Hírmorzsák 2023-08-05 (9:00)

Davis 2028-ig maradhat a Lakers-nél - ügynöke szerint a munkamorálját díjazta a csapat. Ntilikina a Hornetsnél. Cade Cunningham villogott a Team USA-Select Team meccseken, teljesen meggyógyult a műtétje után. Steve Kerr örül, hogy a Select Team teszi a dolgát és megnehezíti csapata életét. Kerr szerint CP3 megszerzése igazi luxushelyzetet teremt, Cousins szerint Paul jelenleg nem igazán erősítés a GSW-nek. Derrick White nagyon várja, hogy többet labdázzon a Celticsben. Nowitzki és Wade jobb kapcsolatba került. Dillon Brooks szerint a kanadai válogatott komoly eredményt szeretne elérni. Luka Doncic összetérdelt egy görög játékossal, de nincs nagyobb baja. Diana Taurasi az első WNBA-játékos, aki elérte a 10 000 pontot. 

Reggel külön beszámoltunk róla, hogy Anthony Davis megegyezett a Lakersszel, a magasember 2028 nyaráig tartó hosszabbítást fog aláírni. Ezt Rich Paul, a játékost képviselő Klutch Sports vezetője jelentette be, hozzátéve, hogy még egy dologról egyeztetnek, hogy legyen-e játékosopció a megállapodásban. Az új megállapodás nem a semmiből jött, nemrég Rob Pelinka, a Lakers GM-je arról beszélt, hogy Davis bajnoki címet szállított a csapatnak, igazi vezér és kapitány. Rich Paul hozzátette, hogy a Lakers a játékos munkamorálját díjazta. Mindig akadnak sérülések, ez a játék része, viszont amikor Davis egészséges, maximálisan odateszi magát, ő nem az a típus, aki túlsúlyosan érkezik az edzőtáborba és elcsalja a tréningeket. 

Egy szerződtetés is akadt tegnap: Frank Ntilikina egyéves, részlegesen garantált szerződést írt alá a Charlotte Hornets-szel - az előző szezonban 47 meccsen játszott a Dallasban. A Thunder által megszerzett spanyol válogatott Usman Garuba azt nyilatkozta a Marca-nak, hogy számára nem kérdés, hogy karrierje hátralévő részét az NBA-ben akarja eltölteni, nem szándékozik visszatérni Európába. 

Csütörtök óta gőzerővel készül a világbajnokságra a Team USA, a Las Vegasban tartott edzőtábor második napján a válogatott a munkájukat segítő Select Teammel játszott több rövidebb házi edzőmeccset. Két mini-meccsen lehetett jelen a média, mindkettőt a Select Team nyerte, különösen Cade Cunningham villogott egy Luka Doncic-hoz hasonló szerepkörben. Cunningham elmondta, hogy Jamahl Mosley vezetőedző kérésére próbált a Dallas klasszisához hasonlóan játszani, hogy a felnőttcsapat fel tudjon készülni arra az esetre, ha Szlovéniával találkoznak a tornán. A Pistons fiatalja az előző szezon túlnyomó részét a bal lábában kialakult fáradásos törés miatt kihagyta, meg is kellett műteni, most viszont elmondhatta, hogy teljesen egészséges, a lába már egyáltalán nem hátráltatja, felszabadultan játszhat és remekül is érzi magát az edzőtáborban, mert egészen különleges a közeg. Már nagyon várja a Pistons felkészülését, mert szerinte Monty Williams érkezése a legjobb dolog, ami a fiatal Detroittal történhetett. 

Steve Kerr szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az ilyen kis edzőmeccseknek már hagyománya van: mindenki hallott már a legendás 1992-es edzőmeccsről, ahol az akkori fiatalok lenyomták a Dream Teamet, de neki személyes élményei is vannak egy 2019-es felkészülési meccsről, ahol az akkori B-csapat szétrúgta a válogatott fenekét. Örül neki, hogy az idei Select Team is azt teszi, amit az elődei: a legkülönfélébb módokon próbál kihívás elé állítani. Kerr hozzátette, hogy külön örül Cunningham játékának, mert láthatóan maga mögött hagyta a nehéz időszakot. Walker Kessler, a Jazz centere remekül érzi magát a válogatottban, mert miután a nyarak általában az erősítésről szólnak, most egy olyan lehetőséghez jutott, hogy a játékát is a legmagasabb szinten tudja fejleszteni. 

John Schuhmann, az NBA.com szakírója arról írt, hogy 5 aspektus lehet fontos a Team USA 2023-as csapatával kapcsolatban. Nincs a keretben igazi veterán vezér, minden játékos első felnőtt válogatott tornájára készül; egyetlen játékos sem került be idén egyik All-NBA ötösbe sem; nem a legfiatalabb a keret (a 2004-es olimpiai, illetve a 2006-os és 2014-es vébé-keret átlagéletkora is alacsonyabb volt); nincsenek benne elöl draftolt játékosok (összesen négy játékos kelt el anno a Top5-ben); a 2019-es világbajnokság kudarca és a hatalmas múlt (18 vébéből 14-et a Team USA nyert, mérlegük: 140-10) komoly nyomás alá helyezheti a tapasztalatlan csapatot. 

A kanadai válogatott is készül, Dillon Brooks szerint nagyszerű, családias a hangulat a nemzeti csapatnál, mindenki otthonosan érzi magát és azon dolgozik, hogy valami igazán nagy dolgot tegyen a hazájáért. Ő személy szerint szinte teljesen ignorálja a közösségi médiát, csak a teste felkészítésére és a játéka csiszolására fókuszál, igyekszik kizárni minden hátráltató tényezőt. Luka Doncic a görögök elleni felkészülési meccsen összetérdelt egyik ellenfelével, de Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint a Mavs-nél nem aggódnak, nem történt komolyabb baj - a szlovén csapatvezetés csak elővigyázatosságból cserélte le Doncic-ot az eset után. 

Steve Kerrt arról is kérdezték, hogyan nézhet ki a Warriors kezdőötöse a következő évben tekintettel arra, hogy az érkező Chris Paul eddig mind az 1214 alapszakasz-meccsén kezdett. A Warriors vezetőedzője szerint lesz három hét edzőtábor, amikor mindent kipróbálhatnak, és ezt követően fog összeállni a rotáció. Úgy érzi, hogy Paul csatlakozása a kerethez igazi luxus, mert a liga történetének egyik legjobb versenyzője, és minden idők egyik legjobb irányítója - elképesztő módon tudja kontrollálni a játékot és a tempót, illetve nagyon vigyáz a labdára. Tavaly iszonyatos mennyiségű labdát adtak el, de Paul annyira okos játékos, hogy ezt orvosolni fogja akár Steph Curry mellett játszik, akár nem - a csapat tele van okos játékosokkal,ez pedig a múltban mindig valami jót hozott. 

A témával kapcsolatban akadnak szkeptikusabb hangok is. A SiriusXM NBA Radio egyik adásában DeMarcus Cousins arról beszélt, hogy nem igazán érti a CP3-cserét. Talán úgy gondolkodott a csapat, hogy Paul lejáró szerződésével fel tud szabadítani helyet a fizetéseknél, ugyanakkor a játékot tekintve nem látja, hogy hol tudna Paul segíteni a GSW-nek. Minden tisztelete Paulé, amiért ilyen karriert hozott össze, de pályafutása jelenlegi pillanatában egyszerűen már öreg. Persze lehet, hogy ezen a nyáron megtalálja az ifjúság forrását és MVP-t, illetve reálisabban nézve egy Év Hatodik Embere Díjat nyer, de karrierívét látva Cousins ebben erősen kételkedik. 

Noa Dalzellnek (CelticsBlog) Derrick White azt mondta, hogy másfél év alatt otthonra lelt Bostonban, és imádná, ha sikerülne szerződést hosszabbítani a Celtics-szel - hozzátette, hogy meglátják, mit hoz a jövő, jelenleg minden erejével azon van, hogy felkészüljön az új évadra. Marcus Smart elcserélése után várhatóan sokkal többet lesz a kezében a labda, amihez a csapatnak is hozzá kell szoknia, de ő azon lesz, hogy a társak mindig jó helyen és jó időben kapják meg a játékszert. 

Brad Townsendsel (Dallas Morning Star) Dirk Nowitzki elmondta, hogy áprilisban, amikor bejelentették az idei Hall of Fame-osztályt, az ünnepi vacsorán családja Dwyane Wade-del és családjával került egy asztalhoz. A két játékos között akadtak feszültségek a múltban (Nowitzki példaként hozta fel, amikor a 2011-es nagydöntő egy pontján betegséggel küzdött, de LeBron James és Wade úgy viselkedett, mintha csak bekamuzta volna), most viszont nagyot jót beszélgettek és úgy érzi, hogy megvan a kölcsönös tisztelet. Sok mindent megélt a karrierje során, és a nap végén nem lehet minden ellenfeledből barát - mindenki mond olyan dolgokat, ami nem tetszik a másik oldalnak, viszont ezek a dolgok már vagy 20 éve történtek, úgyhogy a rossz érzések már elmúltak. 

Végül pedig egy korszakos esemény a WNBA-ből: a Phoenix Mercury legendája, Diana Taurasi az első WNBA-játékos, aki átlépte a 10 ezer pontos határt az alapszakaszokat tekintve. A már 41 éves klasszis stílusosan érte el a mérföldkövet, 42 pontot szórva vezette győzelemre egyébként elég rossz szezont futó csapatát, majd viccesen annyit mondott a lefújás után, hogy most nagyjából 50 évesnek érzi magát. A lefújást követően Adam Silver, Magic Johnson, egykori klasszis csapattársa, Dawn Staley, illetve a teniszlegenda Billie Jean King köszöntötte. 

Taurasi 2004-es draftja óta erősíti a Mercuryt, ez idő alatt három bajnoki címhez segítette a gárdát, kétszer Finals MVP, egyszer alapszakasz MVP lett - tíz alkalommal volt All-Star, 10-szer került be az Év Első Ötösébe, négyszer a Második Ötösbe, emellett öt szezonban is ő lett a pontkirály. Máshol is sikert sikerre halmozott, háromszor nyert NCAA-t, hatszor Euroligát, emellett ötszörös (!) olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok. A WNBA-pontlistán egyébként utcahosszal vezet, mögötte a már visszavonult Tina Thompson a második 7488 egységgel. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus