Hírmorzsák 2023-08-19 (10:30)

A csapatok kiadták a szoksásos menetrend-videóikat. 10 érdekes összecsapás a szezon első felében. Simán nyert a Team USA a görögök ellen, de Steve Kerr szerint két területen még sok munka vár rájuk - a görögök szerint az amerikaiak nem pörögtek 100 százalékon. Holnap 18 órától élőben nézhetjük az USA-Németország mérkőzést. A liga vizsgálhatja, hogy pontosan miben is hazudott Daryl Morey. Ben Simmons állítólag bombaformában van, két csapattársával és a vezetőedzővel edz. Spoelstra elégedett a Heat idei offszezonjával. Lengyel-bosnyák és horvát-török párharc az olimpiai selejtezős helyekért - Nurkic, Garza, Zubac és Saric is remekelt. Megműtötték Cancart. KAT 10 év után remek játékkal tért vissza a dominikai válogatottba. Áthelyezhetik az okinawai csoportmeccseket a vébén. 

Arról már tegnap beszámoltunk, hogy a liga tegnap kihirdette a 2023-24-es alapszakasz menetrendjét és sorsolását. A csapatok általában vicces és kreatív videókkal készülnek az alkalomra, ezeket gyűjtötte az NBA.com - ide kattintva nézhetitek meg a csapatok reakcióit. 

Az NBA tíz, érdekes szezon eleji párosítást is kiemelt. A nyitónapon, október 24-én lesz Nuggets-Lakers (gyűrűátadás és konferencia-döntő visszavágó) és Warriors-Suns (Chris Paul új csapata a régi ellen, illetve Durant első, nézők előtti visszatérése a Warriors otthonába). Október 25-én Spurs-Mavericks (Victor Wembanyama bemutatkozása Luka Doncic és az újjászervezett Dallas ellen), október 26-án Lakers-Suns (nem elírás, LeBron James és Kevin Durant 2018 karácsonya óta először játszik egymás ellen), október 27-én Celtics-Heat (a keleti konferencia-döntő visszavágója). 

Október 30-án Bucks-Heat (a keleti első kör párharcának visszavágója, ahol a Heat kiütötte a sérülésektől sújtott első kiemeltet), december 19-én Pelicans-Grizzlies (Ja Morant először léphet pályára 25 meccses eltiltását követően), december 22-én Warriors-Wizards (Bradley Beal és Jordan Poole első meccse korábbi csapata ellen), december 25-én Suns-Mavericks (Luka Doncic és Devin Booker párharcát megédesíti Kevin Durant és Kyrie Irving találkozása), január 27-én pedig Nuggets-76ers (Nikola Jokics és Joel Embiid randevúja). 

A Team USA 108-86-ra győzött Görögország ellen az Abu Dhabiban rendezett felkészülési meccsen. Anthony Edwards 21 ponttal, Cam Johnson 13-mal zárt, de elérte a 10 egységet Jaren Jackson Jr., Austin Reaves, Mikal Bridges és Bobby Portis is, minden pályára lépő játékos szerzett kosarat. Az amerikaiak már az első negyedben 10 pont feletti előnyt harcoltak ki, kilenc perc után 17 ponttal vezettek, onnantól kezdve pedig végig menedzselték az előnyt. Steve Kerr szövetségi kapitány azért a lepattanózás és az eladott labdák miatt aggódik, szerinte ha csapata megbecsüli a labdákat és megszerzi a pattanókat, akkor nehezen verhető, ha viszont extra lehetőségeket ajándékoznak az ellenfeleknek, akkor kikaphatnak. Szerinte ez nem titok, a csapatnak is elmondta - ide kapcsolódik, hogy az utolsó három negyedet csak 76-71-re nyerte a Team USA, leginkább a 20 eladott labda miatt. A görögök részéről a honosított Thomas Walkup nyilatkozott, aki szerint ezek az edzőmeccsek arra jók, hogy beragyogják az edzéseket, itt végre lehet játszani és valódi ellenfél ellen megtalálni a hibákat, amiket aztán lehet javítani. Hozzátette, hogy a Team USA az erős kezdést követően érezhetően visszavett, szóval nem fogják becsapni magukat azzal, hogy milyen közel vannak hozzájuk. 

Görögország ma csap össze Németországgal, amit a Sport1 22:45-től felvételről sugároz, vasárnap 18 órától pedig a Sport2-n élőben nézhetjük az Egesült Államok-Németország találkozót. Utóbbi lesz a Team USA utolsó felkészülési mérkőzése. 

Keith Pompey (Philly Inquirer) írta meg, hogy James Harden egy interjúban kijelentette: közte és a 76ers között már nem javítható meg a viszony. Egész nyáron türelmes volt, innentől kezdve csak azzal foglalkozik, amire hatással tud lenni: dolgozik, igyekszik éles maradni és készen állni egy jó szezonra. Marc Stein (Substack) szerint az NBA újra elkezdheti vizsgálni a 76ers-t, hogy kiderítse, pontosan miben is hazudott Daryl Morey. 

Mark Jones (ESPN) osztott meg egy fotót az igen keményen edző Ben Simmonsról, majd arról írt, hogy ránézésre fantasztikus formában van a Nets játékosa. Simmons elmondása szerint hosszabb ideje együtt dolgozik Jacque Vaughn vezetőedzővel, illetve két csapattársával, Royce O’Neale-lel és Dennis Smith Jr.-ral. 

A Thunder elengedte a two-way szerződésen lévő TyTy Washingtont, a helyére Lindy Waters III-nek adott lehetőséget. Az Olimpiakosz szerződtetné Kendrick Nunnt, a hátvéd azonban azt kérte a görög sztárcsapattól, hogy augusztus végéig kapjon időt, hátha befut egy NBA-s ajánlat. A 2022-es G-Liga MVP, Trevelin Queen Exhibit10 szerződést kapott az Orlando Magic-től. A Portland Trail Blazers valószínűleg hasonló megállapodást kötött Ashton Hagans-szel. 

Erik Spoelstra a Miami Heat idei offszezonjáról beszélt. Szerinte a játékosaik nagy része együtt maradt, ami ebben a ligában lassan luxus, mert a dolgok sokkal-sokkal gyorsabban változnak, mint 4-5 évvel ezelőtt. Az érkezőkkel nagyon elégedett, mert Josh Richardson régi családtag, Thomas Bryant játékát régóta kedveli, Jaime Jaquez pedig remek húzás volt a drafton, mert érett, idősebb játékos, gyakorlatilag azonnal bevethető és könnyen be tud illeszkedni. Az egészséges Tyler Herro, Jimmy Butler és Bam Adebayo remek alapot ad, így izgatott az új szezon miatt. 

Végül néhány válogatott hír. Az olimpiai előselejtezőkben lengyel-bosnyák, illetve horvát-török összecsapásokat rendeznek majd - a két párharc győztese jut ki a jövő nyári olimpiai selejtezőbe. A bosnyákok Izraelt verték, Jusuf Nurkic 20 pontot és 14 pattanót, Luka Garza 24 pontot és 11 lepattanót jegyzett, míg a horvátoknál Ivica Zubac 20 pontot, Dario Saric 18 pontot és 8 pattanót jegyzett Ukrajna ellen. A szlovén válogatott Vlatko Cancar átesett a térdműtéten, a bal lábában elszakadt ACL-t (keresztszalag) operálták meg, amely még a görögök elleni felkészülési meccsen sérült meg. A Denver Nuggets közleményében azt írta, hogy a beavatkozást Los Angelesben végezték el, a műtét sikerült, és egyelőre még nincs felépülési menetrend. Karl-Anthony Towns tíz év után ismét pályára lépett a Dominikai Köztársaság színeiben, 20 ponttal és 6 lepattanóval járult hozzá az eddig szép eredményeket elért Kanada 94-88-as legyőzéséhez - 3/5 triplája mellett kulcsfontosságú büntetőkkel is segített a végjátékban. 

A világbajnokság menetrendjében egy komoly változás történhet. A Japánhoz tartozó Okinawa szigetét nagyon komolyan érinti az idei tájfun-szezon, ezért a Fülöp-szigeteki szövetség elnöke felvetette, hogy ha az időjárás rosszabbodik, az Okinawán rendezendő meccseket (az E és F csoport küzdelmeiről van szó) Manilába lehetne átvinni. Az elnök hozzátette, hogy egyelőre nincs gond és reméli, hogy nem kell változtatni, csak jelezni akarta, hogy a rendezők fel vannak készülve erre az eshetőségre. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus