Hírmorzsák 2023-08-06 (8:30)

Ricky Rubio szünetelteti a pályafutását. Vlatko Cancar ACL-szakadást szenvedett. Steve Kerr szerint Jalen Brunson a Team USA vezére. Trae Young menne az olimpiára. JJ Barea Puerto Ricóban lesz edző. R.J. Hunter a Hornetshez igazolt. Harry Giles III edzésre megy a Warriorshoz. Raul Neto Törökországba igazolt. Dirk Nowitzki nem tartja a barátjának Dwyane Wade-et, de tiszteli őt. Indul a Winning Time második évada.

Ricky Rubio bejelentette, hogy határozatlan ideig szünetelteti a pályafutását, mivel a mentális egészségére akar koncentrálni. Köszönetet mondott a spanyol nemzeti csapatnak, amiért támogatják őt és megértik a döntését, emellett mindenkit arra kért, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét, hogy majd akkor képes legyen erről a döntéséről több részletet is elárulni, amikor annak eljön az ideje. Rubio 2005-ben, néhány nappal a 15. születésnapja előtt mutatkozott be a spanyol élvonalban, majd 2011-ben tette át a székhelyét az NBA-be, ahol az elmúlt idény során tért vissza egy ACL-szakadásból, és még 2 évig van szerződése a Cavaliersszel. A címvédő Spanyolország így a 2019-es torna MVP-je nélkül vág neki a világbajnokságnak, és korábban már Lorenzo Brownt is elveszítették egy sérülés miatt.

Mike Singer (Denver Post) számolt be róla először, majd az ESPN forrásai is megerősítették, hogy Vlatko Cancar ACL-szakadást szenvedett pénteken, amikor Szlovénia felkészülési mérkőzést játszott Görögország ellen. Cancar egy zsákolást követő rossz leérkezésnél sérült meg, ami után csak segítséggel tudta elhagyni a pályát, majd az MRI-vizsgálat kimutatta az ACL-sérülést, ami miatt feltételezhetően a teljes következő szezont ki kell majd hagynia a Nuggets játékosának.

Az Egyesült Államok csapata is tovább folytatja a világbajnoki felkészülését, és azt követően, hogy pénteken két edzőmeccset is elveszítettek a B-csapatuk ellen, tegnap már magabiztosan verték a fiatalokat. Leginkább Jalen Brunson tűnt ki a teljesítményével, akit Steve Kerr az edzés után vezérnek nevezett, ő a hangadó, és ez teljesen természetes számára. Egészében nézve is remek csapatuk van, többen is igyekeznek vezérként viselkedni, és ezt jó nézni. Kerr azt is elmondta, hogy a kezdő ötöst illetően nincs semmi sem kőbe vésve, több dolgot is ki fognak próbálni, ugyanakkor Brunson, Mikal Bridges, Brandon Ingram és Jaren Jackson Jr. mindkét napon az első ötös tagja volt, és csak az változott péntekről szombatra, hogy Cam Johnson helyét Anthony Edwards vette át. Az eddigiek alapján az egyértelműnek tűnik, hogy alacsony szerkezetben fog játszani a Team USA, Jackson Jr., Bobby Portis és Walker Kessler hármasából eddig mindig csak egy volt pályán, ellenben Kerr próbálgatta a kétirányítós felállást Brunsonnal és Tyrese Haliburtonnel.

Jalen Brunson a (vezér)szerepét illetően elmondta, hogy az a fontos, hogy önmaga legen a pályán, és ne próbáljon meg eltérően játszani. Abban hisz, hogy példamutatással kell vezetni, használnia kell a hangját, de azt is tudnia kell, hogy kihez beszél. Az első napok alapján úgy gondolja ugyanakkor, hogy ennek a csapatnak az a legnagyobb erőssége, hogy a tagjai kivétel nélkül hajlandóak áldozatokat hozni, és ez az, amire szükségük van a győzelem eléréséhez.

Trae Young arról beszélt, hogy szívesen menne a 2024-es olimpiára a Team USA színeiben, és mindez csak azon múlik, hogy meghívják-e. Tiszteli a veteránokat, és megérti azt, hogy mindenkinek ki kell várnia a sorát, de úgy gondolja, hogy helye lenne a keretben.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla, hogy JJ Barea lesz a Puerto Ricó-i élvonalban szereplő Guaynabo Mets következő vezetőedzője. Barea legutóbb a Mavericks edzői stábjában dolgozott, Dallasban a játékosok fejlesztésével foglalkozott.

Chris Haynes (B/R) jelentette, hogy R.J. Hunter szerződést kapott a Hornetstől. Hunter legutóbb a 2018/19-es szezonban lépett pályára az NBA-ben a Celtics színeiben. Ian Begley (SNY.tv) számolt be arról, hogy az NBA-ben legutóbb a 2020/21-es szezonban lehetőséget kapó Harry Giles III a jövő héten privát edzésen vesz részt a Warriorsnál – Gilest az elmúl napokban a Magic és a Nets is megnézte. Souley Boum meghívót kapott a Nuggets edzőtáborába. Raul Neto nyolc szezon után elhagyja az NBA-t, a Fenerbache adott 1+1 éves szerződést a veterán irányítónak.

Egy hét múlva iktatják be a Hírességek Csarnokába a 2023-as osztályt, aminek többek között Dirk Nowitzki és Dwyane Wade is a tagja. Nowitzki arról beszélt a minap, hogy azt nem mondaná, hogy barátok lennének Wade-del, de nagyon tisztelik egymást. Sok mindenen mentek keresztül a pályafutásuk során, de nem lehet mindenki a barátja, akivel a legmagasabb szinten rivalizált, ez egyszerűen nem így működik. Mindketten mondtak anno olyasmiket, ami nem tetszett a másiknak, de ez lassan 20 éve volt, ezért nincs neheztelés egyik oldalról sem, és jól fogják érezni magukat a következő egy hétben.

A végére egy kis popkulturális kitérő maradt, holnap kezdetét veszi a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty) második évada az HBO Max-on. Az új évad középpontjában a ’80-as évekbeli Lakers-Celtics rivalizálás fog állni, viszont az első évaddal ellentétben nem 10, hanem csak 7 rész lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus