Hírmorzsák 2023-09-10 (9:30)

Ma véget ér a kosárlabda-világbajnokság, USA-Kanada és Szerbia-Németország mérkőzéseken osztanak ki érmeket. Kevin Knox egy éves szerződést írt alá a Portlanddel. Az előzetes pletykákkal ellentétben Shai Gilgeous-Alexander nem kér cserét az OKC-ből. Luka Doncic március óta sérüléssel bajlódik, a világbajnokságot is így játszotta végig. A Mavericks sztárja olyan vébét játszott a szlovén válogatottal, amelyet kevesen a világbajnokságok történetében. Arturs Zagars történelmet írt Litvánia ellen. Visszavonult Gigi Datome.

Ma kezdetét veszi a világbajnokság zárónapja, melynek során a bronzmérkőzés és a döntő kerül lebonyolításra a Fülöp-szigeteki Pasay-ban. A Team USA miután az elődöntőben szoros mérkőzésen és éles végjátékban vereséget szenvedett a német válogatottól, így a 2019-es kudarc után ismét aranyérem nélkül térnek haza az NBA-játékosok. Sokan a kanadai válogatottal együtt várták őket a döntőbe, ahol a csapat oroszlánrésze ugyancsak a tengerentúlon játszik, de ők egy Szerbiától elszenvedett viszonylag sima vereség miatt szintén lecsúsztak az aranycsatáról. Ezt azt is jelenti, hogy 2006 után újra európai házidöntő lesz a kosárlabda-világbajnokságon, amelyet idén Szerbia és Németország vív meg egymással. A szerbek leutóbb 2014-ben jártak a fináléban, akkor egy közel 30 pontos vereséggel kapituláltak az Egyesült Államok előtt, Németország viszont még soha nem járt ennyire közel a győzelemhez, a legjobb eredményük egy bronzérem még 2002-ből.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Kevin Knox egy egyéves szerződés keretein belül visszatér a Portland Trail Blazershez. A 24 éves wing a nyáron korlátlan szabadügynökké vált, miután csapata nem élt az opciós jogával. Mivel az anyagiakról egyelőre nem derültek ki részletek, ezért minden valószínűséggel Knox egy minimumszerződést írt alá. A 2018-as draft 1/9-ese az előző szezont a Detroitnál kezdte, azonban a trade deadline környékén egy négycsapatos cserében visszakerült Portlandbe, ahol 17 perc alatt közel 9 pontot és 3 lepattanót átlagolt a padról beszállva.

Sam Amick (The Athletic) jelentette, hogy az Oklahoma City Thunder előtt álló fényes jövő miatt az előzetes várakozásokkal ellentétben Shai Gilgeous-Alexander nem valószínű, hogy cserét kér. Hivatalosan ez nem is történt eddig meg, csupán a szakírók és a GM-ek spekuláltak azzal, hogy amikor az OKC sztárja aláírta az újonchosszabbítását és a csapat erősen rebuild-ben volt, így akár nem kizárt az sem, hogy legjobbjukat is beáldozzák a jövőbeli értékekért cserébe. Az OKC azonban erőn felül teljesített így is, és láthatóan nem kapcsolt tank üzemmódba, kis híján a rájátszást is megcsípték a szoros nyugati mezőnyben, jövőre pedig Chet Holmgrennel kiegészülve minden bizonnyal ez lesz a céljuk. SGA-nek pedig látva a fejlődést, az irányvonalat és a célokat, esze ágában sincs cserét kérni a csapattól, már csak azért sem, mert még egy percet sem játszott együtt a tavalyi draft második választottjával, az ő duójukban pedig bőven lehet potenciál.

Arról már korábban írtunk, hogy a szlovén válogatott tegnapi győzelmével az 7. helyen végzett a világbajnokságon. A mérkőzést megelőzően Luka Doncic elmondta, hogy egy kisebb sérüléssel játszotta végig a tornát, de semmiképp sem szerette volna kihagyni hazája képviseletét, most pedig a fókusza azon van, hogy minél előbb rendbe jöjjön és felkészüljön az előtte álló NBA-szezonra. Doncic az Eurohoopsnak adott nyilatkozatában elárulta, hogy ez már egy régi sérülés, ami még márciusban hátráltatta az előző szezonban. Valószínűleg fáradásos húzódásról lehet szó a combjában, de az MRI-t elvégezve akkor bebizonyosodott, hogy nincs szó komolyabb elváltozásról és súlyosabb sérülésről – emiatt mindössze öt mérkőzést kellett kihagynia tavasszal a Dallas Mavericks színeiben. A szlovén klasszis ennek ellenére fáradhatatlanul hajtott a világbajnokságon, 27 pontot, 7 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolva vezette a hetedik helyig csapatát a tornán.

Ha már Doncic, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a 24 éves klasszis történelmien nagy világbajnokságot tudhat maga mögött, a tornán 216 pontot szerezve ugyanis minden idők nyolcadik legtöbb egységét termelte egy vébén – megelőzve például Dirk Nowitzki 2002-ben szerzett 215, és 2006-ban jegyzett 209 pontját is. Az listát egyébként a görög Niko Galis vezeti, aki 1986-os világbajnokságon szerzett brutális mennyiségű, 337 pontot, ő közel 60 ponttal előzi a második helyen álló brazil Oscar Schmidt-et, aki egyébként ugyanazon a tornán jutott el 281 pontig. Schmidt-é a harmadik hely is, de többek között Drazen Petrovic és Luis Scola is az élmezőnyben foglal helyet – Doncic tehát a maga 216 pontjával a nyolcadik legtöbb pontot szerezte egy világbajnokságon, minden bizonnyal látjuk még ezen a listán feljebb is a későbbiekben.

Ahogyan korábban már említettük, Lettország végül az ötödik helyen zárt a világbajnokságon, hiszen előbb Olaszországot, majd Litvániát is megverte az 5-8. helyekért zajló csatákban. A Litvánia elleni balti rangadót magabiztosan, 98-63-ra nyerték meg a lettek, a mérkőzés pedig elsősorban arról az Arturs Zagarsról marad emlékezetes, aki 17 kiosztott gólpasszával minden idők legtöbb asszisztját osztotta ki egy vb-meccsen, ráadásul 0, azaz nulla (!) eladott labdával tette mindezt, ami még inkább egyedülállóvá teszi ezt a teljesítményt. Szinte hibátlan irányítójátékával Toni Kukoc korábbi rekordját adta át a múltnak, a horvát legenda 15 gólpasszig jutott Kína ellen az 1994-es tornán, azon a világbajnokságon, ahol egyébként először jegyzeték a gólpasszokat. Zagars a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy ezzel a teljesítménnyel nagy neveket tudott felülmúlni és a legfontosabbnak azt tartja, hogy ezt egy világbajnoki mérkőzésen tudta megtenni, azon a színtéren, ami négyévente a világ legnagyobb tornája a nemzetek között. A 23 éves lett irányítónak ez volt az első nagy tornája a felnőtt válogatottal, ráadásul érdekesség, hogy szerződés nélkül utazott a csapattal a Távol-Keletre és egyelőre még mindig nincs csapata, de egy ilyen teljesítmény után ez aligha marad így sokáig.

Friss hír, hogy Olaszország utolsó vb-meccsével párhuzamosan lejátszotta profi pályafutásának utolsó mérkőzését az a Luigi „Gigi” Datome, aki korábban rövidebb ideig az NBA-ben is megfordult. Az olasz válogatott rangidősét és csapatkapitányát a közönség állva tapsolta meg a 7. helyért Szlovénia ellen vívott mérkőzést követően. A 35 éves veterán két szezont töltött el az NBA-ben, a 2013-14-es idényben a Detroit Pistonsban 34 mérkőzésen lépett pályára, majd bár a következő szezont újra itt kezdte, de csupán 3 lejátszott mérkőzés után Bostonba került, ahol 18-szor léphetett pályára – itt játszotta egyébként pályafutásának egyetlen mérkőzését kezdőként a tengerentúlon. Az amerikai kitérőjét megelőzően a Montepaschi Sienában, a Scafatiban és a Virtus Romában is játszott, a Boston Celtics után pedig öt szezont töltött el a Fenerbahce-ban, majd 2020-tól az Olimpia Milano csapatának tagja volt, innen vonult vissza az olasz legenda. Legnagyobb sikereit a török csapattal érte el, 2017-ben Euroligát nyert a Fenerrel és háromszor a török kupát is elhódította, ahol 2019-ben és 2020-ban a döntő legjobbjának is megválasztották. 2018-ban és 2019-ben is sikerült az 50-40-90-es klub tagjaként zárnia az Euroligában (50%-kal célozva mezőnyből, 40%-kal tripláról és 90%-kal a büntetőről – a szerk.), ami tekintve, hogy két szezonban is sikerült neki, igazi ritkaságnak számít a legmagasabb európai porondon.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus