Hírmorzsák 2023-08-13 (9:45)

Beiktatták a 2023-as osztályt a Hírességek Csarnokába. Dwyane Wade megosztotta a pillanatot az édesapjával. Dirk Nowitzki nem mindig szerette a 2023-as osztály tagjait. Gregg Popovich elmesélte, hogy miként alakult a kapcsolata a Spurs legendáival. Tony Parker második apaként tekint Popovichra, Becky Hammon is az edzőnek hálálkodott. Pau Gasol Kobe Bryantről is beszélt. A 76ers nem tárgyal tovább James Harden cseréjéről, a játékos változatlanul távozna Philadelphiából. PJ Dozier Szerbiában folytatja. Kiütötte Szlovéniát a Team USA, Luka Doncic nem játszott. Frank Ntilikina kihagyja a világbajnokságot. Az ausztrál válogatott nem fogja győzködni Ben Simmonst.

Ma hajnalban beiktatták a 2023-as osztályt a Hírességek Csarnokába, Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Tony Parker, Gregg Popovich, Becky Hammon, Gary Blair, Gene Bess, David Hixon, Gene Keady, Jim Valvano és az 1976-os olimpiát megnyerő amerikai női kosárlabda-válogatott is halhatatlan lett – a teljes beszédek ide kattintva visszanézhetők.

Dwyane Wade felidézte, hogy mindig is utálta gyerekként, ha a Little Dwyane megnevezéssel illették, de az apját akkor is csodálta, és most is. Ugyanaz volt az álmuk, ugyanazt a nevet viselik, és elküzdötték magukat a Kosárlabdázás Hírességek Csarnokáig. Ezt követően megkérte az apját, hogy csatlakozzon hozzá a színpadon, hogy együtt lépjenek be a kosárlabda-menyországba.

Dirk Nowitzki hangsúlyozta, hogy nagyon izgatott amiatt, hogy a 2023-as osztály részese lehet. Nem mindig szerette Wade-et, Parkert és Gasolt, a legmagasabb szinten küzdöttek egymás ellen, de mindig értékelte a nagyságukat. A legnagyobb tisztelettel mégis Popovich edző iránt viseltetik ebből az osztályból, és sosem fogja elfelejteni, hogy kézzel írt neki egy levelet, miután bajnoki címet nyertek, és azért is örökké hálás lesz, hogy mit csinált ő és a csapata az utolsó meccsén. (A Spurs videóval köszöntötte Nowitzki-t az utolsó meccsén – a szerk.)

Gregg Popovich arról beszélt, hogy milyen kapcsolatot alakított ki a Spurs legendás játékosaival. Van egy rossz tulajdonsága, hogy káromkodik, de a játékosok kiszagolják, ha nem őszinte, ezért nem próbál meg más lenni, mint aki. David Robinsonnal megegyeztek arról, hogy amíg nem veszi a szájára Istent, addig elnézi ezt neki, és ez működött is. Tony Parkertől csak annyit kért, hogy legyen tökéletes, és ha ma úgy edzené őt, mint akkoriban, akkor bilincsben vinnék el. Tim Duncantől annyit várt el, hogy néha hallgassa meg, és legalább bólintson alkalomadtán, mert azt akarta érezni, hogy tényleg edzi ezt a csapatot. Manu Ginonilitől azt tanulta, hogy az edzőnek néha be kell fognia a száját, és engedni a játékosát játszani.

Tony Parker elmondta, hogy minden Popovich edzővel kezdődött, aki egyszerűen hihetetlen. Azt nem mondhatja ki hangosan, hogy miket vágott a fejéhez régen, és milyen szavakkal illette, hogy ösztökélje őt, mert a gyerekei is jelen vannak. 19 éves korában bedobta őt a mély vízbe, az újoncszezonja ötödik meccse előtt közölte vele, hogy kezdeni fog, és rögtön visszakérdezett, hogy megbeszélte-e ezt Duncannel. Ekkor még azt gondolta, hogy nem szereti a franciákat, ezért meg volt ijedve, de Popovich közölte vele, hogy rendben lesz – a többi pedig már történelem. Mindig is egy második apa lesz számára az edző, mindent nagyon nagyra értékel, amit érte és a családjáért tett, és szereti őt.

Pau Gasol kitért arra, hogy amikor a Lakershez cserélték: sokaknak nem tetszett ez a megállapodás, de megtörtént, és ezt követően ismerhette meg azt a személyt, akinek köszönhetően magasabb szintre emelte a játékát. Megtanította neki, hogy mibe kerül nyerni a legmagasabb szinten, megmutatta, hogy milyen keményen kell dolgozni, milyen mentalitásra van szükség ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen, és milyen elkötelezettséggel kell rendelkezni. Azon az éjszakán, amikor Washingtonban csatlakozott a Lakers keretéhez, éjfél után ért a hotelbe, és kapott egy üzenetet Kobe Bryanttől, hogy átmenne a szobájába és köszöntené a csapatban. Azt felelte neki, hogy már későre jár, és visszakérdezett, hogy nem akar-e reggelig várni, de Bryant azt mondta, hogy nincs késő és átmegy azonnal. Bryant át akarta adni az üzenetet, hogy köszönti a csapatban, örül annak, hogy itt van, és most menjenek és nyerjenek egy bajnoki címet. Ma nem lenne itt nélküle, és mindennél inkább azt kívánja, bárcsak Kobe és Gianna is itt lenne.

Parker és Gasol is említést tett arról, hogy mekkora hatással volt rá az 1992-es olimpia Barcelonában, ahol láthattak játszani a Dream Team-et. Gasol köszönetet mondott azoknak az európai játékosoknak, akik először próbálták ki magukat az Egyesült Államokban, a Dream Team pedig örökké megváltoztatta az életét, mert 12 éves korában felismerte, hogy „így is” lehet játszani a kosárlabdát. Parker arra is kitért, hogy most volt a 10. évfordulója annak, hogy aranyérmet nyert a francia válogatottal az Európa-bajnokságon – megszállottan nyerni akart a nemzeti csapattal, úgy gondolta, hogy a pályafutása nem lesz sikeres, ha ez nem jön össze. Gasol és a spanyol válogatott sokszor az útjában állt, amikor a francia válogatottal próbált meg sikereket elérni, és néha azt kívánta, bárcsak sosem született volna meg a magasember, mert akkor hamarabb és több aranyérmet nyert volna, ugyanakkor arra is ösztökélte, hogy minden évben menjen a válogatottjához is, hogy elérje a célját.

Becky Hammon arról beszélt, hogy sosem mert arról álmodni, hogy egy napon bekerül a Hírességek Csarnokába, és az ő beszédében is előkerült Popovich, aki az elvek és a kiválóság embere. Tudja, hogy nem próbált bátor lenni, amikor edzői munkát adott neki, de mégis olyasmit tett, amit korábban senki sem a profi sport világában. Nem is tudja, hogy hányszor kapta meg tőle azt az üzenetet, hogy csak legyen önmaga, és ezzel nem csupán azt változtatta meg, hogy az ő élete miként alakul, hanem rengeteg fiatal lány és nő életútját is.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a 76ers befejezte a tárgyalásokat James Harden elcseréléséről, és innentől kezdve az a hozzáállásuk a helyzetéhez, hogy megtartják őt és várják az edzőtáborban. A Clippers érdeklődött a hátvéd iránt, ugyanakkor az álláspontok nem tudtak közelebb kerülni egymáshoz, és Philadelphiában úgy érezték, hogy a játékos elcserélésével romlanának arra az esélyeik, hogy a bajnoki címért tudjanak küzdeni. Sam Amick (The Athletic) ezzel kapcsolatban arról írt, hogy Hardennek nem áll szándékában többször pályára lépni a 76ers színeiben, és ha nem változik semmi, akkor az edzőtáborban sem fog megjelenni. Harden és a tábora továbbra is cserét akarnak, preferáltan a Clippershez, és változatlanul úgy gondolják, hogy az edzőtábor kezdete előtt ez meg fog történni.

A 76ershez kapcsolódó hír, hogy Javonte Smart Exhibit 10 szerződést kapott a csapattól, gyakorlatilag meghívták az edzőtáborba. A Celtics DJ Stewartnak ad bizonyítási lehetőséget az edzőtábor idejére, miután nem garantált szerződést kötöttek vele. Alondes Williams a Heat edzőtáborában mutathatja meg magát. Trey Jemison a Pelicans edzőtáborába megy. PJ Dozier elhagyja az NBA-t, a szerb KK Partizan játékosa lesz a következő szezonban.

Az Egyesült Államok válogatottja lejátszotta a második felkészülési meccsét is a világbajnokság előtt, 92-62-re verték Szlovéniát – a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a vesztes félnél Luka Doncic elővigyázatosságból nem játszott, mivel az előző meccsén rosszul esett egy betörésnél. A Team USA élére a 15 pontot dobó Anthony Edwards, valamint a 11 pontot és 8 gólpasszt jegyző Jalen Brunson állt, Austin Reaves és Tyrese Haliburton is sokoldalú játék mellett jutott el 10-10 pontig, és a keret mind a 12 tagja szerzett pontot.

Frank Ntilikina kihagyja a világbajnokságot, miután megsérült a combhajlítóizma a Franciaország-Litvánia felkészülési mérkőzésen.

Az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya, Brian Goorjian nyilatkozott az ESPN-nek, és elmondta, hogy szeretnék, ha Ben Simmons a keretük tagja lenne jövőre az olimpián, de nem fogják őt győzködni erről, ahogyan korábban sem tették. Ausztrália vele és nélküle is rendben lesz, tőle függetlenül az aranyéremért fognak kimenni a tornára, mert ilyen helyzetben van jelenleg az ausztrál kosárlabdázás.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus