Hírmorzsák 2023-07-12 (8:30)

Bevezetik a floppok meccsen belüli büntetését és a második challenge lehetőségét is. Zion Williamson tudja, hogy sok mindent jobban is csinálhatott volna az eddigi pályafutása során. Sajtóértesülések szerint egyre valószínűbb, hogy James Harden marad a 76ersnél. Kyrie Irving az Anta cipőit hordja innentől. Irving, Draymond Green és Desmond Bane új szerződésében is 15 százalékos trade kicker van.

Az NBA igazgatótanácsa a tegnapi ülésén megszavazta mindkét korábban pedzegetett szabályváltoztatást, miután a liga versenybizottsága is ellenvetés nélkül terjesztette azt eléjük. A következő szezontól kezdve meccsen belül fogják büntetni a floppoló játékosokat, ezért a vétségért az ellenfélnek jár majd egy büntető, ugyanakkor a szabály értelmében a játékvezetőknek nem kell azonnal megállítaniuk a játékot, hanem megvárhatják a következő játékmegszakítást is az ítélettel – ezt a szabályt egyelőre csak a következő szezonra vezetik be, hogy élesben is kipróbálják a rendszert. A szabály fontos kitétele, hogy a labdabirtoklás nem kerül a másik csapathoz ezeknél az ítéleteknél. A vétkes nem sportszerűtlen technikait fog kapni, vagyis ezek begyűjtése nem fog kiállításhoz, eltiltáshoz vezetni, viszont az utólagos pénzbüntetés mértéke ugyanakkora lesz, mint egyéb technikai vétségeknél.

A másik szabálymódosításról is már lehetett hallani, innentől kezdve egy második challenge kikérésére is lesz lehetőségük azoknak az edzőknek, akik ezt elsőre sikeresen tették meg, viszont ha a második videózás is sikeres, akkor már nem fognak arra újabb lehetőséget kapni. Az eddigi érvényben lévő szabály értelmében a challenge-et kérő csapat elveszített egy időkérést, ha sikertelenül kérték ki a visszanézést, és ezt most annyival egészítették ki, hogy akik másodszor is kikérik a visszanézés lehetőségét, azok annak a kimenetelétől függetlenül elveszítenek egy időkérést, ezáltal nem fog növekedni a mérkőzések hossza. A két szabálymódosítás egy ponton össze is ér, floppok visszanézésére nem lehet kikérni a challenge-et.

Zion Williamson arról beszélt, hogy az NBA-be érkezése óta négy szezon alatt összesen 114 meccsen lépett pályára az alapszakaszban. Elmondta, hogy nehéz volt ez az időszak, 20-22 évesen övé lett a világ összes pénze, vagy legalábbis ő annak érezte, de eljutott arra a pontra, hogy bölcsebb lett, elkezdte magát körbevenni tapasztaltabb emberekkel. Ahogyan az egykori Duke-os edzője, Mike Krzyzewski is tanította neki, vállalnia kell a felelősséget. Sok dolgot csinálhatott volna jobban, ezt nem tette meg, ugyanakkor a hibái kijavításán dolgozik. Nem azért hagyott ki ennyit meccset, mert nem akar játszani, és mindig, amikor vesztes meccsen nézi a csapatát, azt érzi, hogy meg tudná változtatni a mérkőzés kimenetelét. Azt akarja, hogy az emberek tudják, hogy ő csak játszani akar, ott akar lenni a pályán, nem akar sérülten az oldalvonal mellett ücsörögni. A nyár során a rugalmasságán, a szalagjain dolgozik, mert úgy gondolja, hogy ez fogja őt a pályán tartani hosszabb időszakokra, és nem az, hogy lead magáról egy csomó súlyt (Williamson fel is hozta példának LeBron Jamest, aki szintén rengeteget dolgozik a rugalmasságán – a szerk.).

Dave McMenamin (ESPN) számolt be arról, hogy a közelmúltban sokakkal beszélt James Harden helyzetéről, és jelenleg minden jel afelé mutat, hogy maradni fog a 76ersnél. Nem tűnik úgy, hogy realitása lenne annak, hogy a Clippershez cserélik őt, miközben a 76ersnek szüksége is van rá, amíg nem tudják megoldani a pótlását, így esélyes lehet, hogy Harden Philadelphiában játszik a következő szezonban is.

Tegnap bejelentették, hogy Kyrie Irving a kínai Anta sportszergyártóval kötött 5 évre szóló szponzori megállapodást. Irving kreatív igazgatói posztot is kapott a vállalatnál, vagyis lehetősége lesz további játékosokat odacsábítani, illetve együttműködési megállapodásokat is köthet másokkal. Az irányító első saját cipőjét az új sportszergyártójánál a következő év elején mutathatják be.

Isaiah Stewart hivatalosan is aláírta a hosszabbítását a Pistonsnál. Eugene Omoruyi two-way szerződést kapott a Wizardstól. Noah Clowney aláírta az újoncszerződését a Netsnél.

Újabb játéksok szerződéséról derültek ki részletek. Draymond Green, Kyrie Irving és Desmond Bane megállapodása is tartalmaz egy 15 százalékos trade kickert. A Timberwolvesnál Shake Milton és Troy Brown Jr. is 2 évre írt alá, de mindkettejük esetében csak a szerződés első éve garantált, ugyanakkor Nickeil Alexander-Walker mindkét éve teljesen garantált. Aaron Holiday szerződése csak részben garantált a Rocketsnél. Coby White 3 éves szerződéséből 36 millió dollár garantált, és minden évben 1,3 milliót érhet el bónuszok formájában. Trey Lyles 2 évre 16 millió dollárért írt alá, de mindkét évben további 1,2 millió dollár ütheti a markát bónuszokkal. White és Lyles bónusza is a „nem valószínű” kategóriába esik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus