Hírmorzsák 2023-08-21 (9:30)

Németországot is megverte az Egyesült Államok válogatottja, Anthony Edwards volt a Team USA vezére. Ausztrália megverte Franciaországot, Josh Green kisebb bokasérülést szenvedett. Eric Gordon vezetésével megnyerte az olimpiai előselejtezőjét a Bahama-szigetek válogatottja, így ott lesznek az utolsó selejtezőkörben. Kamerun, Bahrein, Horvátország és Lengyelország is kiharcolta a helyét az olimpia előtti utolsó selejtezőben. Domantas Sabonis várja a szezonközi tornát. Terrence Ross Szerbiából kapott ajánlatot. Ed Davis Kínába igazolt.

A világbajnokság előtt lejátszotta az utolsó felkészülési mérkőzését az Egyesült Államok csapata, és a kiváló hajrájuknak köszönhetően 99-91-re megverték Németországot, így 5-0-s mérleggel zárták a felkészülést. Sokáig a németek vezettek, félidőben még 46-54 állt az eredményjelzőn, viszont a negyedik negyedben az amerikaiak hat perc alatt bemutattak egy 18-0-s futást, amivel a maguk javára fordították a mérkőzést. A találkozó hőse a 11/20 dobását elsüllyesztő, összesen 34 pontot elérő Anthony Edwards volt, és a meccs után Steve Kerr is kijelentette, hogy kérdés nélkül ő az első embere a csapatnak. Látni is lehet rajta, hogy tudja ezt, és most már a csapat is tudja ezt, és a szurkolók is látják. Edwards minden alkalommal úgy gondolja, hogy ő a legjobb játékos a pályán, nagyon dinamikus fiatal kosaras, és Kerr szerint szintet is lépett a játéka. A Timberwolves játékosa az 5 meccsen 19,2 pontot átlagolt 51 százalékos mezőnymutatóval, ezzel csapata legeredményesebb játékosa volt a felkészülés során.

Érdekesség, hogy a Team USA rotációjában a második félidőre Tyrese Haliburton megelőzte Jalen Brunsont a védekezése és a játékszervezése miatt, és a 18 pontjából 17-et ekkor szerzett a Pacers irányítója, de a 16 pontig jutó Austin Reaves is nagy szerepet játszott a fordításban. A túloldalon leginkább Dennis Schröder villogott a 16 pontjával és 10 gólpasszával, de Franz Wagner (17 pont), Mo Wagner (14 pont) és Daniel Theis (12 pont) is kétszámjegyű terméssel zárt.

Ausztrália és Franciaország egymás ellen vívott barátságos mérkőzést a világbajnoki felkészülés jegyében, és az ausztrálok 78-74-re nyerni tudtak. A győztes félnél öten értek el kétszámjegyű termést, többek között a 12 pontos Josh Giddey, valamint a 11-11 egységig jutó Dante Exum és Patty Mills is. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Josh Green a második negyedben egy bokasérülés miatt elhagyta a pályát, de az jó jelnek tűnik, hogy később visszatért az ausztrál kispadhoz, és nem is kapott már további kezelést, minden bizonnyal elővigyázatosságból ültették ki a hátralévő időben.

A Bahama-szigetek válogatottja hatalmas sikert könyvelt el, 82-75 megverték Argentína válogatottját, és ezzel kiharcolták a jogot arra, hogy részt vegyenek a 2024-es párizsi olimpia előtti utolsó selejtezőkörben. A bahamaiak öt nap alatt másodszor verték meg az argentinokat, ráadásul mindkétszer Argentínában, és a mindent eldöntő tegnapi meccs igencsak kiélezetten alakult, mindössze a 23-12-re behúzott negyedik negyedükkel tudtak felülkerekedni ellenfelükön. A csapat élére Eric Gordon állt a 27 pontjával, az utolsó bő másfél percben két nagy triplát is elsüllyesztett, és szükség is volt az ő extrájára, mert mellette Buddy Hield és Deandre Ayton közös erővel 10/31-et hozott össze mezőnyből – a centert ettől függetlenül is dicsérte Chris DeMarco szövetségi kapitány (aki egyébként a Warriors segédedzője – a szerk.), mivel 38 percet a pályán töltött, ezalatt 21 lepattanót szedett le, és emellett önzetlenül kosárlabdázott.

A hétvégén Kamerun, Bahrein, Horvátország és Lengyelország válogatottja is kiharcolta a helyét az olimpia előtti utolsó selejtezőben, ahol 24 ország küzdhet majd meg 4 helyért. Horvátország 84-71-re nyert Törökország ellen, köszönhetően Dario Saric 22 pontos, 11 lepattanós dupla-duplájának, míg a vesztes félnél Furkan Korkmaz volt a legeredményesebb 19 egységgel. Lengyelország 76-72-re verte Bosznia-Hercegovina válogatottját, a csapatot 16 ponttal és 7 lepattanóval Michal Sokolowsk vezette, ugyanakkor nem lehet teljes az örömük, mivel Aleksander Balcerowski (14 pont, 7 lepattanó) az utolsó pillanatokban megsérült, amikor egy zsákolási kísérlet következtében a hátára esett. A bosnyákok sztárja, Jusuf Nurkic 11 pontot és 12 lepattanót ért el.

Eddig igencsak vegyes a szezonközi torna fogadtatása, ugyanakkor Domantas Sabonis elmondta, hogy ő várja ezt az eseményt, mert ez egy újabb lehetőség arra, hogy nyerhessen valamit. A nemzetközi kosárlabdázásban nagy jelentőséggel bírnak a szezonközi kupák, történelmi távlatokban fontosnak számítanak ezek, és ezért érzi azt, hogy legkésőbb akkor meg fogják ezt szeretni az emberek, amikor egy csapat ünnepelni fogja az első sikert, mert azt fogják érezni, hogy ők is át akarják élni ugyanezt, jövőre ők is nyerni akarnak.

Terrence Ross egy Twitch-stream során megerősítette, hogy Szerbiából kapott ajánlatot, és a szavaiból azt lehetett kivenni, hogy nem utasítja el kategorikusan ezt a lehetőséget. A veterán wing arról nem tett említést, hogy melyik csapat érdeklődik iránta, ugyanakkor az EuroHoops spekulációja szerint a KK Partizan Mozzart Bet lehet az, mivel rajtuk kívül csak a KK Crvena zvezda engedhetné meg magának Ross szerződtetését, de nem úgy tűnik, hogy ők hozzá hasonló típusú játékost keresnének a piacon.

Ed Davis a kínai élvonalba igazolt, ahol a Xinjiang Flying Tigers játékosa lesz. A veterán magasember legutóbb a 2021/22-es idényben lépett pályára az NBA-ben, és azt követően, hogy az elmúlt idény jelentős részében nem talált magának csapatot, Puerto Rico felé vette az irányt, ahol a Guaynabo Mets színeiben 13 pont és 16 lepattanó felett átlagolt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus