray a Legjobb Visszatérő Sportoló díját kapta meg. A Legjobb Csapat díját a Kansas City Chiefs nyerte el, míg a Legjobb Férfi Sportoló elismerést a csapat sztárja, Patrick Mahomes kapta.

A Hírességek Csarnoka kihirdette, hogy a 2023-as osztály egyes tagjainak a beiktatásában kik fognak közreműködni. Dirk Nowitzki mellett két legendás irányító, Steve Nash és Jason Kidd fog ott állni a ceremónia idején, Dwyane Wade-et Allen Iverson fogja kísérni, míg Pau Gasol mellett Toni Kukoc lesz majd ott. A Spurstől két legenda is most kerül be, Tony Parker mellett nem meglepő módon Manu Ginobili és Tim Duncan lesz ott, és az sem okoz meglepetést, hogy a szintén idén bekerülő Gregg Popovich beiktatásán a Parker-Ginobili-Duncan trió, valamint David Robinson fog közreműködni. A teljes névsor ide kattintva olvasható arról, hogy a 2023-as osztály egyes tagjait kik fogják beiktatni.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Kristaps Porzingis hivatalosan is aláírta a 2 éves, 60 millió dolláros szerződéshosszabbítását a Celticsnél, így a következő 3 szezonban összesen 96 millió dollárért fog játszani. Adam Himmelsbach (Boston Globe) eközben arról írt, hogy Jaylen Brown szupermax hosszabbítására még várni kell, a felek továbbra is a részletekről egyezkednek. Az az általános várakozás, hogy megszületik majd a megegyezés, és a hírek szerint nem is az a bökkenő, hogy a Celtics kevesebbet kínál az 5 éves, 295 millió dolláros maximumnál, hanem olyan részleteken megy az egyezkedés, hogy az ötödik év legyen-e játékosopciós, illetve a szerződés tartalmazzon-e trade kickert.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) információi alapján a Jazz érdeklődhet Tyler Herro iránt, beszállhatnak harmadik csapatként Damian Lillard esetleges Portlandből Miamiba cserélésébe. Fischer kiemelte, hogy korábban leginkább a Nets és a Bulls érdeklődéséről lehetett hallani, és a Nets úgy vette volna át Herro szerződését, hogy közben megszabadul Ben Simmonstól, de ezen a fronton nem folytak érdembeli tárgyalások. A Jazz már tavaly nyáron felvette a kapcsolatot Herro-val, amikor Donovan Mitchell Heathez cserélése terítéken volt, míg Miamiban úgy gondolják, hogy Herro játékjogáért biztosan fognak kapni legalább egy első körös draftjogot.

Zach Lowe (ESPN) arról írt, hogy a Trail Blazers több játékos iránt is érdeklődött a drafton az 1/3-as választás felajánlásával, ugyanakkor a Pelicans és a Raptors sem állt készen arra, hogy feladják ezért Zion Williamson, Pascal Siakam vagy OG Anunoby játékjogát. A Clippers tagadja, hogy valóban felmérték volna Paul George piacát, ugyanakkor a Trail Blazers számára is problémás lett volna feladni az 1/3-as picket egy 33 éves, sérülékeny játékosért. A Netsnél fel sem merült, hogy odaadják Mikal Bridgest az 1/3-ért, míg a Heat kinevette őket, amikor Bam Adebayo-ért ajánlották azt fel. Andrew Lopez és Brian Windhorst (mindketten ESPN) utóbbi podcastjében értekeztek arról, hogy a Pelicans tényleges ajánlatot nem is tett az 1/2-ért és az 1/3-ért sem, csak beszélgetéseket folytattak ezekről, és nem játékosok, hanem jövőbeli első körös draftjogok köré építették volna a hipotetikus csomagjukat.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy egyre többen számítanak arra, hogy James Harden végül maradni fog a 76ersnél, és Ramona Shelburne (ESPN) ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a csapat továbbra sem áll közelebb a játékos elcseréléséhez, mint amikor először cserét kért. Harden azóta újfent találkozott Daryl Morey-val, ismét elbeszélgettek, és a játékos itt megismételte a cserekérelmét – az újságíró hangsúlyozta, hogy Harden nem követeli, hanem kéri a cserélését. A 76ers továbbra sem fog sietni ezzel, mert a csapatnál tudják, hogy övék a helyzeti előny, mivel Harden döntött úgy, hogy lehívja az opcióját, és hiába lesz szabadügynök egy év múlva, addig is muszáj lesz játszania, akár Philadelphiában, akár azon kívül. Arról sem tettek le a 76ersnél, hogy meggondolja magát, Joel Embiid, Patrick Beverley és PJ Tucker is beszélt vele. Shelburne arra is kitért, hogy Harden cserekérelme anyagi megfontolású, mivel arra számított, hogy a maximumért fognak vele hosszabbítani: tavaly még belement abba, hogy lemondjon némi pénzről, míg idén nem kommunikálták azt felé, hogy ezért kompenzálni fogják, és emiatt csalódott.

Anthony Slater (The Athletic) számolt be arról, hogy a Warriors várhatóan nem igazol senkit sem a következő időszakban, mivel arra várnak, hogy hátha elérhetővé válik egy bizonyított veterán, mint például Rudy Gay, de egy esetleges csere miatt is tarthatják az üres helyet. Amennyiben senkit sem igazolnak a nyáron, akkor az edzőtáborban is kiharcolhat magának valaki egy helyet a keretükben, erre a legnagyobb eséllyel Lester Quinones indulhat. Szintén Slater írta meg, hogy a Warriors érdeklődött KJ Martin iránt, mielőtt a Rockets a Clippershez cserélte őt, míg a szabadügynökök közül Mason Plumlee és Alex Len helyzetét is figyelték, de egyik center sem váltott csapatot a nyáron.

Tim MacMahon (ESPN) úgy hallotta, hogy a Mavericksnél ismét napirendre kerülhet Bojan Bogdanovic megszerzésének a lehetősége. Kérdéses, hogy rendelkeznek-e a megfelelő ellenértékhez ahhoz, hogy valóban megszerezzék őt, és sokkal valószínűbb, hogy inkább a centerrotációjukat fogják tovább erősíteni. A Mavericks azért sincs könnyű helyzetben, mert Grant Williams megszerzése után a hard cap vonatkozik rájuk, emellett a jövőbeli első körös draftjogaik közül is csak a 2027-est tudnák bevonni egy esetleges cserébe. Williams sign&trade ügylete egyébként az elmúlt nap során vált hivatalossá.

Adam Silver ismét megkapta az unalomig ismételt kérdést a liga esetleges bővítéséről, és ismét elmondta erre ugyanazt a választ. A bővítéssel leghamarabb az új közvetítési megállapodás megkötése után fognak foglalkozni, és ezt követően sem biztos, hogy meg fog történni, ugyanakkor a növekedésre természetes folyamatként tekintenek. Silver szerint a Summer League a 31. franchise az NBA-ben, és az sem titok, hogy Seattle komolyan érdeklődik, ahogyan más piacok is. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a bővítéssel kapcsolatosan nem tettek lépéseket, nem találkozgatnak potenciális befektetőkkel, az érdeklődőknek is ugyanazt mondják, amit nyilvánosan kommunikálnak, vagyis azt, hogy nem most foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Tovább folytatódik Ja Morant tavaly nyári ügye, ami abból bontakozott ki, hogy a házában egy barátságosnak induló kosarazás közben megütötte az akkor 17 éves Joshua Holloway-t, miután a srác arcon dobta őt egy labdával. Morant ügyvédjei beismerték, hogy védencük egyszer valóban megütötte Holloway-t, de ezt önvédelemből tette, és szerintük a helyi törvények értelmében nem vonható felelősségre ezért. A következő lépés az lesz az ügyben, hogy kikérik Tennessee államügyészének a véleményét is, hogy alkalmazható-e a szóban forgó törvény, ami arról szól, hogy akik az otthonukban fenyegetve érzik magukat, erőszakkal léphetnek fel.

Hüvelykujjsérülés miatt eddig is kérdéses volt, hogy Domantas Sabonis tudja-e vállalni a világbajnoki szereplést, mostanra viszont eldőlt, hogy nem lesz ott a tornán. Litvánia szövetségi kapitánya, Kazys Maksvytis keretet hirdetett, amiben nincs ott Sabonis, és a szakember elmondta, hogy a magasember megpróbált műtéti beavatkozás nélkül felépülni abból a sérülésből, amit még decemberben szenvedett el, de ez nem jött össze időben. A kapitány elmondta, hogy a játékos bocsánatot kért azért, hogy nem tudja vállalni a szereplést, és ígéretet tett arra, hogy jövő nyáron a válogatott rendelkezésére fog állni. Noha Maksvytis szavaiból azt lehetett kivenni, hogy Sabonist végül megműtötték, James Ham (The Kings Beat) értesülései szerint nem történt beavatkozás: vagy rosszul informálták a szövetségi kapitányt, vagy egy félrefordítás miatt lehetett ezt kivenni a mondandójából.

A Kings bejelentette, hogy fáradásos törést és a lábközépcsont kificamodását diagnosztizáltak Neemias Quetánál, a sérülést a nyári ligában szenvedte el. A korlátozott szabadügynök magasember az elmúlt két szezonban összesen 20 meccsen lépett pályára a Kings színeiben, ugyanakkor az elmúlt idény végén beválasztották a G Liga legjobb ötösébe, és az MVP-szavazáson is a második helyen zárt.

Willy Hernangómez elhagyja az NBA-t, 3 évre szóló megállapodást írt alá a Barcelona csapatával. A center spanyolországi játékjoga a Real Madridnál volt, ugyanakkor ők most adtak új szerződést Walter Tavaresnek, így nem meccselték a Barcelona ajánlatát. Hernangómez 7 szezont játszott az NBA-ben a Knicks, a Hornets és a Pelicans színeiben, az elmúlt idényben 38 meccsen átlagosan 12,1 perc lehetőséget kapott. Az EuroHoops arról is beszámolt, hogy a Barcelona Juancho Hernangómeznek is ajánlatot tett, de ő még nem döntött arról, hogy elfogadja-e azt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus