Hírmorzsák 2023-08-25 (9:15)

Februárban felavatják Kobe Bryant szobrát a Lakers csarnoka mellett. Giannis Antetokounmpo addig nem hosszabbít a Bucksnál, amíg nem látja az elkötelezettséget amellett, hogy bajnoki címért harcolnak. Damian Lillard nyilvánosan is megerősítette, hogy cserét kért a Trail Blazerstől. Kristaps Porzingis a válogatottnál kezdett el fájdalmat érezni. Khaman Maluach 16 évesen megy a világbajnokságra. Anthony Edwards nem akart csere lenni az amerikai válogatottban. Glen Robinson III próbajátékon volt a Celticsnél. Luka Doncic marad a Jordan márka arca.

A Lakers és Vanessa Bryant közösen jelentették be, hogy 2024. február 8-án felavatják Kobe Bryant szobrát a csapat csarnoka előtt. A bejelentést a Kobe Bryant-napon (08. 24.) tették meg a felek, helyi idő szerint reggel 8 óra 24 perckor, míg a szoboravatás dátuma az amerikai írásmód alapján 2/8/24 lesz, utalva ezzel Gianna Bryant és Kobe Bryant mezszámaira – ezen a napon a bajnoki címvédő Nuggets látogat a Lakers otthonába. Bryant a hetedik, aki szobrot kap a Lakerstől, korábban Elgin Baylor, Shaquille O'Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Jerry West és a kommentátor Chick Hearn érdemelte ki ezt az elismerést, de a Crypto.com Arena (korábban Staples Center) mellett áll Wayne Gretzky, Luc Robitaille és Oscar De La Hoya szobra is.

Giannis Antetokounmpo a jövő hónaptól lesz jogosult arra, hogy idő előtti hosszabbítást írjon alá a Bucksnál, viszont a New York Times megkeresésére elmondta, hogy ezt addig nem fogja megtenni, amíg nem látja a csapaton az elköteleződést amellett, hogy újabb bajnoki címet nyerjenek. Jelenleg nem is érné meg hosszabbítania, jövő nyáron mindkét fél számára logikusabb lenne ezt megtenni, de abban sem biztos, hogy akkor hosszabbítani fog (Antetokounmpónak garantált szerződése van a 2024/25-ös idényre is, míg a 2025/26-os szezonra játékosopciója van – a szerk.). Nem lenne önmaga legjobb verziója, ha nem menne biztosra abban, hogy mindannyian közös nevezőn vannak, vagyis mindenkinek a bajnoki cím a célja, és mindenki hajlandó meghozni azokat az áldozatokat ehhez, amiket ő meghoz, mert ha nem érzi ezt, akkor nem fog aláírni. Úgy érzi, hogy a Bucks és a csapattársai is tudják, hogy bajnoki címet akar nyerni, és amíg azt látja, hogy közös ez a céljuk, teljesen elkötelezett, viszont ha eljönne az a pillanat, hogy a Bucks megpróbálna újjáépülésbe kezdeni – itt Antetokounmpo szünetet tartott, majd áttért más gondolatmenetre, és azt hangsúlyozta, hogy sosem lesznek rossz érzései a csapattal szemben, volt már 10 fantasztikus évük közösen, mindenét odaadta Milawukee-nak, minden egyes este, még akkor is, amikor sérült volt, mert a vére zöld. Végső soron viszont fontosabb számára az, hogy győztes legyen, mint az, hogy úgy játsszon 20 évet egyetlen csapatnál, hogy ne nyerjen újabb bajnoki címet.

Marc J. Spears (ESPN) készített interjút Damian Lillarddal, és az irányító elmondta, hogy valóban cserét kért a jelenlegi csapatától, de nem szeretne a Trail Blazersről beszélni. Arra a kérdésre hasonló reakciót adott, hogy mi vezetett el a cserekérelméig: szereti és tiszteli a Trail Blazerst, de nem beszél róluk. Soha nem volt olyan motivált a bajnoki címet illetően, mint jelenleg, mert fiatalon minden játékos azt gondolja, hogy van még ideje nyerni, miután megveti a lábát a ligában és bizonyít ott. Ahogy idősebb lesz valaki, az azt is jelenti, hogy egyre több és több időt fordított rá a célja elérésére, és ha valaki a játéka csúcsán van és jönnek az egyéni elismerések is, úgy válik számára egyre inkább prioritássá a végső cél elérése, amiért mindannyian játszanak, vagyis a bajnoki cím. Szereti Portlandet, és minden kezdeményezés, amit elindított a városban, minden mástól függetlenül végig fog vinni. Ez mindig is így volt, mindig is így lesz, és a helyi lakosok most is azt mondják neki, hogy szeretik őt, és köszönnek neki mindent, ennyire egyszerű közöttük a párbeszéd.

Kristaps Porzingis talpsérülés miatt hagyja ki a világbajnokságot, és ezzel kapcsolatban elmondta a lett magasember, hogy a válogatott felkészülés során kezdett el fájdalmat érezni, ugyanakkor minden sérülés kialakulása egy egész addigi pályafutáson átívelő folyamat, ami egyszer csak előjön. Soha korábban nem tapasztalt hasonlót, és úgy érezte, hogy képtelen lesz elérni a megfelelő formát ahhoz, hogy hazája rendelkezésére álljon, nem volt értelme annak, hogy megpróbálja eltörni a lábát. A sérülése ellenére is ott lesz a lett válogatott mellett a világbajnokság idején, amiről Porzingis elmondta, hogy a Celtics is támogatta ebben a döntésében, mivel ők is tudják, hogy hosszú a szezon, és emiatt fontos számára, hogy időt töltsön a csapattársaival, a családjával.

Dél-Szudán is közzétette a világbajnoki keretét, ami leginkább Khaman Maluach személye miatt érdekes, aki mindössze 16 évesen került be a csapatba, és ezzel ő lehet a világbajnokságok történetének a harmadik legfiatalabb játékosa. A 218 centi magas játékos az NBA szenegáli akadémiájának a növendéke, és a Dél-Szudáni Kosárlabda Szövetség elnöke, Luol Deng elmondta vele kapcsolatban, hogy nagyon izgatottak amiatt, hogy a emberek láthatják őt a tornán, mivel kiváló játékos lesz belőle. Kiváló érzéke van a játékhoz, átlátja a pályát és nagyon képzett is, de természetesen még mindenben fejlődnie kell, ahogyan az egy 16 éves játékostól el is várható. Maluach 2025-ben mehet leghamarabb egyetemre, és már ösztöndíjat ajánlott neki a Duke, a UCLA és a Georgetown is, ugyanakkor opció lehet számára az is, hogy már akkor bejelentkezik a draftra. Deng szerint utóbbi egy olyan kérdés, aminek a megvitatásával még ráérnek, és nem akarja, hogy azon aggódjon Maluach, hogy ő lehet az első olyan játékos, akit közvetlenül Afrikából draftolnak, mert az a legfontosabb, hogy a lehető legjobb játékossá váljon. Nem egyszer látta azt, hogy az emberek hatalmas elvárásokat támasztanak egy tehetséggel szemben, és ez negatívan befolyásolta a játékos fejlődését, ezért sem akar túl nagy nyomást helyezni egy 16 évesre.

Anthony Edwards a felkészülés során az Egyesült Államok válogatottjának a vezére volt, noha eleinte úgy tervezte Steve Kerr, hogy csereként számol majd vele. Edwards Joe Vardonnal (The Athletic) osztotta meg, hogy Kerr azzal próbálta meggyőzni, hogy annak idején Dwyane Wade is bevállalta azt, hogy Kobe Bryant cseréje legyen a válogatottban, erre viszont megjegyezte az edzőnek, hogy most nincsen egy Kobe a keretben.

Ian Begley (SNY.tv) számolt be róla, hogy Glen Robinson III privát edzésen vett részt a Celticsnél. Nem ő az egyetlen játékos, aki bizonyítási lehetőséget kap Bostonban, tegnapelőtt már írtunk arról, hogy TJ Warren, Lamar Stevens és Louis King is edzésre hivatalos a csapatnál.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint Luka Doncic meghosszabbította a szponzori megállapodását a Jordan Branddel, 2029-ig marad a vállalat arca. A Mavericks sztárja eredetileg 2019-ben írt alá a Jordanhez, most ezt a megállapodást hosszabbítják meg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus