Hírmorzsák 2023-07-23 (10:00)

Újabb négy játékos a Select Teamben. A Bulls a török bajnokságból igazolt. Steve Kerr elismerte, hogy rajta is múlt a GSW tavalyi szereplése, de az új igazolások miatt nagyon bizakodó, hogy újra minden klappolni fog. A Spurs és a Rockets akarta leigazolni Reaves-t, aki eloszlatott egy pletykát is. Majdnem kész a Spurs új edzőközpontja. Kyrie Irving parádésan debütált a Drew League-ben (videóval). A 76ers tulajdonosi köre bevásárolt az NFL-ben is. A Hornets nyári ligájában egyedül James Nnaji volt dicsérhető. Dilemma előtt a Pelicans. Joel Embiid és Trae Young is aranygyűrűvel gazdagodott. LeBron James meglepte Lionel Messit. 

További négy játékos neve vált ismertté, akik segítik majd a világbajnokságra készülő Team USA munkáját. Az már korábban kiszivárgott, hogy a Select Teamben ott lesz Chet Holmgren, Jalen Green, Jalen Williams, Cade Cunningham és Keegan Murray, Adrian Wojnarowski (ESPN) és Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint csatlakozik hozzájuk Naz Reid, Trey Murphy, Payton Pritchard és Quentin Grimes is. 

Néhány kisebb igazolás történt. A Toronto Raptors visszaigazolta Jeff Dowtint - korábban a csapat G-Ligás alakulatában játszott, új szerződése pedig nagyrészt garantált, így valószínűleg a végleges keretben is helyet kap majd. A Chicago Bulls a török Onuralp Bitimnek ad two-way szerződést, akit az előző évadban a Bursaspor színeiben All-EuroCup Második Ötösbe választottak. 

A Warriors vezetőedzője, Steve Kerr önkritikusan elismerte, hogy a 2022-23-as évadban nem igazán tudott jó kapcsolatot kialakítani csapatával. Idén nyáron volt ideje gondolkodni, hogy mit kellett volna máshogy csinálnia, ugyanakkor a vereség néha új energiákat ad, amiből fel lehet építeni magunkat - a csapatnál ez az edzővel kezdődik, és már most alig várja, hogy kezdődjön a felkészülés. Kerr dicsérte az új GM-et, Mike Dunleavy Jr.-t, amiért megértette, hogy még nyitva van a gárdánál a bajnoki ablak és olyan tapasztalt veteránokat szerzett, mint Chris Paul, Dario Saric és Cory Joseph. Szerinte fontos kiemelni, hogy az érkezők vezér típusúak, illetve a 2023-24-es évadban sokkal jobb lesz a fiatal-veterán egyensúly a csapatban. Elismerte, hogy a tavaly őszi Draymond Green-Jordan Poole incidens negatívan befolyásolta a csapatot, elveszett némi bizalom, de most az a cél, hogy ismét felépítsék azt a bizalomra épülő környezetet, ami korábban sikeressé tette őket. 

Az All The Smoke podcastben Austin Reaves mondta el, hogy a nyári átigazolási szezonban mindenképp maradni akart a Lakersnél, de két másik kérője is volt. Mielőtt a Houston Rockets leigazolta Fred VanVleetet, őt is megkeresték, illetve egy másik texasi gárda, a San Antonio Spurs is érdeklődött iránta. Reaves tisztázott egy június elején felröppent pletykát is: elmondta, hogy a hírek ellenére nem hogy nem randizott az énekesnő Taylor Swifttel, de életében nem is találkozott vele. Russell Westbrookról azt mondta, hogy a médiában beszélnek mindenfélét, de ő csak a legjobbakat mondhatja róla csapattársként és emberként is, mindenkit folyamatosan támogatott és ösztönzött, hogy még jobb legyen. 

Ha már Spurs, az utolsó simításokat végzik a csapat új, futurisztikus edzőközpontján, a The Rock at La Cantera-n, ami egy 500 millió dolláros épületkomplexum része és nagyrészt a klubot tulajdonló Holt-család finanszírozta. A csapat ügyvezetője, RC Buford az elmúlt évtizedben nagyjából 200 edzőközpontot nézett meg, amelyek között volt síhez, futballhoz, kerékpárhoz, Forma 1-hez, sőt e-sporthoz kötődő is. Buford szerint nem azért építették, hogy a legjobbak legyenek az NBA-ben, hanem hogy kielégítsék a csapat minden szükségletét és a lehető legjobb környezetet biztosítás a Spurs jövőjének fejlesztéséhez. A teljes komplexum egy közösségi tér is lesz, ami San Antonio lakóit is kiszolgálja, és a jövőnek építették: a minimálisra szorítják az energiafelhasználást. Fontos cél, hogy egy családbarát hely jöjjön létre, amely rengeteg ingyenes szórakozási lehetőséget nyújt a gyerekeknek. Egy dolog nem változik az eddigi edzőközponthoz képest: bár a kosárlabda-komplexum majdnem háromszor akkora lesz, de maga a munkacsarnok mérete és design-ja alig változik. Az még bizonytalan, hogy az új komplexumban Gregg Popovich-nak megmarad-e a privát bortároló helyisége…

A G-Liga decemberben hagyományosan Las Vegasban tartja a szezon közbeni Showcase-t. Ekkor pár napra minden G-Ligás csapat itt gyűlik össze és a játékosok az NBA-csapatok szakértői előtt mutathatják meg magukat. Idén a Las Vegasban rendezendő szezon közbeni torna miatt a Showcase Orlandóba költözik - egyelőre átmenetileg. 

Hosszú évek után sor került Kyrie Irving debütálására a leghíresebb profi-amatőr nyári bajnokságban, a Drew League-ben. A hátvéd rögtön rekordot állított fel: a sorozat 50 éves történelmében ő az első NBA-játékos, aki tripla-duplázni tudott. 

6.05 milliárd dollárért kelt el a Washington Commanders NFL-csapata, ami annyiban érinti az NBA-t, hogy a franchise-t megvásárló csoport, a HBSE (Harris Blitzer Sports and Entertainment) tulajdonolja a Philadelphia 76erst, és a csoport befektetője többek között Magic Johnson is. A HBSE immár három major ligában érdekelt, hiszen 2013 óta az NHL-es New Jersey Devilst is tulajdonolja. 

Christian Clark (NOLA.com) szerint komoly dilemma előtt áll a New Orleans Pelicans, mivel jelenleg 3 millió dollárral vannak a luxusadó szinte felett. Nem is a kifizetendő 4.4 millió dolláros luxusadó az igazi probléma, hanem az, hogy idén még a  különadó szintje alatt voltak és 17.3 millió dollárt kaptak a luxusadós bevételekből (kilenc csapat fizetett be luxusadót, amiből a többi 21 csapat egyenlő arányban részesedett - a szerk.). Az újságíró szerint Gayle Benson tulajdonos könnyedén kifizethetné a 4.4 millió dollárt, de egy playoff nélküli év után nem biztos, hogy meg akarja tenni. 

Az ismert szakíró, John Hollinger (The Athletic) a Charlotte Hornets katasztrofális nyári ligás szerepléséről értekezett, miután a gárda 1-6-tal és -55-ös pontkülönbséggel zárt annak ellenére, hogy nyolc olyan játékos lépett pályára, akinek szerződése van a Hornets-szel. Senki nem játszott igazán jól, az októberben idő előtti hosszabbítást kapható James Bouknight és Kai Jones egyenesen kiábrándítóan szerepelt, nem igazán látszott, mire is járna az új kontraktus. Hollinger kiemelte, hogy a második körben draftolt James Nnaji (FC Barcelona, korábban Rátgéber Akadémia) védekezésben kifejezetten szép dolgokat mutatott, később hasznos tagja lehet a csapatnak, de egyelőre még draft-and-stash projekt, várhatóan még 1-2 évet Európában kell tanulnia. 

Az uborkaszezon biztos jele, hogy családi hírek is beférnek a Morzsába. A hétvégén két NBA-sztár is megszerzett egy fontos aranygyűrűt: Joel Embiid és Trae Young is megnősült. 

Végül a legendák találkozója maradt: LeBron James is tiszteletét tette Lionel Messi MLS-debütálásán az Inter Miami színeiben, és le is pacsizott a hétszeres Aranylabdás argentin sztárral - Messi nem tudott róla, hogy James is ott lesz, sikerült a meglepetés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus